Memorie van toelichting - Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2017

Deze memorie van toelichting i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 34550 IV - Vaststelling begroting Koninkrijksrelaties en het BES-fonds 2017.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2017 ; Memorie van toelichting; Memorie van toelichting
Document­datum 20-09-2016
Publicatie­datum 20-09-2016
Nummer KST34550IV2
Kenmerk 34550 IV, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2016–2017

34 550 IV

Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2017

Nr. 2

MEMORIE VAN TOELICHTING

Inhoudsopgave

Overzichtstabel belangrijkste beleidsmatige mutaties Overzicht niet-juridisch verplichte uitgaven Meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen Overzicht van risicoregelingen

Artikel 1 Waarborgfunctie

Artikel 2 Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners

(vervallen)

Artikel 4 Bevorderen sociaaleconomische structuur

Artikel 5 Schuldsanering/lopende inschrijving/leningen

Artikel 3 Nominaal en onvoorzien (vervallen)

Artikel 6 Apparaat

Artikel 7 Nominaal en onvoorzien

6

8

9

9

10

13

13

17 18 22

24

24 25 26

Artikel 1 BES-fonds

7.1. Verdiepingshoofdstuk Koninkrijksrelaties

27

28

28

31

31

3

4

4

7.2.     Verdiepingshoofdstuk BES-fonds                                                36

7.3.     Moties en toezeggingen                                                               37

7.4.     Subsidies                                                                                       51

7.5.     Overzicht evaluatie- en overig onderzoek                                   52

7.6.     Overzicht rijksuitgaven Caribisch Nederland                             54

7.7.     Overzicht belasting- en premieontvangsten Caribisch Nederland                                                                                      57

7.8.     Overzicht eilandelijke inkomsten                                                 58

7.9.     Overzicht renteloze leningen Caribisch Nederland                    59

  • A. 
    ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET BEGROTINGSWETSVOORSTEL

Wetsartikel 1 en 2

De begrotingsstaten die onderdeel zijn van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld.

In afwijking van het derde lid is besloten de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties en de begrotingsstaat van het BES-fonds in één wet te laten vaststellen, op grond van artikel 1, vijfde lid, van de Comptabiliteitswet 2001.

Het wetsvoorstel strekt ertoe om de onderhavige begrotingsstaten voor het aangegeven jaar vast te stellen.

Alle voor dit jaar vastgestelde begrotingswetten tezamen vormen de Rijksbegroting voor dat jaar. Een toelichting bij de Rijksbegroting als geheel is opgenomen in de Miljoenennota.

Met de vaststelling van dit wetsartikel worden de uitgaven, verplichtingen en de ontvangsten vastgesteld. De in de begrotingsstaten opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zogenoemde begrotingstoelichting).

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

S.A. Blok

  • B. 
    BEGROTINGSTOELICHTING
  • 1. 
    LEESWIJZER

Algemeen

Inleiding

Voor u ligt de begroting 2017 voor Koninkrijksrelaties (IV) en het

BES-fonds.

Groeiparagraaf

Ten opzichte van de begroting 2016 is hieronder de belangrijkste wijziging opgenomen.

  •  
    Overzicht niet-juridisch verplichte uitgaven

Op verzoek van de Tweede Kamer wordt met ingang van de begroting 2017 inzicht gegeven in de niet-juridische verplichtingen. Het overzicht en de toelichting hierop is te vinden in de tabel «Overzicht niet-juridisch verplichte uitgaven» in de beleidsagenda.

Beleidsagenda’s

De beleidsagenda’s geven een kernachtig overzicht van de hoofdlijnen van het beleid.

De beleidsagenda voor Koninkrijksrelaties (IV) wordt afgesloten met vier overzichten:

  •  
    Overzichtstabel belangrijkste mutaties

In de beleidsagenda is een overzichtstabel opgenomen met de belangrijkste beleidsmatige mutaties.

  •  
    Overzicht niet-juridisch verplichte uitgaven

In dit overzicht worden de niet-juridische verplichtingen opgenomen. Zie ook de toelichting hierboven bij de groeiparagraaf.

  •  
    Meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen

In de tabel van de meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen is per artikel voor de periode 2015-2021 opgenomen wanneer een beleidsdoorlichting is gerealiseerd of gepland. De aanvullende informatie wordt opgenomen in bijlage 7.5 «Evaluatie- en overig onderzoek».

  •  
    Overzicht van risicoregelingen

In de beleidsagenda is een tabel «verstrekte garanties en verstrekte leningen» opgenomen.

