Brief regering; Schriftelijke procedure voor de vaststelling van de besluiten van de Raad tot ondertekening en sluiting van het terugtrekkingsakkoord - Lidmaatschap van de Europese Unie

Deze brief is onder nr. 301 toegevoegd aan dossier 23987 - Lidmaatschap van de Europese Unie i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lidmaatschap van de Europese Unie; Brief regering; Schriftelijke procedure voor de vaststelling van de besluiten van de Raad tot ondertekening en sluiting van het terugtrekkingsakkoord
Document­datum 10-01-2019
Publicatie­datum 14-01-2019
Nummer KST23987301
Kenmerk 23987, nr. 301
Commissie(s) Europese Zaken (EU)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

23 987

Lidmaatschap van de Europese Unie

Nr. 301    BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 januari 2019

Tijdens de Europese Raad in Artikel 50 samenstelling (ER Artikel 50) van 25 november 2018 bekrachtigden de regeringsleiders het terugtrekkings-akkoord en gaven zij goedkeuring aan de politieke verklaring over het kader van de toekomstige betrekkingen (Kamerstuk 21 501-20, nr. 1391). In zijn conclusies verzocht de ER Artikel 50 de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad de nodige stappen te nemen om ervoor te zorgen dat het akkoord op 30 maart 2019 in werking kan treden, teneinde een ordelijke terugtrekking van het VK uit de EU te bewerkstelligen (EUCO XT 20015/18). Ook de EU zal immers de eigen goedkeuringsprocedure moeten voortzetten om het terugtrekkingsakkoord voor 29 maart 2019 te kunnen sluiten.

De eerstvolgende stap in de goedkeuringsprocedure aan de zijde van de EU is het vaststellen van het Raadsbesluit tot ondertekening en het goedkeuren van het concept-Raadsbesluit tot sluiting van het terugtrek-kingsakkoord door de Raad in Artikel 50 samenstelling.

Op 5 december 2018 publiceerde de Europese Commissie de voorstellen voor deze Raadsbesluiten. Het Raadsbesluit tot ondertekening van het terugtrekkingsakkoord machtigt de Voorzitter van de Europese Raad en de Voorzitter van de Europese Commissie om het akkoord namens de Unie en Euratom te ondertekenen. Ook bepaalt het besluit dat de Europese Commissie de overige partijen bij internationale overeenkomsten van de Unie zal informeren over de gevolgen van het terugtrekkingsakkoord. Hiervoor is een note verbale voor derde landen en internationale organisaties opgesteld die door de lidstaten van de Unie, inclusief het VK, zal worden bekrachtigd. De note verbale bevat een kennisgeving dat het VK gedurende de overgangsperiode, een aantal uitzonderingen daargelaten, nog zal worden behandeld als ware het een lidstaat, en dat dit ook geldt voor internationale overeenkomsten die zijn gesloten door de Unie, door lidstaten die namens de Unie optreden, of door de Unie en haar lidstaten samen.

kst-23987-301 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Het concept-Raadsbesluit tot sluiting van het terugtrekkingsakkoord gaat nader in op de vertegenwoordiging van de Unie in het gemengd comité van het terugtrekkingsakkoord en bevat modaliteiten om de betrokkenheid van de EU-lidstaten via de Raad bij de besluitvorming in het gemengd comité te waarborgen. Deze modaliteiten worden nader uitgewerkt in een verklaring van de Raad en de Europese Commissie. Verder regelt het concept-Raadsbesluit tot sluiting de procedure en de voorwaarden voor machtiging door de Unie van het VK om zich te committeren aan internationale akkoorden tijdens de in het terugtrekkingsakkoord overeengekomen overgangsperiode.

Voor Nederland biedt het concept-Raadsbesluit tot sluiting van het terugtrekkingsakkoord met de verklaring die daarbij gaat voldoende zekerheid om de betrokkenheid van de EU-lidstaten bij het gemengd comité van het terugtrekkingsakkoord te garanderen.

Met het oog op de wens om deze stap in de goedkeuringsprocedure aan de zijde van de EU zo spoedig mogelijk af te ronden en het Europees Parlement voldoende tijd te geven voor zijn goedkeuringsprocedure, en vanwege de brede steun die de voorliggende teksten van de Raadsbesluiten hebben van de EU27-lidstaten en de Europese Commissie, heeft het Comité van Permanente Vertegenwoordigers in Artikel 50 samenstelling op 9 januari 2019 besloten om de schriftelijke procedure te gebruiken voor de vaststelling van het Raadsbesluit tot ondertekening en de goedkeuring van het concept-Raadsbesluit tot sluiting van het terugtrekkingsakkoord door de Raad.

Na afloop van de schriftelijke procedure wordt het concept-Raadsbesluit tot sluiting van het terugtrekkingsakkoord aan het Europees Parlement voorgelegd ter goedkeuring. Na goedkeuring van het Europees Parlement zal de Raad het terugtrekkingsakkoord kunnen sluiten, waarmee de goedkeuringsprocedure aan de zijde van de EU zal kunnen worden afgerond.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 23 987, nr. 301 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.