Brief regering; Reactie op verschillende verzoeken van de commissie over de Brexit - Lidmaatschap van de Europese Unie

Deze brief is onder nr. 275 toegevoegd aan dossier 23987 - Lidmaatschap van de Europese Unie i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lidmaatschap van de Europese Unie; Brief regering; Reactie op verschillende verzoeken van de commissie over de Brexit
Document­datum 25-10-2018
Publicatie­datum 31-10-2018
Nummer KST23987275
Kenmerk 23987, nr. 275
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

23 987

Lidmaatschap van de Europese Unie

Nr. 275    BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 oktober 2018

Op 19 oktober jl. verzocht uw Kamer om met terugwerkende kracht alle Brexit-documenten met markering «Limité» versleuteld aan de Brexit-postbus van de Kamer toe te zenden en om de sheets van de technische briefing van 10 oktober jl. versleuteld aan de Brexit-postbus van de Kamer toe te zenden, naar analogie van de informatieafspraken over de Brexit-documenten met markering «Limité». Eerder, op 11 oktober jl., verzocht uw Kamer om openbare toezending van (delen van) deze presentatie inzake de Brexit-voorbereidingen (technische briefing). In reactie op deze drie verzoeken bied ik uw Kamer deze brief aan.

Allereerst het verzoek van uw Kamer om de gehele presentatie over de Brexit-voorbereidingen ofwel de sheets van de technische briefing (hierna: de presentatie) openbaar aan uw Kamer toe te zenden. Indien integrale openbare toezending niet mogelijk is, verzoekt u delen van de presentatie die openbaar gemaakt kunnen worden openbaar aan uw Kamer toe te zenden, en voor de delen waarvoor dat niet mogelijk is, een onderbouwing te geven waarom dat niet mogelijk is.

Ik kan dit verzoek van uw Kamer niet inwilligen. Ten eerste zou openbare toezending, zelfs van delen van deze presentatie, de onderhandelingen over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) kunnen schaden. Ten tweede bevat de presentatie informatie over de voorbereidingen op de terugtrekking van het VK uit de EU die zich ten tijde van het opstellen nog in de beleidsvormende fase bevonden. Er wordt verwezen naar verschillende beleidsopties waarover op dit moment nog niet besloten kan worden, gelet op de stand van de onderhandelingen. Openbaarmaking van deze onderdelen staat een verdere ongehinderde beleidsvoorbereiding op de terugtrekking van het VK uit de EU in de weg. Dat is ook de reden dat uw Kamer op 10 oktober jl. juist in vertrouwelijkheid is geïnformeerd over de voorbereidingen van het kabinet. Nu aan dit verzoek niet kan worden voldaan, is de presentatie ter vertrouwelijke inzage bij het Centraal informatie Punt van de Tweede Kamer gelegd (Kamerstuk 23 987, nr. 270).

kst-23987-275 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

Ten tweede verzoekt uw Kamer om de presentatie versleuteld aan de Brexit-postbus van uw Kamer toe te zenden, naar analogie van de informatieafspraken over de Brexit-documenten met markering «Limité». Ook dit verzoek kan ik niet inwilligen. Met uw Kamer is afgesproken om de EU-onderhandelingsdocumenten inzake Brexit met markering «Limité» per 1 oktober 2018 tevens (versleuteld) digitaal toe te zenden aan de Brexit-postbus. De presentatie is geen dergelijk «Limité» EU-onderhande-lingsdocument en valt om die reden buiten deze afspraak. Daarbij markeert «Limité» de verspreiding van EU-onderhandelingsdocumenten en gaat dit niet over de mate van vertrouwelijkheid (zie ook Kamerstuk 22 112, nr. 2274). Zoals ik hierboven schets, is deze presentatie vertrouwelijk. Vertrouwelijke stukken worden alleen ter vertrouwelijke inzage bij het Centraal Informatie Punt van uw Kamer gelegd.

Het derde verzoek, om met terugwerkende kracht alle Brexit-documenten met markering «Limité» versleuteld aan de Brexit-postbus van uw Kamer toe te zenden, kan ik wel inwilligen. Deze «Limité» EU-onderhandelings-documenten zullen spoedig (versleuteld) aan de Brexit-postbus worden toegezonden zodat uw Kamer alsnog tevens digitaal toegang krijgt tot deze documenten. Uw Kamer blijft daarbij zoals bekend gehouden aan de naleving van de in de Raad overeengekomen richtsnoeren over de behandeling van interne Raadsdocumenten (11336/11).

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 23 987, nr. 275 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.