Memorie van toelichting - Vaststelling van de begrotingsstaat van het Deltafonds voor het jaar 2019

Deze memorie van toelichting i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 35000 J - Vaststelling begroting Deltafonds 2019 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Deltafonds voor het jaar 2019; Memorie van toelichting; Memorie van toelichting
Document­datum 18-09-2018
Publicatie­datum 18-09-2018
Nummer KST35000J2
Kenmerk 35000 J, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

35 000 J

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Deltafonds (J) voor het jaar 2019

Nr. 2

MEMORIE VAN TOELICHTING Inhoudsopgave

TINGSWETSVOORSTEL    2

Wetsartikel 1    2

Artikel 1 Investeren in    waterveiligheid    14

Artikel 2 Investeren in    zoetwatervoorziening    33

Artikel 3 Beheer, onderhoud en vervanging    41

Artikel 4 Experimenteren cf. art. III Deltawet    52

Artikel 5 Netwerkgebonden kosten en overige uitgaven    56

Artikel 6 Bijdragen andere begrotingen van het Rijk    60

Artikel 7 Investeren in waterkwaliteit    63

Bijlage 1. Voeding van het Deltafonds en begrotingsstaat per artikelonderdeel    71

Bijlage 2. Verdiepingsbijlage    74

Bijlage 3. Overzicht Hoogwaterbeschermingspro-gramma    109

Bijlage 4. Instandhouding    113

Bijlage 5. Lijst van afkortingen    137

kst-35000-J-2 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

  • A. 
    ARTIKELGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET BEGROTINGSWETS-VOORSTEL

Wetsartikel 1

De begrotingsstaten die onderdeel zijn van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 2.3, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2016 elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld.

Het wetsvoorstel strekt ertoe om de onderhavige begrotingsstaat voor het aangegeven jaar vast te stellen.

Alle voor dit jaar vastgestelde begrotingswetten tezamen vormen de Rijksbegroting voor dat jaar. Een toelichting bij de Rijksbegroting als geheel is opgenomen in de Miljoenennota.

Met de vaststelling van dit wetsartikel worden de uitgaven, verplichtingen en ontvangsten vastgesteld. De in de begrotingsstaat opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zgn. begrotingstoelichting).

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

  • C. 
    van Nieuwenhuizen Wijbenga
  • B. 
    BEGROTINGSTOELICHTING

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (lenW) stelt de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Begroting Hoofdstuk XII) op van de Rijksbegroting, de begroting van het Infrastructuurfonds en de begroting van het Deltafonds.

Voor u ligt de begroting van het Deltafonds.

Door een apart fonds voor water kan beter invulling worden gegeven aan de doelstellingen zoals vastgelegd in de Waterwet (artikel 7.22a t/m 7.22d), te weten de bekostiging van maatregelen, voorzieningen en onderzoeken op het gebied van waterveiligheid, zoetwatervoorziening en sinds 1 januari 2015 ook waterkwaliteit. Zo mag het fonds jaarlijkse saldi (meer of minder uitgaven in enig jaar) overhevelen - in tegenstelling tot de beleidsbegroting van IenW - waardoor (kasmatige) vertragingen en versnellingen van projecten niet hoeven te leiden tot budgettaire knelpunten.

Het Deltafonds wordt voor het grootste deel gevoed door een bijdrage uit de begroting Hoofdstuk XII (artikelonderdeel 26.02). Daarnaast betalen de waterschappen gezamenlijk de helft van de jaarlijkse bijdrage aan de versterkingsmaatregelen van primaire waterschapskeringen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en dragen de waterschappen bij aan de afronding van het HWBP-2. Tevens worden voor een aantal projecten uitgaven doorberekend aan derden, zoals andere departementen, lagere overheden, buitenlandse overheidsinstanties en de Europese Unie.

In het Deltaprogramma zijn de maatregelen, voorzieningen en onderzoeken voor de korte termijn (eerstvolgende zes jaren in detail en de twaalf jaar daaropvolgend indicatief) beschreven en wordt een doorkijk gegeven voor de voorbereidingen die voor de langere termijn worden getroffen om ons land nu en in de (verre) toekomst adequaat te beschermen tegen hoog water en van voldoende zoetwater te blijven voorzien.

Het Deltaprogramma is het jaarlijkse bijstuk bij de Deltafondsbegroting. Het biedt een overzicht van alle maatregelen, voorzieningen, onderzoeken en ambities op het gebied van waterveiligheid en zoetwatervoorziening. Deze projecten worden geheel of gedeeltelijk uit het Deltafonds gefinancierd. Ook gaat het Deltaprogramma in op de voortgang van de uitvoering van hoofdkeuzes op het gebied van waterveiligheid en zoetwatervoorziening (de deltabeslissingen) en concrete voorkeursstrategieën per gebied als richtinggevend kompas voor het uitvoeren van maatregelen tot 2050. Het jaarlijkse Deltaprogramma bevat drie deltaplannen: een Deltaplan Waterveiligheid, een Deltaplan Zoetwater, en een Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie.

  • 1. 
    LEESWIJZER

Structuur

De opzet en de structuur van de begroting voor het Deltafonds zijn gebaseerd op de rijksbegrotingsvoorschriften van het Ministerie van Financiën. De begrotingstoelichting kent een opbouw waarbij afhankelijk van de informatievraag- en behoefte verder kan worden ingezoomd.

  • 1. 
    Allereerst is de begroting(wet)staat voor het Deltafonds voor het jaar 2019 opgenomen. Deze dient ter autorisatie van de budgetten die op artikelniveau in de verplichtingen-, uitgaven- en ontvangstenramingen worden voorgesteld.
  • 2. 
    In de agenda Deltafonds is vervolgens inzichtelijk gemaakt welke projecten in 2019 worden opgeleverd en bij welke projecten de uitvoering in 2019 begint.
  • 3. 
    Het laatste onderdeel van de agenda, «Begroting op hoofdlijnen», verstrekt inzicht in de belangrijkste budgettaire voorstellen die leiden tot wijziging van de begroting. Hiermee kan snel een indruk worden verkregen van de inhoud van dit wetsvoorstel.
  • 4. 
    In de artikelgewijze toelichting bij dit wetsvoorstel zijn de MIRT tabellen met de realisatieprojecten alsmede de verkenningen en planuitwerkingprogramma's opgenomen waarin de begrotingsmutaties op projectniveau zichtbaar zijn gemaakt. Deze MIRT tabellen zijn in ieder geval voorzien van toelichtingen indien sprake is:
  • • 
    van een wijziging (anders dan door de verwerking van prijsbijstelling) in het taakstellend projectbudget groter dan 10% of meer dan € 10 miljoen;
  • • 
    van een wijziging groter dan 1 jaar in de oplevering van het project.

De stand «vorig» betreft de stand in de eerste suppletoire begroting 2018.

Meer gedetailleerde informatie over de projecten die zich thans in de fase van verkenning, planuitwerking en realisatie bevinden, kunt u vinden in de individuele projectbladen van het MIRT Overzicht 2019. Voor de projecten in de MIRT tabellen is waar mogelijk een digitale verwijzing opgenomen naar het projectblad van dat project in het MIRT Overzicht.

  • 5. 
    In de verdiepingsbijlage is door middel van een meerjarige mutatieta-bel op artikelonderdeelniveau de aansluiting gemaakt tussen de vorige stand van de begroting en de nu voorgestelde stand. Dit voor de volledige looptijd van het fonds.
  • 6. 
    De overige bijlagen geven voor enkele specifieke onderwerpen inhoudelijk meer toelichting of betreffen overzichtsconstructies.

Mede naar aanleiding van overleg met de Tweede Kamer zijn in aanvulling op de rijksbegrotingsvoorschriften de onderstaande punten in deze begroting verwerkt:

  • 1. 
    Naar aanleiding van de motie van de leden Van Helvert en Van

Veldhoven (Kamerstukken II 2015-2016 34 475 XII, nr. 12) worden bij alle begrotingsartikelen op het Infrastructuurfonds en Deltafonds groter dan € 1 miljard de begrotingsmutaties boven de € 5 miljoen toegelicht. Dit heeft als praktische uitwerking dat bij de artikelen € 200 miljoen en € 1 miljard de ondergrens voor technische mutaties ook neerwaarts is bijgesteld. Voor beleidsmatige mutaties was er bij de artikelen van deze omvang reeds sprake van een ondergrens van € 5 miljoen. De norm voor het toelichten van de begrotingsmutaties op het niveau van artikelonderdeel is hiermee als volgt:

Norm bij te verklaren verschillen

 

Omvang begrotingsartikel (stand Ontwerpbegroting in € miljoen)

Beleidsmatige mutaties (ondergrens in € miljoen)

Technische mutaties (ondergrens in € miljoen)

< 50

1

2

> 50 en < 200

2

4

> 200 < 1.000

5

5

> 1.000

5

5

  • 2. 
    In bijlage 1 zijn de uitgaven van het fonds weergegeven. Daarbij is het verschil met artikel 26 Bijdrage Investeringsfondsen van de begroting Hoofdstuk XII uitgewerkt. Dit verschil betreft de overige ontvangsten van het fonds.
  • 3. 
    Op de productartikelen worden onder de desbetreffende tabel «budgettaire gevolgen van de uitvoering» na de begrotingsperiode extracomptabel de budgetten op het niveau van artikelonderdeel weergegeven voor de looptijd tot en met 2032.
  • 4. 
    Significante kasschuiven en begrotingsmutaties op de beschikbare budgetten worden in de verdiepingsbijlage op hetzelfde detailniveau (artikelonderdeel) tot en met 2032 toegelicht. Dit rekening houdend met de norm zoals hierboven is aangegeven.
  • 5. 
    Voor beheer, onderhoud en vervanging is een aparte bijlage opgenomen. Deze bijlage geeft inzicht in zowel het Infrastructuur- als het Deltafonds

Op de begrotingen van het Infrastructuurfonds en het Deltafonds vinden jaarlijks kasschuiven plaats. Middels kasschuiven wordt ervoor gezorgd dat de beschikbare kas per jaar en per modaliteit blijft aansluiten op de in de begroting geactualiseerde programmering. Kasschuiven zijn altijd budgetneutraal, hetgeen betekent dat de hoeveelheid middelen die meerjarig beschikbaar is niet wijzigt als gevolg van de kasschuif. In de verdiepingsbijlage van de begrotingen van het Infrastructuurfonds en Deltafonds zijn de significante kasschuiven in de begroting 2019 over de gehele looptijd van de begroting inzichtelijk gemaakt en toegelicht. Indien sprake is van politiek relevante kasschuiven dan worden deze tevens opgenomen en toegelicht in de begroting op hoofdlijnen. De begroting op hoofdlijnen treft u op pagina 8 van deze begroting.

De apparaatsuitgaven en apparaatsontvangsten van het kerndepartement (met uitzondering van de Staf-Deltacommissaris) worden geraamd op artikel 98 Apparaatsuitgaven Kerndepartement van de begroting Hoofdstuk XII.

Groeiparagraaf

In de groeiparagraaf worden de belangrijkste verbeteringen in de begroting beschreven ten opzichte van het voorgaande jaar.

DBFM Afsluitdijk

In de brief van 14 juni 2011 (Kamerstukken II, 2010-2011, 32 500 A, nr. 83); Prioritering Investeringen Mobiliteit en Water) is een lijst van in totaal 32 potentiële DBFM-projecten opgenomen.

Het project Afsluitdijk omvat opgaven op het gebied van waterveiligheid en waterafvoer. Het betreft de versterking van het dijklichaam volgens het principe van de overslagbestendige dijk, met behoud van de groene (vegetatie) uitstraling, het versterken van de schut- en spuicomplexen en het vergroten van de waterafvoercapaciteit door het aanbrengen van pompen in het spuicomplex Den Oever. In het Rijksinpassingsplan is de oplossingsruimte voor de maatregelen die noodzakelijk zijn voor de waterveiligheid en de waterafvoer begrensd. In 2018 is het project Afsluitdijk gegund en zijn de werkzaamheden gestart. Openstelling (waterveilig) is voorzien in 2022. Omdat in 2018 een DBFM contract is afgesloten, is het budget overgeheveld naar artikel 04.02.01 Geïntegreerde contractvormen/PPS.

  • 2. 
    DELTAFONDSAGENDA

Werken aan waterveiligheid, zoetwatervoorziening en waterkwaliteit vraagt continu inspanningen en investeringen. Deze worden verantwoord in het Deltafonds. Het aantal mensen en de waarde van het te beschermen goed veranderen onder invloed van economische en demografische ontwikkelingen. Ook water en bodem veranderen in de loop van de tijd: de zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Door de klimaatverandering wordt het warmer en zullen rivierafvoeren en regenval grotere extremen vertonen.

Het Deltaprogramma is het nationale programma waarin Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen samenwerken om Nederland veilig en aantrekkelijk te houden en goed te blijven voorzien van zoetwater. Zo kan onze economie blijven profiteren van de gunstige ligging in de delta.

Het Deltaprogramma heeft als doel ons land nu en in de toekomst te beschermen tegen hoogwater en de zoetwatervoorziening op orde te houden.

Mijlpalen en resultaten 2019

Hieronder wordt ingegaan op de mijlpalen in het lopende programma. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt welke projecten in 2019 worden opgeleverd en bij welke projecten de uitvoering in 2019 start.

Beheer, onderhoud en vervanging

Voor het beheer en onderhoud zijn afspraken over prestaties gemaakt voor het watermanagement en beheer en onderhoud waterveiligheid, waaronder kustlijnhandhaving met zandsuppleties, stormvloedkeringen en rijkswaterkeringen zoals dijken, dammen en duinen. Deze afspraken over prestaties zijn nader toegelicht in artikel 3 Beheer, Onderhoud en Vervanging van het Deltafonds. In 2019 wil IenW onder meer de volgende activiteiten in het kader van beheer, onderhoud en vervanging uitvoeren:

Beheer, onderhoud en vervanging

Hoofdwatersys- • Zandsuppleties basiskustlijn

temen    • Levensduurverlengend onderhoud aan stuwen Nederrijn/ Lek

Voor een nadere toelichting op de stand van zaken van beheer, onderhoud en vervanging wordt verwezen naar bijlage 4 Instandhouding van deze begroting.

Aanleg

In 2019 wordt voortvarend gewerkt aan het verbeteren van de waterveiligheid, onder andere door het uitvoeren van de programma's HWBP-2, HWBP, Maaswerken en Ruimte voor de Rivier. Hieronder volgen de mijlpalen die IenW bij deze programma's in 2019 wil behalen:

Programma's Waterveiligheid

 

Programma

Mijlpaal

Project

HWBP-2

  • • 
    Start realisatie
 
 
  • • 
    Oplevering
  • • 
    Hoogwaterkering Den Oever

HWBP

  • • 
    Start realisatie
  • • 
    Vianen
  • • 
    IJsseldijk Goude (spoor 2)
  • • 
    Gameren
  • • 
    Steyl-Maashoek
 
  • • 
    Oplevering
  • • 
    VIJG
  • • 
    Twentekanaal
  • • 
    IJsselpaviljoen
  • • 
    Vianen

Maaswerken

  • • 
    Start realisatie
  • • 
    n.v.t.
 
  • • 
    Oplevering
  • • 
    Urmond
  • • 
    Milsbeek
  • • 
    Zeiderheid

Ruimte voor de Rivier

  • • 
    Start realisatie
  • • 
    n.v.t.
 
  • • 
    Oplevering
  • • 
    IJsseldelta fase 1

Voor een nadere toelichting over de stand van zaken voor de lopende programma's wordt verwezen naar de toelichting op de productartikelen, de voortgangsrapportages aan de Tweede Kamer, het Deltaprogramma 2019 en het MIRT Overzicht 2019. Het Deltaprogramma is te vinden op de website1 van de deltacommissaris.

Begroting op hoofdlijnen

Verlenging looptijd investeringsfondsen tot en met 2032

Bij de begroting 2019 wordt de looptijd van de het Deltafonds met een jaar verlengd tot en met 2032.

Het niveau van extrapolatie is gelijk aan het jaar 2031 stand begroting 2018 na verwerking van structurele begrotingsmutaties. Daarnaast zijn de structurele bijdragen van derden doorgetrokken. Met de verlenging tot en met 2032 komt in totaal - inclusief structurele ontvangsten - een ruimte van circa € 1,3 miljard beschikbaar op het Deltafonds. Deze ruimte wordt bij voorrang ingezet voor het dekken van de doorlopende verplichtingen, zoals de uitgaven die zijn benodigd voor de instandhouding van het huidige areaal. Hiervoor is in 2032 circa € 0,9 miljard benodigd. De ruimte die in 2032 resteert na aftrek van de doorlopende verplichtingen bedraagt circa € 0,4 miljard en wordt toegevoegd aan de investeringsruimte.

Regeerakkoord en beleidsreserveringen

In het Regeerakkoord 2017 is voor deze kabinetsperiode een intensivering («enveloppe») van € 275 miljoen voor Natuur en Waterkwaliteit opgenomen (Kamerstukken 2017-2018, 27625, nr. 422). Hiervan is € 175 miljoen aan het Deltafonds toegevoegd. Het kabinet zet hiervan € 75 miljoen in voor een doorlaatmiddel in de Brouwersdam om het water in de Grevelingen te kunnen verversen. Voor het Waddengebied investeert het kabinet € 16 miljoen in een kwelderproject Eems-Dollard, faciliteert het de beheerautoriteit Waddenzee en doet onderzoek vanuit de Gebieds-agenda Wadden. Ook wordt € 1 miljoen beschikbaar gesteld om samen met regionale partijen te onderzoeken wat de verschillende kansrijke maatregelen zijn voor verdere verbetering van de ecologische kwaliteit van het Markermeer en is € 3 miljoen nodig voor programmakosten om bovengenoemde onderdelen in uitvoering te brengen. Het kabinet zet € 70 miljoen extra in voor bronmaatregelen en extra zuivering bij rioolwaterzuiveringsinstallaties. Tot slot is € 10 miljoen beschikbaar voor monitoring en onderzoek als onderdeel van de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater.

Binnen de beschikbare investeringsruimte van het Deltafonds wordt daarnaast € 200 miljoen gereserveerd voor de programmatische aanpak Grote Wateren. Beoogd wordt klimaatbestendige en waterrobuuste natuur samen te laten gaan met een krachtige economie. Met de hierboven genoemde projecten voor Grevelingen en Eems-Dollard wordt een eerste betekenisvolle stap gezet. Deze middelen worden ingezet voor behoud en verbetering van natuur en waterkwaliteit, mede met het oog op de doelen van Natura 2000 en aanvullend op de projecten voor de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Belangrijke andere beleidsreserveringen betreffen het programma Integraal Rivier Management en het tweede pakket zoetwater.

Voor het vervolg op het eerste maatregelenpakket zoetwater wordt € 150 miljoen gereserveerd. Dit vervolg dient ter uitvoering van verdere maatregelen tegen schade ten gevolge van droogte en verzilting.

Voor het programma Integraal Rivier Management wordt € 375 miljoen gereserveerd. In dit programma worden de Rijksopgaven voor de rivier, waaronder waterveiligheid, scheepvaart, waterkwaliteit en -kwantiteit, rivierbodemligging en vegetatiebeheer in samenhang met elkaar gebracht om synergie in programmering en uitvoering te bereiken. Waar dit leidt tot synergie wordt dit verbonden met urgente regionale opgaven.

Tot slot wordt voor toekomstige onderzoeken € 20 miljoen gereserveerd in het Deltafonds.

Uit de Regeerakkoord enveloppe cybersecurity zijn middelen toegevoegd aan de begroting van IenW (Hoofdstuk XII). De nadere verdeling toedeling van deze middelen vindt plaats bij de 1e suppletoire wet 2019 (Voorjaarsnota). Een deel van de middelen komt op artikel 1 (Investeren in waterveiligheid) en artikel 2 (Investeren in zoetwatervoorziening) van het Deltafonds. Deze middelen zijn grotendeels bestemd voor maatregelen ter versterking van cybersecurity in de watersector waarover nog bestuurlijke afspraken worden gemaakt

Belangrijkste wijzigingen

De onderstaande tabel geeft de belangrijkste wijzigingen in de uitgaven en inkomsten aan ten opzichte van de eerste suppletoire begroting 2018. Een volledig overzicht van de mutaties is terug te vinden in bijlage 2: Verdiepingsbijlage.

Begroting op hoofdlijnen (bedragen x € 1.000)

 

2032

     

1.378.261

 

20.703

 

45.312

1.315.126

  • 2.880
 

O

               

1.378.261

o

CM

i

CM

O

CM

9.856.615

 

9.856.615

476.786

 

165.434

 

325.965

 

O

CM

CD

CD

i

 

o

1^

O)

cd

CO

CD

CD

i

   
  • 125.000

125.000

o

o

o

ö

CM

i

o

o

o

ö

CM

 

o

cd co

co

ö

CO

CM

O

CM

1.102.730

 

1.102.730

169.072

 

20.703

 

150.069

 

O

o

r---

l

 

o

     

O

o

o

LO

i

O

o

o

LO

     

1.271.802

CM

CM

O

CM

O

CD

00

CM

 

O

CD

00

CM

15.640

 

22.917

 

00

CM

CM

i

 

o

o

I":

i

 

o

LO

CD

   

o

o

o

ö

i

o

o

o

ö

     

1.263.500

CM

O

CM

1.368.737

r--

°q

LD'

i

1.352.866

  • - 
    247.974
 

24.740

o

o

o

ö

o

i

  • 172.290
 

o

o

i"-

l

 

o

CD

00

             

1.104.892

     

i

             

O

CM

O

CM

1.209.828

1^

LD

1.214.999

  • - 
    96.874
 

23.585

o

o

o

ö

o

  • 218.573
 

o

00

CM

 

O

CD

CD

i

             

1.118.125

   

1

 

i

             

2019

CM

CD

O

'3-

CD

1^

LO

Ö

LO

1.214.633

  • - 
    171.747
 

23.555

 
  • 198.096
 

O

00

CM

 

CO

CD

CD

1^

CD

O

             

1.042.886

     

i

 

i

             

00

o

CM

1.119.328

CO

1

1.115.015

  • - 
    12.129
 

21.874

 
  • 20.922
 

o

00

CM

O

o

LO

CD

i

CD

r--

l

00

1^

00

             

1.102.887

     

1

               

Art

         

>

'TD

-

 

>

T3

LO

 

>

T3

     

co

o

LO

o

LO

co

o

LO

o

LO

   
 

Stand ontwerpbegroting 2018

Mutaties 1e suppletoire begroting

2018

Stand 1e suppletoire begroting 2018

I Belangrijkste mutaties Deltafonds

Kaderrelevante mutaties DF

1 Loon- en Prijsbijstelling 2017

2 Kasschuif tbv rijksbrede beeld

3 DBFM Afsluitdijk

4 Extrapolatie

5 Kustwacht

6 GF/BCF: Roode Vaart

7 Overboekingen

Overige

 

Mutaties binnen kader DF

8 2e Zoetwaterpakket

 

9 Reservering Ruimtelijke

Adaptatie

   

Stand ontwerpbegroting 2019

Ad 1. Jaarlijks wordt besloten of de overheidsuitgaven van de Rijksbegroting gecorrigeerd worden voor loon- en prijsontwikkelingen. Dit betreft de toegekende loonbijstelling en prijsbijstelling tranche 2018 die vanuit Hoofdstuk XII wordt overgeheveld naar het Deltafonds.

Ad 2. Vanwege actualisaties van projectramingen en de verwerking van het Regeerakkoord, zijn de beschikbare budgetten en uitgavenramingen op de investeringsfondsen in een aantal jaren uit balans geraakt. Met behulp van deze kasschuif kan de mismatch in 2020 en 2021 tussen beschikbare budgetten en de uitgavenramingen deels hersteld worden.

Ad 3. In 2018 is de DBFM-aanbesteding van het project Afsluitdijk afgerond. De budgettaire reeksen worden omgezet om aan de beschik-baarheidsvergoedingen te kunnen voldoen.

Ad 4. In de begroting 2019 is de looptijd van het Deltafonds met een jaar verlengd tot en met 2032. Het niveau van extrapolatie is gelijk aan het jaar 2031 stand begroting 2018 na verwerking van structurele begrotingsmutaties. Daarnaast zijn de structurele bijdragen van derden doorgetrokken.

Ad 5. De Kustwacht voert een aantal structurele taken uit die voortvloeien uit wet- en regelgeving. Tot op heden heeft IenW haar bijdrage aan deze taken steeds incidenteel gedekt. Via deze mutatie wordt structureel dekking geregeld voor luchtsurveillance en de benodigde personele capaciteit. Dekking vindt plaats uit de investeringsruimte van de verschillende modaliteiten van het Infrastructuurfonds (€ 101,8 miljoen) en Deltafonds (€ 25,4 miljoen).

Ad 6. Dit betreft een overboeking voor de uitvoerende werkzaamheden met betrekking tot de Roode Vaart naar het Gemeentefonds (gemeente Moerdijk) € 8 miljoen en het BTW compensatie Fonds € 1,5 miljoen.

Ad 7. Deze post bestaat uit een aantal overboeking naar en van andere begrotingshoofdstukken. Met name overboekingen naar het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat betreffende de projecten Wind op Zee en via het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de gemeente Venlo een bijdrage in verband met het project rivierverruiming Maas.

Ad 8. Tweede investeringsprogramma zoetwatermaatregelen om waterschaarste te voorkomen/beperken. Betreft maatregelen ten behoeve van verbeterde aanvoer water, buffering van water en tegen droogte/ verzilting. Samen door Rijk en regio.

Ad 9. Reservering Ruimtelijke Adaptatie

Aanvullend op het lopende stimuleringsprogramma wordt voor in totaal € 20 miljoen gereserveerd om decentrale overheden te ondersteunen bij onder andere de uitvoering van stresstesten en risicodialogen, en het uitvoeren van pilots. Deze middelen zullen volgend voorjaar vanuit het Deltafonds beschikbaar worden gesteld voor de jaren 2019 en 2020.

Overprogrammering

Het instrument overprogrammering is door het kabinet ingezet om te zorgen dat de budgetten voor aanleg van infrastructuur ook daadwerkelijk tot besteding komen in de jaren waarin deze beschikbaar zijn gesteld. Op het Deltafonds fluctueert de programmering en is per jaar afwisselend sprake van een situatie van over- en onderprogrammering. Over de begrotingsperiode tot en met 2023 is per saldo sprake van een overprogrammering van circa € 370 miljoen. In de totale periode tot en met 2032 is het volledige programma altijd gedekt. Voor de verdere toelichting voor opzet en werking van het instrument op de fondsen wordt naar de leeswijzer van het Infrastructuurfonds verwezen. In het artikelonderdeel 1.02 Overige Aanlegprojecten van het Deltafonds is de jaarlijkse omvang van de overprogrammering opgenomen.

Gemiddelde uitgaven

Onderstaand zijn de gemiddelde jaarlijkse uitgaven per productartikel in de periode 2018-2032 gepresenteerd.

5.04 Reserveringen 62,9

Flexnorm

In de begroting 2018 is de flexnorm geïntroduceerd, waarmee het inzicht in de meerjarige hardheid van de bestuurlijke afspraken is aangescherpt. De flexnorm is een percentage dat aangeeft welk aandeel van de aanlegbudgetten (inclusief investeringsruimte) naar mening van het kabinet flexibel is om bij nieuwe planvorming te betrekken. Het betreft de ruimte binnen de begroting waar nog geen definitieve oplossing is bepaald en gekozen kan worden voor een alternatieve aanwending of oplossing. Overigens geldt ook dat waar wél bestuurlijke afspraken zijn gemaakt, maar er nog geen juridische verplichtingen zijn aangegaan, de budgetten nog altijd onverminderd door de Tweede Kamer te amenderen zijn.

In onderstaande tabel is weergegeven welke budgetten in de begroting 2019 conform hierboven geschetste flexnorm flexibel zijn om bij nieuwe planvorming te betrekken.

 

Artikel onderdeel

Omschrijving

Budgetten t/m 2032 (€ mln.)

1.03

Studiekosten

38

2.03

Studiekosten

9

5.03

Investeringsruimte

1.135

5.04

Reserveringen

964

7.03

Studiekosten

113

Totaal

 

2.259

Als percentage van de aanlegbudgetten (inclusief investeringsruimte)

19%

  • 3. 
    PRODUCTARTIKELEN

Artikel 1 Investeren in waterveiligheid

Omschrijving van de samenhang in het beleid

Het Rijk investeert in waterveiligheid om te voldoen aan de wettelijke normen van de primaire waterkeringen in beheer bij de waterschappen en het Rijk en om een bijdrage te leveren aan het beheer van de Rijkswateren. Het artikel waterveiligheid is gerelateerd aan beleidsartikel 11 (Integraal Waterbeleid) op de Begroting hoofdstuk XII.

Budgettaire gevolgen van de uitvoering van art. 1 Investeren in waterveiligheid (bedragen x € 1.000)

 
 

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

364.968

788.628

287.975

512.001

650.631

739.092

678.789

Uitgaven

457.927

499.672

407.172

471.974

483.565

633.132

448.752

Waarvan juridisch verplicht

   

95%

       

1.01 Grote projecten waterveiligheid

272.598

343.164

229.909

205.094

224.906

88.333

8.480

1.01.01 Programma HWBP-2 Waterschapsprojecten

142.271

189.389

120.808

128.734

84.718

87.005

0

1.01.02 Programma HWBP-2 Rijksprojecten

17.948

71.220

36.694

31.731

1.015

1.015

8.480

1.01.03 Ruimte voor de rivier

92.050

73.215

34.842

8.764

69.594

313

0

1.01.04 Maaswerken

20.329

9.340

37.565

35.865

69.579

0

0

 

1.02 Overige aanlegprojecten Waterveiligheid

178.248

147.112

171.053

261.763

254.769

541.811

437.972

1.02.01 Verkenningen en planuitwerkingsprogramma

5.071

6.805

19.634

32.535

23.834

9.525

412

  • waarvan bijdrage aan agentschap RWS

5.009

226

256

526

526

412

412

1.02.02 Realisatieprogramma

173.177

140.307

151.419

229.228

230.935

532.286

437.560

1.03 Studiekosten

7.081

9.396

6.210

5.117

3.890

2.988

2.300

1.03.01 Studie en onderzoekskosten

7.081

9.396

6.210

5.117

3.890

2.988

2.300

1.03.02 Overige studiekosten

0

0

0

0

0

0

0

 

Ontvangsten

193.127

201.042

165.848

190.701

157.296

155.418

153.657

1.09 Ontvangsten investeren in waterveiligheid

193.127

201.042

165.848

190.701

157.296

155.418

153.657

1.09.01 Ontvangsten waterschappen HWBP-2

160.591

120.071

4.612

56.083

196

0

0

1.09.02 Overige ontvangsten HWBP-2

2.880

  • 1

0

0

0

0

0

1.09.03 Ontvangsten waterschappen HWBP

23.642

57.140

147.675

118.983

153.496

153.767

153.657

1.09.04 Overige ontvangsten

HWBP

617

0

0

0

0

0

0

1.09.05 Overige aanleg ontvangsten

5.397

23.832

13.561

15.635

3.604

1.651

0

Met uitzondering van verkenning en planuitwerking, zijn de budgetten in 2019 juridisch verplicht op de peildatum 1 januari 2019.

Budgetflexibiliteit

Onderstaand zijn de beschikbare budgetten na de begrotingsperiode tot en met 2032 per jaar gepresenteerd op artikelonderdeelniveau. De mutaties zijn in de verdiepingsbijlage bij de begroting op hetzelfde detailniveau tot en met 2032 toegelicht.

Bedragen x € 1.000

 

LO

CM

O

CM

516.288

O

00

00

CM

LO

2.000

 

148.175

   

CM

CO

O

CM

1

00

o

CM

7.169.310

1.211.274

5.910.135

47.901

 

2.399.327

CM

O

CM

03

<0

PO

LO

0>

LO

CM

i"-

ö

LO

co

CM

00

O

O

o

CM

 

CO

1^

r--

od

LO

   

CM

CO

o

CM

O

00

r“

CSI

CO

O

O

00

CM

CM

CO

O

O

o

CM

 

00

LO

co cd

LO

CO

CM

O

CM

CM

LO

r-

00

o

00

od

CM

1^

03

co

o

o

CO.

CM

 

LO

co cd

LO

   

CO

O

CM

00

03

O

LO

CM

o

00

03

od

CM

O

o

o

CM

 

r--

cd

CM

CM

O

CM

CM

00

r-

00

00

co

co co

co od

00

LO

00

00

03

CM

 

00

LO

LO

   

O

CO

O

CM

03

<0

CM

cd

r“

LO

o

03

CO

CM

LO

o

o

o

CM

 

00

LO CO

cd

LO

CM

O

CM

LO

<0

LO

00

00

Tt

co

o

0)

CM

CM

03

CO

r---

LO

CM

o

03

00

cd

 

CO

03

CM

LO

   

03

CM

O

CM

o

co co

cd co

LO

o

O

CO

CO.

LO

o

o

o

CM

 

00

LO CO

cd

LO

O

CM

O

CM

Tt

r-*

O)

T“

r-*

G3

o

LO

O

CM

CO

co

r---

co

CM

LO

 

O

r---

ö

03

   

00

CM

O

CM

r-

LO

r-»

03

r-»

o

1^

LO

r---

o

o

o

CM

 

LO

co cd

LO

03

O

CM

CM

r-»

T“

r-*"

o

0)

O

03

0)

CM

CM

co

LO

o

o

CM

co

 

00

00

LO

co

   

r--

CM

o

CM

00

o

LO

r-»

o

00

'ït

C3

cd

o

o

o

CM

 

00

LO

co cd

LO

00

o

CM

CM

r- co

0)

0)

co cd

co

CM

co

03

CO

03

 

CM

o

o

CM

   

co

CM

O

CM

00

00

cd co

LO

co co

LO

o

o

o

CM

 

LO

co cd

LO

       

CO

LO

 
 

C

0>

>

CO

  • U) 
    +2 '5
       

c

CD

to

O)

c

03

>

c

O

     

c

a>

>

re

  • U) 
    +2 '5
       

c

CD

to

D3

C

03

>

C

O

 

.¦u

'5

-C

_OI

'Ö>

£

o

re

§

c

c

a>

k.

a>

+*

v>

a>

>

_n

T“

T3

'CD

_c

ra

>

CD

03

g

C

CD

tj

_o

'o

Q.

CD

O

ó

o

;u

'CD

_c

_03

>

CD

03

g

c

CD

O

CD

'o

Q.

O)

_o

C

03

03

CD

ra

CD

>

O

CM

O

   

'53

>

CD

03

g

C

c

CD

CD

CO

CD

>

C

c

CD

CO

O)

c

03

>

O 2

_ CD

03 ?-

5 is»

 

o

o

o

F"

 

.¦u

-c

ra

'rë

£

a>

re

g

c

c

a>

k.

a>

+*

v>

a>

>

_n

r-

T3

'CD SZ

ra

>

CD

03

g

C

CD

tj

_o

'o

Q.

CD

O

ó

C3

'CD SZ

O)

>

CD

03

g

c

CD

O

CD

'o

Q.

O)

_o

C

03

03

CD

ra

CD

>

O

CM

O

   

'aj

>

CD

03

g

C

c

CD

CD

CO

CD

>

C

c

CD

CO

D3

c

03

>

O 2

^ CD

03 j-

5 ê

       

OP

X

     
 

c

CD

to

o

o

'~G

CO

co

o

   

c

<D

D)

re

¦ü

<D

*U)

0

£

i

 

c

CD

to

o

O

'~ö

co co

o

 

Motivering

Producten

Meetbare gegevens

1.01 Grote projecten waterveiligheid

Deze projecten, waaraan de Tweede Kamer de status van Groot Project heeft toegekend, dragen bij aan de waterveiligheid in Nederland. Voor meer achtergrondinformatie over programmering in 2019 (en verder) wordt verwezen naar het MIRT 2019, de betreffende voortgangsrapportages en het Deltaprogramma 2019.

Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2)

Onder dit programma vallen de verbetermaatregelen die zijn voortgekomen uit de periodieke toetsing volgens de Waterwet. Uit de resultaten van de eerste (2001) en tweede (2006) toetsing op veiligheid van de primaire waterkeringen bleek dat een deel van deze keringen niet voldeed aan de wettelijke norm (Kamerstukken II, 2007-2008, 27 625 en 18 106, nr. 103). Verder bleek uit een toets in 2003 door RWS en de keringbeheerders (met name waterschappen) dat de zeeweringen langs de Noordzeekust op een aantal locaties op een termijn van twintig jaar niet meer aan de geldende veiligheidsnorm zouden voldoen. Deze locaties werden aangemerkt als Zwakke Schakels. Op negen van deze locaties lag tevens een opgave tot verbetering van de ruimtelijke kwaliteit, de zogenaamde Prioritaire Zwakke Schakels Kust. Deze maken ook onderdeel uit van HWBP-2. Met de oplevering van Zwakke Schakel West-Zeeuws Vlaanderen in 2016 zijn alle zwakke schakels versterkt. Vanuit het HWBP-2 worden subsidies verstrekt aan de waterschappen voor de uitvoering van de vereiste verbetermaatregelen en worden de maatregelen aan de rijkskeringen betaald. Het HWBP-2 is onderdeel van het Deltaprogramma met behoud van eigen besturing, organisatie en financiering. Met het afsluiten van het Bestuursakkoord Water (2011) dragen de waterschappen bij aan de financiering van het HWBP-2 en het HWBP. In bijlage 3 is een nadere toelichting op de financieringsafspraken ten aanzien van de Hoogwaterbe-schermingsprogramma's (HWBP-2 en HWBP) opgenomen.

Conform de Regeling Grote Projecten ontvangt de Tweede Kamer ieder half jaar een Voortgangsrapportage: vóór 1 april 2019 Voortgangsrapportage 15 en vóór 1 oktober 2019 Voortgangsrapportage 16.

Het HWBP-2 bestaat uit 87 versterkingsprojecten, inclusief de Zwakke Schakels. Per 31 december 2017 voldoen 79 projecten aan de vigerende veiligheidsnorm. Het programma bevindt zich inmiddels in de fase dat nagenoeg alle projecten in realisatiefase zijn. Er zijn zeven resterende projecten in uitvoering en één project start naar verwachting in 2018 met de realisatie.

Waar mogelijk worden innovatieve oplossingen gebruikt. Daarnaast kunnen investeringen vanuit het innovatiebudget HWBP-2 leiden tot nieuwe kennis over ontwerpvoorschriften.

In de basisrapportage (Kamerstukken II, 2011-2012, 27 625, nr. 237) is aangegeven dat de meerderheid van de projecten in 2017 is afgerond en dat enkele projecten een geprognosticeerde einddatum van na 2017 laten zien. Dit beeld is in de 13de voortgangsrapportage (Kamerstukken II, 2016-2017, 32 698, nr. 33) (welke de rapportageperiode van 1 juli 2017 tot en met 31 december 2017 bestrijkt) met twee projecten gewijzigd. Na 2017 worden nog 8 projecten opgeleverd.

Belangrijkste (budgettaire) aanpassingen

De onderstaande verschillen zijn het gevolg van prijsindexatie naar prijspeil 2018.

Projectoverzicht Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma; realisatie (bedragen x € 1 mln.)

