Overig; Verslag van een werkbezoek van een delegatie uit de vaste commissies voor Koninkrijksrelaties van de Eerste en van de Tweede Kamer aan Bonaire en Curaçao van 6 tot en met 13 januari 2017 - Interparlementair Koninkrijksoverleg

Dit verslag van een (werk)bezoek is onder nr. L;20 toegevoegd aan dossier 33845 - Interparlementair Koninkrijksoverleg 2014.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Interparlementair Koninkrijksoverleg; Overig; Verslag van een werkbezoek van een delegatie uit de vaste commissies voor Koninkrijksrelaties van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan Bonaire en Curaçao van 6 tot en met 13 januari 2017
Document­datum 16-01-2017
Publicatie­datum 16-01-2017
Nummer KST3384520
Kenmerk 33845, nr. L;20
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

33 845 Interparlementair Koninkrijksoverleg

L/ Nr. 20 VERSLAG VAN EEN WERKBEZOEK VAN EEN DELEGATIE UIT DE VASTE COMMISSIES VOOR KONINKRIJKSRELATIES VAN DE EERSTE EN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL AAN BONAIRE EN CURAÇAO VAN 6 TOT EN MET 13 JANUARI 2017

Vastgesteld 13 januari 2017

Inleiding

Van 10 tot en met 13 januari 2017 zijn delegaties van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en van beide Kamers van de Staten-Generaal in Curaçao bijeengekomen in het kader van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO). Het IPKO is de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk en vindt in beginsel twee maal per jaar plaats.

Het IPKO kende dit keer een informeel karakter, waarbij de nadruk lag op onderlinge kennismaking en kennisuitwisseling. De aanleiding daarvoor waren de recente verkiezingen op Curaçao en Sint Maarten; de samenstelling van de Staten van deze landen is hierdoor ingrijpend gewijzigd en nog niet alle commissies zijn geformeerd. Er is deze keer dan ook geen afsprakenlijst vastgesteld.

De Nederlandse delegatie bestond uit de Tweede Kamerleden Recourt (delegatieleider, PvdA), Bosman (VVD), Van Laar (PvdA), Amhaouch (CDA) en Van Tongeren (GroenLinks) en uit de Eerste Kamerleden Ganzevoort (plv. delegatieleider, GroenLinks), Van Kappen (VVD), Van Bijsterveld (CDA), De Graaf (D66) en Ester (CU). De delegatie werd begeleid door plaatsvervangend griffier van de Tweede Kamer T.N.J. de Lange en stafmedewerker van de Eerste Kamer M. Prenger.

Voorafgaand aan het IPKO legde de Nederlandse delegatie van 6 tot en met 9 januari 2017 werkbezoeken af op Bonaire en nam zij deel aan een werkconferentie met bestuurders uit Caribisch Nederland over het thema armoedebestrijding.

De Nederlandse delegatie brengt hierbij verslag uit van haar activiteiten.

De voorzitter van de delegatie, Recourt

De plv. voorzitter van de delegatie, Ganzevoort

De griffiers van de delegatie, De Lange Prenger

Vrijdag 6 januari 2017

De delegatie reist van Amsterdam naar Bonaire en komt daar aan het einde van de middag aan, waar zij wordt ontvangen door de plv. Gezaghebber van Bonaire en de Rijksvertegenwoordiger.

De Rijksvertegenwoordiger ontvangt de delegatie 's avonds in zijn ambtswoning voor een informeel diner, waarvoor ook het Bestuurscollege en de Eilandsraad van Bonaire zijn uitgenodigd.

Zaterdag 7 januari 2017

De delegatie ontvangt een briefing van de Rijksvertegenwoordiger. Hierbij wordt de delegatie onder meer geïnformeerd over de politieke, maatschappelijke en economische situatie in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ook wordt het programma dat de delegatie zal hebben op Bonaire doorgesproken.

Daarna brengt de delegatie, opgesplitst in een aantal groepen, een bezoek aan verschillende wijken in en rond Kralendijk. Insteek is een beter beeld te krijgen van de armoede op Bonaire. De bezoeken en de vragen die daaruit voortvloeien worden benut als input voor de werkconferentie inzake armoedebestrijding die op maandag 9 januari 2017 plaatsvindt (zie hieronder).

In de middag spreekt de delegatie met vertegenwoordigers van een aantal maatschappelijke organisaties op Bonaire. De delegatie heeft veel waardering voor de grote inzet van vele professionals en vrijwilligers op Bonaire die werkzaam zijn op terreinen als armoedebestrijding, integrale wijkaanpak, opvang van jongeren, etc. Veel gaat goed, maar ook is duidelijk dat in een aantal gevallen organisatorische en financiële knelpunten moeten worden opgelost, ook in (de samenwerking met) Nederland.

Zondag 8 januari 2017

Een aantal leden van de delegatie brengt onder begeleiding van een vertegenwoordiger van de stichting nationale parken (Stinapa) een bezoek aan het prachtige natuurpark Washington Slagbaai. Ook de manager van het park is daarbij aanwezig.

