Brief regering; Toelichting taakverdeling VTH bij afvalbedrijven en de rol van ILT ter attentie van TUF recycling - Gezondheid en milieu

Deze brief is onder nr. 97 toegevoegd aan dossier 28089 - Gezondheid en milieu en dossier 30872 - Landelijk afvalbeheerplan.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gezondheid en milieu; Brief regering; Toelichting taakverdeling VTH bij afvalbedrijven en de rol van ILT ter attentie van TUF recycling
Document­datum 21-11-2018
Publicatie­datum 23-11-2018
Nummer KST2808997
Kenmerk 28089; 30872, nr. 97
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2019

Vergaderjaar 2018-

28 089 30 872

Nr. 97

Gezondheid en milieu Landelijk afvalbeheerplan

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 november 2018

Tijdens het Algemeen Overleg Leefomgeving van 18 oktober jl. heb ik u toegezegd om toe te lichten hoe de verantwoordelijkheden van gemeenten, provincie en de ILT ten aanzien van afvalbedrijven, op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving zijn verdeeld (Kamerstuk 28 089, nr. 96). Tevens heb ik toegezegd een aanvullende toelichting te geven op het optreden van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ten aanzien van het bedrijf TUF recycling. Met deze brief geef ik invulling aan deze toezeggingen.

Verantwoordelijkheden bestuurslagen ten aanzien van afvalbedrijven

Aan de opslag en verwerking van afvalstoffen door bedrijven zijn diverse eisen verbonden. Deze eisen zijn voor afvalbedrijven opgenomen in een vergunning. Voor de vergunningverlening, toezicht en handhaving zijn burgemeester en wethouders of gedeputeerde staten het bevoegd gezag. Bij de vergunningverlening aan afvalverwerkers moet rekening worden gehouden met het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3). Daarnaast gelden er eisen die zijn opgenomen in het Activiteitenbesluit, bijvoorbeeld de verplichting om ervoor te zorgen dat er geen nadelige gevolgen voor het milieu zijn of komen door handelingen met afvalstoffen, en de maximale opslagtermijn van drie jaar voor afvalstoffen. Voor toezicht op en handhaving van deze voorschriften zijn afhankelijk van het type bedrijf burgemeester en wethouders of gedeputeerde staten het bevoegd gezag. Zowel vergunningverlening als toezicht en handhaving vallen onder het basistakenpakket. Deze taken moet het bevoegd gezag laten uitvoeren door Omgevingsdiensten.

De taakverdeling met betrekking tot vergunningverlening, toezicht en handhaving ten aanzien van afvalbedrijven is conform mijn toezegging aan u in een tabel nader uiteengezet.

kst-28089-97 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

 

Bevoegd gezag

Taak

Wettelijk kader

Burgemeester en Wethouders

Verlening omgevingsvergunning, toezicht en handhaving met betrekking tot opslag en verwerking van afvalstoffen.1

  • Wet milieubeheer
  • Activiteitenbesluit
  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)
  • Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3).

Gedeputeerde staten (Wanneer sprake is van bepaalde complexe industriële bedrijven (Rie 4- en Brzo-bedrijven) en gesloten stortplaatsen.2)

Verlening omgevingsvergunning, toezicht en handhaving met betrekking tot opslag en verwerking van afvalstoffen.1

ILT

Toezicht op grensoverschrijdend transport van afvalstoffen.

Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA)

1    Taken worden uitgevoerd door de omgevingsdiensten.

2    https://www.infomil.nl/onderwerpen/integrale/activiteitenbesluit/bevoegd-gezag-O/.

Toelichting optreden van de ILT ten aanzien van TUF recycling

Het toezicht van de ILT ten aanzien van afvalbedrijven is beperkt tot het grensoverschrijdend transport van afvalstoffen. De basis hiervoor is de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA). Voordat ik over ga tot de acties van de ILT ten aanzien van TUF recycling schets ik kort de werking van de EVOA.

Toelichting EVOA

De EVOA gaat over de in-, uit-, en doorvoer van afvalstoffen van en naar het buitenland. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen «kennisge-vingsplichtige afvalstoffen» en «groene lijst afvalstoffen voor nuttige toepassing». Voor de eerste is bij grensoverschrijdend transport vooraf toestemming vereist van de ILT. Voor de tweede is geen toestemming vereist, maar is er wel een informatieplicht bij het transport van de afvalstof. De exporteur moet dus bepaalde informatie meeleveren met het transport.