 

Oplevering

vorig

CM

O

CM

           
 

huidig

CM

O

CM

           

Kasbudget

later

 

O

106

LO

 

111

111

 

CO

CM

O

CM

 

00

O

O

 

00

00

 

CM

CM

O

CM

 

o

87

-

 

00

00

00

00

 

CM

O

CM

 

o

85

-

 

98

98

 

O

CM

O

CM

 

30

129

CM

i

160

160

 

2019

 

34

CM

CO

 

158

158

 

00

o

CM

 

67

189

 

-

261

261

 

t/m 2017

 

00

1.714

30

i

1.791

1.791

Projectbudget

vorig

 

185

2.420

45

 

2.650

 

huidig

 

HWBP-2 Rijksprojecten    187

HWBP-2 Waterschapspro-

jecten    2.431

46

 

2.663

Budget (DF 1.01.01/02)

 
 
 

Projectomschrijving

Projecten Nationaal

Overige projectkosten (programmabureau)

afrondingen

Programma

Ruimte voor de Rivier

Producten

De Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier is in 2006 door de beide Kamers vastgesteld. Met de PKB wil het kabinet twee doelstellingen bereiken:

  • • 
    Het op het vereiste niveau brengen van de bescherming van het rivierengebied tegen overstromingen. Dit houdt in dat de veiligheid langs de Rijntakken en het benedenstroomse deel van de bedijkte Maas (vanaf Hedikhuizen) in overeenstemming wordt gebracht met de wettelijke vereiste norm.
  • • 
    Een bijdrage leveren aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied, waardoor het rivierengebied economisch, ecologisch en landschappelijk wordt versterkt.

Uitgangspunt voor de PKB is dat het Nederlandse rivierensysteem een piek in de waterafvoer (de maatgevende afvoer), die statistisch eens per 1.250 jaar kan voorkomen, veilig kan verwerken. Deze norm is in 2001 voor de Rijn vastgesteld op 16.000m3/s bij Lobith. De Maas benedenstrooms van Hedikhuizen moet uiterlijk in 2015 een maatgevende afvoer van 3.800m3/s bij Borgharen veilig kunnen verwerken. Voor de IJssel is de maatgevende afvoer verhoogd met een gezamenlijke toestroom van 250m3/s vanuit de zijrivieren.

De PKB bevat een besluit over het uiterlijk eind 2015 uit te voeren basispakket van 39 maatregelen en de plaats waar deze getroffen worden. Vijf maatregelen bleken niet nodig voor het bereiken van de waterveilig-heidsdoelstelling, waardoor 34 maatregelen over bleven. Hiervan waren er 25 in 2015 gerealiseerd. In 2016 en 2017 hebben de laatste projecten de mijlpaal waterveiligheid bereikt. De waterveiligheidsdoelstelling en de ruimtelijke kwaliteitsdoelstelling voor het volledige programma zijn eind 2017 behaald.

Conform de Regeling Grote Projecten ontvangt de Tweede Kamer ieder halfjaar een voortgangsrapportage. Begin april 2018 is de eindevaluatie (Kamerstuk 2017-2018 30 080, nr. 90) aangeboden aan de Kamer en de 31voortgangsrapportage. Na formele opheffing van de Groot Project Status zal de rapportage over de finale afronding van het programma plaatsvinden als onderdeel van de reguliere rapportage Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Meetbare gegevens

Naar huidige inzichten is de stand per 31 december 2018 als volgt:

  • • 
    Voor 100% van het realisatiebudget is de projectbeslissing genomen. Alle maatregelen zijn uitgevoerd;
  • • 
    De waterveiligheidsdoelstelling van het programma Ruimte voor de Rivier is voor alle Maatregelen en het programma als geheel behaald.

Belangrijkste (budgettaire) aanpassingen

  • • 
    Ruimte voor de Rivier: de toename van het budget wordt veroorzaakt door het toevoegen van een bijdrage uit derden van € 2,5 miljoen en het verwerken van de prijsindexering naar prijspeil 2018 (€ 3 miljoen).

Projectoverzicht Ruimte voor de rivier; realisatie (bedragen x € 1 mln.)

 

Oplevering

vorig

2019

       
 

huidig

2019

       

Kasbudget

later

   

-

   
 

CO

CM

O

CM

   

O

O

O

 

CM

CM

O

CM

   

o

o

o

 

CM

O

CM

   

70

70

70

 

O

CM

O

CM

   

O)

 

2019

   

35

35

35

 

00

o

CM

   

73

73

73

 

t/m 2017

   

2.119

2.119

2.119

Projectbudget

huidig    vorig

1

 

2.307    2.301

2.307    2.301

 
 

Projectomschrijving

Project RvdR

Projecten Nationaal

Ruimte voor de rivier

Programma Realisatie

Budget (DF 1.01.03)

Maaswerken

Producten

Op dit onderdeel worden de uitgaven van de deelprogramma's Zandmaas en Grensmaas van het programma Maaswerken verantwoord. Maaswerken is voortgekomen uit het Deltaplan Grote Rivieren dat na de twee hoogwaters in de Rijn en de Maas in december 1993 en januari 1995 tot stand kwam. Belangrijkste doelstelling is het verbeteren van de bescherming van inwoners van Limburg en Noord-Brabant tegen hoogwater van de Maas.

Op verzoek van de Tweede Kamer is de eindevaluatie, zoals bedoeld in de Regeling Grote Projecten, opgesteld. Begin april 2018 is de eindevaluatie en de 33e (en naar verwachting laatste) voortgangsrapportage (Kamerstuk 2017-2018 18 106, nr. 245) aangeboden aan de Kamer. Na formele opheffing van de Groot Project Status zal de rapportage over de voortgang en afronding van het programma plaatsvinden als onderdeel van de reguliere rapportage Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Naast de werken in de Zandmaas en de Grensmaas zijn nog aanvullende maatregelen nodig om in alle dijkringen langs de Maas het wettelijke beschermingsniveau te bereiken (overstromingskans kleiner dan 1/250e per jaar). Het prioritaire deel van dit werk dient in 2020 gereed te zijn. De rest van de werkzaamheden loopt via het HWBP mee. Planuitwerking en realisatie van deze «prioritaire sluitstukkaden» gebeurt grotendeels door het waterschap Limburg en er is hiervoor vanuit het budget van Maaswerken € 75 miljoen beschikbaar gesteld. De aanpak voor de Grensmaas en de afspraken over de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum zijn vastgelegd in de Bestuursovereenkomst Waterveiligheid Maas van 10 november 2011.

 

Meetbare gegevens

Indicator

Grensmaas

Zandmaas

 

Hoogwaterbeschermingsprogramma

100% in 2017 (gerealiseerd)

100% in 2016

 

Natuurontwikkeling

1.208 ha

(100%) 427 ha

 

Grind

ten minste 35 mln. ton

 

Grensmaas en Zandmaas, natuurontwikkeling

De deelprogramma's Grensmaas en Zandmaas (fase I) dragen primair bij aan de hoogwaterveiligheidsdoelstelling. Daarnaast wordt met deze projecten natuur gerealiseerd die ten goede komt aan de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

In het kader van de herijking van de Ecologische Hoofdstructuur door Rutte I is bij het Zandmaasproject besloten 129 ha natuur niet te realiseren door de nevengeulen Belfeld en Sambeek uit de scope te halen. Deze nevengeulen leveren geen bijdrage aan de hoogwaterveiligheidsdoel-stelling. De natuuropgave binnen de Zandmaas is gerealiseerd. De feitelijke oplevering en overdracht is afhankelijk van de voortgang van de delfstofwinning.

In de Grensmaas is de scope nagenoeg gelijk gebleven. Alleen de verwerving van natuurgronden bij de locatie Roosteren (44 ha) is komen te vervallen. Deze locatie valt buiten de uitvoeringsovereenkomst met het Consortium Grensmaas. De totale oppervlakte natuurontwikkeling in de

Grensmaas wordt daarmee 1.208 ha. Het Ministerie van EZK neemt hiervan thans 728 ha voor haar rekening (TK 18 106, nr. 230, 20 april 2015).

Belangrijkste (budgettaire) aanpassingen

De onderstaande verschillen zijn het gevolg van prijsindexatie naar prijspeil 2018.

Projectoverzicht Maaswerken; realisatie (bedragen x € 1 mln.)

 

Oplevering

vorig

   

CM

O

CM

O

CM

o

CM

o

CM

   
 

huidig

   

CM

O

CM

O

CM

o

CM

o

CM

   

Kasbudget

CD

J5

   

O

O

O

O

CO

CM

O

CM

   

O

O

o

O

 

CM

CM

O

CM

   

O

O

o

O

 

CM

O

CM

   

O

r--

o

o

r-

O

r-

 

O

CM

O

CM

   

o

CD

CO

CD

co

CD

co

 

CD

O

CM

   

CM

CD

CO

00

co

00

co

 

00

o

CM

   

co

CD

o?

o?

 

t/m 2017

   

00

r--

CM

CM

CO

o

o

o

o

Projectbudget

vorig

   

CM

LD

00

CD

CO

o

LD

LD

 

huidig

   

co

LD

CD

CD

CO

CM

LD

LD

 
 

Projectomschrijving

Project Maaswerken

Projecten Zuid-Nederland

Grensmaas

Zandmaas

Programma Realisatie

Budget (DF 1.01.04)

Maatregelen ter verbetering van de waterveiligheid

De kengetallen hieronder geven informatie over de stand van zaken van maatregelen ter verbetering van de waterveiligheid onder het Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2), en de programma's Ruimte voor de Rivier (RvdR) en Maaswerken. Het geeft een meerjarig inzicht in de voortgang van de maatregelen van de betreffende programma's. De beleidsinspanningen van de Minister van IenW die onder Hoofdstuk XII (artikel 11) vallen richten zich op de regie op deze programma's.

1.02 Overige aanlegprojecten

 Motivering   Naast de grote projecten op het gebied van waterveiligheid zijn hieronder de overige aanlegprojecten beschreven.

 Producten   1.02.01 Verkenningen- en planuitwerkingsprogramma

Het verkenningen- en planuitwerkingsprogramma dient om een probleem of een initiatief met maatschappelijke meerwaarde op het gebied van waterbeheer te verkennen en daarna, indien nodig, uit alternatieven de beste oplossing voor het probleem te zoeken en voor te bereiden voor de uitvoering.

Op dit artikelonderdeel worden diverse projecten en programma's verantwoord die zich in de MIRT-verkenningen- en planuitwerkingsfase bevinden.

Projectoverzicht Verkenningen- en planuitwerkingsprogramma (bedragen x € 1 mln.)

 

Projectomschrijving

Budget

Huidig

vorig

Planning

PB of TB

Oplevering

Projecten Nationaal

Reservering Areaalgroei

14

14

     

EPK Planuitwerking en verkenningen Waterveiligheid

11

11

     

Projecten Zuid-Nederland

Meerkosten rivierverruiming Rijn en Maas

191

193

   

1

Projecten Oost-Nederland

IJsseldelta 2e fase

81

81

2018

2022

 

Projecten Noord-Nederland

Texel NIOZ

2

2

     

Projecten Zuidwest-Nederland

Zandhonger Oosterschelde (Roggenplaat)

0

1

2016

2018

2

Totaal programma planuitwerking en verkenning

299

302

     

Budget DF 1.02.01

299

       

PB is Projectbeslissing en TB is Trajectbesluit

Toelichting:

  • 1. 
    Rivierverruiming Rijn en Maas: Voor de uitvoering van de MIRT/ HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo (MMMV) is € 1,933 miljoen overgeheveld via BZK naar het gemeentefonds voor de gemeente Venlo;
  • 2. 
    Zandhonger Oosterschelde: Het resterende budget voor de uitvoering van de Roggeplaat is overgeheveld naar het realisatieprogramma op artikel 01.02.

1.02.02 Realisatieprogramma

Dit programma levert een bijdrage aan het voldoen aan de wettelijke normen van de primaire waterkeringen in beheer bij het Rijk en bij de waterschappen én levert een bijdrage aan het beheer van de rijkswateren.

Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP)

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) is een alliantie tussen de waterschappen en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het programma is opgericht voor het aanpakken van de waterveiligheids-opgave die voortvloeit uit de Derde Landelijke Rapportage Toetsing primaire waterkeringen (LRT3) in 2011 en de daaropvolgende beoorde-lingsrondes. Het programma heeft als doel in 2050 alle primaire waterkeringen in Nederland op orde te hebben. Circa 90% van de primaire waterkeringen is in beheer bij de waterschappen. Het overige deel is vrijwel volledig in beheer bij het Rijk. Door de samenwerking binnen de alliantie wordt de beschikbare kennis en deskundigheid van de verschillende waterbeheerders optimaal benut.

Het HWBP kent een voortrollend karakter, waarbij jaarlijks een actualisatie van het zesjarige programma plaatsvindt en er een nieuw jaar aan de programmering wordt toegevoegd. Met deze werkwijze ontstaat een adaptief programma dat flexibel in kan spelen op nieuwe ontwikkelingen.

De huidige HWBP opgave komt voort uit de LRT3 (2011) en de verlengde derde toetsing (LRT3+, 2013). Op basis van de nieuwe landelijke beoorde-lingsronde overstromingsrisico (LBO-1), die op 1 januari 2017 van start is gegaan, worden ook in het programma 2019-2024 nieuwe projecten toegevoegd.

De prioritering van de jaarlijks uit te brengen programmering is gebaseerd op urgentie. De programmering 2019-2024 wordt gelijktijdig met deze begroting op Prinsjesdag als onderdeel van het Deltaprogramma 2019 (paragraaf 3.3) gepresenteerd.

Eind 2019 zijn naar verwachting 54 kilometer dijk en 15 kunstwerken van de totale scope veilig. Het HWBP is onderdeel van het Deltaprogramma met behoud van eigen besturing, organisatie en financiering.

Vooroeververdediging Oosterschelde en Westerschelde In 2017 is de financiële afwikkeling van het deel steenbekledingen afgerond. Daarnaast wordt ook de vooroeververdediging van de dijken in het Ooster- en Westerscheldegebied aangepakt. Het project vooroeverbe-stortingen is opgedeeld in verschillende clusters die over de tijd worden uitgevoerd. Ook in 2019 wordt gewerkt aan een aantal vooroeverbestor-tingstrajecten.

Rivierverruiming, niet zijnde Ruimte voor de Rivier Langs de Maas, de Rijn, de Waal en de Lek worden rivierverruimingspro-jecten uitgevoerd ten behoeve van natuurontwikkeling in de uiterwaarden en om een grotere waterafvoer te kunnen opvangen, de zogeheten NURG (Nadere Uitwerking Rivieren Gebied) projecten. Het NURG-programma wordt uitgevoerd door de Ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat. Inmiddels is het overgrote deel van de opgave gerealiseerd en hebben de beide ministeries bij de Herijking van de Ecologische Hoofdstructuur afspraken gemaakt over de verdeling van de restopgave. Hierin is afgesproken dat elk ministerie zijn nog lopende projecten afmaakt. Op dit moment lopen er nog twee lenW NURG-projecten. Voor het project Afferdense en Deestse Waarden is de oplevering voorzien eind 2019. Dit project is ook van belang voor het realiseren van de waterveiligheidsdoelstelling van de PKB Ruimte voor de Rivier. Het project Heesselt wordt in 2020 opgeleverd.

Afsluitdijk

Het project Afsluitdijk omvat opgaven op het gebied van waterveiligheid en waterafvoer. In 2018 is het project Afsluitdijk gegund en zijn de werkzaamheden gestart. Openstelling (waterveilig) is voorzien in 2022. Omdat in 2018 een DBFM contract is afgesloten, is het budget overgeheveld naar artikel 04.02.01 Geïntegreerde contractvormen/PPS.

Overige onderzoeken en kleine projecten

Onderdeel van overige onderzoeken en kleine projecten is onder andere het Project Roggenplaat. Rijkswaterstaat heeft in opdracht van de ministeries IenW en LNV een MIRT verkenning uitgevoerd naar een aanpak voor de negatieve effecten van de zandhonger in de Oosterschelde. Het daaruit volgende voorkeursalternatief is het suppleren van de Roggenplaat, omdat door de zandhonger de oppervlakte en hoogte van deze plaat snel afnemen. Het doel van de realisatie is het uitvoeren van een zandsuppletie op de Roggenplaat in de Oosterschelde met een omvang van 213 ha en 1,3 miljoen m3. De aanleg is voorzien in de winter van 2019-2020.

Een ander klein project is de primaire kering Vlieland en Terschelling. Dit project omvat een gedeeltelijke verlegging van het zandige deel van de primaire waterkeringen op Vlieland en Terschelling. Om aan de veiligheidsnormen te voldoen zijn voor beide verleggingen zandaanvul-lingen noodzakelijk. Het project omvat tevens de verhoging van de dijk van het bedrijventerrein op Vlieland ter plaatse van het terrein van Rijkswaterstaat. De oplevering voor de werkzaamheden in Vlieland is voorzien in 2018 en op Terschelling eind 2019.

Belangrijkste (budgettaire) aanpassingen

  • • 
    HWBP Rijksprojecten: De toename van het budget is het gevolg van de prijsindexering naar prijspeil 2018.
  • • 
    HWBP Waterschapsprojecten en overige projecten: de toename van het budget (€ 450 miljoen Waterschapsprojecten en € 6 miljoen overige projecten) is voornamelijk het gevolg van de intrede van de nieuwe normering en het bijbehorende nieuwe beoordelingsinstru-mentarium (WBI). Op 1 januari 2017 is er vanuit de Waterwet overgestapt op een nieuwe normeringssystematiek. Vanaf dat moment worden de primaire waterkeringen door de beheerders ook beoordeeld met het WBI. Ten opzichte van de oude normeringssystematiek kunnen deze beoordelingen per dijktraject leiden tot versterkingsmaatregelen die voortvloeien uit een nieuwe, een grotere of een kleinere watervei-ligheidsopgave. Al deze wijzigingen moeten worden ingepast in het voortrollende programma waarbij conform het afgesproken uitgangspunt wordt geprioriteerd op basis van urgentie van de waterveilig-heidsopgave. En dit leidt tot mutaties in het programma en in de bijbehorende begrotingsreeks.
  • • 
    Dijkversterking en herstel steenbekleding: de afname van het budget komt door een meevaller (€ 11,6 miljoen). Daarnaast is sprake van een kleine stijging van € 1 miljoen als gevolg van de prijsindexering naar prijspeil 2018.

Projectoverzicht; Realisatieprogramma (bedragen x € 1 mln.)

 

Oplevering

vorig

 

O

CM

O

CM

       

o

CM

o

CM

     

2018/2019

 

CM

CM

O

CM

 

2019

                 
 

huidig

 

O

CM

O

CM

       

O

CM

O

CM

     

2018/2019

 

CM

CM

O

CM

 

co

CM

O

CM

       

CM

O

CM

       

Kasbudget

<D

J5

   

CO

CM

O

CD

O

cd

CO

   

o

O

 

O

 

O

 

O

o

LD

 

O

O

CM

3.522

3.895

CO

r-*

00

 

CO

CM

O

CM

   

CM

<y>

co

CD

co

LD

 

O

o

o

 

o

 

O

 

O

o

O

 

O

O

 

O

<0

00

co

CM

CM

1

 

CM

CM

O

CM

     

CD

CO

LD

 

O

CO

o

 

o

 

O

 

O

co

O

 

O

O

 

00

O)

co

CM

CO

LD

CO

r-

 

CM

O

CM

   

co co

 

LD

 

O

 

CM

 

o

 

O

 

LD

CD

O

 

O

LD

 

Tt

r-

CO

CM

CO

CM

1

 

O

CM

O

CM

   

-

CD

CM

LD

 

O

LO

O

 

o

 

O

 

O

CD

O

 

-

LD

CM

CM

i

CM

co co

00

CM

CM

O

r“

1

 

O)

O

CM

   

r--

CD

CD

LD

 

00

LD

CD

 

-

 

O

 

CM

00

o

 

-

-

 

o

CM

CM

O

LD

r-

o

r-*

l

 

00

o

CM

   

LO

CM

CD

 

-

LD

CO

 

-

 

-

 

-

o

o

 

CO

-

 

00

o

CM

O

00

co

1

 

t/m 2017

   

LO

CD

CO

CM

 

CM

CD

-

O

 

o

 

O

 

-

CM

o

 

CD

O

r--

r--

 

2.519

   

Projectbudget

huidig    vorig

   

617    608

5.092    4.642

O

00

CD

00

 

192    192

CO

CM

CO

CM

-

 

CM

CM

 

-

 

<y>

<r>

CO

<S)

<y>

LD

LD

 

1.169    1.168

co

CM

00

CM

00

 

8.130    7.677

   
 

Projectomschrijving

Projecten Nationaal

Programma HWBP

HWBP Rijksprojecten

HWBP Waterschapsprojecten

HWBP Overige projectkosten (programmabureau)

 

Maatregelen i.r.t. rivierverr-ruiming

Wettelijk BeoordelingsInstru-mentarium 2023

Zandhonger Oosterschelde

Projecten Noord-Nederland

Primaire waterkering Vlieland

Projecten Noordwest-Nederland

Afsluitdijk

Projecten Oost-Nederland

Kribverlaging Pannerdensch Kanaal

IJsseldelta 2e fase (Reeve-sluis)

Monitoring Langsdammen

Waal

Projecten Zuidwest-Nederland

Overige onderzoeken en kleine projecten

Dijkversterking en herstel steenbekleding

afrondingen

Programma Realisatie

Budget (DF 1.02.02)

Overprogrammering (-)

1.03 Studiekosten

 Motivering   Dit betreft enerzijds studie- en onderzoekskosten voor het Deltapro- gramma (MIRT-onderzoeken) en daarnaast de overige studiekosten op het gebied van waterveiligheid.

Naast de grote projecten op het gebied van waterveiligheid zijn hieronder de overige aanlegprojecten beschreven.

 Producten   Studie- en onderzoekskosten Deltaprogramma

Hieronder vallen studie- en onderzoekskosten voor het Deltaprogramma (MIRT-onderzoeken). Het Deltaprogramma (DP) is een programma van maatregelen, voorzieningen, onderzoeken en ambities gericht op de korte, middellange en lange termijn waterveiligheid en zoetwatervoorziening van Nederland. Voor een nadere toelichting over deze onderzoeken wordt verwezen naar het Deltaprogramma 2019.

Op dit onderdeel worden vooral de onderzoeken voor waterveiligheid verantwoord.

  • • 
    Het Nationaal Watermodel is een geïntegreerde set van modellen om het waterhuishoudkundig systeem van Nederland door te rekenen. Deze is oorspronkelijk ontwikkeld voor het Deltaprogramma. Het model is gebruikt om de effecten van maatregelen op het gebied van waterveiligheid en zoetwatervoorziening te berekenen. In 2019 blijft het Deltamodel in gebruik voor het beantwoorden van vragen die bij de uitvoering van het Deltaprogramma spelen. De doorontwikkeling van het model heeft als doel de waterhuishoudkundige basis ervan ook in andere rekentoepassingen te gebruiken om zo de onderlinge vergelijkbaarheid en de betrouwbaarheid van die toepassingen te garanderen en genereert het model de waterhuishoudkundige basis voor waterkwaliteitsmodellen.
  • • 
    MIRT-onderzoeken naar de waterveiligheid in de Rijn-Maasdelta: voor de verwachte stijging van de zeespiegel, toenemende extreme rivierafvoeren en sociaaleconomische veranderingen zijn langetermijnstrategieën ontwikkeld voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening. Daarbij worden de strategieën en maatregelen voor waterveiligheid en sociaaleconomische ontwikkeling in synergie met elkaar en met oog voor ruimtelijke kwaliteit ontwikkeld. Komende jaren wordt met maatregelen en nadere beleidsuitwerking vervolg gegeven aan de gemaakte beleidskeuzes voor dit gebied.
  • • 
    Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie: Vanuit het Deltafonds is € 6,7 miljoen beschikbaar gesteld voor het Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie om de transitie naar een klimaatbestendige inrichting van Nederland in 2050 te ondersteunen met diverse activiteiten en producten, zoals het kennisportaal, het organiseren van themabijeenkomsten, de ondersteuning van voorbeeldprojecten en het faciliteren van kennis- en leernetwerken. Aanvullend op het lopende stimuleringsprogramma wordt voor in totaal € 20 miljoen gereserveerd om decentrale overheden te ondersteunen bij onder andere de uitvoering van stresstesten en risicodialogen, en het uitvoeren van pilots. Deze middelen zullen volgend voorjaar vanuit het Deltafonds beschikbaar worden gesteld voor de jaren 2019 en 2020.
  • • 
    Toetsing Regionale keringen in beheer van het Rijk: Rijkswaterstaat is gestart met de toetsing van de regionale keringen in beheer van het Rijk. Ook kunstwerken en niet-waterkerende objecten worden getoetst. De planning is in 2018 aangepast, aangezien de opstartfase meer tijd heeft gekost dan voorzien. Verwacht wordt dat de toetsing van deze regionale keringen in 2020 is afgerond.
  • • 
    Eerste beoordeling primaire waterkeringen: Op basis van de nieuwe waterveiligheidsnormen (in werking per 1 januari 2017) wordt door de beheerders gewerkt aan de eerste beoordeling van de primaire waterkeringen, de nieuwe regeling beoordeling veiligheid primaire keringen en onderliggende technische leidraden en software. Om de beheerders te ondersteunen worden de komende jaren nog verbeteringen doorgevoerd in deze instrumenten. Ook worden voorbereidingen getroffen voor het instrumentarium van 2023, zodat de voorschriften voor de beoordelingsronde die in 2023 start, aansluiten op de actuele kennis en de ervaringen die in de eerste beoordelingsronde worden opgedaan. Als uit de beoordeling blijkt dat een primaire kering niet aan de norm voldoet, neemt een beheerder maatregelen. De Minister stelt conform de Waterwet een ontwerpinstrumentarium (OI) beschikbaar dat strekt tot aanbeveling bij het ontwerpen van een kering. Daarnaast wordt gewerkt aan de stroomlijning van de informatie-uitwisseling tussen beheerders, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en het Ministerie van lenW.
  • • 
    Lange termijn ambitie/Kennisprogrammering Waterveiligheid: het Rijk heeft een wettelijke taak (artikel 2.6 Waterwet) om zorg te dragen voor de totstandkoming en verkrijgbaarstelling van technische leidraden voor het ontwerp, het beheer en het onderhoud van de primaire waterkeringen in Nederland.

Hiertoe worden langjarige activiteiten (onderzoek) uitgevoerd om een solide kennisbasis te ontwikkelen. De kennis over waterveiligheid wordt hiermee op het vereiste niveau gehouden, zodat sprake is van actueel, effectief en uitvoerbaar waterveiligheidsbeleid. Dit is de lange termijn ambitie voor waterveiligheid, vormgegeven door de uitvoering van de Kennisagenda en de Kennisprogrammering Waterveiligheid.

Het programmeren van de kennis voor waterveiligheid, die met input van de waterveiligheidssector tot stand is gekomen, is gebaseerd op de volgende drie pijlers:

  • Techniek: hiermee wordt invulling gegeven aan de wettelijke verantwoordelijkheid (artikel 2.5 Waterwet) voor het beschikbaar stellen van een Beoordelingsinstrumentarium (WBI) voor de primaire waterkeringen en het actualiseren van de onderbouwende leidraden (LD) en technische rapporten (TR) (o.a. over faalmecha-nismen als macrostabiliteit, piping en de belasting van de primaire waterkeringen door waterstanden en golven);
  • Systeem: verantwoordelijkheid voor de kennisbasis over het gedrag van kust- en riviersystemen en uitvoering van EU-verplichtingen, zoals de Richtlijn Overstromingsrisico's (ROR);
  • Leefomgeving: omgevingsfactoren die van invloed zijn op de totstandkoming van het waterveiligheidsbeleid, zoals klimaatverandering/zeespiegelstijging, ruimtelijke adaptatie en wateroverlast.

Het belang van een structurele reservering is om hiermee de genoemde solide basis te kunnen garanderen vanuit de wettelijke taak en om hiermee zo goed mogelijk aan te sluiten bij de langjarige programmering van andere partijen, zoals het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO/TTW) en ook het Nationaal Kennis- en innovatieprogramma Water (NKWK) benutten.

Voor de uitvoering van het meerjarenprogrammering is € 30 miljoen beschikbaar in de periode 2018-2032

1.09 Ontvangsten

Ontvangsten waterschapsprojecten

Conform de Spoedwet (Stb. 2011, 302) dragen de waterschappen vanaf 2011 € 81 miljoen per jaar bij aan het HWBP Deze bijdrage van de waterschappen is conform het regeerakkoord Rutte I en het Bestuursakkoord Water aangevuld tot € 131 miljoen in 2014 en tot € 181 miljoen structureel vanaf 2015 (inclusief project gebonden aandeel, prijspeil 2010). Deze bijdrage wordt geïndexeerd op basis van de IBOI, zoals gehanteerd door het Ministerie van Financiën. Vanaf 2018 en verder komt dit bedrag jaarlijks uit op ongeveer € 191 miljoen (inclusief project gebonden aandeel).

De middelen van de waterschappen worden eerst ingezet voor de waterschapsprojecten van het HWBP-2 en vervolgens voor de waterschapsprojecten van het HWBP Het in 2013 door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen wetsvoorstel Wijziging van de Waterwet (doelmatigheid en bekostiging hoogwaterbescherming) (Kamerstukken II, 2012-2013, 33 465, nr. 3) is per 1 januari 2014 in werking getreden. De wet regelt dat het Rijk en de waterschappen jaarlijks elk de helft van de bijdrage aan het HWBP gaan betalen.

In bijlage 3 is een overzicht opgenomen waarin nader is ingegaan op de financiering van het HWBP-2 en het HWBP

Artikel 2 Investeren in zoetwatervoorziening

 Motivering   Op het gebied van zoetwatervoorziening is het beleid gericht op een duurzame zoetwatervoorziening die economisch doelmatig is. De uitvoering is gericht op het zoveel mogelijk voorkomen van tekorten. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheden en gebruikers. Het Ministerie van IenW werkt samen met deze partijen in het Deltapro-gramma Zoetwater. De maatregelen die in uitvoering worden genomen staan in het Deltaplan Zoetwater.

In periodes van ernstig watertekort (in droge zomers) wordt water verdeeld op basis van een verdringingsreeks.

Op dit artikel worden de producten op het gebied van zoetwatervoorziening verantwoord. De waterkwaliteit maatregelen in het hoofdwatersysteem die niet verbonden zijn aan waterveiligheid en zoetwatervoorziening worden op artikel 7 van het deltafonds verantwoord.

Dit artikel is gerelateerd aan beleidsartikel 11 (Integraal waterbeleid) op de begroting van hoofdstuk XII.

Ambities voor zoetwater

Nederland heeft een unieke ligging in een delta. Water speelt niet alleen een cruciale rol in de leefbaarheid van onze omgeving, het is ook een verbindend element in onze economische positie. Zelfs in droge tijden komen via de Rijn en de Maas nog honderdduizenden liters zoetwater ons land binnen. Dit is een belangrijk concurrentievoordeel ten opzichte van landen die deze rivieren niet hebben. Nederland bezit unieke kennis en kunde op het gebied van waterbeheer en waterkwaliteit en verdient daar veel geld mee.

Om de bijdrage van zoetwater aan onze sterke economische positie te behouden en te versterken, in harmonie met de leefomgeving, is het zaak dat er geanticipeerd wordt op toekomstige trends en ontwikkelingen. Nu al zijn er knelpunten en deze nemen toe bij klimaatverandering. De ambitie is om de rol die zoetwater in onze sterke economische positie speelt niet alleen te behouden, maar ook te versterken en ervoor te zorgen dat water blijft bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving. Rijk, regio en gebruikers nemen samen de verantwoordelijkheid voor een goede zoetwatervoorziening en het voorkomen van tekorten. Het Ministerie van IenW draagt financieel bij aan het uitvoeringsprogramma voor de periode 2015-2021 en investeert in het ontwikkelen van kennis en beleid ten behoeve van besluitvorming over de periode na 2021. IenW levert een belangrijke (financiële en personele) bijdrage aan het Programmabureau Zoetwater ten behoeve van de uitvoering van de Deltabeslissing Zoetwater.

De ambitie is uitgewerkt in vijf nationale zoetwaterdoelen:

  • • 
    Het in stand houden en bevorderen van een gezond en evenwichtig watersysteem.
  • • 
    Het beschermen van de cruciale gebruiksfuncties drinkwater (volksgezondheid), energie, kwetsbare natuur, waterkeringen en het tegengaan van klink en zetting.
  • • 
    Het effectief en zuinig gebruiken van het beschikbare water.
  • • 
    Het bevorderen van de concurrentiepositie van Nederland wat betreft aan water gerelateerde economie.
  • • 
    Het ontwikkelen van waterkennis, -kunde en -innovatie ten behoeve van de zoetwaterdoelen.

Met de Deltabeslissing Zoetwater zijn een adaptieve strategie voor zoetwater en een uitvoeringsprogramma, het Deltaplan Zoetwater, beschikbaar gekomen. Het Deltaplan Zoetwater beschrijft de maatregelen die worden genomen in de periode 2015-2021. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar het Deltaplan en het Nationaal Waterplan 2016-2021.

Van ambities naar uitvoering

Met de deltabeslissing Zoetwater en de daaruit volgende Zoetwaterstra-tegie wordt beoogd een duurzaam en economisch doelmatige zoetwater-voorziening te realiseren. Het Deltaprogramma Zoetwater kent een korte-en langetermijnstrategie. Voor de korte termijn (tot 2028) levert het Deltaprogramma de uitwerking van de waterbeschikbaarheid (voorheen het voorzieningenniveau), een investeringsprogramma waarin maatregelen zijn opgenomen voor het robuuster maken van het watersysteem (nationaal en regionaal) en een kennisagenda voor verdere onderbouwing en ontwikkeling van de adaptieve strategie. Met de waterbeschikbaarheid wordt helderheid gegeven over het risico op tekort aan zoetwater voor gebruikers en de inspanningen en verantwoordelijkheden die de overheid voor de zoetwatervoorziening heeft. De langetermijnstrategie voor zoetwater (na 2028) is gericht op het behouden van beleidsopties en het benutten van meekoppelkansen, gezien de onzekerheid van klimaatont-wikkeling.

Het Nationaal Waterplan 2016-2021 bevat de elementen van de Deltabeslissing Zoetwater voor het rijksbeleid. Er is een gezamenlijk (Rijk en regio) uitvoeringsprogramma, het Deltaplan Zoetwater. Dit Deltaplan gaat in op de inzet (financiële bijdrage) van Rijk en regio voor de korte en lange termijn.

Ten behoeve van het vervolg op het 1e maatregelenpakket zoetwater wordt in deze begroting € 150 miljoen gereserveerd op artikelonderdeel 05.04 en betreft een reservering voor een vervolg in de periode na 2021. Deze middelen dienen om de gevolgen van langdurige droogte en lage rivierafvoer als gevolg van klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken.

Budgettaire gevolgen van de uitvoering van art. 2 Investeren in zoetwatervoorziening (bedragen x € 1.000)

 
 

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

7.576

24.398

24.655

47.422

41.492

1.546

2.800

Uitgaven

11.397

27.180

25.244

47.895

42.784

1.546

2.764

Waarvan juridisch verplicht

   

100%

       

2.01 Aanleg waterkwantiteit

0

0

0

0

0

0

0

2.01.01 Verkenning en planuitwerking waterkwantiteit

2.01.02 Realisatieprogramma waterkwantiteit

0

0

0

0

0

0

0

2.02 Overige waterinvesteringen zoetwatervoorziening

9.327

23.748

22.504

44.545

40.264

1.461

2.341

2.02.01 Verkenningen en planuitwerking zoetwatervoor-ziening

0

0

0

0

458

458

1.833

2.02.02 Realisatieprogramma zoetwatervoorziening

9.327

23.748

22.504

44.545

39.806

1.003

508

 

2.03 Studiekosten

2.070

3.432

2.740

3.350

2.520

85

423

2.03.01 Studie en onderzoekskosten Deltaprogramma

2.070

3.432

2.740

3.350

2.520

85

423

2.03.02 Overige studiekosten

0

0

0

0

0

0

0

Ontvangsten

0

755

3.000

41

0

0

0

2.09 Ontvangsten investeren in waterkwantiteit en zoetwater-

             

voorziening

0

755

3.000

41

0

0

0

2.09.01 Ontvangsten zoetwater-voorzieningen

0

755

3.000

41

0

0

0

2.09.02 Overige aanleg

ontvangsten

 Budgetflexibiliteit   Met uitzondering van verkenning en planuitwerking, zijn de budgetten in

2019 juridisch verplicht op de peildatum 1 januari 2019.

Onderstaand zijn de beschikbare budgetten tot en met 2032 per jaar gepresenteerd op artikelonderdeelniveau. De mutaties zijn in de verdie-pingsbijlage bij de begroting op hetzelfde detailniveau tot en met 2032 toegelicht.

Bedragen x € 1.000

 

LO

CM

O

CM

1.833

O

CO

co

°o

O

 

o

   

CM

co

o

CM

1

00

o

CM

156.886

O

144.336

12.550

 

3.796

CM

O

CM

r-

LO

O

csi

O

r--

LO

o

csi

O

 

o

   

CM

co

o

CM

o

O

O

O

 

O

CO

CM

O

CM

co

r>

csi

O

co

CM

CO

CM

 

o

   

o

CM

o

O

o

o

 

o

CM

CM

O

CM

co

LO

r“

O

co

LO

00

 

o

   

o

co

o

CM

o

O

o

o

 

o

CM

O

CM

Tt

00

r- csi

O

co

CM

O

o

CM

LO

CM

 

o

   

03

CM

o

CM

o

O

o

o

 

o

O

CM

O

CM

LO

a

co

r-*'

O

LO

LO

O

LO

CO

cd

       

00

CM

o

CM

co

PO

00

r“

O

co co

00

o

 

o

03

O

CM

CM

LO

CM

O

O

LO

CM

CM

o

I":

CM

 

o

o

o

cd

   

r--

CM

o

CM

co co

co

r“

O

co co

00

o

 

o

00

o

CM

o

00

r“

r*

CM

o

00

1^

cd

CM

CM

co cd

 

LO

LO

r--

   

CO

CM

o

CM

r-*

r“

O)

r“

o

1^

03

o

 

o

 

e

a>

>

co

o

+2

'5

       

c

CD

V)

Ui

c

03

>

c

o

     

e

a>

>

re

Ui

+2

'5

         
 

Ui

n

'E

'N

k.

0

0

£

O

re

§

a>

0

N

c

e

a>

k.

a>

+*

v>

a>

>

_n

CM

c

03

s

CD

03

5

Ui

_o

C

03

<

O

CM

CD

03

1

CD

O

c

CD

Ui

c

CD

V)

CD

>

c

CD

03

5

03 _ O ^

o 'E

> CD O M

s §

CM >

   

c

03

1

CD

03

s

c

¦” Ui

C c

£ 'E

O o co 'n

>    s

¦E §

§ S

" §

Ui >

  • a>

>    N

c c

o ®

o 0) cm +3

 

o

o

o

F"

 

Ui

n

'E

'N

k.

