35060 NL - wetsvoorstel
Omvorming Stichting Airport Coordination Netherlands tot publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 29 oktober 2018 ingediend door de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Dit wetsvoorstel regelt de juridische omvorming van het bestaande privaatrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan ‘Stichting Airport Coordination The Netherlands’ (SACN) naar een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan met de naam ‘Airport Coordination Netherlands’ (ACNL). Dit wetsvoorstel regelt de taken, inrichting en financiering van ACNL. SACN (en de rechtsopvolger ACNL) is de ‘slotcoördinator’ voor de toewijzing van ‘slots’ aan luchtvaartmaatschappijen. Een luchtvaartmaatschappij heeft een dergelijk slot nodig om op een Nederlandse luchthaven te mogen landen en opstijgen. De nieuwe juridische status betekent concreet dat in het vervolg de minister van Infrastructuur en Waterstaat de bestuurders van ACNL benoemt, schorst en ontslaat. Verder stelt zij de bezoldiging van de bestuurders vast en moet zij de tarieven van de ACNL goedkeuren. In de oude situatie was dat de bevoegdheid van een Raad van Toezicht, waarin ook vertegenwoordigers van diverse luchtvaartmaatschappijen zitting hadden. Om de schijn van belangenverstrengeling bij de toewijzing van de (schaarse) slots is voor de nieuwe status gekozen.

1.

Volledige titel

Wijziging van de Wet luchtvaart (Omvorming Stichting Airport Coordination Netherlands tot publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan)

2.

Documenten

(19 stuks)

2 29 oktober 2018, koninklijke boodschap, nr. 1     KST350601
Koninklijke boodschap
 
2 29 oktober 2018, voorstel van wet, nr. 2     KST350602
Voorstel van wet
 
2 29 oktober 2018, memorie van toelichting, nr. 3     KST350603
Memorie van toelichting
 

3.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

4.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.