De beleidsartikelen

In de beleidsartikelen staan de beleids- en de financiële informatie over de voorgenomen uitgaven. De begroting Koninkrijksrelaties is opgebouwd uit drie beleidsartikelen: artikel 1 Waarborgfunctie, artikel 4 Bevorderen sociaaleconomische structuur en artikel 5 Schuldsanering/lopende inschrijving/leningen.

De begroting van het BES-fonds kent één beleidsartikel: artikel 1 BES-fonds.

Een beleidsartikel is opgebouwd uit de volgende elementen:

A Algemene doelstelling

B Rol en verantwoordelijkheid

C Beleidswijzigingen

D1 Budgettaire gevolgen van beleid

D2 Budgetflexibiliteit

E Toelichting op de instrumenten

Budgetflexibiliteit

De peildatum van de gepresenteerde budgetflexibiliteit (juridisch verplicht) is 1 januari 2017.

De niet-beleidsartikelen

De begroting Koninkrijksrelaties heeft twee niet-beleidsartikelen: artikel 6 Apparaat en artikel 7 Nominaal en onvoorzien.

Bijlagen

De bijlagen 7.1 en 7.2 bevatten de verdiepingshoofdstukken voor Koninkrijksrelaties en BES-fonds. De bijlage 7.3 is een overzicht van de moties en toezeggingen voor beide hoofdstukken. Vervolgens volgen voor Koninkrijksrelaties een overzicht subsidies (bijlage 7.4) en een overzicht evaluatie- en overig onderzoek (bijlage 7.5). Met betrekking tot het BES-fonds volgen het overzicht rijksuitgaven Caribisch Nederland (bijlage 7.6), het overzicht belasting- en premieontvangsten Caribisch Nederland (bijlage 7.7), het overzicht eilandelijke inkomsten (bijlage 7.8) en het overzicht renteloze leningen Caribisch Nederland (bijlage 7.9).

  • 2. 
    DE BELEIDSAGENDA KONINKRIJKSRELATIES

Algemeen

Het Koninkrijk is per 10 oktober 2010 staatkundig opnieuw ingericht: vier autonome landen die een aantal taken gemeenschappelijk uitvoeren. Het Koninkrijk vervult een waarborgfunctie (artikel 43 van het Statuut): als de landen (Curaçao, Sint Maarten en Aruba) niet zelfstandig kunnen voldoen aan de verantwoordelijkheid voor rechtszekerheid, deugdelijk bestuur en de bescherming van de fundamentele rechten en vrijheden van hun inwoners, komt de verantwoordelijkheid van het Koninkrijk in beeld. Het Statuut geeft het Koninkrijk de instrumenten om aan die verantwoordelijkheid invulling te geven.

Kinderrechten

In 2017 wordt wederom ingezet op duurzame verbetering van de situatie van kinderen in Caribisch Nederland. In nauw overleg met UNICEF en de eilanden wordt uitvoering gegeven aan het actieplan Kinderrechten. Op basis van de prioritering in het actieplan wordt onder andere ingezet op de opvoedingsondersteuning, vrijetijdsbesteding en professionalisering van betrokken organisaties.

Geschillenregeling

Artikel 12a van het Statuut van het Koninkrijk schrijft voor dat er een Geschillenregeling moet komen. Tijdens de Koninkrijksconferentie van 16 juni 2015 is afgesproken dat nader bestuurlijk overleg wordt gevoerd gericht op de totstandkoming van een rijkswet. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een voorstel tot een Rijkswet Koninkrijksgeschillen in openbare internetconsultatie gegeven.

Wisselkoers

In de begroting worden de uitgaven geraamd in euro’s, maar daadwerkelijke uitgaven vinden ten dele plaats in dollars. De huidige ontwikkeling van de euro/dollar-wisselkoers leidt derhalve tot druk op de budgetten.

Landen (Aruba, Sint Maarten, Curaçao)

Regionale samenwerking

Er bestaan vele raakvlakken tussen de zes eilanden en Nederland en zeker ook tussen de eilanden onderling. Hierdoor bestaat er een groeiende belangstelling vanuit de eilanden om vanuit een ander perspectief te kijken naar mogelijkheden van nauwere samenwerking – in allerlei vormen – binnen het Koninkrijk, mede vanuit de wens van efficiënte deling van kennis en expertise.

Financieel toezicht

Het is van belang dat alle eilanden van het Koninkrijk streven naar financiële soliditeit en duurzaam houdbare overheidsfinanciën. Het College financieel toezicht (Cft) vervult daarbij een toezichthoudende rol, voortvloeiend uit de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten en de Wet financiën openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het College Aruba financieel toezicht (CAft) vervult deze rol ten aanzien van Aruba. Indien de financiële situatie daartoe aanleiding geeft zal de Koninkrijksregering op basis van de adviezen van de colleges financieel toezicht de landen aanspreken om maatregelen te nemen.