0

0

£

a>

re

§

a>

0

N

c

e

a>

k.

a> +* v> a>

>

_n

CM

c

03

s

CD

03

5

Ui

_a>

c

03

<

O

CM

CD

03

1

CD

O

c

CD

03

C

CD

W

CD

>

C

CD

03

5

03 _ O ^

o 'E

> CD O M

s §

CM >

   

c

03

|

CD

03

s

c

¦” Ui

C c

£ 'E

o o co 'n

>    s

¦E §

§ s

" §

Ui >

  • 03

>    8 c c

O ®

o 03

CM ‘U

       

OP

X

     
 

c

CD

V)

o

'~G

o

co co

o

CM

   

c

<D

D)

re

¦ü

<D

0

£

1

 

c

CD

to

o

o

'~G

O

co co

o

CM

 

2.01 Aanleg waterkwantiteit

Er worden op dit artikelonderdeel nu geen projecten verantwoord.

2.02 Overige waterinvesteringen Zoetwatervoorziening

 Motivering   Het betreft projecten die de zoetwatervoorziening bevorderen en de kwaliteit waarborgen. Dit zijn maatregelen en voorzieningen van nationaal belang ter voorkoming en waar nodig beperking van waterschaarste en ook ter bescherming of verbetering van de chemische of ecologische kwaliteit van watersystemen, voor zover deze onderdeel uitmaken van opgaven op het gebied van zoetwatervoorziening.

 Producten   Verkenningen- en Planuitwerkingsprogramma

Het verkenningen- en planuitwerkingsprogramma dient om een probleem of een initiatief met een maatschappelijke meerwaarde te verkennen en om daarna, indien nodig, uit alternatieven de beste oplossing voor het probleem te zoeken en voor te bereiden voor de uitvoering.

Dit artikelonderdeel geeft inzicht in de stand van zaken van diverse projecten en programma's op het gebied van zoetwatervoorziening die zich in de fasen van voorbereiding tot realisatie bevinden.

 

Projectoverzicht Verkenningen- en planuitwerkingsprogramma (bedragen x € 1 mln.)

   

Budget

Planning

 

Projectomschrijving

Huidig

vorig

PB of TB    Oplevering

 

Projecten Nationaal

EPK Planuitwerking en verkenningen Zoetwatervoorziening

12

12

   

Projecten Zuid-Nederland

Roode Vaart

0

10

 

1

Totaal programma planuitwerking en verkenning

12

22

   

Budget DF 2.02.02

12

     

PB is Projectbeslissing en TB is Trajectbesluit

Toelichting

  • 1. 
    Roode Vaart: In 2018 is voor de uitvoering van het project Roode Vaart een bedrag van € 8 miljoen via het gemeentefonds overgeheveld naar de gemeente Moerdijk. Daarnaast is een bedrag van € 1,5 miljoen voor het BTW-comptabele deel afgedragen aan het BTW-compensatiefonds (BCF).

Realisatieprogramma Zoetwatervoorziening

Projectoverzicht; realisatieprogramma (bedragen x € 1 mln.)

 
                       

Oplevering

vorig

   

CM

O

CM

 

CM

CM

O

CM

CM

O

CM

00

o

CM

       
 

huidig

   

CM

O

CM

 

CM

CM

O

CM

CM

O

CM

00

o

CM

       
 

CD

_co

               

O

o

 

CO

CM

O

CM

   

-

         

r“

r“

 

CM

CM

O

CM

   

-

         

r“

r“

 

CM

O

CM

   

<J>

CO

 

-

     

o

Tt

o

Tt

 

O

CM

O

CM

   

CD

CO

 

00

     

Tt

Tt

 

<J>

O

CM

   

CM

       

CM

co

CSI

co

CM

Kasbudget

00

o

CM

   

CO

 

-

<y>

   

CO

CM

CO

CM

t/m 2017

   

CD

 

-

r--

CD

   

r-*

 
 

Projectbudget

vorig

   

00

   

CD

r--

   

r“

r“

CM

 

huidig

   

00

   

CD

r--

   

co

o

CM

 
 

Projectomschrijving

Projecten

Nationaal

Deltaplan Zoetwater

Projecten Zuidwest-Nederland

Ecologische maatregelen Markermeer

Besluit Beheer Haringvlietsluizen

 

afrondingen

Programma Realisatie

Budget (DF 2.02.02)

Toelichting

  • 1. 
    Er is een nieuwe afspraak gemaakt met de partners om de gestelde doelen in het project Ecologische Maatregelen Markermeer te behalen. De vertaling hiervan betekent dat het toegekend budget voor de KRW maatregel wordt teruggeboekt naar de tweede tranche KRW (artikel 7).

Zoetwatermaatregelen van nationaal belang: deze maatregelen hebben als doel huidige knelpunten in de zoetwatervoorziening te verminderen en Nederland voor te bereiden op de mogelijke gevolgen van klimaatverandering.

Onderdeel van dit budget zijn (incidentele) subsidies en uitkeringen aan andere overheden. In de tabel budgettaire gevolgen van beleid bij dit beleidsartikel is in regel 2.02.02 realisatieprogramma zoetwatervoorziening een bedrag van € 52,6 miljoen aan subsidieverplichtingen opgenomen voor de periode 2015-2021. De bedragen hebben betrekking op de verlening van subsidies aan de volgende waterschappen: Stichtse Rijnlanden, Hollandsche Delta, Brabantse Delta, Delfland en Rivierenland. Deze maatregelen hebben als doel de huidige knelpunten in de zoetwatervoorziening te verminderen en Nederland voor te bereiden op de mogelijke gevolgen van klimaatverandering.

Deze begrotingsvermelding vormt de wettelijke grondslag voor de hier bedoelde subsidieverlening(en) als bedoeld in artikel 4:23, derde lid, onder c, van de Algemene Wet Bestuursrecht.

lenW boekt in de periode 2015-2021 ook een bedrag van in totaal € 63,5 miljoen over naar het Provinciefonds voor het nemen van zoetwatermaatregelen. Deze middelen dragen ook bij aan het verminderen van huidige knelpunten in de zoetwatervoorziening en aan het opvangen van mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Deze zoetwatermaatregelen van nationaal belang zijn opgenomen in het Deltaplan Zoetwater, onderdeel van het Deltaprogramma.

Een aantal zoetwatermaatregelen van nationaal belang worden door het Rijk uitgevoerd. Voor de programmering van deze maatregelen is ten behoeve van zoetwatermaatregelen van Rijkswaterstaat € 17,3 miljoen toegevoegd vanuit artikelonderdeel 5.03, investeringsruimte.

2.03 Studiekosten

 Motivering   Dit betreft enerzijds studie- en onderzoekskosten voor het Deltapro gramma (MIRT-onderzoeken) en daarnaast de overige studiekosten op het gebied van zoetwatervoorziening.

 Producten   Studie- en onderzoekskosten Deltaprogramma

Op dit onderdeel van de begroting staan de studie- en onderzoekskosten ten behoeve van het Deltaprogramma (MIRT-onderzoeken) die betrekking hebben op zoetwatervoorziening.

  • • 
    Zoetwatervoorziening: het zorgen voor de benodigde kennis om de adaptatiepaden zoals beschreven in het Deltaprogramma voor zoetwater verder te onderbouwen en te ontwikkelen. In 2019 wordt een het beeld van de knelpunten geactualiseerd en worden de mogelijke maatregelen in beeld gebracht. IJsselmeergebied: vanwege klimaatverandering en daarmee samenhangende vraagstukken van watervei-ligheid en veranderende zoetwatervraag, is een flexibeler peilbeheer nodig en wordt gestreefd naar een meer flexibele inrichting van het watersysteem. Daartoe is een nieuw peilbesluit opgesteld (2015-2018), wat wordt uitgewerkt in protocollen om uitvoering te kunnen geven aan het peilbesluit. In relatie tot mogelijk nadelige effecten zijn afspraken gemaakt over te treffen maatregelen of kan een beroep worden gedaan op nadeelcompensatie. Provincie Fryslan werkt aan een adaptief werkprogramma waarin het gaat om het koppelen van maatregelen om de Friese IJsselmeerkust robuuster te maken met regionale initiatieven gericht op natuur- en landschapsbeleving en recreatie langs de Friese IJsselmeerkust.

Artikel 3 Beheer, onderhoud en vervanging

Omschrijving van de samenhang in Op dit artikel worden de producten op het gebied van instandhouding  het beleid   verantwoord. Dit betreft het watermanagement, het regulier beheer en onderhoud en vervanging en renovatie. Doel hierbij is het duurzaam op orde houden van het watersysteem tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten, zodat Nederland droge voeten heeft.

Dit artikel is gerelateerd aan beleidsartikel 11 Integraal Waterbeleid op de Begroting hoofdstuk XII.

Budgettaire gevolgen van de uitvoering van art. 3 Beheer, onderhoud en vervanging (bedragen x € 1.000)

 
 

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

141.712

197.137

148.802

112.069

137.357

135.048

154.620

Uitgaven

179.456

191.818

180.288

127.986

137.622

138.406

160.824

Waarvan juridisch verplicht

   

100%

       

3.01 Watermanagement

7.162

7.219

7.191

7.191

7.191

7.191

7.191

3.01.01 Watermanagement

7.162

7.219

7.191

7.191

7.191

7.191

7.191

  • - 
    waarvan bijdrage aan agentschap RWS

7.162

7.219

7.191

7.191

7.191

7.191

7.191

3.02 Beheer, onderhoud en vervanging

172.294

184.599

173.097

120.795

130.431

131.215

153.633

3.02.01 Waterveiligheid

111.354

124.881

118.171

77.806

97.592

99.568

121.907

  • - 
    waarvan bijdrage aan agentschap RWS

111.354

124.881

118.171

77.806

97.592

99.568

121.907

3.02.02 Zoetwatervoorziening

15.731

20.176

18.065

18.464

10.313

10.198

10.427

  • - 
    waarvan bijdrage aan agentschap RWS

15.731

20.176

18.065

18.464

10.313

10.198

10.427

3.02.03 Vervanging

45.209

39.542

36.861

24.525

22.526

21.449

21.299

 

Ontvangsten

0

0

0

0

0

0

0

3.09 Ontvangsten

0

0

0

0

0

0

0

3.09.01 Ontvangsten

Onderstaand zijn de beschikbare budgetten na de begrotingsperiode tot en met 2032 per jaar gepresenteerd op artikelonderdeelniveau. De mutaties zijn in de verdiepingsbijlage bij de begroting op dit zelfde detailniveau tot en met 2032 toegelicht.

Bedragen x € 1.000

3.01 Watermanagement

 Motivering   Met Watermanagement streeft lenW naar:

  • • 
    Het goed voorbereid zijn op crisissituaties door te zorgen voor een robuuste informatievoorziening;
  • • 
    Het reguleren van de hoeveelheid water in het hoofdwatersysteem onder normale omstandigheden en bij zowel (extreem) hoogwater als laagwater;
  • • 
    Een duurzaam watersysteem, met zowel een goede chemische als ecologische kwaliteit, dat voorziet in de beschikbaarheid van voldoende water van goede kwaliteit voor de gebruiker.

 Producten   Binnen het watermanagement worden de volgende activiteiten uitge voerd:

  • • 
    Monitoring waterstanden, waterkwaliteit en informatievoorziening;
  • • 
    Crisisbeheersing en -preventie;
  • • 
    Regulering gebruik door vergunningverlening en handhaving;
  • • 
    Het nakomen van bestuurlijke afspraken waterverdeling en gebruik (onder andere in waterakkoorden);
  • • 
    Regulering waterverdeling (operationele modellen actualiseren en toepassen, bediening (stormvloed)keringen, stuwen, gemalen en spuien).

De activiteiten die door RWS centraal worden uitgevoerd, worden gefinancierd uit de budgetten voor netwerkgebonden kosten. Deze staan op artikel 5.

De doelstellingen voor het waterkwaliteitsbeheer van de rijkswateren zijn:

  • • 
    Het op orde brengen en houden van de samenhang tussen het regionaal- en het hoofdwatersysteem, zodat zowel wateroverlast als watertekort wordt bestreden;
  • • 
    Het kunnen beschikken over voldoende water in de Rijkswateren, zodat kan worden voldaan aan de behoeften die voortvloeien uit de gebruiksfuncties.

Daarnaast is zorg gedragen voor een adequate informatievoorziening over de reguliere waterkwantiteit en waterkwaliteit. Dit houdt de vergaring en beschikbaarstelling in van interne en externe informatie over het watersysteem. Het gaat daarbij om de dagelijkse informatie voor de verschillende gebruikers (waaronder scheepvaart, drinkwaterbedrijven, zwemwaterkwaliteit/provincies en recreatie) en om berichtgeving bij uitzonderlijke situaties over hoog- en laagwater, naderende stormvloeden, verontreinigingen en ijsvorming.

Meetbare gegevens

 

Omvang areaal (bedragen x € 1.000)

 

Areaal- eenheid

   

Omvang

Budget 2019

   

2017

2018

2019

 

Watermanagement

km2 water

90.191

90.193

90.193

7.191

Toelichting

In 2019 wordt een kleine toename voorzien, met name door de verruiming van het Julianakanaal als onderdeel van de Maasroute en de herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden. Deze toename blijft binnen de afronding.

 

Indicatoren Watermanagement

Indicator

Realisatie

Streefwaarde

Streefwaarde

Streefwaarde

 

2017

2017

2018

2019

RWS verstrekt informatie binnen afgesproken termijn en van voldoende kwaliteit bij maatschappelijk vitale processen. (1)

100%

95%

95%

95%

Tot en met 2018:

  • Beschikbaarheid streefpeilen voor Noordzeekanaal/Amsterdam-Rijnkanaal,

100%

90%

   

IJsselmeer en Haringvliet

  • De spuiende kunstwerken en stuwen kunnen te allen tijde worden geopend Vanaf 2018 en verder:
  • Waterhuishouding op orde in alle peilgereguleerde rijkswateren (2)

99,8%

100%

100%

100%

Toelichting

De indicatoren voor de uitvoering van de RWS-taken op het gebied van watermanagement zijn geënt op het leveren van snelle en betrouwbare informatie en op het handhaven van de afgesproken peilen.

Ad 1. Deze indicator betreft de informatievoorziening voor maatschappelijk vitale processen ten tijde van hoogwater, laagwater, ijsgang of calamiteuze lozingen. RWS verstrekt dan informatie binnen afgesproken termijn en van voldoende kwaliteit over ijsberichtgeving, berichtgeving over hoogwater, laagwater, stormvloed en berichten over verontreinigingen.

Ad 2.

In het kader van de nieuwe meerjarige prestatieafspraken (2018-2021) tussen de directoraten - generaal en Rijkswaterstaat over het Beheer en Onderhoud, is gekozen voor een nieuwe indicator die beter aansluit bij de beleidsdoelstellingen voor de waterhuishouding van het Hoofdwatersysteem. De oude indicatoren «Beschikbaarheid Streefpeilen voor Noordzeekanaal/Amsterdam-Rijnkanaal, IJsselmeer en Haringvliet» en «Spuiende kunstwerken en stuwen kunnen te allen tijde worden geopend» zijn vervangen door een indicator «Waterhuishouding op orde». Hierbij wordt gemonitord op alle peilgereguleerde rijkswateren en in alle jaargetijden. Naast het reguliere peilbeheer toont deze indicator ook in hoeverre wateroverlast en -tekorten met de infrastructuur voorkomen kunnen worden en de verzilting bestreden wordt.

3.02 Beheer, onderhoud en vervanging

 Motivering   Het beheer en onderhoud omvat waterveiligheid (bescherming tegen overstromen door hoogwater) en de zoetwatervoorziening. Het is gericht op het zodanig in conditie houden van het hoofdwatersysteem dat de primaire functie voor zowel waterveiligheid als voor de zoetwatervoorziening wordt vervuld.

 Producten   Het beheer en onderhoud omvat waterveiligheid (bescherming tegen overstromen door hoogwater) en de zoetwatervoorziening. De activiteiten die door RWS centraal worden uitgevoerd, worden gefinancierd uit de budgetten voor netwerkgebonden kosten. Deze staan op artikel 5.

3.02.01 Waterveiligheid

Binnen waterveiligheid wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • • 
    Kustlijnhandhaving (conform de herziene basiskustlijn 2017);
  • • 
    Beheer en onderhoud (BenO) Rijkswaterkeringen en stormvloedkeringen (conform de Waterwet);
  • • 
    Beheer en Onderhoud uiterwaarden.

RWS heeft de wettelijke zorg voor de primaire waterkeringen en de stormvloedkeringen, die in beheer zijn bij het Rijk, en voor de handhaving van de basiskustlijn (het Nationaal Waterplan 2016-2021). De handhaving van de basiskustlijn gaat afslag van strand en duinen tegen (veiligheid) en houdt Nederland (het strand) op zijn plaats. Het zijn voornamelijk de waterschappen die de primaire waterkeringen (dijken en duinen) beheren, ook die langs de Nederlandse kustlijn. Het weergegeven areaal betreft alleen het areaal dat in beheer is bij RWS.

ad 1. Kustlijnhandhaving

Het handhaven van de kustlijn wordt gerealiseerd door het suppleren van zand op het strand of in de vooroever (onder water). Het Nederlandse kustsysteem kent een continu tekort aan zand mede als gevolg van de zeespiegelstijging. Vanaf 2001 wordt ook extra zand in het kustfundament gesuppleerd om de zandverliezen dit tekort (deels) te compenseren. Daarnaast zijn lokale maatregelen zoals onderhoud van dammen en strandhoofden van belang, om structurele kusterosie te bestrijden.

ad 2. Beheer en Onderhoud Rijkswaterkeringen en stormvloedkeringen

  •  
    Rijkswaterkeringen

RWS beheert en onderhoudt 189 kilometer primaire waterkeringen. Er wordt vast onderhoud uitgevoerd, bijvoorbeeld het maaien van dijken. Daarnaast wordt variabel onderhoud gepleegd. Dat betekent dat de waterkeringen periodiek worden geïnspecteerd en dat zo nodig tekortkomingen worden verholpen.

Primaire waterkeringen zijn waterkeringen die onder de Waterwet vallen omdat ze bescherming bieden tegen het buitenwater. Het gaat met name om enkele zeedijken op de Waddeneilanden, de Afsluitdijk, de Houtribdijk, de dijk van Marken en dammen in Zeeland en Zuid-Holland. In 2011 is de derde landelijke toetsing van primaire waterkeringen afgerond. Keringen die bij deze inspectie zijn afgekeurd worden meegenomen in het kader van het HWBP. Naast deze primaire waterkeringen beheert en onderhoudt RWS ook 643 kilometer niet-primaire waterkeringen (dijken en duinen) meestal aangeduid als regionale keringen. Deze hoeven geen bescherming te bieden tegen het buitenwater. De normen voor deze regionale keringen in beheer bij het Rijk zijn in 2015 door de Minister vastgesteld na afstemming met de provincies.

  • • 
    Stormvloedkeringen

Om ons land tegen de zee te beveiligen is een aantal stormvloedkeringen aangelegd, die bij hoogwater gesloten kunnen worden. Deze stormvloedkeringen zijn ook primaire waterkeringen die vallen onder de Waterwet. Het Rijk heeft sinds 2014 vijf stormvloedkeringen in beheer: de Ooster-scheldekering, de Maeslantkering, de Hartelkering, de Hollandse IJssel-kering en de Ramspolkering. In 2018 krijgen de Haringvlietsluizen tevens de status van Stormvloedkering, waarmee het aantal op zes uitkomt.

Het onderhoud aan de keringen betreft voornamelijk het conserveren van schuiven en overige constructiedelen, het onderhoud aan werktuigbouwkundige en elektronische onderdelen en het onderhoud aan het besturingssysteem. Naast deze onderhoudsactiviteiten vindt de bediening van deze objecten plaats en worden periodiek inspecties uitgevoerd.

ad 3. Beheer en Onderhoud uiterwaarden Het Rijk beheert 5.178 hectare aan uiterwaarden. Het beheer en onderhoud is gericht op het op orde houden van de vegetatie in de uiterwaarden teneinde hoogwater effectief te kunnen afvoeren. Dit betreft een reguliere beheer en onderhoud taak die losstaat van de inhaalslag Stroomlijn die verantwoord wordt op artikelonderdeel 3.02.03 Vervanging. Na uitvoering vallen deze uiterwaarden weer onder het regulier beheer en onderhoud.

3.02.02 Zoetwatervoorziening

Onder dit programma vallen alle activiteiten die noodzakelijk zijn om het hoofdwatersysteem zodanig te onderhouden dat de beoogde functies voor waterverdeling volgens de vigerende regelgeving en waterak-koorden kunnen worden vervuld. De beoogde functies voor waterverdeling zijn opgenomen in het Beheer- en Ontwikkelplan voor de Rijkswateren (BPRW). Dit betreft onder meer het beheer en onderhoud voor:

  • 1. 
    Waterverdeling en peilbeheer;
  • 2. 
    Stuwende en spuiende kunstwerken;
  • 3. 
    Natuurvriendelijke oevers, implementatie Kaderrichtlijn Water (KRW), implementatie Waterwet en Natura 2000.

Onder zoetwatervoorziening valt ook de uitwerking van respectievelijk «Anders omgaan met water; Waterbeleid voor de 21e eeuw (WB21) en de maatregelen in het kader van Natura-2000. Natura-2000 streeft naar het beschermen van gezonde watersystemen die een duurzaam gebruik mogelijk maken. Uitgaven voor de KRW in het hoofdwatersysteem worden verantwoord op artikel 7 Waterkwaliteit.

Binnen het Deltaprogramma Zoetwater worden de functies voor waterverdeling onder de loep genomen via de uitwerking van het instrument waterbeschikbaarheid. De functies voor waterverdeling en de daaraan gekoppelde activiteiten worden in beeld gebracht en waar mogelijk geoptimaliseerd. Waar relevant zullen resultaten hiervan hun doorwerking krijgen in volgende begrotingen. Het generen van indicatoren om de waterbeschikbaarheid voor de gebruiksfuncties inzichtelijk te maken is onderdeel van het plan van aanpak voor uitwerking van de waterbeschik-baarheid.

Meetbare gegevens

Beheer en Onderhoud

In onderstaande figuur is een verdeling gegeven van de beheer- en onderhoudskosten voor kunstwerken, dijken, dammen, duinen, stormvloedkeringen, kustfundament en oevers. Deze percentages zijn gebaseerd op een meerjarig gemiddelde.

1%

  • Dijken, dammen, duinen, uiterwaarden    ? Stormvloedkeringen
  • Kustfundament    ? Kunstwerken HWS ? Oevers HWS

Waterveiligheid (bedragen x € 1 mln.)

 

Omvang Areaal

Eenheid

Omvang

2017

Omvang

2018

Omvang

2019

Budget 2019

Kustlijn

km

293

293

293

38

Stormvloedkeringen

stuks

5

6

6

46

Dammen, dijken en duinen, uiterwaarden w.o.:

       

34

  • Dijken, dammen en duinen, primaire waterkeringen

km

189

189

189

 
  • - 
    Niet-primaire waterkeringen/duinen

km

643

637

637

 
  • - 
    uiterwaarden in beheer Rijk

ha

5.178

5.205

5.206

 

Totaal    118

Toelichting

In 2019 is een kleine toename voorzien, met name door de herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden.

3.02 Beheer, onderhoud en vervanging

 Meetbare gegevens   Beheer en Onderhoud

 

Indicatoren BenO Waterveiligheid

Indicator

Realisatie

Streefwaarde

Streefwaarde

Streefwaarde

 

2017

2017

2018

2019

De basiskustlijn is voldoende op zijn plaats gebleven (minstens 90% van de meetlocaties ligt zeewaarts van de afgesproken kustlijn).

92%

90%

90%

90%

De zes stormvloedkeringen zijn tijdens het stormseizoen steeds beschikbaar om hoogwater te keren en voldoen aan de veiligheidsnormen uit de

Waterwet. De Indicator is het percentage van het aantal stormvloedkeringen dat voldoet aan de afgesproken faalkanseis of het beschermingsniveau.

60%

100%

100%

100%

Toelichting

  • • 
    De eerste indicator geeft aan of de basiskustlijn niet verder landinwaarts is verschoven dan in 1990 is afgesproken (en in 2001 is herijkt). Kleine verschuivingen zijn normaal en toegestaan, en worden door middel van het programma voor kustsuppletie gecorrigeerd.
  • • 
    De tweede indicator is erop gericht dat de zes stormvloedkeringen te allen tijde (in het stormseizoen) voldoen aan de afgesproken eis voor de faalkans (faalkanseis). Deze eisen gaan over de kans dat de kering bij een sluitvraag niet gesloten kan worden. De kansen worden uitgedrukt in aantal sluitvragen: bij hoeveel sluitvragen mag een kering één keer falen.
 

Faalkans van de zes stormvloedkeringen in beheer bij Rijkswaterstaat

Stormvloedkeringen

Faal- of overschrijdingskans

Streefwaarde 2018

Streefwaarde 2019

Norm waterwet1

Maeslantkering (1)

faalkans bij sluiten

1:100

1:100

1:100

Hartelkering

faalkans bij sluiten

1:10

1:10

1:10

Hollandsche IJsselkering

faalkans bij sluiten

1:188

1:188

1:2002

Ramspolkering

faalkans bij sluiten

1:100

1:100

1:100

Oosterscheldekering

Beschermingsniveau in jaren

1:10.000

1:10.000

1:10.000

Haringvlietsluizen

Beschermingsniveau in jaren

1:1.000

1:1.000

1:1.000

1    Moet uiterlijk 2050 zijn gerealiseerd

2    Wordt in 2020 gerealiseerd

Toelichting

De faalkanseisen voor de stormvloedkeringen worden op basis van de normering van de achterliggende waterkeringen vastgesteld. Bepalend daarvoor zijn de beschermingsniveaus van de achterliggende dijkringen, ook wel aangeduid als het «achterland». Gegeven de veiligheidseis aan het achterland, en de hoogte en sterkte van de waterkerende objecten die het achterland beschermen kan afgeleid worden welke aanvullende veiligheid, in termen van waterstandsverlaging, de keringen moeten borgen. Deze waterhuishoudkundige samenhang resulteert uiteindelijk in verschillende faalkanseisen per kering.

  • Voor stormvloedkeringen met maximaal twee kerende deuren of balgen, kan het effect op de waterveiligheid van het achterland direct worden doorvertaald naar de prestatie-eis. Dit geldt voor de Ramspol kering, de Maeslantkering, de Hartelkering en de Hollandsche IJsselkering. De Maeslantkering mag bijvoorbeeld bij honderd sluitvragen één keer falen (1:100).
  • De methodiek van faalkansberekening is bij de Oosterscheldekering en Haringvlietsluizen afwijkend van de andere stormvloedkeringen vanwege de constructie met 62 resp 17 schuiven. Bij deze keringen is het van belang dat de combinatie wordt gemaakt van de verschillende faalscenario's (partieel falen) en het gecombineerde effect daarvan op de waterveiligheid van het achterland. De kans wordt uitgedrukt in jaren (Bijvoorbeeld 1: 10.000 jaar).

Per 1 januari 2017 is in het kader van de nieuwe Waterwet de nieuwe veiligheidsnormering ingevoerd. Deze normering gaat uit van een overstromingsrisico-benadering, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de kans op een overstroming, maar ook naar de gevolgen ervan. Met deze nieuwe normering krijgt iedereen in Nederland dezelfde bescherming («basisbescherming») tegen overstromingen. Dit moet uiterlijk 2050 zijn gerealiseerd.

Ad 1.

Bij de Maeslantkering werd in 2014 duidelijk dat de betrouwbaarheid van de besturingssoftware, die in 2013 is vervangen, niet kwantitatief kan worden aangetoond. De nieuwe software wordt naar verwachting in 2020 opgeleverd. Vervolgens is een nieuwe afweging nodig tussen implementatie van de software en reeds geplande technische onderhoudswerkzaamheden. Op basis van deze afweging wordt besloten of de software voor of na het daaropvolgende stormseizoen wordt geïmplementeerd, waarbij de betrouwbaarheid van de kering voorop staat. In verband met eventuele storingen van het besturingssysteem zijn extra beheermaatre-gelen genomen om bij falen in te kunnen grijpen. Tevens is het onderhoud op voldoende niveau. Het oordeel van RWS is dat de Maeslantkering veilig is. Om deze reden blijft de streefwaarde in de begroting gehandhaafd.

Jaarlijkse hoeveelheden zandsuppleties en percentages raaien waarin de basiskustlijn is overschreden.

20

15

40,00

30,00

ai

¦u

¦c

10

>

ai

o

_d>

o.

o.

3

C/)

Ui

<D

U)

— 20,00

<D

>

O

10,00 m

  • 0,00
  • Vooroeversuppleties    ? Strandsuppleties
  • BKL-overschrijdingen    PIN (overschrijdingen in %)
  • Vooroeversuppleties prognose 2018 ? Strandsuppleties prognose 2018

Toelichting

Het aantal raaien waarin de basiskustlijn wordt overschreden mag maximaal 15% zijn; het streven is om het aantal overschrijdingen onder 10% te houden. De geel/blauwe balken in bovenstaande figuur geven de over de afgelopen jaren gerealiseerde suppleties weer.

Suppleren voor kustlijnzorg

Om de basiskustlijn en het kustfundament te kunnen handhaven, wordt een zandsuppletieprogramma opgesteld en worden meerjarige contracten afgesloten. Het suppletieprogramma wordt jaarlijks geactualiseerd aan de hand van de laatste kustmetingen. De inhoud en omvang van dit programma kan jaarlijks variëren naargelang de specifieke behoefte en budgettaire mogelijkheden. Om te bereiken dat voor het beschikbare budget de maximale hoeveelheid zand wordt gesuppleerd, is vanaf 2012 een nieuwe marktbenadering gekozen met meerjarige contracten. Binnen het contract hebben de aannemers de vrijheid om de suppletiewerkzaam-heden over meerdere jaren te spreiden

 

Prognose kustsuppleties

 

Prognose in mln. m3

Prognose in mln. m3

 

2012-2015 (incl. uitloop 2016/2017/ 2018)

2016-2019 (incl. uitloop 2020)

Handhaven basiskustlijn en kustfundament

48

28

Toelichting

Het suppletievolume over de periode 2012-2015 bedroeg 48 miljoen m3 (met uitloop tot 2019). Voor de periode 2016-2019 (met uitloop naar 2020) blijkt dat er minder zand nodig is om de kust in stand te houden dan voorheen. Dit komt onder andere doordat het recent gesuppleerde zand langer blijft liggen dan verwacht (effectievere suppleties). Ook speelt de grote hoeveelheid zand die de laatste jaren extra in het kustsysteem is aangebracht een rol (o.a. Zandmotor en zandige versterkingen die gezamenlijk circa 35 miljoen m3 bedragen).

Het suppletieprogramma 2016-2019 wordt jaarlijks geactualiseerd. In 2018 vindt de laatste actualisatie plaats. Vanwege de voornoemde tijdelijke lagere zandbehoefte, zal Rijkswaterstaat ongeveer 29 miljoen msuppleren in het suppletieprogramma 2016-2019 (gemiddeld circa 7 miljoen m3 per jaar). Deze hoeveelheid is exclusief de pilotsuppletie van 5 miljoen m3 in het Amelander Zeegat (vanuit Kustgenese 2.0). Het programma Kustlijnzorg is een doorlopend programma. In 2019 wordt het suppletieprogramma voor 2020-2023 (met uitloop naar 2024) vastgesteld en vervolgens jaarlijks geactualiseerd. Het uitgangspunt is het volume van 48 miljoen m3. De prognose is echter dat in het aankomend programma de tijdelijk lagere zandbehoefte door zal werken en dat eisen als gevolg van de conditionering en de beschikbaarheid van zand beperkend kunnen worden. Hierdoor is de kans groot dat het totaal te programmeren suppletievolume lager uitvalt.

 

Zoetwatervoorziening (bedragen x 1 € mln.)

Areaal Zoetwatervoorziening

Eenheid

Omvang 2019

Budget 2019

Binnenwateren en daarin gelegen kunstwerken (spui- en uitwateringskolken, stuwen en gemalen)1

km2

3.052

 

Aantal kunstwerken

stuks

105

 

Totaal

   

118.171

1 Het areaal binnenwateren omvat alle door RWS beheerde wateren (onder meer rivieren, kanalen en IJsselmeer), exclusief de Noordzee, water in Caribisch Nederland, de Waddenzee en de Westerschelde.

Motivering

Producten

Meetbare gegevens

3.02.03 Vervanging

Het zodanig in conditie houden van het hoofdwatersysteem dat de primaire functie voor zowel waterveiligheid als zoetwatervoorziening vervuld kan worden.

De waterveiligheid en beschikbaarheid moet in stand worden gehouden tegen de achtergrond van een beperkte technische levensduur van kunstwerken. Het einde van de levensduur kan ontstaan door de ouderdom van het kunstwerk of door intensiever gebruik dan bij het ontwerp is voorzien. Door de intensieve aanleg in de eerste helft en met name ook vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw valt te verwachten dat deze problematiek geleidelijk zal toenemen. De projecten zijn opgenomen in het MIRT Overzicht.

Vervangingen en renovaties van kunstwerken worden ondergebracht binnen het programma Vervanging en Renovatie. De scope van het programma omvat alle kunstwerken waar zich binnen de duur van het programma een levensduurproblematiek voordoet met mogelijke ernstige gevolgen voor de veiligheid en beschikbaarheid. De projecten in het programma verlengen de levensduur van de kunstwerken zodat de veiligheid en de beschikbaarheid van de bestaande infrastructuur in stand wordt gehouden.

Het budget dat op dit artikelonderdeel in de huidige begrotingsperiode is opgenomen, is bestemd voor de werkzaamheden ten behoeve van de stuwen Nederrijn/Lek.

 

Water

Project

Gereed

Nederrijn /Lek

Renovatie stuwensemble in Nederrijn en Lek

2021

Artikel 4 Experimenteren cf. art. III Deltawet

Omschrijving van de samenhang in De Waterwet voorziet in een zogenoemde experimenteerbepaling die het  het beleid   mogelijk maakt om uit het Deltafonds uitgaven te doen voor maatregelen en voorzieningen op andere beleidsterreinen zoals natuur, milieu of economische ontwikkeling. Voorwaarde is wel dat deze maatregelen samenhangen met maatregelen ten behoeve van waterveiligheid of zoetwatervoorziening en dat er sprake is van additionele financiering in de vorm van het toevoegen van extra middelen aan het fonds afkomstig van andere begrotingen van het Rijk of derden.

 

Budgettaire gevolgen van de uitvoering van art. 4 Experimenteren cf art. III Deltawet (bedragen x € 1.000)

 

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

6.200

1.757.252

11.548

7.905

41.916

32.522

38.218

Uitgaven

6.200

27.367

32.467

28.761

42.587

53.198

234.906

Waarvan juridisch verplicht

   

100%

       

4.01 Experimenteerprojecten

6.200

0

0

0

0

0

0

4.01.01 Experimenteerprojecten

6.200

0

0

0

0

0

0

4.02 Geintegreerde contractvormen/PPS

0

27.367

32.467

28.761

42.587

53.198

234.906

4.02.01 Geintegreerde contractvormen/PPS

0

27.367

32.467

28.761

42.587

53.198

234.906

 

Ontvangsten

3.200

0

0

0

0

0

0

4.09 Ontvangsten Experimenteer-artikel

3.200

0

0

0

0

0

0

4.09.01 Ontvangsten Experimen-teerartikel

3.200

0

0

0

0

0

0

Onderstaand zijn de beschikbare budgetten na de begrotingsperiode tot en met 2032 per jaar gepresenteerd op artikelonderdeelniveau.

Bedragen x € 1.000

 

LO

CM

O

CM

56.872

O

56.872

 

O

   

CM

CO

O

CM

1

00

o

CM

919.324

O

919.324

 

o

CM

O

CM

CM

<0

CM

cd co

O

CM

CO

CM

cd co

 

o

   

CM

CO

o

CM

1

r“

r-*

LO

r-

LO

O

1^

LO

LO

 

o

CO

CM

O

CM

co

o

0)

co

CM

o

co

o

o>

00

CM

 

o

   

CO

O

CM

CO

csi

LO

o

CO

CM

LO

 

o

CM

CM

O

CM

00

07

r“

co

LO

o

00

07

cd

LO

 

o

   

O

CO

O

CM

o

<0

o

cd

LO

o

O

CO

o

cd

LO

 

o

CM

O

CM

r-

00

LO

csi

Tt

o

00

LO

CM

 

o

   

07

CM

O

CM

00

LO

00

cd

LO

o

00

LO

00

cd

LO

 

o

O

CM

O

CM

r“

co

r-

00

CM

o

co od

CM

 

o

   

00

CM

O

CM

CO

00

r-*

LO

o

co

00

r---

LO

 

o

07

O

CM

r- co

csi co

o

co

CM

co

 

o

   

r--

CM

o

CM

07

co

CM

LO

LO

o

07

co

CM

LO

LO

 

o

00

o

CM

r-»

co co

r-*'

CM

o

co co

r-d

CM

 

o

   

co

CM

O

CM

07

O

cd

LO

o

07

O

cd

LO

 

o

 

e

0

>

co

  • U) 
    +2 '5
     

c

0

V)

O)

c

03

>

c

o

     

e

0

>

re

O)

+2

'5

     

c

0

07

O)

c

03

>

c

O

 

o

s

co

+*

a>

O

tf co

o

e

a>

k.

a>

+*

c

a>

£

k.

a>

a

X

LU

c

CD

O

CD

'o

Q.

CD

CD

C

CD

E

CD

a

X

O

C/5

Q_

Q_

c

CD

E

o

>

tj

03

c

o

o

CD

¦O

CD

0

O)

CD

c

'o

o

CM

O

 

"0

U:

't

03

CD

0

c

0

E

0

a

X

LU

C

0

CO

O)

c

03

>

c

O

07

O

 

O

o

o

F"

 

0

3

re

+*

0

O

tf re

o

e

0

k.

0

+*

C

0

£

k.

0

a

X

LU

c

0

o

0

'o

Q.

0

0

c

0

E

0

a

X

LU

O

co

Q_

Q_

C

0

E

o

>

tj

03

C

O

o

0

¦O

0

0

O)

0

c

'0

o

CM

C7

 

"0

't

re

0

0

c

0

E

0

a

X

LU

C

0

CO

O)

c

03

>

c

O

07

O

     

OP

X

   
     

c

0

D)

(0

¦ü

0

-Q

”ö7

0

t

i

   

4.01 Experimenteerprojecten

 

Motivering

Het experimenteerartikel staat ten dienste van een integrale uitvoering van het Deltaprogramma en biedt de mogelijkheid tot integrale bekostiging.

Producten

Eerste fase Marker Wadden: in 2016 is € 3 miljoen toegezegd voor in 2017 als extra bijdrage vanuit IenW aan de voltooiing van eerste fase Marker Wadden, in aanvulling op de ontvangsten van € 3,2 miljoen. De Kamer is eerder hierover geïnformeerd (Kamerstukken 2016-2017, 33 576, nr. 94).

4.02 Geïntegreerde contractvormen/PPS

Motivering

Bij infrastructuurprojecten waarbij sprake is van publiek-private samenwerking (PPS) bestaat de betaling uit een geïntegreerd bedrag voor aanleg, onderhoud én financiering gedurende een langdurige periode. De meest toegepaste vorm is DBFM (Design, Build, Finance and Maintain) waarbij de overheid pas na oplevering betaalt voor een dienst (beschikbaarheid) in plaats van mijlpalen voor een product tijdens de bouwfase. Deze contractvorm garandeert een efficiënte en effectieve beschikbaarheid van de noodzakelijke capaciteit om, rekening houdend met de aspecten veiligheid en leefomgeving, een betrouwbaar systeem te realiseren.

