Brief regering; Kapitaalstorting Investeringsfonds Zeeland B.V. - Gebiedsgerichte economische perspectieven en Regionaal Economisch Beleid

Deze brief is onder nr. D;47 toegevoegd aan dossier 29697 - Gebiedsgerichte economische perspectieven en Regionaal Economisch Beleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gebiedsgerichte economische perspectieven en Regionaal Economisch Beleid; Brief regering; Kapitaalstorting Investeringsfonds Zeeland B.V.
Document­datum 01-05-2018
Publicatie­datum 01-05-2018
Nummer KST2969747
Kenmerk 29697, nr. D;47
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

29 697 Gebiedsgerichte economische perspectieven en Regionaal Economisch Beleid

D/ Nr. 47 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Ter griffie van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 25 april 2018.

De wens over de voorgenomen rechtshandeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens een van beide Kamers of door ten minste vijftien leden van de Eerste Kamer dan wel dertig leden van de Tweede Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk 12 juni 2018.

De privaatrechtelijke rechtshandeling kan dan niet verricht dan 14 dagen nadat de inlichtingen zijn verstrekt.

Bij deze termijnen is rekening gehouden met de recesperiode van de Tweede Kamer.

Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Den Haag, 25 april 2018

Met het investeringsprogramma Zeeland in Stroomversnelling (bijlage bij Kamerstuk 29 697, nr. 35) is invulling gegeven aan de gewijzigde motie van het lid Bisschop c.s. (Kamerstuk 29 697, nr. 30). Deze motie verzocht het Rijk om, in overleg met de provincie Zeeland, werk te maken van een plan van aanpak gebaseerd op het advies van de commissie Balkenende. Het gezamenlijke doel van de provincie Zeeland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is te komen tot een duurzame economische structuurversterking van Zeeland. Versterking van de innovatie-infrastructuur en innovatiefondsen is één van de zes acties uit het Investeringsprogramma.

Het Rijk heeft toegezegd geld vrij te maken voor het Investeringsprogramma en o.a. de investeringsfondsen vanuit het Rijk te willen ondersteunen. Met deze brief wil ik uw Kamer en de Eerste Kamer dan ook inlichten over een voorgenomen kapitaalstorting van € 6,5 miljoen in Investeringsfonds Zeeland B.V. Hierbij treedt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat als aandeelhouder toe tot dit fonds (totale fondsomvang € 13,75 miljoen) en wordt een aandelenbelang van 47,3% verworven. De provincie Zeeland (29,1%) en de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland N.V. (23,6%) zijn de overige aandeelhouders. Het Investeringsfonds Zeeland B.V. is een bestaande vennootschap onder beheer van Impuls Zeeland N.V.

Zeeuwse partners hebben in het verleden, via de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls, een ondersteunings- en investeringsinfrastructuur opgebouwd waarin startende en innovatieve mkb-ondernemers kunnen groeien en innoveren. Deze infrastructuur voldoet aan de behoefte van Zeeuwse ondernemers en draagt bij aan vernieuwing en groei van de Zeeuwse economie. Het is evenwel nodig om een schaalsprong in deze infrastructuur te maken. Dit wordt onderbouwd door een uitgevoerd kapitaalmarktonderzoek van KplusV: «Kapitaalmarkt Provincie Zeeland».

Het resultaat van de samenwerking tussen het Rijk en de provincie Zeeland is een uitbreiding van bestaande investeringsfondsen en het opzetten van een (door)groeifonds. Dit nieuwe fonds is gericht op het realiseren van een Zeeuwse financieringsinfrastructuur die enerzijds aansluit bij de behoeften van het regionale bedrijfsleven en anderzijds revolverend is.

De kapitaalstorting van EZK ad € 6,5 miljoen zal vanuit het Investeringsfonds Zeeland B.V. als fonds in fonds investering worden doorgestort in twee separate fondsen:

    • een storting ad € 3,5 miljoen aan een participatiefonds gericht op het verstrekken van risicokapitaal tot maximaal € 250.000 aan innovatieve Zeeuwse bedrijven met groeipotentie en innovatieve mkb-bedrijven in de (vroege) groeifase;
    • een bijdrage ad € 3,0 miljoen aan een participatiefonds voor investeringen van € 250.000 tot € 1.000.000.

De corporate governance met betrekking tot Investeringsfonds Zeeland B.V. zal worden ingericht volgens de principes van goed ondernemersbestuur en is vastgelegd in de (gewijzigde) statuten van het Investeringsfonds Zeeland B.V. en de aandeelhoudersinstructie. De statuten en aandeelhouderinstructie zijn gebaseerd op het model dat EZK hanteert bij de overige regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Jaarlijks vindt er een algemene vergadering van aandeelhouders (AVvA) plaats waarbij de aandeelhouders worden geïnformeerd over de strategie, de voortgang en de prestatie van het fonds, de begroting en waarin de jaarrekening wordt vastgesteld. Vanwege de beperkte fondsomvang is gekozen voor een one-tier board. Verder wordt een investeringscomité gevormd gericht op het beoordelen van investeringsvoorstellen en het geven van advies aan het bestuur. De provincie Zeeland en EZK hebben afgesproken om het Investeringsfonds Zeeland B.V. in 2022 te evalueren.

Na effectuering van de kapitaalstorting ontstaat in de Zeeuwse regio een vrijwel sluitende financieringsketen voor het innovatieve mkb. Alleen in het segment met een kapitaalbehoefte groter dan € 1 miljoen is (nog) sprake van een knelpunt. Om dat probleem op te lossen zoekt de provincie Zeeland in eerste instantie de samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM).

Vanwege de voorgenomen kapitaalstorting informeer ik beide Kamers op grond van de voorhangprocedure conform artikel 4.7 lid 1b van de CW, voorafgaand aan de feitelijke effectuering van de kapitaalstorting. Na het verstrijken van de voorhangprocedure wordt de kapitaalstorting geëffectueerd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.