De financiële situatie op Aruba en Sint Maarten blijft kwetsbaar en zal ook in 2017 en latere jaren inzet van de regeringen van beide landen vergen om de financiën duurzaam op orde te krijgen en te houden. Zorgelijk is vooral de financiële situatie op Sint Eustatius. Sinds 2015 is een toezicht-regime ingesteld en heeft de Rijksvertegenwoordiger in samenwerking met het eiland, het Cft en de verantwoordelijk accountant een plan van aanpak opgesteld ter verbetering van het bestuurlijk en financieel functioneren van het eilandgebied. In 2016 is voorafgaand toezicht op de uitgaven van het eiland ingesteld om te bewaken dat beschikbare budgetten niet zouden worden overschreden. Hoewel in 2016 de basis is gelegd, zal de Rijksvertegenwoordiger in 2017, in samenwerking met het eiland, het plan van aanpak verder uitvoeren. Extra aandacht zal daarbij uitgaan naar het verbeteren van de kwaliteit en de inrichting van het ambtelijk apparaat (door o.a. gerichte opleidingen).

Rechtshandhaving

De rechtshandhaving in de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt in 2017 verder versterkt. In 2016 is een begin gemaakt met een extra inzet op de aanpak van de georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit, met name op Sint Maarten. Waar het zwaartepunt in 2016 lag bij de opbouw, ligt in 2017 de nadruk op het bereiken van zichtbare resultaten. Een sterkere rechtshandhaving is mogelijk door een tijdelijke uitbreiding van het Recherche Samenwerkingsteam (RST), het Openbaar Ministerie en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, in het bijzonder gericht op bestrijding van grensoverschrijdende en ondermijnende criminaliteit, high impact crimes en mensenhandel en -smokkel.

Caribisch Nederland (Bonaire, St. Eustatius, Saba)

Caribisch Nederland (CN) Follow up kabinetsreactie Spies De kabinetsreactie op het rapport over de uitwerking van de nieuwe staatkundige structuur van Caribisch Nederland, «Vijf jaar verbonden: Bonaire, Sint Eustatius en Saba en Europees Nederland», is op 12 mei 2016 gepubliceerd (Tweede Kamer, vergaderjaar 2015–2016, 34 300 IV, nr. 59). De in de kabinetsreactie opgenomen maatregelen zijn aanvullend op de meerjarenprogramma’s van de openbare lichamen.

Sociaaleconomische ontwikkeling

Voor de sociaaleconomische ontwikkeling (verbeteren van de leefbaarheid, de re-integratie naar duurzaam betaald werk en het bevorderen van de maatschappelijke participatie) van Caribisch Nederland ontvangen de openbare lichamen op basis van het «tijdelijk Besluit bijzondere uitkeringen integrale projecten» BES middelen van de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Overzichtstabel belangrijkste beleidsmatige mutaties t.o.v. vorig jaar (ontvangsten, uitgaven en niet-belastingontvangsten)

 

Opbouw uitgaven (x € 1.000)

 

art. nr.

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

 

257.466

292.623

268.404

124.099

123.198

 

Mutaties 1e suppletoire begroting

Nieuwe mutaties:

waarvan:

  • a. 
    integrale aanpak SZW

4.2

5.029

11.500

2.256

5.526 - 6.287

6.768 - 3.148

1.121 - 1.248

1.108 - 1.248

1.108 121.950

  • b. 
    overheveling apparaat KR naar HVII (BZK)
  • c. 
    wisselkoersproblematiek Overige mutaties

6.1 7.3

  • 3.937

12.000

1.181

  • 3.259
  • 3.028
  • 2.920 - 228
  • 2.920 1.672
  • 2.920 1.672
  • 2.920 124.870

Stand ontwerpbegroting 2017

 

273.995

291.862

272.024

123.972

123.058

123.058

Opbouw ontvangsten (x € 1.000)

 

art. nr.

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

 

36.475

36.475

36.475

36.475

36.475

 

Mutaties 1e suppletoire begroting Nieuwe mutaties:

Overige mutaties

 

6.300 0 0

0 0

0 0

0 0

0 0

36.475 36.475

Stand ontwerpbegroting 2017

 

42.775

36.475

36.475

36.475

36.475

36.475

Toelichting

  • a. 
    Integrale aanpak SZW

Dit betreft een bijdrage vanuit Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ten behoeve van financiering van integrale projecten van Caribisch Nederland.

  • b. 
    Overheveling apparaat KR

Een klein gedeelte van de medewerkers van BZK (de directie Koninkrijksrelaties) valt onder een ander begrotingshoofdstuk (H IV: Koninkrijksrelaties in plaats van H VII: Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Dit beperkt de gewenste flexibiliteit voor de inzet van medewerkers binnen BZK. Daarom is deze post overgeboekt naar H VII.