Producten

In de brief van 14 juni 2011 (Kamerstukken II, 2010-2011, 32 500 A, nr. 83; Prioritering Investeringen Mobiliteit en Water) is een lijst van in totaal 32 potentiële DBFM-projecten opgenomen.

Het project Afsluitdijk is met een DBFM-contract op de markt gezet. Het betreft de versterking van het dijklichaam volgens het principe van de overslagbestendige dijk, met behoud van de groene (vegetatie) uitstraling, het versterken van de schut- en spuicomplexen en het vergroten van de waterafvoercapaciteit door het aanbrengen van pompen in het spuicomplex Den Oever. De aanbesteding heeft in 2018 geleid tot de gunning van het project Afsluitdijk. Openstelling (waterveilig) is voorzien in 2022.

Projectoverzicht Geïntegreerde contractvormen/PPS (bedragen x € 1 mln.)

 

Eind contract

   

2047

     

Oplevering

vorig

         
 

huidig

 

CM

CM

O

CM

     

Kasbudget

<D

_co

 

1.159

 

1.159

1.159

 

CO

CM

O

CM

 

LO

CO

CM

 

LO

CO

CSI

LO

co

CM

 

CM

CM

O

CM

 

CO

LO

 

CO

LO

CO

LO

 

CM

O

CM

 

CO

 

CO

co

Tt

 

O

CM

O

CM

 

O)

CM

 

CM

CM

 

O)

O

CM

 

CM

CO

 

CM

CO

CM

CO

 

00

o

CM

 

r--

CM

 

r-

CM

r-

CM

 

t/m 2017

     

o

o

Projectbudget

huidig    vorig

 

1.578

 

1.578

 
 

Projectomschrijving

Projecten Noordwest-Nederland

Afsluitdijk

 

Programma Realisatie

Budget (DF 4.02.01)

Artikel 5 Netwerkgebonden kosten en overige uitgaven

Omschrijving van de samenhang in Op dit artikel worden de apparaatskosten van RWS en de Staf deltacom- het beleid   missaris geraamd alsmede de investeringsruimte, de overige netwerkge bonden uitgaven van RWS en programma-uitgaven van de Deltacommis-saris die niet direct aan de afzonderlijke projecten uit dit Deltafonds zijn toe te wijzen.

Budgettaire gevolgen van de uitvoering van art. 5 Netwerkgebonden kosten en overige uitgaven (bedragen x € 1.000)

 
 

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

287.964

300.912

312.072

308.699

291.942

288.900

315.660

Uitgaven

288.322

314.391

313.272

314.276

310.893

305.330

330.178

Waarvan juridisch verplicht

   

75%

       

5.01 Apparaat

226.002

238.746

235.456

234.966

229.318

218.069

218.491

5.01.01 Staf Deltacommissaris

1.503

2.142

1.830

1.830

1.830

1.830

1.830

5.01.02 Apparaatskosten RWS

224.499

236.604

233.626

233.136

227.488

216.239

216.661

  • waarvan bijdrage aan agentschap RWS

224.499

236.604

233.626

233.136

227.488

216.239

216.661

 

5.02 Overige uitgaven

62.320

64.045

64.816

64.810

64.886

65.072

65.098

5.02.01 Overige netwerkgebonden uitgaven

61.415

62.196

62.781

62.788

63.108

63.294

63.320

  • - 
    waarvan bijdrage aan agentschap RWS

61.415

62.196

62.781

62.788

63.108

63.294

63.320

5.02.02 Programma-uitgaven DC

906

1.849

2.035

2.022

1.778

1.778

1.778

5.02.03 Overige uitgaven

 

5.03 Investeringsruimte

0

11.600

11.000

12.500

7.500

1.000

19.400

5.03.01 Programmarruimte

0

11.600

11.000

12.500

7.500

1.000

19.400

5.03.02 Beleidsruimte

0

0

0

0

0

0

0

 

5.04 Reserveringen

0

0

2.000

2.000

9.189

21.189

27.189

05.04.01 Reserveringen

0

0

2.000

2.000

9.189

21.189

27.189

Ontvangsten

127.036

28.149

0

0

0

0

0

5.09 Netwerkgebonden kosten en

             

overige ontvangsten

0

0

0

0

0

0

0

5.09.01 Overige ontvangsten

05.10 Saldo afgesloten

             

rekeningen

127.036

28.149

0

0

0

0

0

Onderstaand zijn de beschikbare budgetten na de begrotingsperiode tot en met 2032 per jaar gepresenteerd op artikelonderdeelniveau. De mutaties zijn in de verdiepingsbijlage bij de begroting op dit zelfde detailniveau tot en met 2032 toegelicht.

Bedragen x € 1.000

 

LO

CM

O

CM

403.457

221.310

63.785

30.362

0

0

0

od

00

 

0

   

CM

CO

O

CM

1

00

0

CM

6.447.552

3.395.095

953.371

1.135.319

963.767

 

28.149

CM

O

CM

f—

Lfi

LO

LO

00

co

CO

00

co

CM

CM

O

co cd

co

00

CM

CO

ai

0

0

CM

ÖÖ

 

0

   

CM

CO

0

CM

f—

CM

cd

*—

r-

co co

Lfi

CM

CM

LO

co

r--

0

LO

cd

CM

0

 

0

CO

CM

O

CM

00

r-*

f—

o

co co

GO

CM

00

03

O

Lfi

CO

o

o

ai

03

00

r-i

CM

 

0

   

CO

O

CM

co

LO

CM

03

r-

r-

CO

co

Lfi

CM

CM

1^

LO

co

co

LO

'3

CM

co

0

0

0

od co

 

0

CM

CM

O

CM

o

co co

LO

o

co

o>

CO

o

od

CM

CM

O

LO

co

o

o

o

03

00

CM

 

0

   

O

CO

O

CM

Lfi co

Lfi

CM

LO

CO

co

Lfi

CM

CM

1^

LO

co

00

co

03

cd

03

0

0

0

od

 

0

CM

O

CM

co

03

00

ö

f—

co

00

ai

CM

CM

co

00

00

co

o

o

LO

r-i

03

00

03

 

0

   

03

CM

O

CM

O

CM

CO

r-*

CO

CO

Lfi

CM

CM

1^

LO

co

CO

ö

0

0

0

od

 

0

O

CM

O

CM

co

r-

CSl

f—

co

co co

o>

CO

CM

o

co

o

o

LO

CM

O

O

O

CM

 

0

   

00

CM

O

CM

03

co

f—

03

r-»

co

CO

CO

Lfi

CM

CM

03

r--

°q

co

r--

CM

03

CM

0

0

0

cd co

 

0

03

O

CM

CM

r-

CSl

co

f—

co

co

LO

LO

CO

CM

co

00

co

o

o

o

O

O

O

CM

 

0

   

r--

CM

0

CM

co

f—

f—

csi

r-*

LO

00

Lfi

CM

CM

co co

CM

Lfi co

0

0

od

1^

0

0

0

cd

0

 

0

00

o

CM

f—

03

co

f—

co

CO

r--

od co

CM

LO

o

co

o

o

co

O

 

03

od

CM

   

CO

CM

O

CM

LO

f—

0

cd

CM

CO

°o

Lfi

CM

CM

ÖÖ

1^

cd co

00

00

co cd

co

0

0

0

cd

0

 

0

 

c

a>

>

CO

o

'5

         

C

CD

to

03

C

03

>

C

O

     

c

©

>

re

U>

+*

'5

         

c

CD

to

03

c

03

>

c

0

 

a>

U3

'C

a>

>

0

c

a>

c

a>

+*

v>

0

c

a>

¦ö

c

0

-Q

a>

u>

.x

© -§ % o «

z§

LO 3

         

CD

_D)

CD

>

O

C

CD

C

CD

CO

O

c

CD

¦O

c

0

_Q

CD

03

c

CD CD

| to © ®

^ ©

03 >

°. c

LO O

 

0

0

0

F"

 

©

U3

'C

©

>

0

c

©

c

©

v>

0

-X

c

©

¦ö

c

0

Si

©

U>

-X

© -§ %

© « z s

LO 3

         

CD

O)

CD

>

0

c

CD

c

CD

co

0

c

CD

¦0

c

0

SI

CD

03

c

CD CD

1    to

© È?

2    re

03 >

°. c

LO O

   

c

CD

>

03

03

'5

CD

_03

CD

>

O

CM

O

LO

CD

|

'o

CO

03

c

CD

CO

CD

>

c

co

0

LO

     

OP

X

   

c

CD

>

03

03

'5

CD

ra

CD

>

0

CM

0

Lfi

CD

1

'3

co

O)

c

CD

co

CD

>

c

co

0

Lfi

   
 

03

03

03

Q.

Q.

<

O

LO

c

CD

03

c

CD

>

CD

CO

CD

CC

'Cf

0

LO

   

c

©

D)

CO

k.

¦ü

©

~Ui

0

£

1

 

03

03

03

CL

CL

<

O

Lfi

c

CD

O)

c

CD

>

CD

co

CD

cc

'Cf

0

Lfi

 

5.01 Apparaat

 Motivering   In uitzondering op de systematiek van «Verantwoord Begroten» worden op deze begroting ook de apparaatskosten van de Staf deltacommissaris en RWS gepresenteerd.

 Producten   Staf Deltacommissaris

Overeenkomstig de Deltawet heeft de Deltacommissaris een eigen staf ter ondersteuning van zijn taken en een toereikend budget voor de hem toebedeelde taken. Op dit artikel worden personele en materiële kosten gepresenteerd, die nodig zijn om de ondersteunende taken van de Staf Deltacommissaris te kunnen uitvoeren.

Apparaatskosten Rijkswaterstaat

Dit betreft de apparaatskosten (inclusief afschrijving en rente) voor de programma's Ruimte voor de Rivier, Maaswerken, HWBP-2, HWBP, Afsluitdijk, overige aanlegprojecten, verkenningen en planuitwerkingen, watermanagement, Beheer en Onderhoud en de uitvoering van landelijke taken en inhuur.

5.02 Overige Uitgaven

 Producten   Overige netwerkgebonden uitgaven

Onder overige kosten zijn de externe kosten verantwoord die niet direct toewijsbaar zijn aan de producten van het Deltafonds. Hiertoe behoren externe kosten voor de landelijke taken basisinformatie, sectorspecifieke ICT, kennisontwikkeling & innovatie, watermanagement, beheer en onderhoud en overige.

Programmauitgaven Deltaprogramma

Deze uitgaven worden gedaan voor het Deltaprogramma en de hoofdtaken van de deltacommissaris. Dit betreffen vooral programma-uitgaven voor:

  • • 
    kennis- en strategieontwikkeling;
  • • 
    monitoring en evaluatie in het kader van het bewaken van de voortgang en samenhang van de uitvoering van het Deltaprogramma (systematiek meten, weten, weten en handelen);
  • • 
    de totstandkoming en het bevorderen van de uitvoering van het jaarlijkse Deltaprogramma;
  • • 
    het betrekken en informeren van belanghebbenden en publiek (communicatie en Deltacongres).

5.03 Investeringsruimte

Op dit artikel wordt de voor het Deltafonds beschikbare investeringsruimte tot en met 2032 verantwoord.

Het kabinet heeft besloten tot een jaarlijkse verlenging van de investe-ringsfondsen. In deze begroting betekent dit een verlenging tot en met 2032. Na aftrek van de doorlopende verplichtingen (beheer, onderhoud en vervanging, netwerkkosten RWS en het HWBP) betekent dit een toevoeging van € 420 miljoen aan investeringsruimte in 2032. Na de verlenging van het Deltafonds en de onderstaande budgettaire aanpassingen bedraagt de generieke investeringsruimte € 1.135 miljoen. Het grootste deel van deze investeringsruimte is beschikbaar in de jaren vanaf 2030.

Deze generieke investeringsruimte is beschikbaar voor prioritaire beleidsopgaven van water. De uitwerking van het Deltaprogramma is in volle gang. Gedurende de lopende trajecten, zoals de beoordeling op basis van de nieuwe waterveiligheidsnormen, de verkenning van integraal rivier management, het Deltaplan zoetwater en de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater, zullen de komende jaren deze investeringsmiddelen op adaptieve wijze nader worden geprogrammeerd.

In de investeringsruimte van € 1.135 miljoen zijn risicoreserveringen opgenomen van in totaal circa € 351 miljoen.

5.04 Reserveringen

In het verleden werden in de investeringsruimte reserveringen getroffen voor risico's en nieuwe beleidsvoornemens. Om beter inzicht te geven in de aard van de reserveringen is het nieuwe artikelonderdeel 5.04 Reserveringen gecreëerd. Hierop worden uitgaven geraamd voor toekomstige opgaven, waarover nog geen startbeslissing is genomen. Op dit moment zijn met name de volgende posten gereserveerd:

  • • 
    Om de regionale keringen in beheer bij het Rijk aan de met ingang van 1 juli 2016 in het Waterbesluit opgenomen normen te laten voldoen, is voor de periode tot en met 2032 een reservering van € 198 miljoen getroffen.
  • • 
    Integraal Rivier Management (€ 375 miljoen): in dit programma worden de Rijksopgaven voor de rivier, waaronder waterveiligheid, scheepvaart, waterkwaliteit en -kwantiteit, rivierbodemligging en vegetatiebeheer in samenhang met elkaar gebracht om synergie in programmering en uitvoering te bereiken. Tevens worden deze daar waar dit leidt tot synergie verbonden met urgente regionale opgaven. Via het programma Integraal Rivier Management geven Rijk en regio uitwerking aan de voorkeurstrategie voor de waterveiligheid van rivieren, zoals vastgelegd in het Nationaal Waterplan 2016-2021.
  • • 
    2e investeringspakket zoetwater (€ 150 miljoen): dit betreft voortzetting van het beleid (vervolg op het 1e pakket zoetwater) om schade ten gevolge van droogte en verzilting te voorkomen.
  • • 
    Aanpak Waterkwaliteit Grote Wateren (€ 200 miljoen): dit betreft behoud en verbetering van natuur en waterkwaliteit gericht op toekomstbestendige grote wateren met hoogwaardige natuur die goed samengaat met een krachtige economie. Inzet van de minimale omvang is wenselijk, om aan de wettelijke eis om achteruitgang van de waterkwaliteit te voorkomen te voldoen.
  • • 
    Onderzoeksreservering vanaf 2022 (€ 20 miljoen): omdat, vooral voor latere jaren, niet altijd helder is welke onderzoeksvragen op welke manier moeten worden beantwoord, worden de gevraagde middelen gebundeld in een brede onderzoeksreservering. Uit deze reservering kan geput worden als de onderzoeksopgaven in latere jaren verder zijn uitgewerkt en financieel onderbouwd.
  • • 
    Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie: Aanvullend op het lopende stimuleringsprogramma wordt voor in totaal € 20 miljoen gereserveerd om decentrale overheden te ondersteunen bij onder andere de uitvoering van stresstesten en risicodialogen, en het uitvoeren van pilots. Deze middelen zullen volgend voorjaar vanuit het Deltafonds beschikbaar worden gesteld voor de jaren 2019 en 2020.

Artikel 6 Bijdragen andere begrotingen van het Rijk

Omschrijving van de samenhang in Op dit artikel worden de ontvangen bijdragen verantwoord die ten laste  het beleid   van de begroting van IenW komen. De doelstellingen van het onder liggend beleid zijn terug te vinden in de Begroting hoofdstuk XII.

Het productartikel is gerelateerd aan artikel 26 Bijdragen aan de Investe-ringsfondsen op de Begroting hoofdstuk XII.

Budgettaire gevolgen van de uitvoering van art. 6 Bijdragen andere begrotingen Rijk (bedragen x € 1.000)

 
 

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Ontvangsten

655.019

872.481

874.038

927.383

947.596

1.108.082

1.118.145

6.09 Ten laste van begroting IenW

655.019

872.481

874.038

927.383

947.596

1.108.082

1.118.145

Onderstaand zijn de beschikbare budgetten na de begrotingsperiode tot en met 2032 per jaar gepresenteerd op artikelonderdeelniveau. De mutaties zijn in de verdiepingsbijlage bij de begroting op ditzelfde detailniveau tot en met 2032 toegelicht.

Bedragen x € 1.000

 

LO

CM

O

CM

 

1.110.964

   

CM

CO

O

CM

1

00

o

CM

 

CM

O

'3

00

co

CM

O

CM

 

CM

LO

cd

O

   

CM

CO

o

CM

 

co

o

co

CM

CM

CO

CM

O

CM

 

LO

00

   

CO

O

CM

 

CM

CM

LO

CM

CM

CM

CM

O

CM

 

CM

00

o

cd

o

   

O

CO

O

CM

 

00

CM

CO

Ö

CO

CM

CM

O

CM

 

CO

o>

LO

03

   

03

CM

O

CM

 

CM

CO

co

03

O

CM

O

CM

 

co

00

co

CM

CD

   

00

CM

O

CM

 

co

LO

o

03

O

CM

 

00

co

o

1^

00

   

r--

CM

o

CM

 

00

LO'

03

o

00

o

CM

 

00

CM

1^

00

   

co

CM

O

CM

 

co

LO

co

o

   

c

CD

to

O)

c

03

>

c

O

       

c

©

to

03

c

03

>

c

O

 

ir

c

a>

o

n

"¦P

0

k.

o

a>

-Q

a>

k.

a>

¦ü

c

CO

c

a>

o

co

m

co

§

c

©

O)

c

o

O)

©

-Q

c

03

>

©

to

c

|2

03

O

co

 

o

o

o

F"

 

ir

c

©

o

n

"¦P

0

k.

o

©

-Q

©

k.

©

¦ü

C

re

c

©

o

re

m

co

§

c

03

c

o

03

©

-Q

c

03

>

©

to

_re

c

|2

03

O

CO

   

OP

X

 
   

c

©

D)

re

k.

¦u

©

0

£

1

 

6.09 Bijdragen ten laste van begroting Hoofdstuk XII

Dit begrotingsartikel is technisch van aard.

Artikel 7 Investeren in waterkwaliteit

Omschrijving van de samenhang het beleid

in Maatregelen op het gebied van waterkwaliteit in het hoofdwatersysteem ten behoeve van de Europese Kaderrichtlijn Water worden verantwoord op artikelonderdeel 7.01.

Waterveiligheid en waterkwaliteit vragen specifiek aandacht in de Zuidwestelijke Delta en in delen van de grote wateren. Hierbij is mede aandacht voor ontwikkelingsmogelijkheden en veiligheid van de scheepvaart en voor natuurcompensatie, recreatie en het verbeteren van de habitat van flora en fauna (Natura 2000). Dit is verantwoord op artikel 7.02.

De Delta-aanpak Waterkwaliteit heeft met het Regeerakkoord 2017 een impuls gekregen. Een deel van de enveloppe Natuur en Waterkwaliteit,

€ 175 miljoen, is aan het Deltafonds toegevoegd (Kamerstukken 2017-2018, 27 625, nr. 422). Het kabinet zet hiervan € 75 miljoen in voor een doorlaatmiddel in de Brouwersdam om het water in de Grevelingen te kunnen verversen. Voor het Waddengebied investeert het kabinet € 16 miljoen in een kwelderproject Eems-Dollard, faciliteert het de beheerauto-riteit Waddenzee en doet onderzoek vanuit de Gebiedsagenda Wadden. Ook wordt € 1 miljoen beschikbaar gesteld om samen met regionale partijen te onderzoeken wat de verschillende kansrijke maatregelen zijn voor verdere verbetering van de ecologische kwaliteit van het Markermeer en is € 3 miljoen nodig voor programmakosten om bovengenoemde onderdelen in uitvoering te brengen. Dit is toegevoegd aan artikel 7.02.

Het kabinet zet daarnaast € 70 miljoen extra in voor bronmaatregelen en extra zuivering bij rioolwaterzuiveringsinstallaties. Tot slot is € 10 miljoen beschikbaar voor monitoring en onderzoek. Deze bedragen zijn toegevoegd aan artikel 7.03.

Het artikel investeren in waterkwaliteit is gerelateerd aan beleidsartikel 11 (Integraal Waterbeleid) op de Begroting Hoofdstuk XII.

Budgettaire gevolgen van de uitvoering van art. 7 Investeren in waterkwaliteit (bedragen x € 1.000)

 
 

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

14.356

71.457

112.564

105.075

43.244

61.885

214.912

Uitgaven

7.022

42.459

84.443

127.233

87.441

131.888

94.378

Waarvan juridisch verplicht

   

100%

       

7.01 Real.progr.Kaderrichtlijn water

5.881

24.017

48.170

47.259

51.340

73.973

62.348

 

7.02 Overige aanlegprojecten Waterkwaliteit

284

5.000

5.324

29.889

26.111

48.465

22.930

7.02.01 Realisatieprogramma overige aanleg waterkwaliteit

284

3.000

3.324

24.889

7.646

0

0

  • - 
    waarvan bijdrage aan agentschap RWS

282

787

789

21.493

0

0

0

7.02.02 Planuitwerking overige aanleg waterkwaliteit

0

2.000

2.000

5.000

18.465

48.465

22.930

  • - 
    waarvan bijdrage aan agentschap RWS

0

25

0

0

0

0

0

7.03 Studiekosten waterkwaliteit

857

13.442

30.949

50.085

9.990

9.450

9.100

               

Ontvangsten

91

460

0

0

0

0

0

7.09 Ontvangsten investeren in

waterkwaliteit

91

460

0

0

0

0

0

 Budgetflexibiliteit   Met uitzondering van de nog niet in uitvoering genomen aanlegprojecten worden de budgetten in 2019 voor de Kaderrichtlijn Water en de water-kwaliteitsprojecten als juridisch verplicht beschouwd op de peildatum 1 januari 2019.

Onderstaand zijn de beschikbare budgetten na de begrotingsperiode tot en met 2032 per jaar gepresenteerd op artikelonderdeelniveau. De mutaties zijn in de verdiepingsbijlage bij de begroting op dit zelfde detailniveau tot en met 2032 toegelicht.

Bedragen x € 1.000

 

LO

CM

O

CM

76.114

74.114

o

2.000

 

o

   

CM

CO

O

CM

1

00

o

CM

847.463

583.728

137.719

CA

O

CA

CM

 

o

CD

CM

O

CM

00

IA

<0

co

LA

00

LA

CA

CM

LA

o

O

O

o

 

o

   

CM

00

o

CM

O

O

O

O

 

O

CO

CM

O

CM

00

r-

00

<j)

00

CO

CM

CA

o

co

03

CM

CM

o

o

03

 

o

   

O

CM

o

o

o

O

 

o

CM

CM

O

CM

00

00

00

r“

co

r“

CO

1-^

G3

CO

1^

LA

CA

od

O

LA

03

 

o

   

O

00

O

CM

o

o

o

O

 

o

CM

O

CM

r“

Tt

00

o

co

LA

CA

CM

O

03

03

03

 

o

   

03

CM

O

CM

o

o

o

O

 

o

O

CM

O

CM

co co

CM

r-*'

CSI

r“

03

LA

CM

03

00

00

03

CM

LA

00

O

ö

LA

 

o

   

00

CM

O

CM

o

o

o

O

 

o

03

O

CM

co

00

o

od

CM

co.

LA'

03

03

Ö

CO

 

o

   

r--

CM

o

CM

o

CSI

r>

r-

o

CM

1—^

1^

o

O

 

o

00

o

CM

IA

Tt

csi

o

CM

O

o

o

LA'

CM

CO

 

o

CD

   

CA

CM

O

CM

03

CSI

r-

LA

r-*

03

CM

LA'

1^

o

O

 

o

 

c

a>

>

co

o

+2

'5

   

o

00

CM

 

c

CD

to

O)

c

CU

>

c

o

     

c

a>

>

re

o

+2

'5

       

c

CD

to

O)

c

CU

>

c

o

 

'a>

+2

"rë

1

k.

o

re

§

c

c

a>

k.

a>

+*

v>

a>

>

_n

r-

CD

03

s

c

.c

o

CD ~G a3

O)

o

Q.

"cö

CD

CC

O

CU

1

CD

CU

§

c

CD

O

CD

'o

Q.

O)

_o

C

CU

CU

CD

ra

CD

>

O

CM

O

"rë

s

CD

CU

s

c

CD

to

o

o

'~G

A

CO

00

o

 

'CD

"cö

1

CD

CU

s

c

c

CD

CD

co

CD

>

c

c

CD

CO

O)

c

CU

>

c

O

03

C3

 

o

o

o

F"

 

'rë

"rë

1

k.

a>

re

§

c

c

a>

k.

a>

+*

v>

a>

>

_n

r-

CD

CU

s

c

-C

o

CD

CU

O)

O

Q.

"rë

CD

cc

C3

CU

1

CD

CU

§

c

CD

o

CD

'o

Q.

O)

_o

C

CU

CU

CD

ra

CD

>

O

CM

O

"rë

s

CD

CU

s

c

CD

to

o

O

'~G

A

CO

00

o

 

'aj

"cö

|

CD

CU

s

c

c

CD

CD

CO

CD

>

c

c

CD

CO

O)

c

CU

>

c

O

03

C3

     

OP

X

   
     

c

a>

D)

re

¦ü

a>

*U)

0

t

i

   

7.01 Investeringen waterkwaliteit

Motivering

Producten

Meetbare gegevens

Het op orde krijgen en houden van een duurzaam watersysteem tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten, waardoor Nederland schoon (drink)water heeft.

Verbeterprogramma Kaderrichtlijn Water

Het Verbeterprogramma Kaderrichtlijn Water bestaat uit maatregelen in de rijkswateren die zijn geclusterd tot projecten. De projecten richten zich op het herstel van natuurlijkere overgangen tussen land en water, zoet en zout en van verbindingen, waaronder die tussen het hoofd- en regionaal watersysteem. Het betreft vooral aanlegprojecten om een meer natuurlijke inrichting van de watersystemen te bewerkstelligen. Dit moet bijdragen aan het bereiken van een goede ecologische en chemische toestand van de watersystemen, zoals de Kaderrichtlijn Water vraagt. Tevens draagt dit bij aan de doelen voor Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Mariene Strategie.

De uitvoering van het verbeterprogramma is in een drietal tranches verdeeld. De tranches zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan de planperiodes van de Kaderrichtlijn Water. De eerste tranche (vanaf 2009) bestond uit circa 250 maatregelen2. In de loop van 2017 zijn de laatste maatregelen opgeleverd. Eind 2017 is decharge verleend voor de eerste tranche. De tweede tranche is gestart in 2016. De tweede tranche bestaat op dit moment uit 12 projecten (circa 242 maatregelen). Eind 2021 wordt de tweede tranche afgerond. De verkenning voor de derde tranche (20212027) is in 2017 opgestart.

Over de uitvoering van alle maatregelen, ook die worden uitgevoerd door de waterschappen en andere partijen, gericht op de ecologische en chemische kwaliteit van de oppervlaktewateren in de stroomgebieden van de Rijn, Maas, Schelde, Eems en de uitvoering gericht op een goede chemische en kwantitatieve toestand van de grondwateren in de vier stroomgebieden wordt de Tweede Kamer jaarlijks geïnformeerd via De Staat van ons Water (laatste publicatie: Kamerstukken II, 2017-2018,

27 625, nr. 424). Omdat de Kaderrichtlijn Water werkt met planperiodes, is een volledige beschrijving van de toestand alleen om de 6 jaar mogelijk. Het Planbureau voor de Leefomgeving rapporteert jaarlijks op basis van de beschikbare gegevens over waterkwaliteit in het Compendium voor de Leefomgeving.

2 Noot: de streefwaarde was 300 maatregelen gereed eind 2015. Door politieke besluiten in de periode 2010-2015 is het programma aangepast en zijn er een aantal maatregelen ingetrokken of getemporiseerd.

Projectoverzicht; realisatieprogramma (bedragen x € 1 mln.)

 

Oplevering

vorig

             
 

O

Ju

             
 

'=5

-C

             

Kasbudget

CD

     

CD

r--

CM

 

CO

r-

CM

co

r-

CM

 

CO

CM

O

CM

     

CM

CD

 

CM

CO

CM

co

 

CM

CM

O

CM

     

1^

 

r-

Tt

r-

 

CM

O

CM

   

O

CM

 

CM

LD

CM

LD

 

O

CM

O

CM

     

1^

 

r-*

r-*

Tt

 

<J>

O

CM

   

-

r--

 

00

Tt

00

Tt

 

00

o

CM

     

CM

 

Tt

CM

Tt

CM

 

r--

o

   

o>

CM

1^

 

CO

co

 

£

             

¦ojectbudget

vorig

   

O

CD

1^

LO

 

co

r“

co

 

Q_

huidig

   

O

O

<J>

LD

 

o

co co

 
 

Projectomschrijving

Projecten waterkwaliteit

Projecten Nationaal

KRW 1e tranche

KRW 2e en 3e tranche

afrondingen

Programma Realisatie

Budget (DF 7.01.01)

7.02 Overige investeringen waterkwaliteit

 Motivering   Naast het Verbeterprogramma Waterkwaliteit Rijkswateren ten behoeve van de KRW zijn hieronder de overige aanlegprojecten inzake waterkwaliteit opgenomen.

 Producten   Realisatieprogramma

 

Projectoverzicht realisatieprogramma (bedragen in € 1 mln.)

 

Projectbudget

           

Kasbudget

Oplevering

 

Projectom schrijving

huidig    vorig

t/m

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023    later

huidig    vorig

 

Waterkwaliteit

Projecten

Nationaal

Verruiming vaargeul

Westerschelde

25    25

2

1

1

21

         

Grote wateren

16 18

 

2

3

3

8

   

2021

1

afrondingen

     
  • 1

1

         

Programma

Realisatie

41    43

2

3

3

25

8

0

0 0

   

Budget (DF 7.02.01)

 

2

3

3

25

8

0

0 0

   

Toelichting

  • 1. 
    Een bedrag van € 1,2 miljoen is overgeheveld naar artikel 05.01 voor de capaciteit van RWS en € 0,6 miljoen aan LNV voor een bijdrage ten behoeve van de programmatische aanpak ecologie kwaliteit Grote wateren.

Grote wateren

In 2017 is een verkenning uitgevoerd naar de opgaven voor natuur en waterkwaliteit in de grote wateren. De verkenning grote wateren laat zien dat er goede mogelijkheden zijn om de waterkwaliteit te verbeteren en de natuur te versterken, bijvoorbeeld door het terugbrengen van getij.

Op grond hiervan is de ambitie ontwikkeld om tot 2050 diverse maatregelen te treffen die gericht zijn op het voorkomen van achteruitgang van ecologische kwaliteit van de grote wateren, het bevorderen van een stabiel en samenhangend ecologisch netwerk en het creëren van ruimte voor ruimtelijk-economische ontwikkeling.

Met de besteding van de enveloppe Natuur en Waterkwaliteit wordt een betekenisvolle stap gezet in de realisering van deze ambitie. Om deze ambitie verder te brengen wordt een programmatische aanpak gestart die nauw aansluit op lopende gebiedsprocessen, waarbij overheden, marktpartijen, natuurorganisaties en stakeholders worden uitgenodigd te komen met gezamenlijke voorstellen voor samenwerking, programmering en cofinanciering.

De komende jaren zullen lenW en LNV, in de vorm van de aanpak Grote Wateren, samen met de Gebiedsagenda's voor de Grote Wateren, Rijkswaterstaat en de regio in kaart brengen welke maatregelen, waar en op welk moment, qua effectiviteit en qua (co-)financiering het best kunnen worden uitgevoerd. De aanpak Grote Wateren functioneert daarmee verbindend en structurerend.

Verkenningen- en Planuitwerkingsprogramma

Het verkenningen- en planuitwerkingsprogramma dient om een probleem of een initiatief met een maatschappelijke meerwaarde te verkennen en om daarna, indien nodig, uit alternatieven de beste oplossing voor het probleem te zoeken en voor te bereiden voor de uitvoering.

Dit artikelonderdeel geeft inzicht in de stand van zaken van diverse projecten en programma's op het gebied van zoetwatervoorziening die zich in de fasen van voorbereiding tot realisatie bevinden.

 

Projectoverzicht Verkenningen- en planuitwerkingsprogramma (bedragen x € 1 mln.)

Projectomschrijving

Budget

Huidig

vorig

Planning

PB of TB

Oplevering

Projecten Zuid-Nederland

Grevelingen

99

 

2019

2023

1

Totaal programma planuitwerking en verkenning

99

       

Budget DF 7.02.02

99

       

PB is Projectbeslissing en TB is Trajectbesluit

Toelichting

  • 1. 
    Grevelingen: Dit project is gericht op het keren van de toenemende zuurstofloosheid in de Grevelingen. Voor realisatie van het ontwikkel-perspectief voor de Grevelingen uit de ontwerp-rijksstructuurvisie Gevelingen Volkerak Zoommeer, stelt het Rijk € 107,8 miljoen beschikbaar. Dit budget is opgebouwd uit € 75 miljoen uit het budget dat het Regeerakkoord vrijmaakt voor natuur en waterkwaliteit, plus de bestaande beleidsmatige reservering van € 30 miljoen en een aanvullende financiering voor de RWS-capaciteit van € 2,8 miljoen uit het Deltafonds. Samen met de bijdragen van regionale partijen is er daarmee voldoende budget beschikbaar voor de aanleg van een afsluitbaar doorlaatmiddel in de Brouwersdam. In 2019 start de planuitwerking. Van het budget is per saldo circa € 9 miljoen overgeheveld naar artikel 05.01 voor de capaciteit van RWS.

7.03 studiekosten waterkwaliteit

 Motivering   Dit betreft enerzijds studie- en onderzoekskosten voor het Deltapro- gramma (MIRT-onderzoeken) en daarnaast de overige studiekosten op het gebied van waterkwaliteit.

 Producten   In de Delta-aanpak waterkwaliteit en zoetwater zal op basis van de prioriteiten en kennisleemten bepaald worden waar nader onderzoek gedaan wordt. Speerpunten in de aanpak zijn het terugdringen van de problematiek van nutriënten in het grond- en oppervlaktewater, de belasting van het water door de lozing van gewasbeschermingsmiddelen en tenslotte het verminderen van waterverontreiniging als gevolg van medicijnresten en nieuwe stoffen. De onderzoeken richten zich deels op de analyse van deze vraagstukken maar ook in belangrijke mate op het identificeren van effectieve maatregelen. Daarnaast is budget voorzien voor de stimulering van vergaande zuivering van rioolwater, om zo medicijnresten en andere nieuwe stoffen uit het stedelijk afvalwater te verwijderen. De intensivering op dit budget is afkomstig uit de RA gelden voor Natuur en Waterkwaliteit. Ten behoeve van lange termijn onderzoek en monitoring in het kader van de Delta-aanpak waterkwaliteit en zoetwater (inclusief programmasturing) wordt een bedrag van € 5 miljoen overgeboekt van de investeringsruimte naar studiekosten waterkwaliteit.

