Brief regering; Uitvoering gewijzigde motie Omtzigt over het agenderen van het initiatief over transparantie - Europese Raad

Deze brief is onder nr. 1319 toegevoegd aan dossier 21501-20 - Europese Raad i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Europese Raad; Brief regering; Uitvoering gewijzigde motie van het lid Omtzigt over het agenderen van het initiatief over transparantie
Document­datum 30-03-2018
Publicatie­datum 04-04-2018
Nummer KST21501201319
Kenmerk 21501-20, nr. 1319
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

21 501-20 Europese Raad

Nr. 1319 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 maart 2018

Tijdens het debat ter voorbereiding van de Europese Raad van 22 en 23 maart jl. (Handelingen II 2017/18, nr. 63, debat over de Europese top van 22 en 23 maart 2018) is de motie van het Lid Omtzigt (Kamerstuk 21 501-20, nr. 1314) ingediend. Deze motie is op 27 maart jl. gewijzigd aangenomen (Kamerstuk 21 501-20, nr. 1316).

In de motie wordt de regering verzocht voor maandag 2 april a.s. aan te geven waar en wanneer het initiatief over transparantie van 26 Europese parlementen («Opening up closed doors»; hierna COSAC paper) en het rapport van de Europese ombudsman geagendeerd worden in de komende weken.

Daarnaast wordt de regering verzocht van elk van deze besprekingen een gedetailleerd gespreksverslag aan de kamer te doen toekomen, inclusief de posities en het stemgedrag van de individuele landen.

De afgelopen weken heb ik met u een aantal keer gesproken over het COSAC-rapport. Het kabinet juicht de inspanningen van de Staten-Generaal in COSAC-verband toe, en deelt belang dat parlement hecht aan versterking van transparantie binnen het EU-besluitvormingsproces. Volgens mij trekken het kabinet en de Staten-Generaal aan dezelfde kant van het touw. Met de brief van de 26 parlementen is het gewicht aan onze kant van het touw toegenomen.

Naar aanleiding van het verzoek van uw Kamer om tijdig op de hoogte gebracht te worden van het moment van agendering van het COSAC paper in Raadsverband kan ik u mededelen dat dit paper op 26 april besproken wordt in de Raadswerkgroep Informatie. Dit geldt ook voor het rapport van de Ombudsman.

Zodra bekend is wanneer transparantie op Raadsniveau wordt besproken, informeert het kabinet u hierover. Zie hiertoe ook het verslag van de Raad Algemene Zaken d.d. 20 maart (Kamerstuk 21 501-02, nr. 1854).

Ten aanzien van het verzoek om van elk van deze besprekingen een gedetailleerd gesprekverslag aan de Kamer te doen toekomen, inclusief de posities en het stemgedrag van de individuele landen, moet ik in het navolgende toelichten dat ik om juridische en principiële redenen het verzoek niet volledig kan bewilligen.

Letterlijke verstrekking van dagelijkse ambtelijke instructies en verslagen vormen geen onderdeel van het reguliere verkeer tussen kabinet en het parlement. Hierover heeft uw Kamer eerder een brief van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontvangen op 10 april 2015.1

Tegelijkertijd hecht ik er vanzelfsprekend aan het parlement zo volledig mogelijk te informeren, zeker op onderwerpen waarvan wordt aangegeven dat Kamerleden daar een bijzondere interesse voor hebben. Uw Kamer zal geïnformeerd worden over de besprekingen over dit rapport in Brussel. Bij de verslaglegging zal als uitgangspunt genomen worden dat alle belangrijke aspecten die de revue zijn gepasseerd aan bod komen, waarbij de essentie van de Nederlandse inbreng wordt weergegeven. Exacte weergave van lidstaatposities is evenwel niet mogelijk aangezien dit in strijd is met de geheimhoudingsplicht (artikelen 6 en 7 Reglement van Orde van de Raad). Desalniettemin zal het kabinet u in de verslaglegging een zo nauwkeurig mogelijke weergave geven van het krachtenveld.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

Noot 1

Kamerstuk 34 023, nr. 9


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.