Brief regering; Asbest in make-up - Problematiek rondom asbest

Deze brief is onder nr. 136 toegevoegd aan dossier 25834 - Problematiek rondom asbest.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Problematiek rondom asbest; Brief regering; Asbest in make-up
Document­datum 27-03-2018
Publicatie­datum 05-04-2018
Nummer KST25834136
Kenmerk 25834, nr. 136
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2017-2018

25 834

Problematiek rondom asbest

Nr. 136    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN

WATERSTAAT EN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 maart 2018

Op 15 februari jl. heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat vragen van uw Kamer beantwoord over de berichten dat make-up asbest bevat (Aanhangsel Handelingen II 2017/18, nr. 1184). Met deze brief informeren wij uw Kamer dat de ILT naar aanleiding van nieuwe signalen twee andere make-up producten heeft laten testen. Deze testen hebben nu uitgewezen dat deze producten asbest bevatten. Wij informeren u hiermee over de acties die we hierover hebben genomen.

In januari en februari van dit jaar heeft de ILT naar aanleiding van signalen dat make-up van Claire's asbest zou bevatten 28 verschillende make-up producten getest. In geen van de geteste producten is toen asbest aangetroffen.

Op 21 maart ving de ILT een nieuw signaal op dat in de Verenigde Staten make-up producten van Claire's asbest zouden bevatten. De volgende dag is contact met het bedrijf gezocht om vast te stellen of deze producten in Nederland verkocht worden. Hieruit bleek dat twee van deze producten in Nederlandse winkels van Claire's werden verkocht. De dag erna zijn betreffende producten naar een laboratorium gebracht voor onderzoek.

De resultaten van dit onderzoek hebben wij op 26 maart ontvangen. Uit dit onderzoek is nu gebleken dat deze asbest bevatten. Het betreft een compact poeder en een set contour poeder in acht kleuren.

Daarop zijn direct de volgende acties in gang gezet:

  • De asbesthoudende make-up producten zijn door Claire's uit de schappen gehaald en worden niet meer verkocht in Nederland.
  • Het bedrijf wordt verzocht om binnen 24 uur aan te geven welke andere producten dezelfde grondstoffen bevatten en uit voorzorg deze producten uit de handel te nemen totdat nader onderzoek plaats heeft gevonden.
  • Wij hebben de opdracht gegeven voor een breder onderzoek naar asbest in talkhoudende producten waaronder make-up. Over de kst-25834-136 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

invulling hiervan worden zo snel mogelijk nadere afspraken gemaakt tussen de ILT en de NVWA.

  • Wij zullen uw Kamer over de resultaten van dit onderzoek informeren zodra de resultaten bekend zijn. Er zal door de ILT ook een melding gedaan worden van deze bevindingen aan de medetoezichthouders in andere EU-landen via het Europese waarschuwingssysteem RAPEX.
  • Het RIVM wordt verzocht, in lijn met de daarvoor bestaande procedures, zo snel mogelijk aan te geven of in het belang van de volksgezondheid aanvullende stappen moeten worden genomen, en zo ja welke. Wij verwachten nog deze week antwoord van het RIVM en zullen uw Kamer daar vervolgens over informeren.

Risico's

Asbest is een gevaarlijke stof die kanker kan veroorzaken. Het risico op kanker is afhankelijk van de frequentie van blootstelling en de asbestcon-centratie waaraan men is blootgesteld. Kanker die veroorzaakt is door blootstelling aan asbest openbaart zich vaak pas na vele jaren (meer dan 30 jaar).

In de onderzochte make-up producten is de asbestsoort tremoliet aangetroffen. Het eerste product bevat 0,1-2% asbest, het andere product bevat 2-5% asbest. Ondanks de lage concentraties zijn gezondheidsrisico's bij gebruik van dit product niet geheel uit te sluiten. Dat is voor ons de basis om bovenstaande stappen te zetten.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

  • S. 
    van Veldhoven-van der Meer

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

Tweede Kamer, vergaderjaar 2017-2018, 25 834, nr. 136 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.