  • 4. 
    BIJLAGEN

Bijlage 1 Voeding van het Deltafonds en begrotingsstaat per artikelonderdeel

DELTAFONDS

Bedragen x € 1.000    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024    2025    2026    2027    2028    2029    2030    2031    2032    2018-2032

 

7.169.310

1.211.274

5.910.135

47.901

 

2.399.327

4.769.983

 

2018-2032

156.886

 

144.336

12.550

 

3.796

153.090

324.180

°

322.180

2.000

 

153.658

170.522

 

2032

«=>

°

°

°

 

°

°

250.984

°

248.984

2.000

 

146.471

104.513

 

2031

°

°

°

°

 

°

°

516.269

°

514.269

2.000

 

153.658

362.611

 

2030

°

°

°

°

 

°

°

533.330

°

531.330

2.000

 

153.658

379.672

 

2029

°

°

°

°

 

°

°

479.757

°

477.757

2.000

 

153.657

326.100

 

2028

1.833

°

1.833

°

 

°

1.833

co

't

r2

°

473.048

2.000

 

153.658

321.390

 

2027

1.833

°

1.833

°

 

°

1.833

co

664

a

2.000

 

153.657

380.161

 

2026

1.917

°

1.917

°

 

°

1.917

 

s

           

516.288

°

514.288

2.000

 

148.175

368.113

 

2025

1.833

°

1.833

°

 

°

1.833

595.369

110.724

482.645

2.000

 

158.773

436.596

 

2024

2.057

°

2.057

°

 

°

2.057

448.752

8.480

437.972

2.300

 

153.657

295.095

 

2023

2.764

°

2.341

423

 

°

2.764

633.132

88.333

541.811

2.988

 

155.418

477.714

 

2022

1.546

°

1.461

85

 

°

1.546

483.565

224.906

254.769

3.890

 

157.296

326.269

 

2021

42.784

°

40.264

2.520

 

°

42.784

471.974

205.094

261.763

5.117

 

190.701

281.273

 

2020

47.895

°

44.545

3.350

 

5

47.854

407.172

229.909

171.053

6.210

 

165.848

241.324

 

2019

25.244

°

22.504

2.740

 

3.000

22.244

499.672

343.164

147.112

9.396

 

201.042

298.630

 

2018

27.180

°

23.748

3.432

 

755

26.425

Investeren in waterveilig-heid

1.01 Grote projecten waterveiligheid

1.02 Overige aanlegprojecten Waterveiligheid

1.03 Studiekosten

 

1.09    Ontvangsten

Bijdrage van hfdst XII (art

26)

 

Bedragen x € 1.000

Investeren in zoetwater-voorziening

2.01 Aanleg waterkwantiteit

2.02 Overige waterinvesteringen zoetwater-voorziening

2.03 Studiekosten

 

2.09    Ontvangsten

Bijdrage van hfdst XII (art

26)

«-

     

CM

   

Bedragen x € 1.000    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024    2025    2026    2027    2028    2029    2030    2031    2032    2018-2032

 

3.075.218

107.304

2.967.914

   

3.075.218

 

2018-2032

919.324

 

919.324

   

919.324

 

2018-2032

6.447.553

3.395.095

953.372

1.135.319

963.767

 

28.149

289.296

7.013

282.283

 

°

289.296

 

2032

51.571

°

51.571

 

°

51.571

 

2032

713.214

225.133

61.574

426.507

°

 

°

289.312

7.013

282.299

 

°

289.312

 

2031

52.344

°

52.344

 

°

52.344

 

2031

779.253

225.133

61.574

324.546

168.000

 

°

CM

l

CM

7.013

282.299

 

°

289.312

 

2030

53.060

°

53.060

 

°

53.060

 

2030

525.645

225.133

61.574

8£6'06

148.000

 

°

CM

l

CM

7.013

282.299

 

°

289.312

 

2029

co co

°

53.858

 

°

53.858

 

2029

474.820

225.133

61.574

40.113

148.000

 

°

279.676

7.013

272.663

 

°

279.676

 

2028

54.783

°

54.783

 

°

54.783

 

2028

379.139

225.133

61.879

LZVQZ

000'£9

 

°

170.448

7.419

163.029

 

°

170.448

 

2027

55.239

°

55.239

 

°

55.239

 

2027

472.118

225.845

65.263

78.010

103.000

 

°

167.316

7.216

160.100

 

°

167.316

 

2026

56.049

°

56.049

 

°

56.049

 

2026

426.015

225.846

63.781

33.388

103.000

 

°

204.575

7.216

197.359

 

°

204.575

 

2025

56.872

°

56.872

 

°

56.872

 

2025

403.457

221.310

63.785

30.362

000'88

 

°

159.028

7.216

151.812

 

°

159.028

 

2024

66.262

°

66.262

 

°

66.262

 

2024

385.551

221.383

63.640

19.328

81.200

 

°

160.824

7.191

153.633

 

°

160.824

 

2023

234.906

°

234.906

 

°

234.906

 

2023

330.178

218.491

860'99

19.400

27.189

 

°

138.406

7.191

131.215

 

°

138.406

 

2022

53.198

°

53.198

 

°

53.198

 

2022

305.330

218.069

65.072

1.000

21.189

 

°

137.622

7.191

130.431

 

°

137.622

 

2021

42.587

°

42.587

 

°

42.587

 

2021

310.893

229.318

64.886

7.500

9.189

 

°

127.986

7.191

120.795

 

°

127.986

 

2020

28.761

°

28.761

 

°

28.761

 

2020

314.276

234.966

64.810

12.500

2.000

 

°

180.288

7.191

173.097

 

°

180.288

 

2019

32.467

°

32.467

 

°

32.467

 

2019

313.272

235.456

64.816

11.000

2.000

 

°

191.818

7.219

184.599

 

°

191.818

 

2018

27.367

°

27.367

 

°

27.367

 

2018

314.391

238.746

64.045

11.600

°

 

28.149

3    Beheer, onderhoud en vervanging

3.01 Watermanagement

3.02 Beheer, onderhoud en vervanging

 

3.09    Ontvangsten

Bijdrage van hfdst XII (art

26)

 

Bedragen x € 1.000

4    Experimenteren cf art. III

Deltawet

c

'o

c

1

4.02 Geintegreerde contractvormen/PPS

 

4.09    Ontvangsten

Bijdrage van hfdst XII (art

26)

 

Bedragen x € 1.000

5    Netwerkgebonden kosten en overige uitgaven

5.01 Apparaat

5.02 Overige uitgaven

5.03 Investeringsruimte

5.04 Reserveringen

 

5.09    Ontvangsten

Bijdrage van hfdst XII (art

  • 26) 
    286.242    313.272    314.276    310.893    305.330    330.178    385.551    403.457    426.015    472.118    379.139    474.820    525.645    779.253    713.214    6.419.404

Bedragen x € 1.000    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024    2025    2026    2027    2028    2029    2030    2031    2032    2018-2032

 

847.463

583.728

137.719

126.016

 

460

847.003

 

2018-2032

 

16.184.021

 

18.615.754

2.431.732

16.184.022

°

°

°

°

 

°

°

 

2032

 

1.224.603

 

1.378.261

co

<8

<o

T#

CM

CM

=

*

*

*

 

'

'

 

2031

 

1.225.422

 

1.371.893

146.471

1.225.422

°

°

°

°

 

°

°

 

2030

 

1.230.628

 

1.384.286

co

<8

1.230.628

°

°

°

°

 

°

°

 

2029

 

1.197.662

 

1.351.320

co

<8

1.197.662

°

°

°

°

 

°

°

 

2028

 

1.041.531

 

1.195.188

153.657

1.041.531

74.720

74.720

*

*

 

'

74.720

 

2027

 

1.095.748

 

1.249.406

co

<8

1.095.748

75.129

75.129

°

°

 

°

75.129

 

2026

 

1.106.587

 

1.260.244

153.657

1.106.587

76.114

74.114

°

2.000

 

°

76.114

 

2025

 

1.110.964

 

1.259.139

148.175

1.110.964

co

<8

52.658

°

1.000

 

°

53.658

 

2024

 

1.103.152

 

1.261.925

158.773

1.103.152

94.378

62.348

22.930

9.100

 

°

94.378

 

2023

 

1.118.145

 

1.271.802

153.657

1.118.145

co co

co

73.973

48.465

9.450

 

°

131.888

 

2022

 

1.108.082

 

1.263.500

155.418

1.108.082

87.441

51.340

26.111

066'6

 

°

87.441

 

2021

 

947.596

 

1.104.892

157.296

947.596

127.233

47.259

29.889

50.085

 

°

127.233

 

2020

 

927.383

 

1.118.125

190.742

927.383

84.443

48.170

5.324

30.949

 

°

84.443

 

2019

 

874.038

 

1.042.886

168.848

874.038

42.459

24.017

5.000

13.442

 

460

41.999

 

2018

 

872.481

 

1.102.887

230.406

872.481

Investeren in waterkwaliteit

7.01 Real.progr.Kaderrichtlijn water

7.02 Overige aanlegprojecten Waterkwaliteit

7.03 Studiekosten waterkwaliteit

 

Ontvangsten

Bijdrage van hfdst XII (art

26)

 

Bedragen x € 1.000

Bijdragen andere begrotingen Rijk

Ontvangsten

 

Totaal uitgaven

Totaal ontvangsten

Totaal Bijdrage van hfdst

XII (art 26)

   

7.09

   

co

60'90

       

Tt

CO

cd

co cq

co co

co co

Tt

co cd

Bijlage 2 Verdiepingsbijlage

O "O

re 'rë

<1

u a>

e X .

s O il

2    s(3j

  • O) 
    o «

J> 4> O S ¦Srï - =

E-1 — o>

3    00 ¦§ .£. .S>

^ O 1> i- 1)

O t\ "ü Q. >

O

c re £ .2 03 re t =

a>

•| s

ö ^ ^

« S! ^    c>

ï-    o    ^    o    —

re    o    £    c    *-

®    +5    ¦=    o    Q.    ï

S    §¦ «t    £    I

CO    re    .Q    re    O    §

03 > re

^ £ 5

re

o

¦— T“

^ O

fvl

re m re £

X 0

re c

3 =

^ re

re ^

-S ree £¦ -ï a>

^ o ^ o .c § r- a> re o»

^ O T3 T s

o rol Q.S 1 IJ | | S £ t S S

M ro « (3 S

ro ~

¦| S c -c

£ ê o S •

ö>£ <M 8 ¦=

  • O. 
    *“ ’X. "rë » o ® ro 2 3 00 ¦§ | £ = 5555

O t\i "ü n >

X 0

CM

co

o

CM

O

CO

O

CM

G>

CM

O

CM

O

CM

r-

CM

O

CM

CD

CM

O

CM

LD

CM

O

CM

CM

O

CM

O

CM

CM

CM

O

CM

CM

O

CM

O

CM

O

CM

O')

O

CM

00

o

CM

p ca

12 i

c

CD TJ CD 'Ö

0 O)

>

C CD

(/> v> -Q m

 

00

f—

o

Ö

CO

1

             

O

o

CO

CD

   
  • 2.880
   

325.590

     

LO

1^

CO

CM

i

     

00

CM

CM

CD

   

O

00

oq

CM

1

  • 74.750
 

366.026

     

LO

CM

CD

CD

00

     

00

00

CM

CD

   

o

00

oq

CM

1

O

CM

od

LD

 

496.838

     

LO

CO.

CM

i

     

CD

LO

LO

 

O

o

LD

o

00

oq

CM

1

r--

CD

cq

CD

CD

 

293.429

     

LO

1^

CO

CM

i

 

O

o

o

ö

i

 

1^

r-;

LO

   

o

00

oq

CM

1

194.975

 

565.610

   

CD

CD

CD

00

LO

1^

CO

CM

i

 

o

o

o

ö

i

O

o

o

LD

   

o

r--

cd

CM

CD

CM

cq

r-^

LD

i

 

457.298

     

LO

1^

CO.

CM

i

 

o

o

o

co

CD

 

CM

CD

o

LO

   

o

o

i"-

l

36.750

CO

00

i

625.902

 

O

o

CD

i

 

LO

1^

CO

CM

i

O

CM

CD

O

O

O

o

i

 

CD

00

o

LO

o

i

 

o

o

r--;

i

O

o

o

ö

LD

i

 

498.836

     

LO

1^

CO

CM

i

O

<S)

r--

co

o

o

00

od

LO

 

<y>

LO

r--

cd

   

o

o

i"-

l

O

o

CM

i

CM

CM

i

498.098

   

<J)

00

i

 

o

o

o

CD

CM

i

   

a

00

cq

ö

   

o

o

i

  • 49.113

CO

CM

<y>

i

554.286

   

<J)

00

i

 

o

o

o

i

   

00

00

O)

 

O

LD

CM

i

o

o

r---

l

CO

r--

00

CM

i

r--

CM

00

i

538.911

   

o

r-«

<y>

i

       

r--

ö

o

o

O

CO

1

o

00

CM

1

CO

1^

i"-

ö

CM

i

LD

r--

cd

l

117.207

r--

CO

i

 

o>

LO

i

       

CO

oq

 

O

LD

CO

1

O

00

CM

1

CM

00

'3-

i

CD

CD

i

113.659

o

00

 

O)

LO

i

   

o

o

oq

i

 

co oq

'3-

 

O

LO

CO

1

o

00

CM

1

CM

CM

oq

i

00

CD

O

od

59.795

r--

CD

O

o

CD

       

o

i

LO

00

LO

LO'

 

o

LD

CM

1

 

co

CD

oq cd

i

LD

CO

CD

i

 

o

O

o

O

o

o

o

91.230

00

o

LO

o

i

O

o

o

O

Ov.aanlegprojecten

Waterveiligh.

Wijziging scope toetsing regionale keringen

Vrijval STAF DC

Strategische capaciteitsma- nagement

Reservering SLA 2022-2032

Reservering

Rijksstructuurvisie

Grevelingen

Reservering

Rijkskanaaldijken

Regeling Inundatie-schade

Prijsbijstelling 2018

Mee- en tegenvallers

Markerwadden

Kustwacht

Kasschuiven Overige uitgaven

Kasschuiven

Investeren in zoetwatervoorzie- ningen

c ,E

a>

r--

o

CD

CM

00

co

<X>

O')

CM

CD

00

o

o

00

G1

T3

'CD

sz

a

'03

>

0

0

g

CD

r-

CM

O

CM

00

<X>

I

00

co

00

I

CM

<X>

I

CM

O')

00

CM

00

Ö

CM

r-»

CD

c c '0

> C

'5 £

-c ®

O

CO

O

CO

O

CO

O

CO

O

co

o

CO

CM

CM

O')

LO

<X>

I

CM

LO

CM

oq

CO

CD

CM

CM

O

CO

O "O

CD 'CD

> — C <D — >

<1

CD

X CC

°l

<D CD

£ Jö

<§ S

C o J5 '-P

  • Q. 
    2 05 Q_ —    05

® -o O 05

o o

-M H—

O 05 Q. CO < o&

O o

en CNJ

N ? c | S '=

03 i-

¦=r>^

'cD 'CC ^

CD

”• 03

¦— T“

^ O

fVI

«/> _ a> ™

¦s 0

co c

3 =

^ 0>

a S o d V 2 £

  • 05

o .o

C m ¦— — ¦—

i- a> o>

A i —    0) +J ^

ISS.U

OJ.0

© o '

-g J

s-'t ¦

I"

i“

o ®

05 CM

= °

¦o ® ö

C o. >-

(II Q. D 3 a> CO </) .Q

O

O

csi

o

csi

o

csi

o

co

03

co csi

¦H g

© <3

"ö C/3 C 0 O -* — 0) 05 ~

S 3

T. +-

co C/)

 

CN

CO

o

CNJ

     

2.000

   

o

o

o

csi

o

o

o

csi

 

o

00

f—

o

ö

co

1

324.180

 

o

CN

           

o

o

o

o

csi

 

f—

f—

co

r-*"

00

co

o

Oi

LD

r-*"

CSI

co

00

Oi

©

LD

CN

 

o

co

o

CN

           

o

o

o

o

csi

 

r-*

o

00

CSI

co

CSI

o

00

co co

Oi

CO

CN

cd

t—

LD

 

O)

CN

O

CN

           

o

o

o

o

csi

 

Oi

CSI

CSI

ö

LD

00

co

00

00

Oi

O

CO

co co

co

LD

 

00

CN

O

CN

           

o

o

o

o

csi

 

o

LD

LD

LD

CO

Oi

CSI

LD

Oi

CSI

r-

LD

r>

oi

r-*

 

r--

CN

o

CN

           

o

o

o

o

csi

 

Oi

Oi

Oi

o

f—

co co

LD

00

o

LD

r-*

 

CD

CN

O

CN

           

o

o

o

o

csi

 

f—

LD

Oi

csi

o

00

Oi

CSI

oi

LD

00

f—

00

co co

LD

 

2025

           

o

o

o

o

csi

 

r-»

co

CSI

co

LD

LD

CSI

o

Oi

r-*'

CSI

co

00

00

CSI

cd

f—

LD

 

CN

O

CN

           

o

o

o

o

csi

 

r-

LD

co

f—

co

LD

r-

o

Oi

oi

r-

LD

Oi

co co

LD

Oi

LD

 

CO

CN

O

CN

         

O

o

CN

1

o

o

CSI

1

o

o

co csi

 

00

O

co cd

Oi

00

Oi

co

f—

LD

CN

LD

r-

00

Tt

 

CN

CN

O

CN

       

00

00

CD

o

o

CN

i

00

00

st

00

00

O)

csi

 

CO

CSI

00

r-*'

LD

co

00

00

f—

Oi

co

CN

co

f—

co co

co

 

CN

O

CN

       

O

Oi

O

o

o

CN

1

o

Oi

00

o

O)

00

co

 

co co

Oi

LD

CSI

co

CSI

o

Oi

©

o

co

LD

co

LD

CO

00

 

O

CN

O

CN

r--

CO

     

LD

LD

CN

CN

LD

CN

r-*

CN

r>

csi

r-*

*—

*—

LD

 

LD

CO

CSI

CSI

co

f—

Oi

LD

00

co

r>

Oi

f—

r>

 

O)

O

CN

o

CN

CD

 

LD

LD

 

LD

O

O

CN

o

Oi

co co

O

t—

CSI

cd

 

LD

r- csi

00

co

LD

o

oi co

CN

r>

f—

r*>'

o

 

00

o

CN

r--

CD

i

LD

Oi

LD

LD

i

 

CN

LD

00

LD

r--

CN

o

o

o

f—

co

O)

co oi

 

co

f—

r- cd

CSI

LD

LD

00

cd st

co

r- co

oi

Oi

 

Totaal mutatie

o

o

00

LD

Oi

o

o

o

o

CN

O

o

r--;

CD

O

             

Artikel 1 Investeren in waterveiligheid

©

0) ©

o .2

O o>

CO 0) ö) *" .E ® ©

Ui.- Ui 'N +2 :=* o

c

CD

CD

CU

§

CD

O

ó

>

_i

¦o

<=.E!2

5 c.®

¦- CD ~

-C © >

CO g ®

co 2 cu > ^

^ £ 5

CN

CO

O

CN

.2

_CU

o

CL

CU

S

CD

!

'u

cc

C CD

_CU \p Q- ^

CU Q_

— cu © -O O cu

00

o

CN

o

o

o

Q.

<

O

CD

O)

¦ — t-

S O “ csi

© m

0> ©

X 0

s i i S

co

o

i *“

¦o    ©

£¦ ©

| 5 & t

C CSI c 0

0 ©>.2 -O c 0) £

S -P    ^

«5 o \= 3

+*    1. L_ +-

CO Ui CU co

 

c

©

  • i = 2 > 5» ü S) 3 5 ,s> ¦1 ï 8=5

3 0 Ui i

« ¦u .£ 5

« C * £

CU 0 CU

£ % u> s

i s

  • » ü

> 4>    O =

CC    P    d,    CN    =

m    c/>    £.    ©

¦1    £    ö    i1    £

  • - 
    ®    %    ~    2

CU    ~ö    -=    o    cu

2    =    a    o.    s

o    ™    =    ©    c

1—    </>    c/>    SI

c

© 3

  • i = 2

© ST— <D > © Oi £

  • S) 
    S 5 ,s>

¦1 ï 8 =

3 0 O) >

m ¦u .= 5 « e ï S T? CO 0 CO

% u> s

 

derdeel 1.09 Ontv.

Investeren in waterveiligheid    197.844 162.258 189.557 155.170 151.456 151.348 151.348 145.948 151.348 151.349 151.348 151.349 151.349 151.349

Mutaties

Voorjaarsnota 2018    - 743    00000000000000

O "O

o '53

> — C <D — >

<1

*— -n o>

o>    ©    c    JZ

05    f\j    oj    n    o)

i- ™ “ "T

8    S    .=    §    =    '®

2    =    ®    'Ë    =    5

C/5    C/5    .Q    CC    O    S

05

¦— T“

^ O

fVI

«/> _ 05    «

¦K 0

co c

3 =

^ 05

CO

co

co co

co co

00

r“

Tt

co

05

00

00

8 £2 p £ j>

£ o) .__

s;    »    »    o

+¦>    o    "C    05    1=

C    N    C    >    T

0    u>    o,    £    >

C    tb    .    c

> ®

¦o -

c '<P

co

2? c ¦

o io O §

Prijsbijstelling 2018

Dit betreft de toegekende prijsbijstelling tranche 2018 die vanuit de begroting Hoofdstuk XII wordt overgeheveld naar het Deltafonds.

Mee- en tegenvallers

De kosten van het project Steenbekleding Westers- en Oosterschelde zijn € 11,7 miljoen lager dan geraamd. Bij het project Zandmotor is een tegenvaller € 1,2 miljoen opgetreden als gevolg van uitvoeren beleidsevaluatie, communicatie en meerkosten als gevolg van de aanbevelingen die opgevolgd zijn.

Extrapolatie 2032

Conform vigerende werkwijze worden middelen die vrijkomen door de verlenging tot en met 2032 bij voorrang ingezet voor het dekken van de doorlopende verplichtingen, zoals de uitgaven die zijn benodigd voor de instandhouding en vervanging van het huidige areaal en de uitgaven voor het HWBP De resterende ruimte wordt toegevoegd aan artikelonderdeel 5.03 Investeringsruimte. Tot slot zijn de ontvangsten van derden verwerkt.

Deltaplan Ruimtelijke adaptatie

Voor de financiering van het programma ruimtelijke adaptie is een bedrag van € 6,7 miljoen toegekend vanuit de investeringsruimte. Een deel hiervan is bestemd voor het oprichten van een platform Ruimtelijke Adaptatie.

Aanvullend op het lopende stimuleringsprogramma wordt voor in totaal € 20 miljoen gereserveerd om decentrale overheden te ondersteunen bij onder andere de uitvoering van stresstesten en risicodialogen, en het uitvoeren van pilots. Deze middelen zullen volgend voorjaar vanuit het Deltafonds beschikbaar worden gesteld voor de jaren 2019 en 2020.

Kasschuiven Investeren in waterveiligheid

Om binnen het Deltafonds tot een sluitende programmering te komen, zijn budgettair neutrale kasschuiven over de diverse jaren via het aanlegprogramma noodzakelijk. De omvangrijkste kasschuiven doen zich voor bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Als gevolg van de aanpassingen in de veiligheidsopgave naar aanleiding van de intrede van de nieuwe normering en het bijbehorende Wettelijk beoordelingsinstru-mentarium, is de prioritering van de reeds geprogrammeerde projecten aangepast. In het doorlopende programma is daarnaast voorgesorteerd op een stabiele lange termijn programmering. Daarnaast vinden kleinere kasschuiven o.a. plaats op IJsseldelta fase 2 en bij het project Ruimte voor de rivier.

Reservering Rijksstructuurvisie Grevelingen

Voor realisatie van het ontwikkelperspectief voor de Grevelingen uit de ontwerp-rijksstructuurvisie Gevelingen Volkerak Zoommeer, stelt het Rijk € 105 miljoen beschikbaar. Dit budget is opgebouwd uit € 75 miljoen uit het budget dat het Regeerakkoord vrijmaakt voor natuur en waterkwaliteit, plus de bestaande beleidsreservering van € 30 miljoen uit het Deltafonds. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

Reservering Rijkskanaaldijken

De reservering is middels deze mutatie beter in overeenstemming gebracht met de verwachte programmering. De actuele verwachting is dat de Rijkskanaaldijken in de periode 2024-2028 worden versterkt. In de komende jaren wordt dit nader aangescherpt en worden de budgetten voor zover mogelijk aangepast conform de opgaven.

Kustwacht

De Kustwacht voert een aantal structurele taken uit die voortvloeien uit wet- en regelgeving. Tot op heden heeft IenW haar bijdrage aan deze taken steeds incidenteel gedekt. Via deze mutatie wordt structureel dekking geregeld voor luchtsurveillance en de benodigde personele capaciteit. Dekking vindt plaats uit de investeringsruimte van de verschillende modaliteiten van het Infrastructuurfonds (€ 101,8 miljoen) en Deltafonds (€ 25,4 miljoen). Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

Kasschuiven Overige uitgaven

Om binnen het Deltafonds tot een sluitende programmering te komen, zijn budgettair neutrale kasschuiven over de diverse jaren via het aanlegprogramma noodzakelijk. De omvangrijkste kasschuiven vinden plaats op de investeringsruimte om de programmering beter in lijn te brengen met de beleidsopgaven. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

Kasschuiven Investeren in zoetwatervoorzieningen

Om binnen een modaliteit tot een sluitende programmering te komen, zijn budgettair neutrale kasschuiven over de diverse jaren via het aanlegprogramma noodzakelijk. De omvangrijkste kasschuif met betrekking zoetwatervoorzieningen vindt plaats op het project ecologische maatregelen Markermeer waar er een nieuwe afspraak is gemaakt met de partners over de bijdrage aan de gestelde doelen. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

Kasschuiven investeren in waterkwaliteit

Om binnen het Deltafonds tot een sluitende programmering te komen, zijn budgettair neutrale kasschuiven over de diverse jaren via het aanlegprogramma noodzakelijk. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

Kasschuiven Experimenteren cf art III Deltawet

Om binnen het Deltafonds tot een sluitende programmering te komen, zijn budgettair neutrale kasschuiven over de diverse jaren via het aanlegprogramma noodzakelijk. De kasschuif binnen experimenteren conform artikel III Deltawet betreft het project Afsluitdijk waar de kasreeks in overeenstemming wordt gebracht met de actuele planning. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

Kasschuiven Beheer, onderhoud en vervanging

Om binnen een modaliteit tot een sluitende programmering te komen, zijn budgettair neutrale kasschuiven over de diverse jaren via het aanlegprogramma noodzakelijk. De omvangrijkste kasschuiven vinden plaats op het groot variabel onderhoudsproject Stuwen in de Lek, het project stroomlijn en de reservering voor vervanging en renovatie. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

Kasschuif tussen Infrastructuur- en Deltafonds

Vanwege actualisaties van projectramingen en de verwerking van het Regeerakkoord, zijn de beschikbare budgetten en uitgavenramingen op de investeringsfondsen in een aantal jaren uit balans geraakt. Met behulp van deze kasschuif kan de mismatch in 2020 en 2021 tussen beschikbare budgetten en de uitgavenramingen deels hersteld worden

Enveloppe Natuur en Waterkwaliteit

Met de 1e suppletoire begroting (VJN) 2018 zijn de gelden van de enveloppe Natuur en Waterkwaliteit aan het Deltafonds toegevoegd. Met deze mutaties worden de gelden in de juiste jaren geplaatst.

Reservering SLA 2022-2032

Bij nieuwe SLA voor periode na 2021 ontstaat er meer duidelijkheid op de opgave tot en met 2032 waarvoor deze reservering bestemd is.

Artikel 2 Investeren in zoetwatermaatregelen

t " o>

< .E N

ut    a>

.E    n

£ = <    £

o .o

J> 0> © = -Q    re

£¦    _    5

0> re ®

Soo-S I o S ¦§ |

o

c

re £ .2 03 re t =

tv

00 1 0>    51

»ÏN*

£ -5 ? =

0> +- -- O

_ fl) +* —

¦Ö o 0> re Q. u> \=

ï 3 ® t CO re .Q re

CD

—> Cï

¦ — r~ ^ O CM

re m

05    ®

¦K 0 re n

6

  • o. 
    • £¦ a>

® o ^

s 5: ®

o ^

C CNI c

® Q) _0

¦Ü n <1> C V *

re o \p

+- 1-CO o re

05    ¦

» -?S

.= o +* ¦P > 0> 0=0° ^ — CM +j

m o> o re

<D m

o _S

£¦ '-E —

O TO o

Soo-S s o

  • SÏ5

O CNJ 5

Ê Ei

¦E O

  • 0

t

re

a> CNI

¦ö ® ö c Q. *-re Q. O 3 a> CO re -Q

'¦P o

t a> n oa

if

si

0)

O CD N O)

> c > '5 ® o .e o re

» 8 I

re > cd

^ c O ¦

t " © < .E M

03 03

E ^

CD

”> 03

¦ — r~ ^ O CM

(/> _

© £

¦K 0 re c

d>

o.    •

£¦    ®

® 03 ^

S E ®

^

C CM c 0 O .0

"5 .£ a o 5 £ t §

CO U) re DQ

o o

© fl5

¦s ¦* S-'t

I"

i“

o ®

N o

¦5 o

<D ~

?!

= °

¦0-2

S I

5 re

CM CO g

8l

fl.

+- —

0 © ;

U) ¦—

© t _Q re <

> c >

•5 ® © -C © 03

» 8 I

$ > <D ^ C O ¦

©

”> 03 ¦ — r~ ^ O CM re _ © ®

X 0 re n

©    v

i    :

1® 03 I

£ © 1 C CM ; 0 U) '

-a e . c '¦£ :

re o V

Totaal uitgaven stand ontwerpbegroting 2018 Inv. in zoetwatervoor- ziening    21.863    33.913    49.672    41.586    458    1.833    1.833    1.833    1.833    1.833    1.833    0    0    0    0

  • oo o

o    i- >

12 o S |

S’ " ~ O) n

  • a> % -J J U) 8 1 a 2 § !

|l&1s!

I— </></> -Q N

-Q £

&¦£

(0 > O >

¦ - c

f O

re "O re c

« 05 |0 +-

r- v>

O O

_ £

CM ^ +*

re C5

s .=

¦s =

a> o © o

¦s -*

£¦ t

Im

|s

O ®

  • O) 
    5 9 >

CN| >

a> = a>

¦S|

¦So.

o

c

» £ 05 re re t =

a>

00

a>

a> <m a> ®

S    -S    o    ¦c    «

$    o    n    =    o

_    aj    +-1    —    ~

^    —    O    a>    «

e    9-    2

re    Q.    ^

+-    =    a>    t    =

co    «    .Q    re    O

a>

o

¦— T“

^ O

fVI

re £

«/> _ a> £

¦K 0

re c

3 =

^ a>

a>

Si

o.

h

C CM 0 O

¦ö -

c '¦£ re o

+* i_

  • V) 
    o

artikelonderdeel 2.09

Ontvangsten    755    3.000    41    000000000000

Noordervaart

Ten behoeve van uitbreiding zoetwateraanvoer voor de Peelregio wordt de wateraanvoer naar zowel Noordervaart als Zuid-Willemsvaart aangepast: het aanleggen van een nieuwe sifon, vergroting capaciteit voedingskanaal, aanleggen van bypass met regelinstallaties. Voor de financiering wordt € 9 miljoen overgeboekt vanuit artikel 2 Investeren in zoetwatervoorzieningen naar artikel 3 Beheer, onderhoud en vervanging.

Gemeentefonds/BTW compensatie fonds: Roode Vaart gemeente Moerdijk Dit betreft een overboeking voor de uitvoerende werkzaamheden met betrekking tot de Roode Vaart naar het Gemeentefonds (gemeente Moerdijk) € 8 miljoen en het BTW compensatie Fonds € 1,5 miljoen.

Ecologische maatregelen Markermeer

Er is een nieuwe afspraak gemaakt met de partners om de gestelde doelen in het project Ecologische Maatregelen Markermeer te behalen. De vertaling hiervan betekent dat het toegekend budget voor de KRW maatregel wordt teruggeboekt naar de tweede tranche KRW (artikel 7).

Kasschuiven Investeren in zoetwatervoorzieningen

Om binnen een modaliteit tot een sluitende programmering te komen, zijn budgettair neutrale kasschuiven over de diverse jaren via het aanlegpro-gramma noodzakelijk. De omvangrijkste kasschuif met betrekking zoetwatervoorzieningen vindt plaats op het project ecologische maatregelen Markermeer waar er een nieuwe afspraak is gemaakt met de partners over de bijdrage aan de gestelde doelen. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

Artikel 3 Beheer, onderhoud en renovatie

 

CN

CO

0

CN

O

O

0

LO

O

6.908

7.013

O

CN

00

0

03

co

O

00

0

<j)

cd

LO

O

 

LO

O

f—

O

CO

0

CN

00

0

03

cd

O

00

0

<j)

cd

LO

O

 

LO

O

f—

CD

CN

O

CN

00

0

<j)

cd

O

00

0

03

cd

LO

O

 

LO

O

f—

00

CN

O

CN

00

0

<j)

cd

O

00

0

03

cd

LO

O

 

LO

O

f—

r--

CN

0

CN

00

0

PO

r-*'

O

00

0

PO

p-*'

   

f—

f"

f"

CD

CN

O

CN

00

0

*—

p-*'

O

00

0

f—

p-*'

00

0

 

00

0

f"

LO

CN

O

CN

00

0

*—

p-*'

O

00

0

f—

p-*'

00

0

 

00

0

f—

CN

O

CN

00

0

f—

p-*'

O

00

0

f—

p-*'

00

0

 

00

0

f"

CO

CN

O

CN

PO

00

0

p-*"

O

PO

00

0

p-*"

00

0

 

00

0

f"

CN

CN

O

CN

PO

00

0

p-*'

O

PO

00

0

p-*'

00

0

 

00

0

f—

CN

O

CN

PO

00

0

p-*'

O

PO

00

0

p-*'

00

0

 

00

0

f"

O

CN

O

CN

PO

00

0

p-*"

O

PO

00

0

p-*"

00

0

 

00

0

f"

CD

O

CN

PO

00

0

p-*'

O

PO

00

0

p-*'

00

0

 

00

0

f—

00

0

CN

f—

f—

f—

p-*'

O

f—

f—

f—

p-*'

00

0

 

00

0

f"

Totaal mutatie

     

00

0

co

00

0

03

cd

 

Artikel 3 Beheer, onderhoud en vervanging

u>    c

c    O

'X ,    c

£ c    a>

0 .0

® a> 0 2 -Q Jü ~ •=

S-'t — c

® re ® ë

J co -§ S

  • 0 ® >

O CNJ >

00

f—

0

CNJ

re

+*

O c re £ ,a> re re t =

f—

0 ^

2 g

“ I i

a>    oï;o

ï.i «s i

!ï.’oÊ

_    fl)    +-    —    t

^    —    0    a>    aj

c    a    i-jtf re Q. öis re +-    3    ®    T-    >

CO    re    .Q    re    >

00

0

CN

O)

c

!5

«

ol

CN

co

0

CN

©

_re

O

a

03

£

LU

a>

¦ — f

S O “ CN

re -a> ™ '5 O

s i i S

CO

r“

o

r-*'

co

r-

o

r>"

co

r-

o

p-*'

co

r-

o

p-*'

co

r-

o

r>"

T“

p-*'

co

T“

CNJ

p-*'

co

T“

CNJ

p-*'

co

T“

CNJ

r-*'

T“

03

r>"

T“

03

p-*'

T“

03

p-*'

T“

03

r>"

T“

03

p-*'

03

T“

CNJ

r-*

<5 O \p co

•*- i_ t >

CO O co >

O '    ®

£ i e

W £ CNJ ®

® 0> O "U

-2    3

n — CO ^ .

¦ t- — o

0>    ns    ®

S 0> CO -ö

^    t—    1-

O    CNJ    "D

O

c

» £ .2 re t =

^ -ü

CO =

“ |!

ï.i »*| ? i s .s § S -a

+- 3 ®    ® o>

CO re O re OQ >

<D

<D C _C 0)

® T] D1 CO 3C

CO O 'ey)

111 5 C <D < O >

CO >

_o O

  • CD E
 
 

222.265

 
  • 1.405
 
  • 1.405
 
  • 1.405
 

f—

©

*—

f—

l

 
  • 1.299
 
  • 1.343
 
  • 783
 
  • 8.515
 
  • 2.198
 
  • 18.570
 
  • 307
 

9.081

 
  • 501
  • 2.304
  • 9.573
  • 2.304
 

Bijdrage aan minEZK: Wind op zee

Mutaties Miljoenennota 2019

CD

Si

  • g. 
    o> .

IS-g

CMC 0 o> _o ¦Ü n a>

  • '-P

to o

V)

_ ¦£ 0> U) to QQ

¦Ö

o

1 o

to "O to c 05

|0 +-I— to

O

QQ

00

r-

Z 0

_ »vi

S £ >- 0) Ö) >

00

oi

00

CM

00

'it

Tt

©

to

r-

00

00

00

CO

00

©

00

r“

00

a>

ffl a>

o to

to "O to c

O

QQ

00

t—

o a> cm

m

o c Ï5 2 a S §

  • Q. 
    Cl ?

3 a> c

  • V) 
    J2 0)

a> O c -g <*

I £¦“

> a> © ™ 5 «o > <—>

'= o

CM

Ui

co -Ö .£    .

CO c +- >

ffl O J; ,0 +- »- <1> H t/> © >

Prijsbijstelling 2018

Dit betreft de toegekende prijsbijstelling tranche 2018 die vanuit de begroting Hoofdstuk XII wordt overgeheveld naar het Deltafonds.

Extrapolatie 2032

Conform vigerende werkwijze worden middelen die vrijkomen door de verlenging tot en met 2032 bij voorrang ingezet voor het dekken van de doorlopende verplichtingen, zoals de uitgaven die zijn benodigd voor de instandhouding en vervanging van het huidige areaal. De resterende ruimte wordt toegevoegd aan artikelonderdeel 5.03 Investeringsruimte.

Tot slot zijn de ontvangsten van derden verwerkt

Noordervaart

Ten behoeve van uitbreiding zoetwateraanvoer voor de Peelregio wordt de wateraanvoer naar zowel Noordervaart als Zuid-Willemsvaart aangepast: het aanleggen van een nieuwe sifon, vergroting capaciteit voedingskanaal, aanleggen van bypass met regelinstallaties. Voor de financiering wordt € 9 miljoen overgeboekt vanuit artikel 2 Investeren in zoetwatervoorzieningen naar artikel 3 Beheer, onderhoud en vervanging.

Kasschuiven Beheer, onderhoud en vervanging

Om binnen een modaliteit tot een sluitende programmering te komen, zijn budgettair neutrale kasschuiven over de diverse jaren via het aanlegpro-gramma noodzakelijk. De omvangrijkste kasschuiven vinden plaats op het groot variabel onderhoudsproject Stuwen in de Lek, stroomlijn en de reservering renovatie en vervanging. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

DBFM Afsluitdijk

In 2018 is de DBFM-aanbesteding van het project Afsluitdijk afgerond. De budgettaire reeksen worden omgezet om aan de beschikbaarheidsvergoe-dingen te kunnen voldoen.

Bijdrage aan minEZK: Wind op zee

Dit betreft een overboeking van min IenW aan minEZK betreffende een bijdrage aan de kosten voor nieuwe windparken.

Artikel 4 Experimenteren cf. art. III Deltawet

 

CN

CO

o

CNJ

O

O

o

o

o

 

O

o

o

CD

 

O

O

cd

48.521

51.571

o

CN

o

o

o

o

o

 

o

o

co

O

o

o

00

     

O

¦^T

00

cd

O

co

03

o

co

o

CN

o

o

o

o

o

 

o

o

co

O

o

o

co

CD

   

o

o

cd

LD

co

LD

O

Ö

LD

03

CN

O

CN

o

o

o

o

o

 

o

o

O

o

o

CN

CD

CD

r--

CN

 

CD

LD

00

           

co

 

co

 

CN

 

CD

CN

Ö

LD

00

CN

O

CN

o

o

o

o

o

 

f—

LD

co

O

f—

ID

00

03

LD

LD

O

CN

 

LD

00

<0

o

           

LD

CO

 

LD

CO

 

cd

CN

i

   

f—

f"

1

r--

CN

o

o

o

o

o

o

 

O

00

CN

O

O

00

CN

CO

O

co

o

 

LD

LD

O)

03

LD

03

CN

           

LD

 

LD

 

cd

i

 

CN

LD

03

CD

CN

O

CN

o

o

o

o

o

 

O

00

CN

O

O

00

CN

CO

o

co

o

 

LD

CD

03

CO

r>

           

LD

 

LD

 

cd

i

 

cd

LD

ö

LD

LD

CN

O

o

o

o

o

o

 

O

00

CN

O

O

00

CN

co

o

co

o

 

00

00

LD

CNI

03

LD

CN

           

LD

 

LD

 

cd

i

 

LD

f"

LD

CN

O

CN

o

o

o

o

o

 

O

00

CN

O

O

00

CN

r--

CN

CN

<y>

 

<J)

00

00

CNI

00

03

           

LD

 

LD

 

LD

 

LD

ö

co

CO

CN

O

CN

o

o

o

o

o

 

O

CO

CD

O

O

00

co

LD

CO

co

 

00

CN

r--;

co

r>

CSl

           

CO

LD

 

co

LD

 

cd

 

cd

CD

f"

00

f"

CN

CN

O

o

o

o

o

o

 

03

CN

r-*

O

03

CN

r-*

co

CD

LD

CD

CN

   

03

co

Tt

CN

                   

LD

 

CN

od

CN

O

CN

o

o

o

o

o

 

co co

<j)

O

co

00

<j)

00

o

CN

 

CN

CD

03

00

           

cd

*—

CN

 

cd

*—

CN

cd

i

 

CN

CD

r>

f—

O

CN

O

CN

o

o

o

o

o

 

O

00

o>

O

O

00

o>

CN

r--

LD

CO

 

1

O

03

i

03

f"

CSl

           

co co

CN

 

00

00

CN

cd

   

od

o

CN

LD

O

CNI

03

O

CN

o

o

o

o

o

 

00

LD

00

O

00

ID

00

CN

00

CN

CD

CN

 

1

r--

CN

03

I

t"

03

CO

           

r-*'

f—

CN

 

r-*'

f—

CN

cd

CN

i

 

LD

00

00

f—

00

o

CN

o

o

o

o

o

 

O

00

r-*

r-

o

LD

00

CN

CN

CD

CN

r--

O

CO

 

1

CN

CN

03

1

co

LD

00

           

r-*'

1

r-*'

     

cd

CN

i

03

t"

1

Totaal mutatie

                 

00

CN

<J>

cd

o

o

o

cd

r--

i

 

Artikel 4 Experimenteren c.f. art. III Deltabegroting

  • ? 
    £ o.

£ = ®

U> 0    ®

8 ffi 9 =

S-'t — 1

s« r= = !?¦£

O ® -u uj .£.

00

f—

o

CN

CO

+*

0

c

» 2 ,a>

re T = 0

f—

o

00 1 r- -S c

a>    o £: a>

ï £"¦§ 0 ® ö ? = ¦£ »ï;0 o

"ö    —    0    05    Q.

co    Q.    ö>    'J3    S-

+-    3    a>    t    x

(0    <0    -Q    (0    UI

a>

03

¦ — f

S o

CN «/> _ a> ™ X o

s i i S

f—

o

a> *

o.    •

  • U. 
    d)

ïr    -n    C

^ O ü 4)

3 s ¦§ o

C CN c ,®

0 O) _o o "ü c a> q. JÉ 5

S £'€ &

CO O co LU

 

</>

2 1 ,    c

0 é    a> ©

3 S3 8 §

a = 't 5

s

> oo -u c -e

  • = 
    o ® '® o O ° -Ü O u

00

f—

o

CN

CO

+*

0

c

» 2 ,a>

re t =

pJ    C/5

°.    0.