Acties ILT bij Tuf - Dongen

In augustus 2015 ontving de ILT een signaal van de Noorse milieuautori-teiten over TUF recycling uit Dongen. TUF zou oude kunstgrasvelden uit Noorwegen in Zweden verwerken en het kunstgras exporteren naar Nederland en daarna België. Een (concurrerende) Deense firma had hierover in Noorwegen aan de bel getrokken. Hierop is in 2015 een EVOA-inspectie uitgevoerd bij de TUF recycling. Uit de inspectie kwam naar voren dat TUF volgens de EVOA-regels handelde. Het bedrijf had diverse opdrachten om in Zweden en Noorwegen oude kunstgrasvelden te verwijderen. Daarbij werden de velden op locatie in Zweden uitgeschud waarna het resterende kunstgras naar Nederland werd overgebracht. De conclusie van de ILT was dat het transport van uitgeschudde matten als groene lijst afvalstoffen mogelijk was.

In september 2016 ontving de ILT een signaal van de Vlaamse autoriteiten over illegaal transport van kunstgras van Nederland naar België. Hierop is opnieuw een inspectie uitgevoerd bij TUF recycling. Daarbij is vastgesteld dat TUF uitgeklopte kunstgrasmatten heeft overgebracht van Dongen naar België ter recycling zonder de juiste EVOA informatie te verstrekken bij het vervoer. In 2015 is vastgesteld dat uitgeklopte matten als een groene lijst afvalstof mogen worden geëxporteerd. Het bedrijf had echter wel moeten beschikken over de juiste vervoersdocumentatie. Hiervoor heeft de ILT op 13 oktober 2016 een waarschuwing aan TUF gestuurd. Bij een hercontrole in datzelfde jaar heeft de ILT geconstateerd dat het bedrijf zich aan de regels hield. De ILT heeft bij deze inspectie in ook gecontroleerd of de kunstgrasmatten daadwerkelijk goed uitgeklopt waren en of ze voldeden aan de groene lijst vereisten.

Acties ILT en gemeente Dongen na 2016

Uitgeklopt kunstgras betreft een groene lijst afvalstof met beperkte milieurisico's. Bij TUF zijn voor wat betreft het grensoverschrijdend transport van dit kunstgras bij de laatste controle geen EVOA overtredingen geconstateerd. Ook zijn er sinds 2016 bij de ILT geen signalen meer binnen gekomen van EVOA overtredingen bij TUF. Om deze redenen heeft sinds 2016 geen hercontrole door de ILT plaatsgevonden. Er was - vanuit risicogericht toezicht - geen aanleiding om dit bedrijf in 2017 en 2018 nogmaals te controleren op de naleving van de EVOA-regelgeving.

Bij de controles van de ILT bij TUF recycling in 2016 vielen de grote hoeveelheden opgerolde kunstgrasmatten op. De ILT heeft zelf geen bevoegdheid om hierop te handhaven. Het bevoegd gezag voor toezicht en handhaving ten aanzien van de opslag van afvalstoffen bij TUF is de gemeente Dongen. De ILT heeft haar waarnemingen met betrekking tot de opslag daarom doorgegeven aan de gemeente. De gemeente heeft dit signaal opgepakt. Tussen 2016 en 2018 hebben hiertoe meerdere controles door de Omgevingsdienst bij het bedrijf plaatsgevonden. De gemeente heeft over haar acties ten aanzien van TUF raadsinformatie-brieven verstuurd, met een chronologisch overzicht vanaf 20161. Op dit moment loopt er een last onder bestuursdwang procedure ten aanzien van de overtredingen bij TUF, onder meer met betrekking tot de opslag van opgerolde kunstgrasmatten. De voortgang zal ik nauwlettend volgen in mijn contact met de gemeente.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

  • S. 
    van Veldhoven-van der Meer

1 https://dongen.notubiz.nl/modules/8/Raadsinformatiebrieven%20en%20raadsvragen/478195. https://dongen.notubiz.nl/modules/8/Raadsinformatiebrieven%20en%20raadsvragen/473635.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 28 089, nr. 97 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.