Brief regering; Uitspraak Centrale Raad van Beroep betreffende het beschikken in een te behalen resultaat ‘schoon huis’ - Zorg en maatschappelijke ondersteuning

Deze brief is onder nr. 278 toegevoegd aan dossier 29538 - Zorg en maatschappelijke ondersteuning.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Zorg en maatschappelijke ondersteuning; Brief regering; Uitspraak Centrale Raad van Beroep betreffende het beschikken in een te behalen resultaat ‘schoon huis’
Document­datum 06-11-2018
Publicatie­datum 07-11-2018
Nummer KST29538278
Kenmerk 29538, nr. 278
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

 

29 538

Zorg en maatschappelijke ondersteuning

Nr. 278

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 november 2018

Op 8 oktober (gepubliceerd 23 oktober) heeft de Centrale Raad van

Beroep, de hoogste bestuursrechter voor Wmo-zaken, een uitspraak gewezen over het - door een specifieke gemeente - beschikken van huishoudelijke ondersteuning in een te bereiken resultaat1. Het beschikken in een te behalen resultaat houdt in dat een cliënt, die op grond van de Wmo 2015 is aangewezen op ondersteuning, een beschikking van de gemeente ontvangt met daarin opgenomen het te behalen resultaat (in dit geval) een schoon huis, in plaats van het aantal uren huishoudelijke ondersteuning.

Deze uitspraak kan mogelijk van invloed zijn op het beleid van andere gemeenten en roept voor hen - op dit moment - de nodige vragen op. Reden voor mij om u te informeren over deze uitspraak en over de door VNG, in afstemming met mij, in te zetten ondersteunende activiteiten richting gemeenten.

De Centrale Raad van Beroep overweegt dat de betreffende gemeente in strijd heeft gehandeld met het rechtszekerheidsbeginsel door niet in de beschikking of het leveringsplan het aantal uren huishoudelijke ondersteuning te benoemen waar de cliënt recht op heeft. Evenmin heeft de zorgaanbieder de cliënt hierover geïnformeerd. Daarnaast oordeelt de Centrale Raad van Beroep, met een verwijzing naar haar uitspraken uit mei 20162, dat beleidsregels gebaseerd dienen te zijn op objectieve criteria, steunend op deugdelijk onderzoek.

De verwachting is dat de Centrale Raad van Beroep in december, in een zaak waarin een andere gemeente betrokken is, een uitspraak doet die veel raakvlakken heeft met de thans voorliggende uitspraak. Op basis van

 

1    ECLI:NL:CRVB:2018:3241

2    ECLI:NL:CRVB:2016:1402 en ECLI:NL:CRVB:2016:1403

kst-29538-278

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 29 538, nr. 278    1

beide uitspraken kunnen naar verwachting de bredere effecten voor regelgeving en gemeentelijk beleid worden beoordeeld.

De VNG heeft in overleg met mij de lijn gekozen om de (in december verwachte) uitspraak van de Centrale Raad van Beroep af te wachten voordat gemeenten concreter worden geïnformeerd en geadviseerd over de eventueel noodzakelijke vervolgstappen. Zo spoedig mogelijk na de gewezen uitspraak zal VNG, in overleg met mij, ondersteunende activiteiten organiseren richting gemeenten.

Ik hecht eraan te benadrukken dat het voor de cliënt op dit moment het belangrijkste is dat de zorg en ondersteuning gewaarborgd blijft. Het zetten van overhaaste, onvoldoende met elkaar doordachte, stappen, aanpassingen in beleid of bijvoorbeeld opschorting van lopende aanbestedingsprocedures, kan de bedoelde continuïteit schaden.

Uiteraard zal ik uw Kamer waar relevant informeren over de ontwikkelingen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

H.M. de Jonge

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 29 538, nr. 278


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.