Brief regering; Resultaten SDE+ najaarsronde 2017 - Stimulering duurzame energieproductie

Deze brief is onder nr. 284 toegevoegd aan dossier 31239 - Stimulering duurzame energieproductie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Stimulering duurzame energieproductie ; Brief regering; Resultaten SDE+ najaarsronde 2017
Document­datum 08-05-2018
Publicatie­datum 09-05-2018
Nummer KST31239284
Kenmerk 31239, nr. 284
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

31 239 Stimulering duurzame energieproductie

Nr. 284 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 mei 2018

Met het Klimaatakkoord van Parijs heeft Nederland zich verbonden aan ambitieuze doelen op weg naar een CO2-arme energiehuishouding in 2050. Een belangrijke tussenstap is gelegen in de doelen van het Energieakkoord, een aandeel van 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023. Vanuit de rijksoverheid is de stimuleringsregeling voor de opwekking van hernieuwbare energie (SDE+) het belangrijkste instrument om deze doelen te realiseren. Met deze brief informeer ik uw Kamer over de resultaten van de openstellingsronde van de SDE+ in het najaar van 2017.

Resultaten najaarsronde SDE+ 2017

Zoals ik in mijn brief van 30 november 2016 (Kamerstuk 31 239, nr. 225) heb aangekondigd, is in 2017 het verplichtingenbudget van de SDE+ verdeeld over twee rondes opengesteld: de voorjaarsronde en de najaarsronde.

De najaarsronde liep van 3 oktober tot 26 oktober 2017. Inmiddels zijn de laatste beschikkingen afgegeven en heb ik het volledige budget kunnen toekennen aan hernieuwbare energieprojecten. Met de SDE+ beschikkingen op zak, kunnen deze aanvragers aan de slag om de projecten daadwerkelijk te bouwen en in bedrijf te nemen. De SDE+ bestaat uit een subsidie die het verschil afdekt tussen de kostprijs en de marktprijs (onrendabele top) van de ze technologieën.

De najaarsronde kende een verplichtingenbudget van € 6 miljard. Dit is het bedrag waarvoor nieuwe SDE+-beschikkingen kunnen worden afgegeven. De werkelijke kasuitgaven hangen af van de jaarlijkse marktwaarde van energie en de daadwerkelijke energieproductie van projecten en zijn naar verwachting lager dan de maximale verplichting. In totaal zijn 5.783 aanvragen binnengekomen voor een totale budgetclaim van ruim € 9,9 miljard. De aanvragen zijn inmiddels beoordeeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) op technische en economische haalbaarheid. In totaal zijn er maar liefst 4.215 beschikkingen afgegeven, waarbij het merendeel naar zonne-energieprojecten (zon-PV) is gegaan. Indien alle projecten uit de najaarsronde volledig worden gerealiseerd, leveren deze een productie van 25,94 PJ hernieuwbare energie per jaar. Dit komt overeen met een bijdrage van 1,3 procentpunt aan het verwachte energetische eindverbruik in 2018 volgens de NEV, van 2038 PJ.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de projecten die een positieve beschikking hebben ontvangen. Het overgrote deel van het budget is naar wind op land (46%) en zon-PV (38%) gegaan. Van het totaal aantal beschikte projecten is zon PV verreweg de grootste, 3.945 van de 4.215 aanvragen, zijn voor zon-PV. Daarmee wordt de stijgende lijn in het aantal zon-PV projecten doorgezet. De grote kostprijsdalingen die we de afgelopen jaren bij zon-PV hebben gezien, hebben dit mede mogelijk gemaakt.

Naast een grote hoeveelheid positieve beschikkingen is er voor € 3,9 miljard aan projecten afgewezen, met name vanwege budgetuitputting maar ook door veel afwijzingen op grond van technische en economische haalbaarheid. Ontwikkelaars waarvan de aanvraag in de najaarsronde is afgewezen, kunnen in volgende rondes een nieuwe verbeterde aanvraag indienen.

Tot slot

Met de openstelling van de SDE+ levert het kabinet een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen voor hernieuwbare energie. Samen met de partners van het Energieakkoord zullen we de komende jaren grote stappen zetten om de energievoorziening in Nederland verder te verduurzamen. In totaal zijn er vanaf 2008 met de SDE en de SDE+ rondes (inclusief wind op zee) tot en met de najaarsronde 2017 aan circa 34.000 projecten beschikkingen afgegeven. Circa 41% van deze projecten is inmiddels gerealiseerd. 33% van de projecten is nog in de ontwikkelings- of bouwfase. Bij 25% van de projecten waarvoor een subsidiebeschikking is afgegeven is geconcludeerd dat realisatie niet mogelijk bleek. Er zitten dus nog veel projecten in de pijplijn die nog tot realisatie komen. Ik blijf de realisatie van deze projecten nauwlettend in de gaten houden.

Voor een indruk van waar alle SDE+ projecten zich bevinden, verwijs ik u graag naar de interactieve kaart van www.RVO.nl 1.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Noot 1

https://ez.maps.arcgis.com/apps/Minimalist/index.html?appid=ff99c7ae9b804e92a6ab6bf2b6101a98


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.