Brief regering; Inzet bij de 14e Conferentie van Partijen van het Biodiversiteitsverdrag - Biodiversiteit

Deze brief is onder nr. 112 toegevoegd aan dossier 26407 - Biodiversiteit.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Biodiversiteit; Brief regering; Inzet bij de 14e Conferentie van Partijen van het Biodiversiteitsverdrag
Document­datum 16-11-2018
Publicatie­datum 19-11-2018
Nummer KST26407112
Kenmerk 26407, nr. 112
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

26 407

Biodiversiteit

Nr. 112    BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 november 2018

Met deze brief informeer ik u over de Nederlandse inzet tijdens de 14e Conferentie van Partijen bij de Conventie inzake Biologische Diversiteit die van 17 tot en met 29 november a.s. plaatsvindt in Sharm-El-Sheikh, Egypte.

Voor deze verdragsconferentie heeft de Europese Unie één gezamenlijke EU-positie bepaald in de Raadsconclusies die op 9 oktober 2018 door de Milieuraad van de EU zijn vastgesteld. Uw Kamer heeft de Nederlandse inzet voor deze Raadsconclusies besproken tijdens het Algemeen Overleg ter voorbereiding op de EU Milieuraad, op 2 oktober 2018. De Raadsconclusies leggen op hoofdlijnen de prioriteiten en gewenste uitkomsten van de Europese lidstaten vast. Dat neemt niet weg dat er ruimte is voor eigen accenten en speerpunten van Nederland, die zowel tijdens de EU-positiebepaling en onderhandelingen in Egypte naar voren zullen worden gebracht.

In deze brief geef ik een overzicht van de belangrijkste onderwerpen van de vergadering en de Nederlandse inzet op die onderwerpen. Nederland zal tijdens de verdragsvergadering vertegenwoordigd worden door een ambtelijke delegatie.

Procesafspraken nieuw biodiversiteitsraamwerk 2020

Het huidige strategische raamwerk van het verdrag met de twintig globale biodiversiteitsdoelen (Aichi-doelen), loopt tot 2020. Het is de bedoeling om tijdens Conferentie van Partijen 15 (CoP-15) in 2020 te Beijing, China, een nieuw strategisch raamwerk vast te stellen. Tijdens CoP-14 moeten belangrijke procesafspraken gemaakt worden om tot dat nieuwe raamwerk te komen. Feit is dat de doelen van het Biodiversiteitsverdrag keer op keer niet gehaald worden, terwijl het belang van goede biodiversiteit voor de mensheid steeds duidelijker wordt. Ik zet mij in voor een stevig nieuwe strategisch plan voor het Biodiversiteitsverdrag, met de kst-26407-112 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

nadruk op implementeerbaarheid. Daarbij past een proces voor nationale toezeggingen («national commitments») en een formele status voor inspanningen van zogenaamde non-state-actors.

Integratie van biodiversiteit in andere sectoren

Veel menselijke activiteiten leiden tot een verlies aan biodiversiteit. Om biodiversiteit te behouden en duurzaam te gebruiken is het nodig dat in alle maatschappelijke sectoren rekening gehouden met biodiversiteit. Tijdens de verdragsvergadering wordt in het bijzonder gekeken naar integratie in de sectoren energie en mijnbouw, infrastructuur, de productiesector en gezondheid. De Nederlandse delegatie zal het belang van milieueffectrapportages en strategische milieueffectrapportages benadrukken, en onze goede ervaringen daarmee voor het voetlicht brengen. Daarnaast zal de delegatie benadrukken dat het belangrijk is om afspraken te maken samen met het bedrijfsleven.

Digitale Genetische Informatie

Tijdens de verdragsvergadering zal een besluit genomen moeten worden over Digitale Genetisch informatie (DGI) in relatie tot afspraken over toegang tot genetische informatie en gelijke verdeling van de baten. De toegang tot deze informatie wordt geregeld binnen het protocol van het verdrag (Nagoya protocol). De afspraken in het protocol staan onder spanning, omdat tegenwoordig genetische informatie op zeer eenvoudige wijze gedigitaliseerd kan worden. Er is in het verleden niet expliciet afgesproken of deze digitale genetische informatie al dan niet onder de werking van het verdrag valt. Als afgesproken wordt dat dit wel het geval moet zijn, zal dat ontwikkelingen en innovaties belemmeren en vertragen, bijvoorbeeld op het gebied van vaccin ontwikkeling, zaadveredeling en Climate Smart Agriculture. Nederland zal daarom nadruk leggen op het belang van vrije beschikbarheid van data.

Synthetische Biologie

In het kader van het Cartagenaprotocol bij het Verdrag zijn afspraken gemaakt over voorzorgsmaatregelen bij het omgaan met genetisch gemodificeerde organismen. De wetenschappelijke ontwikkelingen op dit terrein gaan hard en het is daarom de vraag of aanvullende voorzorg-maatregelen nodig zijn. Er wordt in het bijzonder gediscussieerd over de noodzaak tot aanvullende afspraken over de techniek voor het ontwikkelen van «genedrives» die ervoor zou kunnen zorgen dat nieuw genetisch materiaal langer aanwezig blijft in een populatie. Nederland wil voorkomen dat specifieke toepassingen van synthetische biologie worden geblokkeerd door opleggen van extra verplichtingen indien dit op grond van de milieurisicobeoordeling niet noodzakelijk is.

Bestuivers

Nederland organiseert in de marge van de vergadering evenementen met betrekking tot de Coalition of the Willing on Pollinators. Een aantal landen en de EU zullen tijdens de CoP lid worden van deze door Nederland georganiseerde Coalitie door ondertekening van de opgestelde declaratie. Partijen committeren zich daarmee tot het werken aan actieplannen voor bestuivers en tot samenwerking en kennisdeling.

Klimaat

Nederland vindt dat goede afstemming nodig is tussen de afspraken over biodiversiteit en klimaat. Door te zorgen voor gezonde natuur kunnen we tegelijk klimaatverandering mitigeren en kunnen we ons door grotere veerkracht beter aanpassen aan veranderingen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

C.J. Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 26 407, nr. 112 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.