^    Q_

"ai    —

co a>    a>

  • 0) 
    o "E "E £

«    11    CN    4)    jj    t

2    o, -o £ 2

a>    o    e    e    £

a> +-    o ö) o

_    a>    +£    —    a>    m

^    —    0    <1>    i_

   Q.    ï-    a    n    +-

co    Q.    ö>    'J3    -

+-    3    4>    t    O

</>    c/>    -Q    co    O    o

00

o

CN

O)

c

,w

!5

«

ol

t

03

H—

O

c

CD

c ®

  • 0) 
    -M

> ë S

  • = 
    E 1

w (1) ® m aü

<3 x —

^ LD =

CN

co

o

CN

©

_co

o

a

03

LD

,J5

'5

<

l_L

Q

a>

03

¦— p"

S o “ CM «/> a> ™

X o

s i i S

d>    ^

¦g.    ®

S'    -S

® C> 1

3 j: ®

® -Ö

¦C £

  • i

c (M c £ >

¦c C <1>

  • '-P -X AS O 'ü +- 1_ T_

</> O «5

c +-re o O o

„ o

*5 ¦=

i 0.2

l irn §>

> 0> 00 -Q

™ > *- «5 ¦- r CM A)

JJ 0 oO

re -ö .£ = re c +,0 +< t t H- w u> re

a>

ffl re

o «

a> cm

—    w    w    t    —

f    ®    -s    -i:    r

«17 OJ,

J Sau*

o    +2    3    p    ^

l—    w    «    _q    o

35

as

c

re Em ï’

> re o -Q ™ > *- re ®So£

¦- r M A)

o a> Q

re -ö .£ = re c +-re p 4-« .0 +< i t H- w 3> re

X Q)

o o re a;

¦s ¦* £¦'£ re *

| 2

o ®

_ c g re _ t7> re * Ui£ C -M

re re ^

¦D > re = x ¦D O re

re

o

c

</> £ re to re t =

O +J ° ^ t d 00    %    S

5    1    =

«    £    N    ®    2

Jr    ~    O)    ^    «

®    0    c    =    U>

re    +-    —    o    c

_    re    —    t:

¦c -= o m

C Q. »- _

re    0.    35    ¦ -    --.

+-    =    re    t    =

</>    w    .Q    re    O

re

re

a?

¦— T“

^ ®

CM

«/> _ re £

¦K 0 re n

Stand ontwerpbegroting 2019 artikelonderdeel 4.09

Ontvangsten exp.art.    000000000000000

Prijsbijstelling 2018

Dit betreft de toegekende prijsbijstelling tranche 2018 die vanuit de begroting Hoofdstuk XII wordt overgeheveld naar het Deltafonds.

Extrapolatie 2032

Conform vigerende werkwijze worden middelen die vrijkomen door de verlenging tot en met 2032 bij voorrang ingezet voor het dekken van de doorlopende verplichtingen, zoals de uitgaven die zijn benodigd voor de instandhouding en vervanging van het huidige areaal. De resterende ruimte wordt toegevoegd aan artikelonderdeel 5.03 Investeringsruimte.

Tot slot zijn de ontvangsten van derden verwerkt.

DBFM Afsluitdijk

In 2018 is de DBFM-aanbesteding van het project Afsluitdijk afgerond. De budgettaire reeksen worden omgezet om aan de beschikbaarheidsvergoe-dingen te kunnen voldoen.

Kasschuiven Experimenteren cf art III Deltawet

Om binnen het Deltafonds tot een sluitende programmering te komen, zijn budgettair neutrale kasschuiven over de diverse jaren via het aanlegprogramma noodzakelijk. De kasschuif binnen experimenteren conform artikel III Deltawet betreft het project Afsluitdijk waar de kasreeks in overeenstemming wordt gebracht met de actuele planning. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

Artikel 5 Netwerkgebonden kosten en overige uitgaven

 

2032

 

O

O

   

934

o

f—

Lfi

CO

o

f—

Lfi

CO

   

934

 

o

CN

CN

 

o

CN

CN

     

o

co

o

CN

t—

Lfi

CO

o

t"

Lfi

CO

   

934

ö

CN

CN

 

ö

CN

CN

     

O)

CNJ

o

t—

Lfi

CO

o

t—

Lfi

CO

   

934

 

ö

CN

CN

 

ö

CN

CN

     

00

CN

o

t—

Lfi

CO

o

t"

Lfi

CO

   

934

 

o

CN

CN

 

o

CN

CN

     

2027

r-

CN

co

o

r>

CN

co

   

934

ö

CN

CN

 

ö

CN

CN

     

i

00

CN

CO

o

00

CN

CO

   

934

r

ö

CN

CN

 

ö

CN

CN

     

2025

CN

r-»

o

CN

<J)

r-»

   

934

Lfi

f—

CN

 

Lfi

f"

CN

     

CN

O

O

CO

o

O

CO

<J)

   

934

 

co

f—

CN

 

co

f—

CN

     

CO

CN

O

00

co

o

o

00

co

o

   

934

 

f—

f—

CN

 

f"

f"

CN

     

CN

CN

O

CN

Lfi

CN

CO

o

Lfi

CN

CO

   

932

Ö

t—

CN

 

Ö

t—

CN

     

CN

O

t—

r-*

o

t"

<J)

r>

 

781

973

 

oi

f—

CN

 

oi

f—

CN

     

O

CN

O

CN

Lfi

t—

O

o

O)

Lfi

Lfi

O

CO

 

<J>

Lfi

987

co

CN

CN

csi

f—

Lfi

CO

CN

     

2019

t—

r-*

r-*

o

00

CN

t—

Lfi

O

 

Lfi

666

Lfi

CN

CN

csi

f—

00

co

CN

     

1 00

5

CN

Lfi

562

t"

<J)

O

250

 

O

CN

O

Ö

CO

CN

 

f—

co

CN

'

   

Totaal mutatie

     
  • 250

3.099

14.251

Artikel 5 Netwerkgebonden kosten en overige uitgaven

Ontwerpbegroting

2018 artikelonderdeel 5.01

Apparaat

Mutaties

Voorjaarsnota 2018

Stand eerste suppletoire begroting 2018 artikelonderdeel 5.01 Apparaat

Vrijval STAF DC

Strategische capaciteitsma- nagement

Prijsbijstelling 2018

 

220.351

 

225.133

225.133

 

O

o

     

CN

00

r-»

225.133

 

60.648

o

     

CN

00

r-*

225.133

 

60.648

o

     

CN

00

r>

225.133

 

60.648

o

     

CN

00

r>

225.133

 

60.949

o

   

736

5.518

225.845

 

64.280

o

   

736

5.518

225.846

 

62.823

o

   

736

5.518

221.310

 

62.827

o

   

2.671

7.453

221.383

 

62.684

o

   

2.671

7.453

218.491

 

62.406

o

   

2.671

7.444

218.069

 

62.381

o

   

3.765

9.527

229.318

 

62.198

o

   

CN

Lfi

00

Cfi

i

  • 639

234.966

 

63.835

o

CN

CN

i

 
  • 8.790
  • 2.595

235.456

 

63.841

o

791

 

2.031

7.655

238.746

 

64.200

167

570

220.351

375

         

Herschikking budget Rijkswaterstaat

Extrapolatie 2032

Enveloppe Natuur en Waterkwaliteit

Mutaties Miljoenennota 2019

Stand ontwerpbegroting 2019 artikelonderdeel 5.01 Apparaat

 

Ontwerpbegroting

2018 artikelonderdeel 5.02 Overige uitgaven

Mutaties

Voorjaarsnota 2018

CM

co

o

CM

O

CO

O

CM

G>

CM

O

CM

O

CM

r-

CM

O

CM

CD

CM

O

CM

LD

CM

O

CM

CM

O

CM

O

CM

CM

CM

O

CM

CM

O

CM

O

CM

O

CM

GO

O

CM

00

o

CM

p ca

12 i

CD

Lfi

(/> v> -Q m

 

o

 

926

 

00

CD

Ö

CD

 

61.574

61.574

60.648

 

926

     

926

61.574

60.648

 

926

     

926

61.574

60.648

 

926

     

926

61.574

60.949

 

930

     

930

61.879

64.280

 

983

     

983

65.263

62.823

 

958

     

958

63.781

62.827

 

958

     

958

63.785

62.684

 

956

     

956

63.640

62.406

 

979

   

1.713

2.692

86099

62.381

 

978

   

1.713

2.691

65.072

62.198

 

975

   

1.713

2.688

64.886

63.835

 

975

     

975

64.810

63.841

 

975

     

975

64.816

64.367

350

978

950

   

322

64.045

i

 

i

   

1

 

350

14.349

950

00

CD

Ö

CD

5.139

   
 

i

i

   

Overige uitgaven

Vrijval STAF DC

Prijsbijstelling 2018

HXII: Maatwerk KNMI-RWS

Extrapolatie 2032

Continuering activiteiten STAF DC

Mutaties Miljoenennota 2019

Stand ontwerpbegroting 2019 artikelonderdeel 5.02 Overige uitgaven

CM

O)

csi

r“

Tt

csi

co

o

o

Lfi

r-

©

CM

r>

©

©

o

r“

o

o

o

o

Lfi

o

o

CD

o

o

CM

Lfi

CO

CM

Lfi

CD

00

Lfi

r-»

co

CM

Lfi

CO

CM

CO

CD

CD

CD

CO

CD

CD

CD

CO

Lfi

1^

CO

CM

Lfi

r-»

co

CM

Lfi

CO

CM

Lfi

1^

CO

CM

 

CN

CO

o

CNJ

o

CN

O

o

o

CN

i

  • 2.000

¦ 125.000

   

6.750    6.753

     

74.750

 

419.75454

  • 14.250
         

0

0

0

ö

CN

i

 
  • 88.375 426.507

o

co

o

CN

o

o

o

CN

i

O

O

o

CN

i

1

o

o

O

LD

CN

   

CN

LD

r---

CD

     

O

CN

od

LD

i

CD

CO

LD

                 

r-*

LD

f—

00

CN

03

CN

O

CN

o

o

o

CN

i

o

o

o

CN

i

1

o

o

o

LD

CN

   

00

CD

O

CN

 

o

o

LD

i

 

r--

CD

03

CD

CD

i

¦^T

CO

   

O

O

O

LD

i

           

1

O

O)

00

LD

03

t—

00

CN

O

CN

o

o

o

CN

i

o

o

o

CN

i

1

   

CN

LD

r-;

CD

     

LD

r--

03

03

                   

1

00

00

od

03

f—

r--

CN

o

CN

o

o

o

CN

i

o

o

o

CN

i

 

o

i

 

co

LD

i"-

CD

   

o

LD

CN

i

1

CD

CN

CO

LD

                 

0

0

0

ö

i

1

CN

CO

O

cd

f—

1

CD

CN

O

CN

o

o

o

CN

i

O

o

o

CN

i

     

co

LD

r---

CD

     

o

LD

r---

CD

co

i

                 

0

0

0

ö

i

CN

CN

CO

Ö

00

1

LD

CN

O

CN

o

o

o

CN

i

o

o

o

CN

i

     

co

LD

CD

00

o

LD

ö

   

o

o

o

ö

LD

             

CN

CN

 

0

0

0

LD

CN

i

00

LD

CO

Ö

CO

CN

O

CN

o

o

o

CN

i

o

o

o

CN

i

     

co

LD

r---

CD

     

O

O

CN

                 

O

O

O

Ö

CN

i

00

CN

CO

03

t—

CO

CN

O

CN

o

o

o

ö

i

O

o

o

CN

i

             

CO

03

         

CO

r--;

i

     

O

O

O

LD

i

O

0

03

f"

CN

CN

O

CN

o

o

o

ai

i

o

o

o

CN

i

             

CO

r--

00

CN

     

00

00

CD

00

00

CD

i

co

r---

l

O

CD

i

   

O

O

O

Ö

i

0

0

0

f"

CN

O

CN

o

o

o

ai

i

               

CO

r-«

ö

CN

     

O

03

O

O

03

O

i

co

r---

l

O

CD

i

     

0

0

LD

O

CN

O

CN

o

o

o

CN

i

     

00

03

       

CN

00

     

LD

LD

T-;

LD

LD

CN

CN

i

 

O

CD

i

     

0

O

LD

csi

f"

03

O

CN

o

o

o

CN

i

     

03

1^

03

       

00

CD

     

LD

LD

i

 

O

CD

i

     

0

0

0

f"

f"

00

o

CN

       

CD

LD

00

       

O

o

ö

     

CN

LD

CN

LD

00

i

 

O

CD

i

CN

CN

i

   

00

r-

00

03

Totaal mutatie

o

o

o

ö

o

CN

i

O

o

o

o

CN

i

o

o

o

LD

CO

i

o

i

CO

00

cd

1^

00

o

CD

CD

00

o

LD

ö

o

o

LD

i

O

¦^T

LD

CN

1

o

O

CD

LD

LD

O

O

CN

O

LD

CN

i

O

O

o

r--;

CD

i

03

CO

LD

i

O

O

00

i

O

0

0

0

Ö

CN

i

O

O

O

Ö

LD

i

 

Artikel 5 Netwerkge-bonden kosten en overige uitgaven

©

'o

_o

o

8 = O) 03 2 .E E °

© E 1

> 03 >

® v) -2

  • 0) 
    2 2 CC Q. O)

O) §

c ^

'C. 0

CD O > N

0 0) co "O

CD C

cc o

CD

O)

_1 ï CC

.E E b

i- 03    ‘

S c c c ¦=. 0)

S 'E .2 2. ®-È

0

03

¦O

c

3

c

O)

.E 0

a's

® o cc co

00

o

CN

O)

c

"0

.co

!5

£ <

00

o

CN

O)

c

"0

.co

.co ol

co

_0

"cö

>

c

0

O)

0

c

0

0

0

c

0

~G

03

g

0

03

-C

O

03

|

00

3

X

0

O)

0

>

o

c

0

>

11

o >

CO

CO 0) 03 ,±± X =5

0

g

CO

O)

c

¦>

0

O)

E

O

X

I

CN

CO

O

CN

.0

_0

O

a

03

£

LLI

C

0

3

3

03 ¦ —

Z ff

&l

0 0

È|

LU >

0

CN

CM

® S

E oó ir S

C 0

03 \p

Q- ^

03 Q_ —    03

0 -o O 03

0

"0

|

cc

C 0 _co -43

Q- 2

03 Q_

— 03

0 -0 O 03

O

Q

LL

£

  • O) 
    CO

¦E c

0 ff is ^ :>

0 0 O 03

0

03    .

3 2

§ 2

LU 0

CO >

0 O C

0 2 .E ^ O E

"5 0

8° -M M—

O 03

Q_ CO < ^ O 0 cn CM

0

03

Q.

03

¦O

0 —

> ff

0 E co ¦0 =3 CC cc

0

03

Q.

0

03

|

0

O

N

0

CM

0

03

¦ — P"

S 0

“ CN «/> _

0 ff

¦5 0

s i i S

CD

J2

a

cn

U)

c

^ C Q) "® ® Ö)

^ ^ 'i_

5 O > < -Q O

¦o = ' c '¦£ .

5 2 '

C/> O)

o

o

o

o

o

o

00

r“

o

CM

CO

*->

o

c

 

o

                 

o

o

       

o

o

o

CNJ

o

o

o

C\i

125.000

O

o

o

cd

CNJ

 

o

o

o

00

co

f—

o

       

o

o

o

CNJ

o

o

o

CNJ

125.000

   

o

o

o

od

f—

o

       

o

o

o

CNJ

o

o

o

CNJ

125.000

   

o

o

o

od

Tt

f—

o

     

O

o

o

ö

o

o

o

CNJ

o

o

o

cd

     

00069

o

     

o

o

o

ö

o

o

o

CNJ

o

o

o

C\i

   

o

o

o

ö

o

o

o

cd

o

f—

o

o

o

CO

o

f—

     

o

o

o

cd

CD

i

o

o

o

CNJ

o

o

o

CNJ

   

o

o

o

ö

o

16.210

   

O

CM

CD

i

o

o

o

ö

o

o

o

CNJ

o

o

o

CNJ

   

o

o

o

LD

CNJ

71.790

110.790

   

O

<y>

cd

i

o

o

00

od

LD

i

o

o

o

CNJ

o

o

o

C\i

   

o

o

o

ö

CM

o

O)

LD

ai

CM

1

o

 

O)

00

   

o

o

o

ö

o

o

o

C\i

   

o

o

o

LD

27.189

o

 

<J)

00

   

o

o

o

cd

o

o

o

C\i

   

o

o

o

cd

21.189

o

 

O)

00

   

o

o

o

cd

       

00

f—

ai

o

       

o

o

o

C\i

       

o

o

o

csi

o

O

O

°q

i

   

o

o

00

o

o

o

C\i

       

o

o

o

csi

o

o

o

°o

i

r--

CD

LO

o

o

o

ö

co

i

o

o

o

o

cd

o

CNJ

o

o

o

cd

CNJ

375.000

o

o

o

cd

CNJ

150.000

o

Stand eerste suppletoire begroting 2018 artikelonderdeel 5.04 Reserveringen

Wijziging scope toetsing regionale keringen

Strategische capaciteitsma- nagement

Reservering

Rijksstructuurvisie

Grevelingen

Reservering

Rijkskanaaldijken

Reservering programma ecologie grote wateren

Reservering onderzoeken

Reservering Lange termijn ambitie rivieren (LTAR)

Reservering

Ruimtelijke Adaptatie

2e Zoetwaterpakket

Mutaties Miljoenennota 2019

 

CN

CO

o

CNJ

O

 

o

o

713.214

 

o

o

o

O

o

 

o

CN

o

o

o

 

o

CNI

o>

o

CM

o>

CO

ID

CM

 

o

o

o

O

o

 

00

co

f—

 

cd

O)

co

cd

O)

co

ai

r-

r>

             

o

co

o

CN

o

o

o

 

00

Tt

00

Tt

LD

CO

 

o

o

o

O

o

 

cd

f—

 

cd

LD

CO

cd

LD

CO

LD

CM

LD

             

O)

CN

O

CN

o

o

o

 

CNI

CO

CO

CM

O

o

O

CM

CO

 

o

o

o

O

o

 

cd

*—

 

LD

CO

LD

r>'

f—

LD

r>

             

00

CN

O

CN

o

o

o

 

LD

r>

CSl

ID

r>

CM

ai co

*—

 

o

o

o

O

o

 

cd co

 

ai

o

LD

ai

o

LD

ai

r-

00

             

r--

CN

o

CN

o

o

o

 

ai

r- co

ai

r- co

00

f—

f—

 

o

o

o

O

o

 

cd

o

*—

 

oo

r-

00

oo

r- co

csi

r>

             

CD

CN

O

CN

o

o

o

 

*—

co

f—

f—

co

f—

LD

t—

O

 

o

o

o

O

o

 

cd

o

*—

 

ö

o

LD

ö

o

LD

cd

CM

             

2025

o

o

o

 

ai

CM

00

CO

co

00

r>

LD

 

o

o

o

O

o

 

cd

00

 

O)

CM

O)

CM

cd

o

             

CN

O

CN

o

o

CNJ

 

O

O

f—

LD

LD

 

o

o

o

O

o

 

t—

00

 

r>'

00

co

r>'

00

co

LD

00

CO

             

CO

CN

O

CN

00

f—

     

00

r>

f—

 

o

o

o

O

o

 

r-*"

CNI

 

cd

r-

CM

cd

r-

CM

o

co co

             

CN

CN

O

CN

00

t—

 

CO

O

O

CO

O

O

o

co co

 

o

o

o

O

o

 

t—

CNI

 

cd

r>

CM

cd

r>

CM

LD

o

co

             

CN

O

CN

00

t—

 

ai

O)

r>

ai

00

a>

co

O)

00

 

o

o

o

O

o

 

ai

 

r>'

00

CM

f—

00

CM

ö

f—

co

             

O

CN

O

CN

o

o

o

 

O

CO

CM

O

co

r>

CM

 

o

o

o

O

o

 

csi

 

CO

O)

CM

ai

O)

CM

f—

co

             

O)

O

CN

o

o

o

 

CM

O)

CM

O)

co

CM

r-

CM

 

o

o

o

O

o

 

csi

 

ai

O)

CM

f—

o

co

cd

f—

co

             

00

o

CN

o

 

ai

o

co

o

00

f—

f—

ai

00

 

o

o

o

O

o

 
   

o

co

r>'

O)

CM

f—

co

             

Totaal mutatie

                       

Artikel 5 Netwerkge-bonden kosten en overige uitgaven

o

a>    «

¦S    a>

£¦    ® c

® O)    ®

5 S ® c +- o "ö ,r CMC1-»uo‘ ¦U = a> c c ? -X « n 0    2>

+- i_ t

CO O cc CC

 

c

¦    a>

a>

O    v>

c    -9    o

  • • 
    f    JÉ

>    a>    00    rj

®    5    «-    ©    .

ü)    >    o    SL    pi.

  • - 
    0    g>    £    '=

re    -u    .E    >    >

«    C    +-    5    0

,o    2    £    ®    =

H    «    öiZ    ii

c

a>

+*

v>

C    00    0

a>    «-

So    o    o

®    *    o    CM    -g

^ £ ¦- o o o 'i    o    0    n    jc    ,ïï

f    ®    s    ®    =

snsg> 2    2 = s    5 =

P    c/>    c/>    -Q    2    o

c

¦    a>

a>

O    v>

c    -e    o

»    &    

c    ai    a>    o

®    5    «-    ©    .

ü) > O SL mi,

  • - 
    0    g>    «    '=

«    -ü    =    >    >

«    C    +-    ,£    0

£    2    £    ^    =

P    c/>    m    Z    a>

 

u>    ó >'

¦| -Ss £ ± 2$ ® - O) O O

i J 9 § E £¦ -c — ® -

£ « 8 Z S 3    2 «

  • = 
    5 £ = 9

O CM "C O “

00

f—

o

CM

co

+*

0

c

» £

re T = 0

ai

o

Si é co 2 J> 0 ® o-E| >

1.8 »-8 I =

® o C c -5 ®

¦ü-2 5 3? 1 55 S3 ïo-8

a>

ai

¦— f-

S o

“ CM «/> _ a> ® X o

s i i S

ai

o

a> ^ i ^

% Ifo | 2 1 ® o

^ O -0 s E c CM c -j- a>

0    2 c

¦ö ,c a> ^ ® m n ” ^ w

5 £ -c c o W ö) B O .

 

CN

CO

o

CNJ

O

o

o

o

o

o

CN

o

o

o

o

o

o

co

o

CN

o

o

o

o

o

O)

CN

O

CN

o

o

o

o

o

00

CN

O

CN

o

o

o

o

o

r--

CN

o

CN

o

o

o

o

o

CD

CN

O

CN

o

o

o

o

o

2025

o

o

o

o

o

CN

O

CN

o

o

o

o

o

CO

CN

O

CN

o

o

o

o

o

CN

CN

O

CN

o

o

o

o

o

CN

O

CN

o

o

o

o

o

O

CN

O

CN

o

o

o

o

o

O)

O

CN

o

o

o

o

o

00

o

CN

o

f—

f—

o

f—

 

cd

CN

cd

CN

 

cd

CN

Totaal mutatie

         

Artikel 5 Netwerkge-bonden kosten en overige uitgaven

5>    o    -

2 ®

£    =    </>    o

Ui    0    o    «

® <D    SL c

-2 ^ 11

ït-*?

  • 1) 
    (li    O)    1)    ±

§    £    £    "o    c

£ co -G    o>

»—    i-    c

i    O    o    ffi    (1)

O    M    T3    >    “

00

f—

o

CN

CO

+*

0

c

« £ ,0>

re t = 0

o

f—

Lf>

00 1

o>    5    "E    ®

«    £    ^    -S    ^    e    =

ü    .±    O)    ^    c    s    o

J>    0    c    c    n    S>    u>

  • • 
    {¦; o > o .=

"ö    —    0    05    0    (/)    c

£    9-    ™    £    "ö    a>    o>

co    Q.    cn    ¦ -    —    o)

+- 3 4> t «5    -r

C/J c/> _Q co C/J co £:

4>

¦ — f“

S o

“ CN «/> _

05    ®

'¦£ 0 s i i S

o

f—

1    «

¦o    •

£¦    ¦£

®    O) £    ®

§    jr®    ^    .    c

O ^    =    o

  • <M C    N    £    ai

0    u>.0    >    0    =

2    ~ S    £    w    'E

c    "O 05    05

5 St fl^iS

CO Q) co CO co ï.

Prijsbijstelling 2018

Dit betreft de toegekende prijsbijstelling tranche 2018 die vanuit de begroting Hoofdstuk XII wordt overgeheveld naar het Deltafonds.

Loonbijstelling 2018

Dit betreft de toegekende loonbijstelling tranche 2018 die vanuit de begroting Hoofdstuk XII wordt overgeheveld naar het Infrastructuurfonds.

Extrapolatie 2032

Conform vigerende werkwijze worden middelen die vrijkomen door de verlenging tot en met 2032 bij voorrang ingezet voor het dekken van de doorlopende verplichtingen, zoals de uitgaven die zijn benodigd voor de instandhouding en vervanging van het huidige areaal. De resterende ruimte wordt toegevoegd aan artikelonderdeel 5.03 Investeringsruimte. Tot slot zijn de ontvangsten van derden verwerkt

Enveloppe Natuur en Waterkwaliteit

Met de 1e suppletoire begroting VJN 2018 zijn de gelden van de enveloppe Natuur en Waterkwaliteit aan het Deltafonds toegevoegd. Met deze mutaties worden de middelen in de juiste jaren geplaatst.

Continuering activiteiten Staf DC

Voor de financiering van de door Staf Deltacommissaris uit te voeren activiteiten in het kader van het Delta Programma in de periode 2021 tot en met 2023, wordt budget overgeboekt vanuit de investeringsruimte.

Zoetwaterkennisimpuls

Ten behoeve van het lange termijn onderzoek en monitoring in het kader van de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater, inclusief programma-sturing, gericht op de aanpak medicijnen, nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en opkomende stoffen wordt een bedrag van € 5 miljoen overgeboekt van de investeringsruimte naar studiekosten waterkwaliteit. Projecten worden verstrekt via opdrachtverlening aan de markt en kennisinstituten.

Reservering SLA 2022-2032

Bij nieuwe SLA voor periode na 2021 ontstaat er meer duidelijkheid over de opgave tot en met 2032 waarvoor deze reservering bestemd is.

Reservering programma ecologie grote wateren De ministeries van IenW en LNV werken aan de voorbereiding van een programmatische aanpak van aanleg en beheer voor de ecologische kwaliteit in de grote wateren. Deze aanpak is gericht op het voorkomen van achteruitgang; het bevorderen van een stabiel en samenhangend ecologisch netwerk gericht op Natura 2000 doelen en het creëren van gebruiksruimte voor ruimtelijk-economische ontwikkeling. IenW reserveert voor deze aanpak € 200 miljoen in het Deltafonds voor de periode tot en met 2031.

Reservering onderzoeken

Voor onderzoeken wordt een bedrag van € 20 miljoen gereserveerd voor na de huidige kabinetsperiode. Omdat, vooral voor latere jaren, niet altijd helder is welke onderzoeksvragen op welke manier moeten worden beantwoord, worden de gevraagde middelen gebundeld in een brede onderzoeksreservering. Uit deze reservering kan geput kan worden als de onderzoeksopgaven in latere jaren verder zijn uitgewerkt en financieel onderbouwd.

Reservering integraal rivier management

Voor integraal rivier management wordt een reservering van € 375 miljoen opgenomen.

Mee- en tegenvallers

De kosten van het project Steenbekleding Wester- en Oosterschelde zijn € 11,7 miljoen lager dan geraamd. Bij het project Zandmotor is een tegenvaller € 1,2 miljoen opgetreden als gevolg van uitvoeren beleidsevaluatie, communicatie en meerkosten als gevolg van de aanbevelingen die opgevolgd zijn.

Kustwacht

De Kustwacht voert een aantal structurele taken uit die voortvloeien uit wet- en regelgeving. Tot op heden heeft IenW haar bijdrage aan deze taken steeds incidenteel gedekt. Via deze mutatie wordt structureel dekking geregeld voor luchtsurveillance en de benodigde personele capaciteit. Dekking vindt plaats uit de investeringsruimte van de verschillende modaliteiten van zowel het Infrastructuurfonds (€ 101,8 miljoen) als het Deltafonds (€ 25,4 miljoen).

Kasschuiven Overige uitgaven

Om binnen het Deltafonds tot een sluitende programmering te komen zijn budgettair neutrale kasschuiven over de diverse jaren via het aanlegpro-gramma noodzakelijk. De omvangrijkste kasschuiven vinden plaats op de investeringsruimte om de programmering beter in lijn te brengen met de beleidsopgaven. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

HXII: Omgevingswet

De reservering op artikel 18.16 voor de Omgevingswet valt vrij op het Infrastructuurfonds. Deze middelen worden via de vigerende verdeelsleutel over de fondsen verdeeld. Dit betekent dat € 5,7 miljoen vloeit naar het Deltafonds.

Deltaplan Ruimtelijke adaptatie

Voor de financiering van het programma ruimtelijke adaptie is een bedrag van € 6,7 miljoen toegekend vanuit de investeringsruimte. Een deel hiervan is bestemd voor het oprichten van een platform Ruimtelijke Adaptatie.

Aanvullend op het lopende stimuleringsprogramma wordt in totaal € 20 miljoen gereserveerd om decentrale overheden te ondersteunen bij onder andere de uitvoering van stresstesten en risicodialogen en het uitvoeren van pilots. Deze middelen zullen volgend voorjaar vanuit het Deltafonds beschikbaar worden gesteld voor de jaren 2019 en 2020.

2e Zoetwaterpakket

Tweede investeringsprogramma zoetwatermaatregelen om water-schaarste te voorkomen/beperken. Betreft maatregelen ten behoeve van verbeterde aanvoer water, buffering van water en tegen droogte/ verzilting. Samen door Rijk en regio.

Reservering Rijkskanaaldijken

Middels deze mutatie wordt de reservering in overeenstemming gebracht met de verwachte programmering.

Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie

Aanvullend op het lopende stimuleringsprogramma wordt voor in totaal € 20 miljoen gereserveerd om decentrale overheden te ondersteunen bij onder andere de uitvoering van stresstesten en risicodialogen en het uitvoeren van pilots. Deze middelen zullen volgend voorjaar vanuit het Deltafonds beschikbaar worden gesteld voor de jaren 2019 en 2020.

Artikel 6 Bijdragen andere begrotingen Rijk

Artikel 6 Bijdragen andere begro-    Totaal mutatie    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024    2025    2026    2027    2028    2029    2030    2031    2032

tingen Rijk

 
         

14.546

3.848

 
  • 2.880
         

1.163.777

45.312

       

1.224.603

1.163.777

<=>

1.163.777

   

14.546

3.848

 
  • 2.880
           

46.131

       

61.645

1.163.777

°

1.163.777

   

14.546

3.848

 
  • 2.880
 

4.536

       

46.801

       

66.851

1.158.107

°

1.158.107

   

14.546

3.848

 
  • 2.880
 

1.134

       

L06ZZ

       

39.555

1.011.652

°

1.011.652

   

14.546

3.848

 
  • 2.880
           

14.365

       

29.879

1.029.308

°

1.029.308

   

14.546

3.848

 
  • 1.700
           

49.746

       

66.440

1.039.337

°

1.039.337

   

14.546

3.848

 
  • 1.700
           

50.556

       

67.250

1.042.891

°

1.042.891

   

14.546

3.848

 
  • 1.700
           

51.379

       

68.073

1.042.378

°

1.042.378

   

14.546

3.848

 
  • 1.700
           

44.080

       

60.774

951.382

°

951.382

   

14.546

3.848

 
  • 1.700
           

150.069

       

166.763

1.096.404

°

1.096.404

   

16.765

3.841

 
  • 1.700
           
  • 7.228
       

11.678

1.213.567

  • - 
    15.871

1.197.696

40

 

ZZP81

4.008

 

280

  • 100.000
         
  • 172.290
       
  • - 
    250.100
                         

1.020.271

5.171

1.025.442

40

978

15.909

4.067

 

280

OOO'OOL

         
  • 218.573

200

     
  • - 
    98.059
                         

1.001.804

50.571

1.052.375

40

1.979

15.172

4.117

 

280

           
  • 198.096

200

 

236

833

  • - 
    178.337
                         

918.443

  • - 
    32.179

886.264

 

856

14.154

4.204

95

     

950

2.000

  • 9.500
 
  • 20.922

200

  • 2.304

116

8

  • - 
    13.783
                   

7

     

120

3.813

225.882

58.717

95

  • 25.440

°

5.670

950

2.000

  • 9.500

1.163.777

  • 95.763

009

  • 2.304

352

  • 1.933
 
                   

Ontwerpbegroting 2018 art.ond.6.09 Ten laste van begroting

IenM

Mutaties Voorjaarsnota 2018

Stand eerste suppletoire begroting

2018 art.ond. 6.09 Ten laste van begroting IenM

o

o

I

1

Prijsbijstelling 2018 (AP)

Prijsbijstelling 2018

o

O)

£

"c

O

o

LNV: Grote Wateren

Kustwacht

Kasschuif tussen Infrastructuur- en Deltafonds

HXII: DSO Omgevingswet

HXII: Maatwerk KNMI-RWS

Hanzelijn

GF/BCF: Roode Vaart gemeente

Moerdijk

Extrapolatie 2032

DBFM Afsluitdijk

Bijdrage aan minLNV: Grote wateren

Bijdrage aan minEZK: Wind op zee

Bijdrage aan minLNV: Nationale analyse waterkwaliteit

Bijdrage aan BZK: Rivierverruiming

Maas

Mutaties Miljoenennota 2019

Stand ontwerpbegroting 2019 art.ond.6.09 Ten laste van begroting

IenM    872.481    874.038    927.383    947.596    1.108.082    1.118.145    1.103.152    1.110.964    1.106.587    1.095.748    1.041.531    1.197.662    1.230.628    1.225.422    1.224.603

Prijsbijstelling 2018

Dit betreft de toegekende prijsbijstelling tranche 2018 die vanuit de begroting Hoofdstuk XII wordt overgeheveld naar het Deltafonds.

Loonbijstelling 2018

Dit betreft de toegekende loonbijstelling tranche 2018 die vanuit de begroting Hoofdstuk XII wordt overgeheveld naar het Infrastructuurfonds.

Extrapolatie 2032

Conform vigerende werkwijze worden middelen die vrijkomen door de verlenging tot en met 2032 bij voorrang ingezet voor het dekken van de doorlopende verplichtingen, zoals de uitgaven die zijn benodigd voor de instandhouding en vervanging van het huidige areaal. De resterende ruimte wordt toegevoegd aan artikelonderdeel 5.03 Investeringsruimte.

Tot slot zijn de ontvangsten van derden verwerkt.

Kustwacht

De Kustwacht voert een aantal structurele taken uit die voortvloeien uit wet- en regelgeving. Tot op heden heeft IenW haar bijdrage aan deze taken steeds incidenteel gedekt. Via deze mutatie wordt structureel dekking geregeld voor luchtsurveillance en de benodigde personele capaciteit. Dekking vindt plaats uit de investeringsruimte van de verschillende modaliteiten van het Infrastructuurfonds (€ 101,8 miljoen) en Deltafonds (€ 25,4 miljoen).

Kasschuif tussen Infrastructuur- en Deltafonds

Vanwege actualisaties van projectramingen en de verwerking van het Regeerakkoord, zijn de beschikbare budgetten en uitgavenramingen op de investeringsfondsen in een aantal jaren uit balans geraakt. Met behulp van deze kasschuif kan de mismatch in 2020 en 2021 tussen beschikbare budgetten en de uitgavenramingen deels hersteld worden. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

HXII: DSO Omgevingswet

De reservering op artikel 18.16 voor de Omgevingswet valt vrij op het Infrastructuurfonds. Deze middelen worden via de vigerende verdeelsleutel over de fondsen verdeeld. Dit betekent dat € 5,7 miljoen vloeit naar het Deltafonds.

Gemeentefonds/BTW compensatie fonds: Roode Vaart gemeente Moerdijk Dit betreft een overboeking voor de uitvoerende werkzaamheden met betrekking tot de Roode Vaart naar het Gemeentefonds (gemeente Moerdijk) € 8 miljoen en het BTW compensatie Fonds € 1,5 miljoen.

DBFM Afsluitdijk

In 2018 is de DBFM-aanbesteding van het project Afsluitdijk afgerond. De budgettaire reeksen worden omgezet om aan de beschikbaarheidsvergoe-dingen te kunnen voldoen.

Bijdrage aan minEZK: Wind op zee

Dit betreft een overboeking van min IenW aan minEZK betreffende een bijdrage aan de kosten voor nieuwe windparken.

Artikel 7 investeren in waterkwaliteit

 

CN

CO

o

CNJ

O

O

o

     

o

o

 

o

O

o

o

CN

o

o

o

     

O

o

 

O

O

o

o

co

o

CN

o

o

o

     

O

o

 

O

o

o

07

CN

O

CN

o

o

o

     

O

o

 

O

o

o

00

CN

O

CN

o

o

o

     

O

o

 

O

o

o

r--

CN

o

07

f—

co

o

07

f—

co

o

CN

00

07

 

f—

O

f—

o

CN

r-*

 

O

o

o

CN

Lfi

Lfi

 

Lfi

Lfi

t—

   

07

f—

r-

       

CD

CN

O

CN

CN

CO

Lfi

o

CN

co

Lfi

07

CN

00

co

 

r- co

Lfi

07

CN

f—

 

O

o

o

Lfi

Lfi

 

Lfi

Lfi

 

od

 

07

f—

Lfi

r-*

       

2025

f—

r-*

o

f—

r-*

 

07

LO

CN

 

co

r- co

f—

f—

 

O

o

o

cd

Lfi

 

co

Lfi

 

07

 

ö

CN

r>

       

CN

O

CN

r- co

co

o

r-»

co

00

07

r--

   

t—

07

r-*

00

Lfi

CO

 

O

o

o

f—

Lfi

 

f—

Lfi

       

csi

Lfi

       

CO

CN

O

CN

f—

f—

o

f—

f—

co

07

   

r- co

07

00

co

 

O

o

o

f—

co

 

f—

co

       

csi co

       

CN

CN

O

CN

f—

co

00

o

f—

co

00

CN

   

CN

*—

f—

co

r-

07

 

O

o

o

csi

r-

 

csi

r-

     

f—

cd

r>

       

CN

O

CN

CN

00

co

o

CN

00

co

1^

1^

CN

07

CN

CO

o

co

 

O

o

o

co co

 

co co

 

od

i

LO

csi

f—

1

f"

Lfi

       

O

CN

O

CN

f—

07

co

o

f—

07

co

o

r--

CN

00

 

CN

co

f—

07

Lfi

CN

 

o

r>

f—

00

co

CN

00

o

r*

co

 

r*

co

 

ö

CN

i

 

o

CN

1

r>"

 

f"

CN

 

Lfi

CN

07

O

Lfi

r-*

<j)

o

Lfi

r-

07

¦^T

CN

1^

r--

 

Lfi

07

t—

o

r>

f—

 

r>

r-

r>

r>

co

00

f—

CD

CN

cd

 

cd

     

t—

od

   

cd co

r*>'

co

00

o

CN

co

r- co

co co

co

07

co

o

CD

co

co

00

co

 

CN

CN

O

r>

f—

o

 

r>

r>

r>

00

07

CN

Lfi

r>

o

Lfi

CN

f—

ö

 

CD

i

 

cd

f—

i

CN

   

ö

co

f"

co

Totaal mutatie

     

07

CD

1^

od

O

00

LO

           

Artikel 7 investeren in waterkwaliteit

Ui

,E    il

05

o £ -u i.