Maandag 9 januari 2017

De delegatie neemt deel aan een werkconferentie over het thema armoede dat is georganiseerd door het Bestuurscollege van Bonaire. Er worden presentaties gegeven over armoedeproblematiek op Sint Eustatius, Bonaire en Saba, waarna er uitgebreid van gedachten wordt gewisseld.

In de presentatie van Sint Eustatius wordt onder meer aandacht besteed aan de gevolgen van de armoede op het eiland, zoals de slechte staat van veel woningen, gezondheidsproblemen, huiselijk geweld en verkapte prostitutie. Als oorzaken van de armoede op het eiland wordt verwezen naar de hoge werkloosheid en het minimumloon waar veel mensen op zijn aangewezen maar dat niet voldoende is om van rond te komen. In de strijd tegen armoede wordt gepleit voor meer werkgelegenheid. Om dit te bewerkstelligen, wordt een betere aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt en de verdere ontwikkeling van het toerisme en de land- en tuinbouw voorgesteld.

De presentatie van Bonaire vangt aan met een uiteenzetting van de armoedeproblematiek op het eiland. Volgens het Bestuurscollege van Bonaire zijn het niveau van het wettelijk minimumloon (WML) en de uitkeringen te laag om van te leven en moet het WML niet als ijkpunt voor het sociaal minimum worden genomen. Ook uit het Bestuurscollege kritiek op het huidige arbeidsmarkt- en voorzieningenbeleid dat in hun ogen teveel vanuit Nederland wordt bepaald. Het Bestuurscollege wil in samenwerking met verschillende ministeries en andere stakeholders een integraal Meerjarenbeleid voor sociaal-economische ontwikkeling opstellen. Hierin zouden afspraken moeten worden opgenomen over onder meer een sociaal minimum dat toereikend is om te kunnen voorzien in de kosten voor het levensonderhoud en plannen voor duurzame economische groei en verbetering van de arbeidsmarkt.

De presentatie van Saba richt zich op drie kernpunten. Ten eerste wordt gepleit voor een mentaliteitsverandering vanuit de Nederlandse regering, oftewel een meer actieve houding waarbij zaken sneller worden opgepakt en uitgevoerd. Ten tweede pleit Saba voor meer ruimte om taken zelf uit te voeren. Volgens Saba worden te vaak zaken vanuit Nederland aangestuurd terwijl de Sabaanse samenleving dit zelf beter en goedkoper zou kunnen. Ten derde pleit Saba voor meer structurele in plaats van tijdelijke oplossingen. In dit kader wordt waardering uitgesproken voor het geld dat vanuit Nederland voor verschillende projecten beschikbaar wordt gesteld. Te vaak is er echter geen geld voor bijvoorbeeld onderhoud, waardoor succesvolle projecten verzanden.

De Nederlandse delegatie dankt de vertegenwoordigers van de eilanden voor de zeer waardevolle informatie die van groot belang is voor haar controlerende taak op het regeringsbeleid. De delegatie spreekt de hoop uit dat de bijeenkomst met bestuurders uit Caribisch Nederland ook volgend jaar weer een vervolg zal krijgen.

De delegatie arriveert aan het begin van de avond op Curaçao. De Vertegenwoordiger van Nederland op Curaçao geeft een briefing over de actuele politieke, economische, financiële en maatschappelijke situatie op Curaçao.

Dinsdag 10 t/m vrijdag 13 januari 2017

In Curaçao vindt het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) plaats. De delegaties van de vier parlementen kiezen er vanwege het grote aantal nieuwe parlementsleden voor om de besprekingen dit jaar informeel en besloten te houden. Het hoofddoel is kennismaking en kennisuitwisseling. De agenda van dit IPKO is in bijlage toegevoegd, evenals de lijst van deelnemers.

Het volgende IPKO vindt plaats van 30 mei 2017 tot en met 2 juni 2017 in Den Haag. De definitieve agenda wordt vastgesteld in een videoconferentie ter voorbereiding op het komende IPKO.

Naast het officiële IPKO programma neemt de delegatie deel aan de volgende activiteiten.

Op woensdag 11 januari spreekt de delegatie tijdens het ontbijt met de Minister van Veiligheid en Justitie (V&J) van Nederland. De Minister is ook op Curaçao voor het Justitieel Vierpartijenoverleg (JVO). De Minister geeft een toelichting op de inzet van V&J in het Caribisch deel van het Koninkrijk en de samenwerking met de Ministers van Justitie van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Op woensdagavond biedt de delegatie een receptie aan in de ambtswoning van de Vertegenwoordiger van Nederland. Aanwezig zijn onder meer leden van de IPKO-delegaties, van het kabinet van Curaçao, vertegenwoordigers van verschillende instituties, van het bedrijfsleven en van non-gouvernementele organisaties.

