Brief regering; Kabinetsreactie naar aanleiding van de aardbeving in Groningen - Gaswinning

Deze brief is onder nr. 404 toegevoegd aan dossier 33529 - Gaswinning.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Brief regering; Kabinetsreactie naar aanleiding van de aardbeving in Groningen - Gaswinning
Document­datum 12-01-2018
Publicatie­datum 16-01-2018
Nummer KST33529404
Kenmerk 33529, nr. 404
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

   
 

Directoraat-generaal Bedrijfsleven & Innovatie

Directie Regio

Bezoekadres

Bezuidenhoutseweg 73

2594 AC Den Haag

Postadres

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Overheidsidentificatienr

00000001003214369000

T 070 379 8911 (algemeen)

www.rijksoverheid.nl/ezk

Ons kenmerk

DGBI-DR / 18005039

Uw kenmerk

2018Z00070/2018D00262

 

> Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag

 

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Binnenhof 4

2513 AA DEN HAAG

 

Datum

12 januari 2018

Betreft

Verzoek kabinetsreactie naar aanleiding van de aardbeving in Groningen

Geachte Voorzitter,

Bij brief van 9 januari 2018 (kenmerk 2018Z00070/2018D00262) heeft de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat verzocht om een reactie op de aardbeving bij Zeerijp op 8 januari jl. Hierbij stuur ik uw Kamer de gevraagde reactie.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft op maandag

8 januari 2018 om 15.00 uur een aardbeving geregistreerd bij het dorp Zeerijp. De magnitude (sterkte) van de aardbeving was 3,4 op de schaal van Richter. De beving is in grote delen van Groningen, tot in de stad Groningen gevoeld. Zeerijp ligt binnen het gebied van de gemeente Loppersum waar de gaswinning sinds januari 2014 sterk is teruggebracht.

De beving is ingrijpend voor de mensen in het gebied. Zij zijn al vaker opgeschrikt door kleinere en grotere bevingen, vaak met schade aan hun huis en zorgen over hun veiligheid tot gevolg. Het kabinet is zich zeer bewust van de dreun die de Groningers krijgen van deze aardbeving.

Schade

Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) zijn 2.188 meldingen binnengekomen van bewoners die schade aan hun woning hebben opgelopen door de aardbeving van maandagmiddag (stand 12 januari 8.30 uur). De zogenoemde ‘rode knop’ op de website van CVW om een mogelijk acuut onveilige situatie te melden is 64 keer gebruikt. Tot nu toe is in vijf gevallen daadwerkelijk een acuut onveilige situatie geconstateerd. Hierbij zijn maatregelen getroffen om de onveiligheid weg te nemen. Bij de veiligheidsregio zijn geen calamiteiten gemeld, en ook geen gaslekkages. De politie en brandweer hebben laten weten dat de aardbeving niet tot calamiteiten of gewonden heeft geleid.

Het forse aantal schademeldingen komt bovenop de schademeldingen die vooralsnog niet volledig worden afgehandeld vanwege het ontbreken van een nieuw schadeprotocol. Dit onderstreept de noodzaak om snel met alle betrokken partijen tot overeenstemming te komen over een nieuwe aanpak. Hierover wil ik graag met uw Kamer verder spreken tijdens het plenaire debat op dinsdag

16 januari a.s.

Rapportage NAM

In lijn met het Meet- en Regelprotocol Groningen heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) binnen twee dagen, op woensdag 10 januari 2018, haar evaluatie en voorgestelde maatregelen aan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gerapporteerd. SodM zal de rapportage van NAM bestuderen en mij binnen twee weken informeren over de uitkomst en adviseren over mogelijk te nemen maatregelen. Ook heb ik nieuw advies over het benodigde niveau van gaswinning voor de leveringszekerheid gevraagd aan Gasunie Transport Services. Ik wacht beide adviezen af voordat ik kan ingaan op de voorgestelde maatregelen van de NAM. Indien de beide adviezen niet verenigbaar zijn, is het mogelijk dat ik aan één of beide partijen nog een aanvullend advies vraag. Uiteraard informeer ik uw Kamer hierover zo snel als mogelijk.

Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State van 15 november 2017 inzake de besluiten over de gaswinning in Groningen werk ik aan een nadere onderbouwing van de veiligheidsrisico’s en aanvaardbaarheid daarvan. Vanzelfsprekend zal ik ook de uitkomsten en inzichten naar aanleiding van de aardbeving bij Zeerijp benutten in de aanloop naar de totstandkoming van een nieuw instemmingsbesluit.

Gasvraag

Het productieniveau van de gaswinning in Groningen moet omlaag. Zoals ik u heb geschetst tijdens de begrotingsbehandeling breng ik alle denkbare mogelijkheden in kaart om ook al binnen deze kabinetsperiode de vraag naar Groningengas wezenlijk te kunnen verminderen. Daarbij zoek ik actief naar manieren om grootverbruikers van laagcalorisch gas versneld om te bouwen, ik voer gesprekken met collega’s in België, Frankrijk en Duitsland over een zo snel mogelijke afbouw, en ik betrek ook de bouw van een stikstofinstallatie in de afweging. Zoals toegezegd informeer ik uw Kamer over het resultaat in het eerste kwartaal. Deze zoektocht licht ik graag verder toe tijdens het plenaire debat op

16 januari as.

Eric Wiebes

Minister van Economische Zaken en Klimaat

 

Pagina 0 van 2

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.