™ n    «5    a>

8)0 r O ji

v 05 O C 5

Q.~ ^ ? S

S*5 o.;=-|S-E«£

E o o 1> O

O CN -ö cc "

00

f—

o

CN

co

+*

0

c

c/5 E ,05

re t = 0

f—

o

r-*' ,

re, "Ö5 05

o> -u i_

o>    5    T>    3    ®

% £ " ® ¥ 1

£    -5    2    =    §>    s

«    J    »    o    2    :

"O    ¦£    o    ©    =

c    Q.    »-        +-

co Q.    ¦ — co

¦H>    3    07    t    47    O

C/> « _Q co CC 'C

00

o

CN

O)

c

,co

!5

«

ol

c C 'ö

CD '

1 £ £ -C O _g

co $ ®

CO ï ¦£

05 > ^

^ .E 5

ï 0 •

O ffl ®

w o) E °> £ o; -2 15 -ï

O 05 05

w E 2

a>

”> 07

¦ — f

S o

“ CN «/> _

05    *

X 0

s i i S

t—

O

a>    i

"S    05    ^

£¦    os    "o    s_

05    —,    ^    CO    <15

g    05    *    m

C    CN    c    ®    ?

0    u>    o    £    c

¦ü    =    4>    2-    =

c S ¦= ?;

to    OS    ™    —

+-    L    t    O    ü

CO    05    «5    CC    'C

 

05

i> -E ¦B s = -u

S ê o i -5

ö>£ <V 8 ¦=

2 a> o -ë- .5* -Q je „¦ o =

a ¦= ^ jr 3>

£ n ® o £

|oo-S| £

  • 5 £ a 5

O CN "ü «5 >

00

f—

o

CN

CO

+*

0

c

» £

re t =

CN

o ,

^ £

<15    ^ ¦—

co S o) 05

<17    o y — ^

« £ N ¦§ S $

£-5 ?= "5 ¦Ö ± s « S = 2

n a l ^ j- 0) oi co aLos

+- 3 05 t > % Ui

c/5 v) s co O .£, =

 

CN

CO

o

CNJ

           

o

o

CN

           

o

o

co

o

CN

           

o

<J>

CN

O

CN

           

o

00

CN

O

CN

           

o

r--

CN

o

CN

           

o

CD

CN

O

CN

           

o

2025

           

o

CN

O

CN

           

o

CO

CN

O

CN

O

o

o

CD

CN

   

o

1^

o

co

i

   

o

co

o>

csi

CN

CN

CN

O

CN

O

o

o

'3-

   

LD

CD

'3-

   

LD

<o

cd

CN

O

CN

     

CD

CN

   

f—

f—

f—

cd

CN

O

CN

O

CN

 

co

CN

co

 

00

LD

CO

O

O

CN

i

 

f—

00

<J>

O

CN

 

CN

CN

CN

co

CN

CO

CN

CO

i

O

o

CN

i

 

o

O)

CN

csi co

1

00

o

CN

 

CN

CN

CN

i

CD

CD

CD

LD

CN

i

o

o

CN

i

 

LD

r-

o

cd

CN

1

Totaal mutatie

o

o

o

ö

co

r--

co

o

LD

1^

00

CO

O

o

CD

i

   

Artikel 7 investeren in waterkwaliteit

©

'co

¦>

?= i

•—OU)

  • 0) 
    E .E

^ to 0)

CD CO >

CO    o

02

cc cc O

00

o

CN

O)

c

.co

.co ol

CD

U)

~D

u _

-Q CD CD £

.E w

Ai o -M

z §

o >

E J2

CD

IC cc

c

CD

u

u

CD ¦ —

&l

<D CD

È|

LU >

CD

c O

CD L-J

> C CD    CD

CD “ i-

±- —'CD

T3 C -M ¦ —. ¦— CD

CQ E 5

 

4>

o

¦ — rS o

“ CN (/> _

05    ®

X 0

s i i S

 

o

 

O

O

O

o

 

o

o

o

o

 

o

o

o

o

 

o

o

o

o

 

o

o

o

o

 

o

o

o

o

 

o

o

o

o

 

o

o

o

o

 

o

o

o

o

co

o>

 

o

o

f—

o

o

o

f—

csi

CN

 

cd

 

cd

LD

co

 

o

LD

o

o

LD

cd

 

cd

 

cd

f—

f—

f—

 

o

LD

o

o

LD

cd

CN

 

ai

 

ai

00

co

 

LD

LD

o

LD

00

LD

O)

00

ai

CN

 

LD

cd

CN

co

CN

co

 

LD

cq

o

LD

t—

LD

O)

r-

LD

   

csi

cd

o

o

o

 

LD

v—

co co

co

00

LD

LD

LD

 

cd

ö

*—

cd

*—

CN

o ,

   

00

CN

O ,

artikelonderdeel 7 Overige aanlegpro jecten Watervei-ligheid

 

Ontwerpbegroting 2018 artikelonderdeel 7.03 Studiekosten waterkwaliteit

Mutaties

Voorjaarsnota 201

Stand eerste suppletoire begroting 2018 artikelonderdeel 7 Overige aanlegpro jecten Watervei-ligheid

Zoetwaterken- nisimpuls    5.000    1.000    1.000    1.000    2.000

Waterworks 2017    120    40    40    40

Enveloppe Natuur en

Waterkwaliteit    0    - 15.650    15.650

<1

' —    /— C -r—*

CÜ C (D -

0>

¦— T“

^ o

CM

«/> _ 0> £

‘2 0

to n

a>

.S

a

a>

® o ^

S *: ®

+- o ^

C N r O

?-2 iS ¦

“ö .= <i> ~

n ^ re o \p =

+- i_    +-

CO O «5 CO

> ra 00 = 2

?|s i!

_ O O) a>

« ¦c .£ « o C0C+-O-H-re O > re

|2 « &.= s

a>

ffl a>

+J

o «

re "O re c

« 05 |0 +-

o C ® a> cm ¦" ~ ~ O) g « 5 = 23

ilfl

&1Ü

</> _Q .= >

a> £¦

> a> o .£

2» 5 o c

¦iiN ï

  • = 
    o a> a> , "ra "D .E w ra c +- a>

o 2 £ | l= 1» a> .E

00

o o

© o

-g J S-'t

I"

i“

o ®

2 «>

O 4->

d & S I ¦E | ¦8 o

o

c

» £ 05 re re t =

+;    a>    cm    a>    o

ir    ¦=    o>    ^    »

ra    o    c    =    a>

o    +-    ¦—    o    c

_    aj    +-1    —    ~

^    —    O    a>    «

c    9-    2

re    Q.    ^

+-    =    a>    t    =

co    w    .Q    re    O

a>

—> o

¦— T“

^ O ^ CM «/> _ a> 2

2 o

re n

 

CN

CO

o

CNJ

O

o

CN

o

o

co

o

CN

o

O)

CN

O

CN

o

00

CN

O

CN

o

r--

CN

o

CN

o

CD

CN

O

CN

o

2025

o

CN

O

CN

o

CO

CN

O

CN

o

CN

CN

O

CN

o

CN

O

CN

o

O

CN

O

CN

o

O)

O

CN

o

00

o

CN

o

<o

Totaal utatie

 

E

 

c

o

Artikel 7 investere in waterkwaliteit

4>    ^

¦o    •

£¦ £

8 <3> ^ £

2 r- a> fl)

5 o -u ’K

  • N = O)

° o o n

¦ü c a> « c '-P    >

«5 0    c

CO O «5 O

Prijsbijstelling 2018

Dit betreft de toegekende prijsbijstelling tranche 2018 die vanuit de begroting Hoofdstuk XII wordt overgeheveld naar het Deltafonds.

Kasschuiven investeren in waterkwaliteit

Om binnen het Deltafonds tot een sluitende programmering te komen, zijn budgettair neutrale kasschuiven over de diverse jaren via het aanlegprogramma noodzakelijk. Door middel van een kasschuif via artikel 01.02 worden de bedragen in de juiste jaren geplaatst.

Ecologische maatregelen Markermeer

Er is een nieuwe afspraak gemaakt met de partners om de gestelde doelen in het project Ecologische Maatregelen Markermeer te behalen. De vertaling hiervan betekent dat het toegekende budget voor de KRW maatregel wordt teruggeboekt naar de tweede tranche KRW (artikel 7).

Reservering Rijksstructuurvisie Grevelingen

Voor realisatie van het ontwikkelperspectief voor de Grevelingen uit de ontwerp-rijksstructuurvisie Gevelingen Volkerak Zoommeer, stelt het Rijk € 105 miljoen beschikbaar. Dit budget is opgebouwd uit € 75 miljoen uit het budget dat het Regeerakkoord vrijmaakt voor natuur en waterkwaliteit, plus de bestaande reservering van € 30 miljoen uit het Deltafonds.

Enveloppe Natuur en Waterkwaliteit

Met de 1e suppletoire begroting 2018 zijn de gelden van de enveloppe Natuur en waterkwaliteit aan het Deltafonds toegevoegd. Met deze mutaties worden de gelden in de juiste jaren geplaatst.

Zoetwaterkennisimplus

Ten behoeve van het lange termijn onderzoek en monitoring in het kader van de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater, inclusief programma-sturing, gericht op de aanpak medicijnen, nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en opkomende stoffen wordt een bedrag van € 5 miljoen overgeboekt van de investeringsruimte naar studiekosten waterkwaliteit. Projecten worden verstrekt via opdrachtverlening aan de markt en kennisinstituten.

Bijlage 3 Overzicht Hoogwaterbeschermingsprogramma

 

Oorspronkelijke financiering (Bedragen x € 1 mln.)

Bijdragen

 

Totaal

t/m 2017

2018

2019

2020

2021

2022 2024-2032

Waterschappen

Totaal

251

251

         

Spoedwet

HWBP-2

239

239

         
 

HWBP

4

4

         
 

Overige bijdrage

8

8

         

Rijk

Totaal

1.068

772

57

57

57

57

69

Oorspronkelijke financiering

HWBP-2

973

768

39

39

39

39

51

 

HWBP

95

4

18

18

18

18

18

Totaal bijdragen oorspronkelijke financiering

1.320

1.023

57

57

57

57

69

Bestuursakkoord Water (Bedragen x € 1 mln.)

 

Bijdragen

 

Totaal

t/m 2017

2018

2019

2020

2021

2022

2024-2032

Waterschappen

Totaal (50%)

3.564

705

191

191

191

191

191

1.715

 

HWBP-2

791

610

120

5

56

0

   
 

HWBP

2.223

68

57

148

119

153

154

1.370

 

Projectge bonden aandeel

(10%)

550

27

13

38

16

37

37

345

Rijk

Totaal (50%)

3.564

518

191

249

194

166

221

1.826

 

HWBP-2

675

181

105

117

68

47

37

111

 

HWBP

2.889

336

86

132

126

119

184

1.715

Rijksbijdrage Rijkskeringen HWBP

617

5

5

7

11

33

41

423

Totaal bijdragen Bestuursakkoord Water

7.744

1.228

386

447

395

389

453

3.965

 

Totaal bijdragen

 

9.064

2.251

443

504

452

446

522

3.965

Gezamenlijke uitgaven Rijk en Waterschappen (Bedragen x € 1 mln.)

 

Uitgaven

 

Totaal

t/m 2017

2018

2019

2020

2021

2022

2024-2032

HWBP-2

Totaal

2.431

1.714

189

121

129

85

87

106

 

Waterschaps- projecten

2.431

1.714

189

121

129

85

87

106

HWBP

Totaal (100%)

5.728

412

141

209

281

455

388

3.437

 

Waterschaps- projecten

4.949

285

104

157

255

410

340

3.039

 

Programma bureau

82

22

5

5

5

5

5

32

 

Innovatie

144

76

17

9

6

3

6

21

 

HWBP:

opleidingen nieuwe normering/

waterve- ligheid

3

2

1

         
 

Projectge bonden aandeel

(10%)

550

27

13

38

16

37

37

345

Totaal gezamenlijke uitgaven Rijk en Waterschappen

8.159

2.127

330

330

410

540

475

3.543

Uitgaven Rijk (Bedragen x € 1 mln.)

 

Uitgaven

 

Totaal

t/m 2017

2018

2019

2020

2021

2022

2024-2032

HWBP-2

Totaal

256

93

74

39

34

1

1

5

 

Rijkspro jecten

187

47

67

34

30

     
 

Interne kosten

23

16

3

3

3

     
 

Programma bureau

46

30

4

3

2

1

1

5

HWBP

Totaal

649

31

7

9

13

33

41

423

 

Rijkspro jecten

617

5

5

7

11

33

41

423

 

Interne kosten

32

26

2

2

2

     

Totaal uitgaven Rijk

 

905

124

81

48

47

34

42

428

 

Totaal uitgaven

 

9.064

2.251

411

379

457

574

517

3.971

Toelichting bij het extracomptabele overzicht voor het Hoogwa-terbeschermingsprogramma

Conform het wetsvoorstel doelmatigheid en bekostiging Hoogwaterbescherming wordt in de jaarlijkse begroting en verantwoording van het Deltafonds een extra-comptabel overzicht opgenomen waarin inzichtelijk wordt gemaakt hoe de bijdragen van het Rijk en waterschappen zich verhouden tot de uitgaven van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Voor een nadere toelichting op de bekostigingssystematiek van het Hoogwaterbeschermingsprogramma wordt verwezen naar de memorie van toelichting van het voornoemde wetsvoorstel. Het extracomptabele overzicht is als volgt opgebouwd:

De ontvangsten en bijdragen van de waterschappen respectievelijk het Rijk.

  • 1. 
    De bijdrage van de waterschappen bestaat uit de volgende drie elementen.
  • a) 
    De jaarlijkse bijdragen van de waterschappen in de periode 2011-2013 aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma die voortvloeien uit de Spoedwet.
  • b) 
    De bijdragen die voortvloeien uit het Bestuursakkoord Water: totaal € 131 miljoen in 2014 en jaarlijks € 181 miljoen vanaf 2015. Vanaf 2016 worden deze bedragen geïndexeerd op basis van de IBOI, zoals gehanteerd door het Ministerie van Financiën. De bijdragen van de waterschappen bestaan uit een projectgebonden aandeel voor het HWBP dat door de betreffende beheerder direct wordt betaald en een solidariteitsdeel dat via het Deltafonds wordt verevend. Het projectgebonden aandeel bedraagt 10% van de (bruto) begrote uitgaven voor waterschapsprojecten binnen het HWBP.
  • c) 
    Incidentele ontvangsten bijvoorbeeld in het kader van de eindafrekening van projecten.
  • 2. 
    De bijdrage van het Rijk bestaat uit de volgende drie elementen:
  • a) 
    De bijdrage van het Rijk zoals vastgelegd in de bijlage van het Bestuursakkoord Water (nadere toelichting op het onderdeel «Financiering van een beheersbaar programma voor de waterkeringen» van het Bestuursakkoord Water), uitgaande van het toen beschikbare budget binnen de Rijksbegroting voor het Hoogwater-schermingsprogramma.
  • b) 
    De bijdragen die voortvloeien uit het Bestuursakkoord Water:

€ 131 miljoen in 2014 en € 181 miljoen vanaf 2015. Vanaf 2016 worden deze bedragen geïndexeerd op basis van de IBOI, zoals gehanteerd door het Ministerie van Financiën, geïndexeerd met terugwerkende kracht ten opzichte van het prijspeil 2011. Het jaarbedrag prijspeil 2017 bedraagt € 188 miljoen (inclusief project gebonden aandeel).

  • c) 
    De bijdrage van het Rijk aan de maatregelen voor rijkskeringen.

De uitgaven voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma en het tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma

De uitgaven ten behoeve van hoogwaterbeschermingsmaatregelen bestaan uit:

  • a) 
    Waterschapsprojecten: de subsidies (Lees: bij HWBP 100 respectievelijk 90% van de kosten van een sober en doelmatig ontwerp) voor versterkingen van primaire keringen in beheer van de waterschappen.
  • b) 
    Rijksprojecten: de kosten van versterkingen van primaire keringen in beheer van het Rijk. Deze uitgaven komen voor wat betreft het HWBP volledig ten laste van het Rijk.
  • c) 
    Programmabureau: de kosten van het programmabureau.
  • d) 
    Het projectgebonden aandeel van 10%: wordt door de betreffende beheerder zelf direct betaald.
  • e) 
    De interne kosten hebben betrekking op de kosten van de inzet van Rijkswaterstaat-medewerkers binnen de programmabureaus en maken voor de bekostigingssystematiek geen deel uit van de programmabud- getten. Deze kosten vallen onder de 50/50 verdeling en zijn daarom afzonderlijk weergegeven.
  • f) 
    innovatie: Betreft innovaties waaronder de projectoverstijgende verkenningen. Deze kosten vallen onder de 50/50 verdeling. De subsidie beschikking betreft hier 100% bijdrage.

De uitgaven die vallen onder a), c) en f) worden door Rijk en waterschappen voor ieder de helft bekostigd.

De kasschuiven die voortvloeien uit de verschillen tussen de geraamde en begrote uitgaven.

De ontvangsten van de waterschappen vormen een deel van de uitgaven voor het HWBP Het andere deel wordt bekostigd door het Rijk. De uitgaven van het HWBP in de begroting wordt in een bepaald uitgaventempo geraamd. Deze kasplanning komt tot stand op basis van de planningen van de diverse projecten, ingediend door de waterschappen (en RWS). Indien de daadwerkelijke uitgaven afwijken van de geraamde uitgaven of planningen van projecten wijzigen worden de uitgavenbudgetten aangepast door middel van kasschuiven binnen de kaders van de IenW-begroting.

Bijlage 4 Instandhouding

In deze bijlage wordt, in vervolg op eerdere bijlagen met betrekking tot het beheer en onderhoud en vervanging, een toelichting gegeven op de instandhouding van de netwerken die onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van IenW vallen. Dit betreft het Hoofdwatersysteem, het Hoofdwegennet, het Hoofdvaarwegennet en het Hoofdspoorwegnet.

Allereerst wordt de instandhoudingsfilosofie nader toegelicht. Vervolgens is een overzicht van beschikbare en benodigde middelen tot en met 2032 opgenomen waarna verder wordt ingegaan op de wijze waarop met Beheer en Onderhoud wordt omgegaan in relatie tot DBFM contracten.

  • 1. 
    In stand houden Rijksinfrastructuur

De Nederlandse infrastructuurnetwerken behoren tot de beste én meest intensief gebruikte netwerken ter wereld. Een goede instandhouding van deze netwerken is een randvoorwaarde voor de veiligheid en de bereikbaarheid van Nederland. Om dit zo te houden borgen IenW en de uitvoeringsorganisaties RWS en ProRail systematisch de instandhouding van de netwerken over de gehele levenscyclus.

Scope instandhouding

Onder instandhouding vallen alle activiteiten op het vlak van beheer en onderhoud en vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur.

Bij Spoor wordt hiervoor de afkorting BOV gehanteerd. Bij de RWS netwerken wordt onderscheid gemaakt tussen respectievelijk Beheer en Onderhoud (BenO) en Vervanging en Renovatie (VenR). Tot het domein van het beheer behoren activiteiten die gericht zijn op het reguleren van het gebruik: verkeersleiding en capaciteitsmanagement, verkeersmanagement en watermanagement. Onderhoud betreft de activiteiten die erop zijn gericht de beoogde (ontwerp)levensduur van de infrastructuur te realiseren. Vervanging is het begin van een nieuwe levenscyclus van een nieuw object, terwijl renovatie zich erop richt de levensduur van het bestaande object te verlengen. Het gaat expliciet niet om activiteiten die gericht zijn op aanleg van nieuwe of uitbreiding van bestaande infrastructuur.

Aanpak instandhouding

De instandhouding van de netwerken wordt op de volgende wijze aangepakt.

Uitgangspunt 1: Een goede instandhouding moet worden geborgd over de gehele levenscyclus van infrastructuur

Een goede instandhouding van het hoofd(vaar)wegennet, het hoofdwatersysteem en het hoofdspoorwegennet is een randvoorwaarde voor de veiligheid, de bereikbaarheid en de leefbaarheid van Nederland. Om dit te bereiken moet de duurzame instandhouding van de netwerken systematisch over de gehele levenscyclus worden geborgd.

Uitgangspunt 2: Prestaties en optimalisatie kosten/hinder staan centraal

Bij de instandhouding van de netwerken staan de prestaties die deze netwerken moeten leveren en de doelmatigheid van onderhoud centraal. Het zijn immers de prestaties, zoals de beschikbaarheid, betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van de infrastructuur die de gebruikers zelf direct ervaren. Over deze te leveren prestaties maakt IenW afspraken met ProRail en worden binnen IenW afspraken gemaakt met RWS. Deze afspraken vormen de basis van het onderhoud dat door ProRail en RWS op basis van daarbij horende beheer- en onderhoudsregimes wordt verzorgd.

De prestaties van de infrastructuur worden gemeten en uitgedrukt in prestatie-indicatoren. De indicatoren leggen de verbinding tussen de sturing op en verantwoording over de gewenste prestaties.

De prestatieafspraken met ProRail zijn opgenomen in de 10-jarige beheerconcessie en de jaarlijkse beheerplannen. Met RWS wordt een Service Level Agreement (SLA) met een looptijd van 4 jaar afgesproken. Vanaf begin 2018 is een nieuwe SLA van kracht, deze loopt tot en met 2021.

Met de uitvoeringsorganisaties worden afspraken gemaakt over de gewenste prestaties en hiervoor worden de benodigde middelen beschikbaar gesteld. De uitvoeringsorganisaties RWS en ProRail zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de daarbij horende beheer- en onderhoudsregimes.

Daarop aanvullend wordt bij de netwerken van RWS voor vervangingsop-gaven projectsturing toegepast. Ook hierbij staan prestaties van het netwerk en optimalisatie centraal. De projectmatige sturing van vervan-gingsopgaven verloopt op basis van opdrachten voor tranches van projecten. Deze projecten worden in een doorlopende cyclus van lange termijn prognoses en inspecties bepaald.

Prestaties RWS

 

Prestatie-

Prestatie-indicator

Streef-

Reali-

Reali-

gebied

 

waarde

satie

satie

     

2016

2017

Hoofdwegennet

Beschik-

Technische beschikbaarheid van de weg

90%

99%

99%

baarheid

Maximaal aandeel files door werk in uitvoering a.g.v. aanleg en gepland onderhoud ten opzichte van alle files

10%

4%

3%

 

Levering verkeersgegevens:

  • Beschikbaarheid data voor derden

90%

93%

93%

 
  • Actualiteit data voor derden

90%

98%

98%

Veiligheid

Voldoen aan norm voor verhardingen

99,9%

99,81%

99,81%

 

Voldoen aan norm voor gladheidbestrijding

95%

99%

99%

Hoofdvaarwegennet

BeschikbaarheidStremmingen gepland onderhoud

0,8%

0,2%

0,5%

Betrouw baarheid

Stremmingen ongepland onderhoud

0,2%

0,1%

0,2%

 

Tijdig melden ongeplande stremmingen

97%

98%

99%

 

Vaargeul op orde:

  • Toegangsgeulen

95%

   
 
  • Hoofdtransportassen

90%

   
 
  • Hoofdvaarwegen

70%

Nieuw in

Nieuw in

 
  • Overige vaarwegen

65%

2018

2018

Veiligheid

Vaarwegmarkering op orde

95%

98%

97%

Hoofdwatersysteem

Watervei-

Handhaving kustlijn

90%

92%

92%

ligheid

Beschikbaarheid stormvloedkeringen

100%

60%

60%

 

Waterhuishouding op orde

 

Nieuwe

Nieuwe

     

definitie

definitie

   

100%

in 2018

in 2018

 

Betrouwbaarheid informatievoorziening

95%

95%

100%

Bron RWS

Prestaties ProRail

 
 

Bodem- waarde

Streefwaarde

20191

Realisatie

2016

Realisatie

2017

Prestatie-indicator

Klantoordeel reizigersver-voerders

6

7,0

6,6

6,7

Klantoordeel goederenvervoerders

6

7,0

6,3

6,3

Reizigerspunctualiteit 5 minuten HRN (gezamenlijk met NS)

88,9%

91,1%

90,6%

91,6%

Reizigerspunctualiteit 15 minuten HRN (gezamenlijk met NS)

96,7%

97,3%

97,3%

97,4%

Reizigerspunctualiteit 5 minuten HSL (gezamenlijk met

NS)

82,1%

84,1%

81,7%

83,5%

Punctualiteit 3 minuten reizigersverkeer totaal

86,8%

89,9%

89,4%

90,5%

Punctualiteit 3 minuten regionale series

92,4%

93,4%

94,1%

93,9%

Transitotijd goederenvervoer

7,5%

6,3%

Nieuw in 2018

Nieuw in 2018

Geleverde treinpaden

97,5%

98,2%

98,1%

98,1%

Impactvolle storingen op de infra

610

546

602

627

1 Handhaving op de geleverde prestaties vindt plaats op basis van de afgesproken bodem-waarde. Voor het jaar 2019 geldt een streefwaarde waarop een evaluatie plaats vindt bij de midterm review van de huidige concessie.

Bron: Beheerplan ProRail 2018 en Jaarverslag ProRail 2018

IenW en ProRail hebben een aantal prestatie-indicatoren doorontwikkeld zodat deze beter aansluiten bij de beleving van de reiziger en verlader en daarnaast beter passen bij de sturing door ProRail. In 2017 en 2018 is in dit kader al een aantal prestatie-indicatoren gewijzigd. Zo wordt bijvoorbeeld per 2018 gestuurd op de transitotijd van het goederenvervoer2 in plaats van op de punctualiteit van het goederenvervoer, mede omdat de goederensector daar meer belang aan hecht.

Verbeteren prestatiesturing Hoofdwegen, Hoofdvaarwegen en Hoofdwatersysteem

In de SLA 2018 - 2021 zijn - in aanvulling op en als integraal onderdeel van de prestatieafspraken en het beschikbaar stellen van budgetten -ontwikkelafspraken vastgelegd. Deze hebben betrekking op het aanpassen van de systematiek, het uitvoeren van pilots en het toepassen van nieuwe technieken. De ontwikkelafspraken moeten ertoe leiden dat bij de daaropvolgende SLA (2022-2025) keuzemogelijkheden beter kunnen worden onderbouwd en er meer inzicht is in de mogelijkheden om prestaties te differentiëren en de effecten die dat heeft op zowel de beleidsdoelen als de benodigde middelen.

lenW onderzoekt, in lijn met de aanbeveling van de Rekenkamer, de mogelijkheid indicatoren te ontwikkelen om de doelmatigheid van onderhoud van de door RWS beheerde netwerken inzichtelijk te maken.

De afgelopen jaren zijn diverse gegevens bijgehouden die input kunnen leveren voor een doelmatigheidsindicator. Denk bijvoorbeeld aan het optreden van onverwachte schades en de mate van uitgestelde onderhoudswerkzaamheden. Of er eenduidige relaties zichtbaar worden moet nog duidelijk worden.

Het ontwikkelen van indicatoren die daadwerkelijk iets zeggen over doelmatigheid van BenO is complex, doordat veel factoren van invloed zijn op input, output, outcome en de bijbehorende doelmatigheid. Zo is het feitelijke weer (bijvoorbeeld een strenge of zachte winter) bepalend voor het wel of niet optreden van veel onverwachte schades en daarmee het schuiven in onderhoudsprogrammeringen. Ook andere programma's zoals Aanleg en Vervangingen en Renovaties hebben een relatie met de doelmatigheid. Bepaalde onderhoudswerkzaamheden kunnen bijvoorbeeld uitgesteld worden in het geval een aantal jaar later een renovatieproject geprogrammeerd staat.

Dit betekent dat het traject om te komen tot een doelmatigheidsindicator op voorhand niet voorspelbaar is. Het is plannen, uitvoeren, evalueren en bijschaven (leren door doen).

Onderhoudsplanning

De keuze van het juiste moment van ingrijpen bij het verrichten van onderhoud aan of het vervangen of renoveren van infrastructuur wordt bepaald aan de hand van:

  • 1. 
    Het onderhoud dat volgens het vigerend beheerconcept noodzakelijk is voor de te leveren prestaties van het netwerk.
  • 2. 
    Resultaten uit het inspectieprogramma van de assets.
  • 3. 
    De mogelijkheid voor het bundelen van werkzaamheden om hinder te beperken en/of kosten te besparen.

Ad 1. Het onderhoud dat volgens het vigerend beheerconcept noodzakelijk is voor de te leveren prestaties van het netwerk.

Op basis van de beleidsdoelen bereikbaarheid, veiligheid en duurzaamheid worden de prestatieniveaus van de netwerken bepaald en de (functie) eisen aan het areaal toegekend. Hierbij valt te denken aan de functies die de onderdelen van het areaal moeten vervullen en de manier waarop deze functies bijdragen aan de prestaties op netwerkniveau. Ieder onderdeel van het areaal heeft een hierbij aansluitend onderhoudsplan waarin rekening wordt gehouden met de risico's voor de prestatie bij het gehanteerde onderhoudsscenario. Dit geheel resulteert in het vigerend beheerconcept.

Ad 2. Resultaten uit het inspectieprogramma van de assets.

De beheerders van de netwerken hebben een actueel inzicht in (de staat van) het bestaande areaal en de onderhoudsbehoefte daarvan. De daarvoor noodzakelijke informatie wordt actueel gehouden op basis van (een programma van) risicogestuurde inspecties waarmee de werkelijke staat van objecten wordt bijgehouden.

Ad 3. De mogelijkheid voor het bundelen van werkzaamheden om hinder te beperken en/of kosten te besparen.

Behalve de staat van de objecten wordt bij het plannen van de uitvoering van werkzaamheden ook rekening gehouden met de mogelijkheden om activiteiten te bundelen om daarmee kosten te besparen en/of hinder voor gebruikers te beperken.

Uitgesteld en achterstallig onderhoud

De hierboven geschetste aanpak leidt ertoe dat de planning van onderhoudswerkzaamheden flexibel van aard is. Dit betekent dat met het oog op de efficiëntie, onderhoud eerder of later kan worden uitgevoerd dan volgt uit het vigerende beheerconcept. Er is dan sprake van vervroegd of uitgesteld onderhoud.

Voor uitgesteld onderhoud wordt de volgende definitie gehanteerd:

«Er is sprake van uitgesteld onderhoud (of vervanging) als de assets wel blijven voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en/of prestatieafspraken 3 terwijl bewust wordt afgeweken van het vigerend beheerconcept waarbij de keuze voor het moment van onderhoud of vervanging wordt bepaald op basis van feitelijke technische conditie en planoptimali-satie of prestatieafspraken.»

Met uitstel en vervroegen van onderhoud wordt beoogd om efficiënter en met minder hinder te werken.

Uitgesteld onderhoud wordt onderscheiden van «achterstallig onderhoud». Voor achterstallig onderhoud wordt de volgende definitie gehanteerd:

«Er is sprake van achterstallig onderhoud (of vervanging) als de assets niet meer voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en/of prestatieafspraken.»

Achterstallig onderhoud wordt direct aangepakt indien dit noodzakelijk is voor het veilig functioneren van de netwerken.

Uitgesteld onderhoud heeft geen gevolgen voor de veiligheid. Uitgangpunt is dat de assets blijven voldoen aan geldende veiligheidsnormen en/of prestatieafspraken. Bij achterstallig onderhoud voldoen de assets niet meer aan de geldende veiligheidsnormen en/of prestatieafspraken. Daar waar sprake is van achterstallig onderhoud worden de onderhoudsmaatregelen die nodig zijn om de achterstalligheid op te heffen zo snel mogelijk in de onderhoudsprogrammering opgenomen en uitgevoerd. Daar waar de verkeersveiligheid in het geding kan zijn worden bovendien tijdelijke beheersmaatregelen genomen zoals tijdelijke afscherming of snelheidsverlaging.

RWS-netwerken:

In het jaarverslag van het Infrastructuurfonds (Tweede Kamer, vergaderjaar 2016-2017, 34 725 A, nr. 1) en van het Deltafonds over 2016 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2016-2017, 34 725 J, nr. 1) is voor de eerste keer gerapporteerd over het volume aan uitgesteld en achterstallig onderhoud aan het einde van 2016.

De omvang van het uitgesteld onderhoud wordt jaarlijks gemonitord.

Deze monitoring loopt nu twee jaar. Op basis van 2 meetpunten is het nog te vroeg een norm te bepalen. Na een aantal jaren kan worden bezien of er een norm (beheersbare prikkel) af te leiden valt uit de bijgehouden informatie en hoeveel uitgesteld onderhoud acceptabel is. Dit past in de lijn die is uitgedragen in de bestuurlijke reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer over de Instandhouding van het Hoofdwatersysteem dat eerst ervaring wordt opgedaan en dat inzichtelijke informatie werkende weg zal worden aangescherpt.

Het bepalen van de omvang van het uitgesteld onderhoud is geoperationaliseerd door te kijken welke onderhoudsmaatregelen per 1 januari 2018 op basis van het gebruikte onderhoudsregime een geadviseerd onder-houdsmoment hadden in 2017 of eerder. Voor het bepalen van de omvang van het achterstallig onderhoud is van de uitgestelde onderhoudsmaatregelen beoordeeld of de assets niet meer voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en/of prestatieafspraken.

In onderstaande tabel is de totale omvang van het volume aan uitgesteld-en achterstallig onderhoud per modaliteit eind 2017 weergegeven.

 

Netwerk

volume uitgesteld onderhoud

 

waarvan achterstallig

 

2016

2017

2016

2017

Hoofdwegennet

€ 226 mln

€ 314 mln

€ 15 mln

€ 2,6 mln

Hoofdvaarwegennet

€ 244 mln

€ 350 mln

€ 24 mln

€ 36 mln

Hoofdwatersysteem1

€ 37 mln

€ 80 mln

€ 0 mln

€ 6,8 mln

1 Hierbij zijn de kosten voor de kustlijnzorg buiten beschouwing gelaten. Dit is gedaan omdat de opdrachtnemer de vrijheid heeft de suppleties uit te voeren binnen de door het contract bepaalde periode, met een beperkte mogelijkheid tot uitloop.

Hoofdspoorwegnet:

De hiervoor beschreven aanpak voor het in stand houden van de infrastructuur leidt ertoe dat de planning van onderhoudswerkzaamheden flexibel van aard is. Met het uitstellen en vervroegen van onderhoud wordt beoogd efficiënter en met minder hinder te werken. In de brief van 30 juni 2017 is Tweede Kamer geïnformeerd over de gezamenlijk met partijen in de spoorsector ontwikkelde nieuwe visie en werkwijze voor toekomstbestendig en efficiënt werken aan het spoor. Het gezamenlijke vertrekpunt waaruit gewerkt wordt, is de optimale balans tussen 1. de onderhouds- en vervangingsbehoefte die er is om het spoor betrouwbaar te houden; 2. daarbij zo min mogelijk hinder voor reizigers en verladers als gevolg van werkzaamheden aan het spoor te veroorzaken; en 3. het efficiënt omgaan met de beschikbare financiële middelen voor het werken aan het spoor. In dat kader wordt ook gekeken op welke wijze zinvol binnen de toegepaste onderhoudsfilosofie gerapporteerd kan worden over het eventuele volume aan uitgesteld onderhoud.

Nog uit te voeren werkzaamheden (NUTW)

In de begroting van het agentschap Rijkswaterstaat is de balanspost reeds uitgevoerde/nog uit te voeren werkzaamheden opgenomen. De omvang van deze balanspost wordt aan het eind van ieder jaar rekenkundig bepaald. De post is bedoeld om vertragingen en/of versnellingen in de werkzaamheden van het agentschap Rijkswaterstaat op te vangen. Tijdens de voorbereiding en uitvoering van werkzaamheden kan immers blijken dat deze op een later of eerder moment gerealiseerd zullen worden dan tijdens de planning van de begroting was voorzien. Dat kan diverse oorzaken hebben. Zo wordt met uitstel en vervroegen van onderhoud beoogd om efficiënter en met minder hinder te werken. Daarnaast kan er sprake zijn van uitvoeringstegenvallers of van vertragingen in de aanbestedingsprocedures.

In 2018 wordt bekeken in hoeverre de middelen van de juist afgeronde SLA-periode (2013-2017) op de balanspost betrekking hebben werkzaamheden die wel waren gepland binnen de afgeronde SLA-periode, maar die nog niet (volledig) zijn uitgevoerd of later zijn geprogrammeerd, te weten in de SLA periode 2018-2021. Indien er meer middelen beschikbaar zijn dan daadwerkelijk nodig voor deze nog niet volledig uitgevoerde werkzaamheden kunnen deze alternatief worden aangewend. Bij te weinig middelen op de balanspost zal aanvulling plaats moeten vinden, of prestatieafspraken moeten worden aangepast. Daarover wordt bij de ontwerpbegroting 2020 gerapporteerd.

De omvang van de balanspost is ultimo 2017 t.o.v. ultimo 2016 gestegen met € 1 miljoen. Deze stijging wordt in belangrijke mate veroorzaakt doordat de in het verleden ontstane tekorten als gevolg van schadevaren en -rijden zijn aangevuld. Dit was nodig om te waarborgen dat uitgestelde onderhoudsmaatregelen ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden.

De opbouw van de post NUTW per ultimo 2017 is als volgt:

 

Omschrijving

 

Bedrag € mln.

Beheer en onderhoud en verkeersmanagement

  • a) 
    Hoofdwatersysteem

244

 
  • b) 
    Hoofdwegennet

28

 
  • c) 
    Hoofdvaarwegennet

22

 

Subtotaal Beheer en onderhoud en verkeersmanagement inclusief Landelijke Taken

 

294

 

Overig

  • w) 
    Hoofdwatersysteem

34

 
  • x) 
    Hoofdwegennet

13

 
  • y) 
    Hoofdvaarwegennet

31

 
  • z) 
    Overig

-/-3

 

Subtotaal Overig

 

75

 

Totaal

 

369

Hieronder worden de belangrijkste posten toegelicht die de opbouw van de post NUTW bepalen.

Ad a): Van de € 244 miljoen voor het Hoofdwatersysteem heeft € 61 miljoen betrekking op de middelen die in de begroting 2015 beschikbaar zijn gesteld voor het artikel waterkwaliteit op het Deltafonds. Deze middelen zijn aan dat artikel toegevoegd in de jaren 2017 tot en met 2020. De balanspost wordt hierdoor in hetzelfde tempo verminderd. Een post van € 97 miljoen heeft betrekking op middelen voor de kustlijnzorg. Die mogen door de opdrachtnemer besteed worden binnen de contractperiode, zodat deze de uitvoeringsplanning over de looptijd van het contract kan optimaliseren. Daarnaast is € 47 miljoen bestemd voor noodzakelijke onderhoudsmaatregelen in de SLA 2018-2021. Over de resterende € 39 miljoen moet nog nadere besluitvorming plaatsvinden zoals hierboven is aangegeven.