Op donderdag 12 januari spreekt een gedeelte van de delegatie voor aanvang van het officiële IPKO-programma van die dag (presentatie over, en werkbezoek aan, Oostpunt) informeel met een vertegenwoordiging van de natuurbeschermingsorganisatie Carmabi over de ontwikkelingsplannen voor Oostpunt. Aan de orde komen onder meer het natuurbelang van met name het rif aan de zuidkant en de tot nu toe gevolgde procedure met betrekking tot de vaststelling van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan inzake Oostpunt.

Na afloop van het IPKO op vrijdag 13 januari spreekt een gedeelte van de delegatie in de middag informeel met de plv. Commandant Zeemacht in het Caribische gebied, Kolonel der Mariniers P.J. de Vin en het hoofd operaties van de Kustwacht in het Caribische gebied, Kapitein-Luitenant ter zee, R.J. Jurriansen. Aan de orde komen zowel het militaire- als het kustwacht-aspect van de werkzaamheden.

Zaterdag 14 januari 2017

In de middag vertrekt de delegatie terug naar Nederland, waar de delegatie op zondag 15 januari in de ochtend arriveert.

BIJLAGE I PROGRAMMA IN HET KADER VAN HET INTERPARLEMENTAIR KONINKRIJKSOVERLEG, 10 T/M 13 JANUARI 2017, WILLEMSTAD, CURAÇAO

DINSDAG 10 JANUARI 2017

09.00-09.30

Presidiumoverleg

09.45

Welkomstwoord en korte speech delegatieleider Curaçao

09.50

Korte speech delegatieleider Aruba

09.55

Korte speech delegatieleider Sint Maarten

10.00

Korte speech delegatieleider Nederland

10.15

Opening vergadering door voorzitter IPKO

10.20-12.30

Bespreking

  • Economische kansen binnen het Koninkrijk
  • Presentatie Bluerise
  • Klimaatverandering en Energie

12.30-14.00

Lunch

14.00-15.30

Het ideale Koninkrijk in 2040

15.30-15.45

Koffiepauze

15.45-17.15

Presentatie en werkbezoek Havenprojecten

WOENSDAG 11 JANUARI 2017

09.00-10.30

Bespreking

  • Jeugd- en jongeren
  • AOV / AWW-gat studenten
  • Dubbele taaltoets

10.30-10.45

Koffiepauze

10.45-13.00

Bespreking

  • Initiatiefrecht Rijkswet aan de Staten
  • Procedure Rijkswet Geschillenregeling
  • Integriteit van bestuur
  • Constitutioneel hof

13.00-14.15

Lunch

14.15-15.15

Bespreking gezondheidszorg

15.30-18.00

Werkbezoek aan Hospital Nobo Otrabanda

DONDERDAG 12 JANUARI 2017

09.00-11.00

Presentatie project Oostpunt door de heer Willy Maal

11.00-12.00

Lunch

12.30

Vertrek naar Oostpunt

13.00-16.00

Werkbezoek Oostpunt

20.00

Afscheidsdiner, aangeboden door de Voorzitter van de Staten

VRIJDAG 13 JANUARI 2017

10.00

Persconferentie

BIJLAGE II LEDEN VAN DE DEELNEMENDE DELEGATIES AAN HET IPKO

DELEGATIE STATEN VAN ARUBA:

Mw. M.G. Wyatt-Ras (Statenvoorzitter)

Hr. G.R. Herdé (Commissievoorzitter)

Hr. A.M. Sneek

Hr. C.G. Dammers

Hr. D.R. Rasmijn

Hr. J.E. Thijsen

Hr. C.V.J. Romero

Hr. G.F. Besaril

Hr. A.C.G. Bikker

Mw. M.J. Lopez-Tromp

Hr. H.C.J. Hek (Griffier)

DELEGATIE STATEN VAN CURAÇAO:

Mw. G.M. Mc. William (Commissievoorzitter en Voorzitter IPKO)

Mw. M.M. Alcala-Walle

Hr. H.A. Davelaar

Mw. M.V.E. Cijntje

Mw. O.V.E. Leeflang

Hr. E.D. Braam

Hr. S.R. Cijntje (Griffier)

Hr. R.J. Anthonia (plv. Griffier)

DELEGATIE STATEN VAN SINT MAARTEN

Mw. S.A. Wescot-Williams (Voorzitter van de Staten)

Hr. R.E. Samuel

Hr. F.G. Richardson

Mw. N.R. Guishard-Joubert (Griffier)

Hr. R.R.H. Richardson (adviseur)

NEDERLANDSE DELEGATIE:

Tweede Kamer

Hr. J. Recourt (Delegatieleider)

Hr. A. Bosman

Hr. R.P. Van Laar

Hr. M. Amhaouch

Mw. L. van Tongeren

Hr. T.N.J. de Lange (Griffier)

Eerste Kamer

Hr. R.R. Ganzevoort (plv. Delegatieleider)

Hr. F.E. van Kappen

Mw. S.C. van Bijsterveld

Hr. Th. C. de Graaf

Hr. P. Ester

Mw. M. Prenger (Stafmedewerker)


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.