Antwoorden IAK-vragen

1.

Kerngegevens

Document­datum 29-04-2015
Publicatie­datum 16-05-2018
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Antwoorden op de vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving

1.    Wat is de aanleiding?

De minister van BZK heeft dit wetsvoorstel op 17 maart 2015 aan de Tweede Kamer toegezegd.

Het gaat om een novelle bij de eerste lezing van de grondwetsherziening inzake de Caribische openbare lichamen (wetsvoorstel 33 131, dat aanhangig is bij de Eerste Kamer).

2.    Wie zijn betrokken?

Het wetsvoorstel is vooral van belang voor kiezers in Caribisch Nederland. Daarnaast is het van belang voor het bestuur van de Caribische openbare lichamen en de Kiesraad, die waarschijnlijk verantwoordelijk worden voor de - bij gewone wet te regelen - uitvoering.

3.    Wat is het probleem?

In het huidige grondwetsvoorstel (33 131) is voorgesteld om het kiesrecht voor de Eerste Kamer mede toe te kennen aan de leden van de eilandsraden van de Caribische openbare lichamen. Een consequentie van dit voorstel is dat inwoners zonder de Nederlandse nationaliteit (vreemdelingen) het kiesrecht voor de eilandsraden moeten verliezen, omdat zij anders invloed krijgen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Om te voorkomen dat vreemdelingen het kiesrecht voor de eilandsraden verliezen, hebben de Eerste en Tweede Kamer aangedrongen op de vorming van een apart kiescollege (of meerdere aparte kiescolleges) voor Caribisch Nederland.

4.    Wat is het doel?

De novelle wijzigt de wet over de eerste lezing van de grondwetsherziening. Voorgesteld wordt om het kiesrecht voor de Eerste Kamer mede toe te kennen aan de leden van aparte kiescolleges in de Caribische openbare lichamen. Zij krijgen alleen de taak om mede de leden van de Eerste Kamer te kiezen en worden uitsluitend gekozen door en uit inwoners met de Nederlandse nationaliteit. Op deze wijze kunnen vreemdelingen het kiesrecht voor de eilandsraden behouden.

5.    Wat rechtvaardigt de overheidsinterventie?

Uit de artikelen 4 en 50 van de Grondwet en uit internationale verdragen vloeit voort dat Nederlandse inwoners van de Caribische openbare lichamen invloed moeten kunnen uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Met de vorming van aparte kiescolleges voor de Eerste Kamer wordt voorkomen dat vreemdelingen het kiesrecht voor de eilandsraden verliezen.

6.    Wat is het beste instrument?

De vorming van aparte kiescolleges voor de Eerste Kamer vergt een wijziging van artikel 55 Grondwet. Gekozen is voor een novelle bij het huidige voorstel tot grondwetsherziening inzake de Caribische openbare lichamen, omdat slechts één onderdeel van dit voorstel wijziging behoeft.

7.    Wat zijn de (neven)gevolgen voor burgers, bedrijven, overheid en milieu?

De novelle ziet alleen op de verklaring van de wetgever (in eerste lezing) over de herziening van de Grondwet. De concrete vormgeving van de voorgestelde kiescolleges voor de Eerste Kamer zal nader moeten worden uitgewerkt bij gewone wet. Zie voor een inventarisatie van mogelijke gevolgen de brief van de minister van BZK van 18 december 2014 aan de Tweede Kamer, Kamerstukken II 2014/15, 33 900, nr. 10.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.