Ad b): Over het saldo van € 28 miljoen moet nog nadere besluitvorming plaatsvinden zoals hierboven is aangegeven

Ad c): De balanspost op het Hoofdvaarwegennet ad € 22 miljoen heeft voor € 26 miljoen betrekking op Reeds Uitgevoerd Werk. Het gaat om de Overdracht van de Gekanaliseerde Hollandse IJssel aan het Waterschap. De toekomstige beheer en onderhoudslasten zijn toen in één keer afgekocht. Deze post loopt af in jaarlijkse porties van € 3 miljoen. Over het saldo van € 48 miljoen moet nog nadere besluitvorming plaatsvinden zoals hierboven is aangegeven.

Ad w): Van de € 34 miljoen voor het Hoofdwatersysteem heeft € 15 miljoen betrekking op Herstel en Inrichting en € 13 miljoen op Verkenningen en Planuitwerkingen.

Ad x): Van de € 13 miljoen op het Hoofdwegennet is € 65 miljoen bestemd voor servicepakketten. Daar staat tegenover dat er sprake is van Reeds Uitgevoerd Werk van € 30 miljoen voor Verkenningen en Planuit-werkingen.

Ad y): De balanspost op het Hoofdvaarwegennet heeft bijna volledig betrekking op NoMo AOV.

Balansposten ProRail

Tussen IenW en ProRail is sprake van een subsidierelatie waarbij is afgesproken dat:

  • • 
    Overschotten en tekorten bij ProRail op uitgevoerde werkzaamheden (zoals aanbestedingsmeevallers) worden toegevoegd c.q. onttrokken aan de egalisatiereserve op de balans bij ProRail. De egalisatiereserve mag maximaal + of - 5% van de (vijfjaars gemiddelde) subsidie bedragen. De egalisatiereserve per eind 2017 bedraagt - € 3 miljoen.
  • • 
    Overschotten bij ProRail die betrekking hebben op verleende subsidies die pas later in de tijd benodigd blijken te zijn, worden jaarlijks, na vaststelling van de subsidie, terugbetaald aan IenW en weer toegevoegd aan de middelen in het Infrastructuurfonds, waarna ze door ProRail weer kunnen worden aangevraagd in het jaar dat deze middelen alsnog benodigd zijn.

Ontwikkelingen in het areaal

Bovenstaande aanpak wordt toegepast bij het beheer en onderhoud van bestaande infrastructuur. Bovendien krijgt instandhouding bij de aanleg van nieuwe infrastructuur reeds aandacht door bij de besluitvorming de onderhoudskosten over de hele levenscyclus in beeld te brengen (Life Cycle Costing, LCC). Op deze wijze worden niet alleen de kosten voor aanleg, maar ook de kosten voor toekomstig onderhoud bij de besluitvorming betrokken. Indien een beslissing tot de nieuwe aanleg tot hogere onderhoudskosten leidt, worden bij de startbeslissing van de verkenning, naast de investeringskosten, ook deze meerkosten voor het onderhoud op de begroting van de fondsen gereserveerd. Wanneer de realisatie van het aanlegproject aanvangt worden deze gereserveerde middelen toegevoegd aan het Beheer en Onderhoudsbudget.

Hieronder wordt inzicht gegeven in de omvang van het areaal in beheer bij RWS en ProRail per verantwoording 2017.

 

Areaal Hoofdwegen

Eenheid

 

Rijbaanlengte    Hoofdrijbaan

km

5.804

Verbindingswegen en op- en afritten

km

1.677

Areaal asfalt    Hoofdrijbaan

km2

76

Verbindingswegen en op- en afritten

km2

15

Groen areaal

km2

181

Verkeerssignalering op rijbanen

km

2.777

Verkeerscentrales

stuks

6

Spits- en plusstroken

km

321

Viaduct over RW

stuks

1.017

Viaduct in RW

stuks

1.855

Brug vast

stuks

730

Brug Beweegbaar

stuks

54

Tunnel

stuks

27

Aquaduct

stuks

16

 

Areaal Hoofdvaarwegen

Eenheid

 

Vaarwegen:

km

7.082

  • waarvan binnenvaart

km

3.437

  • waarvan zeevaart

km

3.646

Schutsluiskolken

stuks

130

Bruggen beweegbaar

stuks

115

Bruggen vast

stuks

217

Afmeervoorziening

stuks

10.090

 

Areaal Hoofdwatersysteem

Eenheid

 

Kustlijn

km

293

Stormvloedkeringen

aantal

5

Dammen, dijken en duinen, uiterwaarden w.o.:

  • Dijken, dammen en duinen, primaire waterkeringen

km

189

  • - 
    Niet primaire waterkeringen/duinen

km

643

  • - 
    Uiterwaarden in beheer Rijk

ha

5.178

Binnenwateren

km2

3.051

Spui-, uitwateringssluiskolken

stuks

92

Gemaal

stuks

20

Kunstwerken t.b.v. natuur

stuks

13

Stuwcomplex

stuks

10

Hoogwaterkering

stuks

2

Waterreguleringswerken

stuks

96

Sifons / duikers / hevel

stuks

563

Bron: RWS NIS

 

Areaal Spoorwegen

Eenheid

 

Netlengte in exploi-

   

tatie    Totaal(excl. HSL-infra)

km

3.049

Waarvan enkelsporig

km

950

Waarvan meersporig

km

2.099

Totale spoorlengte

km

7.146

Wissels

stuks

6.922

Overwegen

stuks

2.369

Seinen

stuks

11.890

Stations

stuks

404

Bruggen (beweegbaar)

stuks

56

Tunnels

stuks

18

Bron: Jaarverslag ProRail 2017

o o o

03 >

"O

o

-Q

O £ 03 O -t->    <T)

o co § co

-t-> Cü O Cü

O O "O 03

.El

N -Q

O o

CD "O

Ë ü

CD O

CD CO CD

CD

"O

c

c

.¦o

c

CD

CO

CD

L_

Q.

CD

03

CM

00

O

CM

c

CD

C 1^.

CD «-

>    O CD CM ¦*—>

^ C

P .=

i05

>    CM CD Q_ CD O

£ O

CD

03

C

_CÜ

O

O

>

CD

CD

O

-C CD -Q +-> CD 03 "O O -Q CD "O s— CD > O c

CD

E

CD

C

c

O

c

V

3>

O

¦ CD

o £

-t-> Cü

2 -o

M— CD O O)

  • c -C CD

CD c

-Q C

+7" O CD co 03

"O _c o o -Q M CD Q

"O > _co O Cü c

r- CD

<ü ®

+-» c

-t-J

CD

03 ^3

¦O E

CD

c

+-> m

>    3

° 5

CD O

*“ O

c

CD CO 03 C v

03 —

c c

Cü Cü

s >

CD CD

>    'Z

£= ®

E

s—

O

4—

C

03

C

<u

>

»- o

+T- Z.

03

CD

-Q Q.

C

O

CD

"O

o

o

a

w

c

V 3>

V

O

CO

CD

-Q

CD

"O

E

c

CD

w O CO -*-¦

CD o CD 2

E

o

03

_C

03

03

CD

N

CD

O

4—>

CD

C

"O

CD

03

O

CD

>

O

c

O

k

c

V

U)

c

'5

c

<u

>

V

>

¦ü

3

O

C

O

+*

O

V

a

(O

<u

c m m CD CO

E

CD 03 Cü C Cü

03

_C

03

C

>

1—

CD

>

c

CD

i_

CD

CD

V

¦ü

c

o

V

V

üï

"C

3

m ¦

CM «

CÓ §

CD O CD CO 03

o .E

> >

CO CD O _Q 4—    ¦»

C "O

o

c o

> ¦£

CD

CO

O

N

V

>

o

CM

 

2018-2032

8.696.139

55.977

259.530

7.265.536

237.297

7.818.341

877.800

 

6.215.140

2032

594.843

3.734

16.334

480.129

14.846

515.043

79.800

 

452.668

2031

594.843

3.734

16.334

480.129

14.846

515.043

79.800

 

433.230

2030

594.843

3.734

16.334

480.129

14.846

515.043

79.800

 

413.731

2029

594.843

3.734

16.334

480.129

14.846

515.043

79.800

 

413.798

2028

584.575

3.734

16.334

469.861

14.846

504.775

79.800

 

412.029

2027

575.279

3.726

15.869

461.439

14.446

495.479

79.800

 

409.448

2026

575.282

3.726

15.873

461.438

14.446

495.482

79.800

 

406.854

2025

575.281

3.726

15.872

461.438

14.446

495.481

79.800

 

407.943

2024

547.150

3.728

15.961

433.146

14.515

467.350

79.800

 

408.096

2023

548.693

3.729

16.102

434.416

14.646

s

79.800

 

411.966

467.182    468.

 

2022

546.982

3.730

16.132

432.655

14.665

79.800

428.159

2021

583.155

3.733

20.652

539.604

19.166

583.155

°

 

394.738

2020

511.792

3.736

20.072

469.466

18.519

511.792

°

 

406.890

2019

581.719

3.737

19.893

539.748

18.342

581.719

=>

 

1

   

s

2018

686.859

3.736

21.435

641.810

19.879

686.859

°

 

422.290

Artikelonderdeel

Hoofdwegen    Behoefte/raming

IF 12.01    Verkeersmanagement

IF 12.06.02    Verkeersmanagement

Landelijke Taken

IF 12.02.01    Beheer en Onderhoud

IF 12.06.02    Beheer en Onderhoud

Landelijke Taken

Totaal budget Verkeersmanagement en Beheer en Onderhoud Hoofdwegen

Potentieel tekort Hoofdwegen

 

Spoorwegen    Behoefte/raming

 

6.215.140

6.215.140

   

3.897.278

129.825

76.059

3.414.325

452.668

452.668

«=>

 

257.902

8.655

5.073

§

     

433.230

433.230

=>

 

257.902

8.655

5.073

§

     

413.731

413.731

°

 

280.742

8.655

5.073

243.940

413.798

413.798

°

 

280.741

8.655

5.073

243.939

412.029

412.029

°

 

279.879

8.655

5.073

243.078

409.448

409.448

°

 

239.669

8.655

5.073

202.873

406.854

406.854

°

 

239.769

8.655

5.073

202.968

407.943

407.943

°

 

239.766

8.655

5.073

202.966

408.096

408.096

°

 

239.828

8.655

5.073

203.023

411.966

411.966

°

 

240.642

8.655

5.073

203.857

428.159

428.159

°

 

241.492

8.655

5.073

204.677

394.738

394.738

°

 

209.521

8.655

5.073

189.510

406.890

406.890

°

 

287.423

8.655

5.062

267.651

393.300

1

=>

 

311.094

8.655

5.062

291.313

s

   

422.290

422.290

°

 

290.909

8.655

5.062

272.330

Budget beheer en onder houd (incl. verkeersma-nagement)2

Totaal budget Beheer en Onderhoud Hoofdspoorwegen

Potentieel tekort Hoofdspoorwegen

 

Behoefte/raming

Verkeersmanagement

Verkeersmanagement Landelijke Taken

Beheer en Onderhoud

IF 13.02

   

Hoofdvaarwe gen

IF 15.01

IF 15.06.02

IF 15.02.01

  • 2. 
    Vervanging en Renovatie1

Artikel    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024    2025    2026    2027    2028    2029    2030    2031    2032    2018-2032

 
 

2.513.245

 

8.318.289

 

968.248

 

890.404

 

1.158.761

13.848.947

 

33.685.248

 

°

 

645.611

 

°

 

445.202

 

166.317

1.257.130

 

2.600.152

 

°

 

624.858

 

°

 

445.202

 

166.320

1.236.380

 

2.559.977

 

335.237

 

551.038

 

°

 

°

 

166.320

1.052.595

 

2.379.533

 

297.385

 

g

 

32.532

 

°

 

166.320

1.047.365

 

2.374.369

   

s

         
 

297.385

 

528.969

 

62.127

 

°

 

156.684

1.045.166

 

2.359.271

 

29.502

 

536.178

 

13.255

 

°

 

40.000

618.935

 

1.889.165

 

74.117

 

516.231

 

13.199

 

°

 

40.000

643.547

 

1.907.775

 

152.597

 

505.765

 

88.227

 

°

 

40.000

8

 

2.089.162

           

ta co

 
 

235.848

 

507.903

 

116.051

 

°

 

50.598

910.400

 

2.128.910

 

267.320

 

505.891

 

113.797

 

°

 

QQZÏZ

908.307

 

2.164.164

 

245.480

 

523.228

 

131.506

 

°

 

21.449

921.663

 

2.170.284

 

215.765

 

499.420

 

139.836

 

°

 

22.526

877.547

 

2.191.698

 

173.615

 

568.374

 

108.716

 

°

 

24.525

875.230

 

2.196.408

 

135.429

 

616.816

 

71.726

 

°

 

36.861

860.832

 

2.301.984

 

53.564

 

636.879

 

77.276

 

°

 

39.542

807.261

 

2.372.396

Hoofdwegen

IF 12.02.04    Budget

Hoofdwegen

Spoorwegen

IF 13.02    Budget

Hoofdspoorwe gen

Hoofdvaarwegen

IF 15.02.04    Budget

Hoofdvaarwe gen

Nader toe te delen Infrastructuurfonds2

IF 18.12    Budget

Vervanging en Renovatie

Hoofdwatersysteem

DF 3.02.03    Budget

Hoofdwatersys teem

Totaal budget Vervanging en

Renovatie

 

Totaal budget verkeers-/ watermanagement, Beheer en Onderhoud en Vervanging en

Renovatie

ö) -Q

-Q <j>

Door verschillen in aansturing en organisatie tussen ProRail en RWS is een vergelijking tussen de budgetten voor BOV van Spoor met de RWS-netwerken (Wegen, Vaarwegen en Water) niet altijd te maken:

  • • 
    De budgetten Verkeersmanagement zijn bij ProRail onderdeel van de reguliere BOV-budgetten.
  • • 
    De apparaatskosten van ProRail (exclusief de apparaatskosten van aanlegprojecten) maken deel uit van de BOV reeksen. Voor een goede vergelijking van de cijfers zijn deze apparaatskosten in bovenstaande tabel niet meegenomen. Hierdoor wijken de budgetten af van die in artikel 13 van de begroting van het Infrastructuurfonds.

2a Budgetbehoefte en beschikbaar budget Beheer en Onderhoud Hoofdwegen, Hoofdvaarwegen en Hoofdwatersysteem

RWS heeft, zoals aangekondigd in de instandhoudingsbijlage van de begroting 2017, ten behoeve van de SLA 2018-2021 het benodigde langjarige bedrag voor Beheer en onderhoud voor het geldende prestatieniveau in beeld gebracht. Dit is gebeurd aan de hand van de hierboven beschreven flexibele en risico- en prestatiegestuurde onderhoudsplanning (assetmanagement). Na herijking van de lange termijn ramingen is met RWS in overleg gegaan en is kritisch gekeken of aanvullend budget echt nodig is. Voor de SLA 2018-2021 zijn de beschikbare budgetten in overeenstemming met behoefte van de feitelijke onderhoudsprogram-mering voor deze periode. Die onderhoudsprogrammering is gebaseerd op onder andere de uitgevoerde inspecties en daarmee op de werkelijke toestand van het areaal.

Voor de lange termijn (de periode na 2022) is sprake van spanning voor de drie door Rijkswaterstaat beheerde netwerken. Voor het verschil tussen budget en voorziene budgetbehoefte is een reservering van 50% getroffen binnen de Investeringsruimte van de desbetreffende modaliteiten. In voorbereiding op de SLA 2022 - 2025 wordt in samenspraak tussen de beleidsdirecties van lenW en Rijkswaterstaat bekeken welke maatregelen zoals versobering of aanpassing van de prestatiedoelen mogelijk zijn om budgetbehoefte en budget met elkaar in overeenstemming te brengen en wat daarvan de consequenties zullen zijn voor de gebruikers van de netwerken. Op basis hiervan kan in de aanloop naar de SLA 2022-2025 overgegaan worden tot het treffen van maatregelen of aanpassing van het budget om te voorkomen dat achterstanden ontstaan.

2b. Versobering en efficiency Hoofdwegen, Hoofdvaarwegen en Hoofdwatersysteem

In bijlage 4.2 van de Infrastructuurbegroting 2012 is de Tweede Kamer geïnformeerd over de toen niet gedekte onderhoudsproblematiek tot en met 2020 en over de mix van maatregelen om deze problematiek te beheersen.

Een van de maatregelen betreft een pakket aan efficiencymaatregelen en versoberingen van het onderhoudsniveau. De afspraken over deze te realiseren maatregelen zijn opgenomen in het Programma Versobering en Efficiency. De versoberingen en efficiencymaatregelen zijn stapsgewijs geïmplementeerd, omdat dit de mogelijkheid bood om binnen het afgesproken budgettaire kader door een verstandige mix van maatregelen passend bij de lokale situatie optimalisaties aan te brengen. Hierdoor konden en kunnen eventuele negatieve gevolgen voor doorstroming en veiligheid worden beperkt.

In bijlage 5 van de Infrastructuurbegroting 2013 is de verdeling van het totale pakket efficiency- en versoberingmaatregelen van € 1,64 miljard naar netwerk gepresenteerd. Hiervan is tot en met 2016 € 891 miljoen gerealiseerd. In die bijlage is tevens een eerste inschatting opgenomen van effecten op veiligheid en doorstroming.

In bijlage 4 van de Infrastructuurbegroting 2015 is de verdeling van het totale pakket efficiency- en versoberingsmaatregelen a € 1,64 miljard naar netwerk uitgesplitst en de prognose bijgesteld. In deze bijlage is de verwachte bandbreedte op basis van de verdere uitwerking en implementatie van de maatregelen in beeld gebracht. Wanneer het totaalpakket aan maatregelen bij de onderkant van de bandbreedte dreigt uit te komen, zal worden bijgestuurd door nieuwe maatregelen te treffen. Op basis van het huidige beeld is de inschatting dat het realiseren van het totale pakket van € 1,64 miljard aan versobering- en efficiencymaatregelen mogelijk is. Ten opzichte van de vorige begroting zijn de inzichten niet gewijzigd.

 

Netwerk

Maatregel

Initiële Bedrag in miljoen t/m 2020

Prognose realisatie bedragen in miljoen t/m 2020

HWN

Verminderen communicatie bij onderhoud

30

30

HWN

Versoberen bermbeheer

40

35

HWN

Onderhoud kunstwerken uiterste jaar

50

45-50

HWN

Versoberen verlichting

35

30-35

HWN

Verruimen werkvensters en op delen van het netwerk overdag werken met minder flankerende maatregelen.

75

75-80

HWN

Versoberen DVM

165

150

HVWN

Minder maaien taluds

10

10

HVWN

Minder baggeren hoeken zeetoegangen

35

40

HVWN

Verminderen (wal)voorzieningen schippers

10

10

HVWN

Minder baggeren vaarwegen

45

55

 

Subtotaal versoberingen

495

480-495

Alle

Efficiencymaatregelen

800

815- 820

 

Subtotaal efficiencymaatregelen

 

815-820

Alle

Besparing Landelijke Taken

200

200

Alle

Bijzondere baten t.b.v. B&O (o.a. Leges1)

100

90

HWN

Verhoging BenO budget

45

45

 

Subtotaal overige maatregelen

345

305

 

Totaal

1.640

1.630-1.650

1 Het voornemen leges te heffen op grond van de waterwet is nog niet ten uitvoer gebracht gelet op de invoering van de omgevingswet.

2c. DBFM en budgetten voor beheer en Onderhoud (RWS)

Bij DBFM is de Opdrachtnemer niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het project, maar ook voor de financiering en het totale onderhoud. Het is dus een geïntegreerde contractvorm. Bij traditionele contracten koopt het Rijk een product in: bijvoorbeeld een rijksweg met 2x2 rijstroken. Bij een DBFM-contract neemt het Rijk echter een dienst af: een beschikbare rijksweg. Het benodigde budget komt uit drie bronnen: (i) het aanlegbudget, (ii) het beschikbare beheer en onderhoudsbudget van reeds aanwezige infrastructuur en (iii) het budget voor areaalgroei voor dat deel van de infrastructuur dat nieuw wordt aangelegd.

Ten behoeve van de aanbesteding van een DBFM contract wordt een referentieraming opgesteld voor de te verwachten aanleg- en beheer en onderhoudskosten bij traditionele uitvoering. Deze referentieraming wordt gebruikt om de plafondprijs (het acceptabele maximum) voor de bieding te bepalen. Deze ramingen worden tegenwoordig op dezelfde wijze uitgevoerd als de ramingen die voor LCC worden uitgevoerd.

De aanbesteding verloopt in een aantal stappen. Na de laatste stap vindt ook de budgettaire verwerking in de begroting plaats. De beschikbare middelen vanuit Aanleg, BenO (incl. areaalgroei) wordt overgeboekt naar het GIV/PPS-artikel. De middelen worden met eenzelfde «netto contante waarde» omgezet in een langjarige reeks ter betaling van de beschikbaar-heidsvergoedingen. Dit is de zgn. financiële inpassing of DBFM conversie. Er wordt hiermee geen budget toegevoegd aan het project, de kasreeks wordt alleen aangepast aan de contractvorm. De prestatie-eisen en uitrustingsniveaus van de infrastructuur binnen het DBFM contract zijn dezelfde als die aan RWS worden gesteld. Op het moment van aanbesteden wordt bij de M (maintain) van DBFM, een serviceniveau uitgevraagd dat past bij het onderhoudsregime (Service Level Agreement) wat op dat moment van toepassing was. Dat niveau geldt voor de looptijd van het contract en is daarmee niet budgettair flexibel. Er wordt momenteel overigens wel aan gewerkt om bij de nog af te sluiten DBFM contracten ook bijstelling mogelijk te maken.

Bij DBFM geldt dat voor een periode van 20-25 jaar het consortium verantwoordelijk is voor het onderhoud van infrastructuur. Na afloop van het DBFM-contract valt dit deel van het areaal weer binnen het reguliere beheer en onderhoud van RWS. De mutaties tussen het beheer, onderhoud en vervanging artikel (voor wegen artikelonderdeel 12.02, vaarwegen artikelonderdeel 15.02, voor het hoofdwatersysteem artikel 3.02) en het DBFM artikel (voor wegen artikelonderdeel 12.04, vaarwegen artikelonderdeel 15.04, voor het hoofdwatersysteem artikel 4.02) zijn zichtbaar in de begroting en worden toegelicht. Na afloop van een DBFM-contract zal het BenO-deel weer aan de reguliere onderhoudsbudgetten van RWS worden toegevoegd.

In onderstaand overzicht is aangegeven voor welke projecten eind 2017 DBFM contracten zullen zijn afgesloten. Voor de financiering van deze projecten zijn de genoemde BenO middelen (per jaar) ingezet. Deze zullen na afloop van het DBFM contract weer beschikbaar komen tegen het dan geldende prijspeil.

 

Project

Areaalinformatie

   

Einde DBFM

contract

Uitgenomen

B&O

budget/jaar

Hoofdwegennet

Baanlengte1

Grote kunstwerken

Wegconfigu-ratie in M-fase

   

A59 Rosmalen-Geffen

23 km

 

2x2

2019

1,0 mln.

N31 Leeuwarden-Drachten

56 km

Langdeel aquaduct

2x2

2022

5,5 mln.

A12 Lunetten-Veenendaal

65 km

 

2x4, 2x3

2033

5,9 mln.

A10 Tweede Coentunnel

39 km

1ste en 2de Coentunnel

2x3+2x2, 2x4

2037

12,0 mln.

N33 Assen-Zuidbroek

105 km

 

2x2

2034

2,8 mln.

A15 Maasvlakte-Vaanplein

129 km

nieuwe Botlekbrug, Thomassen-tunnel, Botlektunnel

2x3+2x2, 2x3, 2x2

2035

31,7 mln

A1/A6 Diemen-Almere Havendreef (SAA)

72 km

Aquaduct Muiden, verbrede Hollandse Brug

2x5+2, 2x4+2

2042

11,9 mln.

A12 Veenendaal-Ede-Grijsoord

50 km

 

2x3

2032

2,2 mln.

A9 Holendrecht-Diemen (Gaasperdammerweg, SAA)

41 km

Gaasperdammertunnel

2x5+1

2038

14,2 mln.

N18 Varsseveld Enschede

70 km

 

2x2+2x1

2043

1,8 mln.

A27/A1 Utrecht Noord - knpt. Eemnes - Bunschoten

53 km

 

2x3+2x4

2043

3,9 mln.

A6 Almere (SAA)

39 km

 

2x5

2039

3,3 mln.

A24 Blankenburgverbinding

35 km

Blankenburgtunnel, Aalkeettunnel

2x3

2044

ntb2

A16 Rotterdam

ntb2

Rottemerentunnel

2x2+2x3

ntb2

ntb2

Hoofdvaarwegennet

Vaarweglengte

       

Keersluis Limmel

 

Nieuwe Keersluis Limmel, incl. verkeersbrug over sluis

 

2048

0,4 mln.

Beatrixsluis 3e Kolk

4 km

Complex Prinses Beatrixsluis incl. baggeren, onderhoud oevers en ligplaatsen langs Lekkanaal

 

2046

2,8 mln.

Zeetoegang IJmond

 

Nieuwe zeesluis en sluiseilanden

 

2045

2,5 mln.

Sluis Eefde

 

Nieuwe schutsluis inclusief onderhoud voorhavens (bestaande schutsluis tot 2021)

 

2047

1,0 mln.

Hoofdwatersysteem

Afsluitdijk

 

Afsluitdijk, spuicomplexen en keringen Den Oever en Kornwer-derzand

 

2047

9,3 mln.

Hoofdspoorwegnet

HSL

1    Baanlengte omvat: hoofdrijbanen, verbindingswegen en op- en afritten

2    Dit financial close van dit contract is nog niet verwerkt op het moment van schrijven van de Begroting.

2d. De budgetten voor beheer, onderhoud en vervanging ProRail

ProRail ontvangt van IenW gemiddeld € 1,34 miljard subsidie per jaar (inclusief btw) ter dekking van de instandhoudingskosten van de hoofdspoorweginfrastructuur. Hiervan heeft ca. € 0,98 miljard betrekking op beheer, onderhoud en vervanging en € 0,36 miljard op de eigen apparaatskosten. Naast de rijksbijdrage ontvangt ProRail van vervoerders (gebruiksvergoeding) en andere derden (doorbelaste onderhoudskosten) gemiddeld € 0,39 miljard per jaar, waarmee het totale budget voor de jaarlijkse instandhoudingskosten voor ProRail uitkomt op € 1,73 miljard inclusief btw.

Op 19 december 2017 (Kamerstukken 2017-2018, 29 984, nr. 735) is de Tweede Kamer geïnformeerd over de effecten van de subsidieaanvraag ProRail 2018 op de spoorbudgetten. In de ontwerpbegroting 2019 is € 338 miljoen aan beschikbare middelen binnen de BOV-reeks uit latere jaren naar de periode 2018-2020 geschoven in verband met naar voren gehaalde productie. Daarnaast is € 63 miljoen uit de investeringsruimte toegevoegd aan de BOV-reeks ter dekking van het opgetreden indexe-ringsverschil in 2017. Hiermee zijn de budgetbehoefte en de beschikbare middelen in de huidige «meerjarenperiode» (2018-2021) in evenwicht gebracht. Vóór aanvang van de volgende «meerjarenperiode» (2022-2025) zal een audit worden uitgevoerd op de BOV-reeksen om te bezien of het hiervoor beschikbare budget voldoende is.

  • 3. 
    Opgave Vervanging en renovatie

Bij einde van de technische levensduur van infrastructurele objecten wordt overgegaan tot vervanging of renovatie van deze objecten. Einde technische levensduur wordt breed opgevat. Ook niet langer ondersteunde, verouderde technologie worden als reden voor einde technische levensduur beschouwd. Hetzelfde geldt voor economisch niet meer verantwoord onderhoud. De keuze voor vervanging dan wel renovatie is mede gebaseerd op de kosten over de resterende dan wel nieuwe levenscyclus. Zo is voor grote bruggen, tunnels en sluizen renovatie vaak een goedkoper alternatief rekening houdend met de levenscyclus, dan het geheel nieuw bouwen van eenzelfde object.

3a. Toekomstige vervangingen hoofdwegen, hoofdvaarwegen en hoofdwatersysteem

Binnen het ministerie wordt gewerkt aan opdrachtverlening voor de Vervanging en Renovatie van tranche 4. Hierin worden die objecten opgenomen die voor 2025 einde levensduur bereiken. Uit de lopende tranches voor vervanging en renovatie verwacht ik voor verschillende projecten opdracht te geven voor realisatie. Tegelijk wordt de prognose voor de komende jaren geactualiseerd, zodat in 2020 de behoefte voor de periode daarna beter in beeld is gebracht.

Dekking van de opgave

Om de toekomstige VenR-opgaven te dekken zijn op basis van het prognoserapport 2010 in de begrotingen van het IF en DF reserveringen gemaakt. Deze reserveringen dekken de totale VenR opgave, echter binnen de verdeling over de netwerken zijn de middelen voor HVWN ontoereikend.

De prognose 2017 heeft ertoe geleid dat binnen het IF vanuit de reservering voor de VenR-opgave voor het HWN € 334 miljoen is overgeheveld naar het VenR-budget voor het HVWN. Op de reservering voor het HWN resteert hiermee voldoende budget om de opgave voor het HWN te dekken. Voor het HVWN resteert een verschil van € 265 miljoen om de VenR-opgave voor het HVWN te dekken.

De objecten op het Hoofdvaarwegennet en het Hoofdwatersysteem hebben vaak een functie op beide netwerken. Of de gehanteerde toewijzing van objecten en/of kosten aan het Hoofdvaarwegennet of het Hoofdwatersysteem overeenstemt met het zwaartepuntprincipe en of dit gewijzigd moet worden wordt nog onderzocht. De consequenties gaan verder dan het toewijzen van VenR-middelen en hebben ook betrekking op het beheer en onderhoud daarna. Zodra de relaties tussen het HVWN en het HWS nader zijn geduid, wordt bezien of een overheveling tussen het Hoofdwatersysteem en het Hoofdvaarwegennet nodig is. Ik streef ernaar dat uiterlijk bij ontwerpbegroting 2020 te doen.

Op verzoek van de Kamer worden in het MIRT projectenoverzicht de vervanging en renovatie projecten met een budgettair beslag van meer dan € 10 miljoen separaat toegelicht.

3b. Vervangingen spoor

De vervangingsinvesteringen maken onderdeel uit van de BOV-reeks in de begroting en bedragen in de periode 2018-2032 gemiddeld € 555 miljoen per jaar. Voor de periode na 2030 is een verhoging van de vervangings-kosten te verwachten, met name omdat het einde van de levensduur van een groot aantal kunstwerken zal zijn bereikt en omdat de bovenleiding-portalen (in totaal 100.000 stuks) zullen worden vervangen. Voor deze verwachte toename zijn aanvullende middelen opgenomen op artikel 18.12 van het Infrastructuurfonds.

3c. Beschikbaar budget Infrastructuurfonds voor VenR vanaf 2032

Op artikel 18.12 van het Infrastructuurfonds zijn noodzakelijke middelen opgenomen voor Vervanging en Renovatie voor Hoofdwegen, Hoofdspoorwegen en Hoofdvaarwegen vanaf 2032. Het budget voor Vervanging en Renovatie is daarbij op het niveau van 2031 doorgetrokken. Deze middelen worden nog niet toegewezen aan de afzonderlijke netwerken. Toewijzing van deze middelen zal op een later moment geschieden op grond van een nadere onderbouwing van de vervangingsbehoefte per netwerk. Voor Spoor betreft dit alleen de verwachte toename van de vervangingsopgave vanaf 2032.

  • 4. 
    Duurzaamheid

Het klimaat verandert merkbaar, de natuur staat onder druk, grondstoffen worden schaarser en mensen ervaren hinder. Daarom wordt voor zowel de netwerken beheerd door RWS als voor het spoor ingezet op onder andere het terugdringen van het energieverbruik en hergebruik van materialen, aansluitend op de visie en ambitie Duurzaam IenW. Daarin zijn klimaat en energie, circulaire economie en interne verankering (in bijvoorbeeld alle opdrachten) de drie prioriteiten binnen een breder scala aan duurzaamheidsdoelen waar IenW op actief is. Op verantwoor-dingsdag is het duurzaamheidsverslag IenW 2017 aan de Kamer gestuurd, waarin nadere informatie is te vinden.

4a. Duurzaamheid hoofdwegen, hoofdvaarwegen en hoofdwatersysteem

Bij het beheer en onderhoud van de door RWS beheerde netwerken worden momenteel maatregelen genomen en pilots gedaan op de thema's «klimaat en energie», «circulaire economie» en «vitaal natuurlijk kapitaal». De aanpak op deze fronten wordt jaarlijks doorontwikkeld naar aanleiding van de resultaten van de uitgevoerde maatregelen, met als doel om duurzaamheid in de reguliere (prestatie)sturing en opdrachten te verankeren.

Energie en Klimaat

Het doel is om in 2030 als IenW geheel klimaatneutraal te zijn en de netwerken energieneutraal te Het doel is om in 2030 als IenW geheel klimaatneutraal te zijn en de netwerken energieneutraal te hebben gemaakt. Hierop wordt binnen lenW gestuurd middels de CO2 prestatie-laddersystematiek.

De cijfers met betrekking tot CO2 emissies en energiebesparing worden halfjaarlijks intern en extern gerapporteerd. In 2017 was de CO2-footprint van Rijkswaterstaat 113 kiloton, vergelijkbaar met de uitstoot van 25.000 huishoudens. Dat is stabiel ten opzichte van 2016 en een daling van 30% ten opzichte van 2009. Daarmee ligt Rijkswaterstaat op koers wat betreft de doelstelling voor 2020 «ten minste 30% minder CO2» en het streven naar 40%.

De belangrijkste genomen maatregelen zijn de inkoop van garanties van oorsprong (GVO) van groene stroom uit Nederland, het toepassen van biobrandstoffen bij de Rijksrederij en de overgang naar LED in de openbare verlichting (bij vervanging van verlichting bij einde levensduur). Opwekking van hernieuwbare energie op eigen areaal voor het eigen gebruik, draagt nog niet substantieel bij, maar is in potentie zeer omvangrijk. De lange termijn strategie is erop gericht om steeds minder afhankelijk te worden van de inkoop van GVO's en klimaat- en energieneu-traliteit te verkrijgen door besparen, het vergroenen van het energieverbruik (elektrificeren, groene brandstoffen en gas) en opwekking van duurzame energie op eigen areaal voor eigen gebruik.

Energiebesparing is cruciaal, maar blijft ook een uitdaging, met name vanwege de nieuwe aanleg die sinds 2009 heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt, met extra energievraag tot gevolg. Dat maakt dat vermindering van het energieverbruik goed in het MIRT proces verankerd moet worden en er in het bestaande areaal structureel naar energiebesparing moet worden gekeken.

Circulaire economie

De ambitie voor Rijkswaterstaat is om in 2030 volledig circulair te werken. Ten aanzien van materiaalgebruik en grondstoffen worden korte termijn doelen nog nader vastgesteld in het licht van de lange termijn transitie naar een circulaire economie. Momenteel loopt hier binnen Rijkswaterstaat een impulsprogramma op. Door middel van onder andere duurzaam inkopen met bijvoorbeeld DuBoCalc wordt hier al een bijdrage aan geleverd.

Bovendien zijn er pilots met het toepassen van hernieuwbare grondstoffen en stimuleren van biodiversiteit op diverse locaties. Met deze pilots wordt ervaring opgedaan ten aanzien van de monitoring en sturing op een optimaal gebruik en behoud van het natuurlijk kapitaal. Elementen daarvan kunnen vervolgens in de standaardpraktijk worden opgenomen.

4b. Duurzaamheid spoor

Ook in de toekomst moet het spoor één van de meest duurzame vormen van vervoer blijven. In 2016 is door ProRail een Meerjarenplan Duurzaamheid vastgesteld. Hierin staan voor zowel de stations als de spoorinfrastructuur doelstellingen voor 2020 en 2030. Om dit te bereiken wordt zoveel mogelijk samengewerkt met andere partijen in de sector. Door ProRail zijn een viertal thema's tot speerpunten bestempeld: Besparen en opwekken energie; verbeteren circulair materiaalgebruik; minimaliseren CO2 voetafdruk en goede buur.

Efficiënt omgaan met energie

ProRail wil haar energie-efficiency in 2030 met 30% verbeteren ten opzichte van 2015. In de komende jaren wordt o.a. gekeken waar ledverlichting op emplacementen en stations kan worden geïnstalleerd. Verder zullen het aantal wissels worden verminderd, wat het energieverbruik en het onderhoud vermindert. Ook wordt samen met vervoerders gekeken welke maatregelen zijn te treffen die moeten leiden tot minder energieverbruik door treinen.

CO2, grondstoffen en materialen

Een grote uitdaging is het realiseren van de CO2-reductiedoelstelling in de materiaalketen. Dit is uitdagend, omdat materialen lang meegaan en het introduceren van nieuwe materialen lastig is. Om een beter inzicht te krijgen in het CO2-verbruik wordt in 2018 en 2019 de dominantie-analyse (=impactanalyse) geactualiseerd en wordt een digitaal afvalregistratie-systeem voor projecten geïntroduceerd. IenW en ProRail kijken in hoeverre dit in 2019 is toe te passen.

Duurzaam werken

In alle bedrijfsprocessen is duurzaamheid tegenwoordig een vanzelfsprekend onderdeel van het werk. Centraal staat hierbij de Aanpak Duurzaam GWW (Grond, Weg en Waterbouw). De kern van deze aanpak is dat er afspraken worden gemaakt om binnen de gehele sector één systematische werkwijze toe te passen en een uniform instrumentarium te hanteren voor de verduurzaming van producten en bedrijfsprocessen. Voor de realisatie van projecten betekent dit dat al in een vroeg stadium van de verkenning en het ontwerp aandacht wordt gegeven aan duurzaamheid. In de afgelopen jaren is hierbij al substantiële winst behaald met duurzaam materiaalgebruik (circulair), vermindering van hinder voor de omgeving tijdens de bouw en het opwekken van energie op perronkappen en stationsdaken.

Bijlage 5 Lijst van afkortingen

 

BenO

Beheer en Onderhoud

DBFM

Design, Build, Finance and Maintain

DF

Deltafonds

DP

Deltaprogramma

EHS

Ecologische Hoofdstructuur

EZK

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

HWBP

Hoogwaterbeschermingsprogramma

HWBP-2

Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma

lenW

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

IF

Infrastructuurfonds

KRW

Kaderrichtlijn Water

LCC

Life Cycle Costing

LRT3

Derde Landelijke Rapportage Toetsing primaire waterkeringen

MIRT

Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport

NURG

Nadere Uitwerking Rivierengebied

PKB

Planologische Kernbeslissing

PPS

Publiek-private samenwerking

RWS

Rijkswaterstaat

WB21

Waterbeleid voor de 21e eeuw

WBI

Wettelijk BeoordelingsInstrumentarium

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 000 J, nr. 2 137

1

www.deltacommissaris.nl/deltaprogramma.

2

Het gaat erom het percentrage treinen te verlagen waarbij de gerealiseerde transitotijd tenminste 30 minuten langer is dan de geplande transitotijd en waarbij ProRail de veroorzaker van die verlenging is.

3

Er zijn situaties denkbaar waarbij assets niet (langer) voldoen aan de prestatieafspraken, zonder dat dit verband houdt met de onderhoudsconditie (bijvoorbeeld bij een tweetal stormvloedkeringen). In dergelijke situaties is geen sprake van uitgesteld (of achterstallig) onderhoud


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.