Brief regering; Rapport 'Woningmarktontwikkelingen rondom het Groningenveld, eerste kwartaal 1995 tot en met het vierde kwartaal 2017' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) - Gaswinning

Deze brief is onder nr. 464 toegevoegd aan dossier 33529 - Gaswinning Groningen-veld.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gaswinning; Brief regering; Rapport 'Woningmarktontwikkelingen rondom het Groningenveld, eerste kwartaal 1995 tot en met het vierde kwartaal 2017' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Document­datum 14-05-2018
Publicatie­datum 15-05-2018
Nummer KST33529464
Kenmerk 33529, nr. 464
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

33 529 Gaswinning

Nr. 464 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 mei 2018

Hierbij bied ik u het rapport «Woningmarktontwikkelingen rondom het Groningenveld, eerste kwartaal 1995 tot en met het vierde kwartaal 2017» van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan1.

Het CBS doet in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) onderzoek naar de ontwikkeling van de woningmarkt rondom het Groningenveld en publiceert de bevindingen hiervan twee keer per jaar. Uit de laatste rapportage van het CBS blijkt dat de woningmarkt in het aardbevingsgebied aantrekt, in lijn met het herstel van de woningmarkt in de rest van Nederland. In gebieden met een gemiddelde tot hoge schade-intensiteit komt dit herstel wel later op gang en ook blijft de prijsontwikkeling in gebieden met gemiddelde schade-intensiteit achter. De vertraging in het herstel van de woningmarkt in deze gebieden is ook terug te zien in de WOZ-waarde. Verder lijkt krimp een rol te spelen: verschillende indicatoren laten in gebieden die te maken hebben met krimp een minder gunstige ontwikkeling zien dan in gebieden zonder krimp. Daar waar binnen het aardbevingsrisicogebied ook sprake is van krimp blijft de ontwikkeling van de huizenprijzen significant achter bij de ontwikkeling van de huizenprijzen in het risicogebied zonder krimp.

De bevindingen uit het onderzoek zijn bemoedigend. De woningmarkt in het aardbevingsgebied trekt aan, zij het trager dan in de rest van Nederland. Om de woningeigenaren in het aardbevingsgebied te compenseren heeft de NAM de regeling waardedaling ingevoerd. Deze regeling biedt compensatie als de woning bij verkoop minder opbrengt door het risico op aardbevingen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 23 januari 2018 echter geoordeeld dat compensatie voor waardedaling ook onafhankelijk van verkoop dient plaats te vinden.

Het is mijn ambitie om alle vormen van schade door gaswinning in Groningen publiek af te handelen waar dat mogelijk en wenselijk is. Dit geldt dus ook voor schade in de vorm van waardedaling van woningen. Daarom stel ik een commissie in die zal adviseren over of en hoe publieke uitvoering van de uitspraak van het Gerechtshof kan worden vormgegeven.

In het najaar zal ik mede op basis van het advies van deze commissie bezien hoe ook deze vorm van schade publiek kan worden afgehandeld en uw Kamer hierover informeren.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Noot 1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.