  • c. 
    Wisselkoersproblematiek

Voor het meerjarig opvangen van valutaschommelingen is in 2016 incidenteel € 12 mln. gereserveerd. Deze reservering zal door BZK verder worden aangevuld vanuit de middelen die staan op artikel 7.3 Onvoorzien. Wisselkoerstegenvallers worden vanuit deze reservering gedekt, wisselkoersmeevallers komen ten gunste van deze reservering. De systematiek van deze reservering wordt aan de hand van voorgenoemde principes nader uitgewerkt.

Overzicht niet-juridisch verplichte uitgaven

 

Overzicht niet-juridisch verplichte uitgaven en bestemming (bijdragen

x € 1.000)

 

Art.nr Naam artikel (€ tot. Uitg.

Juridisch verplichte

Niet-juridisch verplichte

Bestemming van de

art.)

uitgaven

uitgaven

niet-juridisch verplichte uitgaven

4 Bevorderen sociaalecono-

   
  •  
    onderzoek/

mische structuur

   

kennisoverdracht

(14.676)

7.658 (52%)

7.018 (48%)

(5.513)

  •  
    opdrachten (1.505)

Totaal aan niet verplichte uitgaven

 

7.018

 

Meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen

 

Meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen

   

(realisatie)

(planning)

       

Artikel

Naam artikel 2015

2016

2017 2018

2019

2020

2021

Geheel artikelonderdeel?

1 4

4.1

4.2 5

Waarborgfunctie

Bevorderen autonomie

Koninkrijksrelaties

Aruba, Curaçao en Sint

Maarten

Caribisch Nederland

Schuldsanering/lopende inschrijving/leningen

U U

U

U

 

U U

U

U

Ja

Nee1 Nee2

Ja

1   De onder artikelonderdeel 4.1 geraamde pensioentoelagen (€ 5,0 mln.) worden niet in de beleidsdoorlichting meegenomen.

2  De evaluatiecommissie Caribisch Nederland onder voorzitterschap van mevrouw Spies heeft in 2015 haar rapport uitgebracht en de kabinetsreactie is in mei 2016 aan de Tweede Kamer gestuurd. Caribisch Nederland loopt daarom niet mee in deze beleidsdoorlichting.

Voor een overzicht van de gerealiseerde beleidsdoorlichtingen en evaluaties wordt verwezen naar de meest recente jaarverslagen en/of de site van het Ministerie van Financiën: http://www.rijksbegroting.nl/ beleidsevalutaties.

Voor de meerjaren planning van de beleidsdoorlichtingen en evaluaties wordt verwezen naar de bijlage bij deze begroting: «Evaluatie- en overig onderzoek». Voor de gerealiseerde beleidsdoorlichtingen en overige evaluaties zijn hyperlinks opgenomen die meteen verwijzen naar de betreffende documenten.

  • 3. 
    DE BELEIDSARTIKELEN KONINKRIJKSRELATIES Artikel 1. Waarborgfunctie

A Algemene doelstelling

Het waarborgen van de rechtszekerheid, deugdelijkheid van bestuur en de mensenrechten in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

B Rol en verantwoordelijkheid

Elk land in het Koninkrijk heeft de zorg voor de verwezenlijking van de fundamentele rechten en vrijheden van de mens, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van bestuur. Het waarborgen hiervan is een aangelegenheid van het Koninkrijk. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is op grond van de verantwoordelijkheid voor het Statuut, aanspreekbaar op de waarborgtaak van het Koninkrijk. Vanuit deze verantwoordelijkheid worden de ontwikkelingen met betrekking tot het functioneren van het openbaar bestuur en de verwezenlijking van de mensenrechten en de rechtszekerheid in de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten gevolgd. Het feit dat het Koninkrijk de bevoegdheid heeft in het kader van de waarborgfunctie op te treden, sterkt de instituties van de landen in hun taak om de beginselen van de democratische rechtsstaat te realiseren. De Rijksministerraad kan maatregelen nemen, als er sprake is van ernstige inbreuk op fundamentele rechten en vrijheden in een land of in een situatie waarin rechtszekerheid of deugdelijk bestuur niet langer gewaarborgd zijn en de interne controlemechanismen feitelijk disfunctioneren. Van geval tot geval zal dan moeten worden bezien of ingrijpen in de zin van artikel 43, 50 of 51 van het Statuut, noodzakelijk is en welke maatregel dan het meest passend is.

C Beleidswijzigingen

Er zijn geen beleidswijzigingen voor dit artikel.

D1 Tabel Budgettaire gevolgen van beleid Beleidsartikel 1 Waarborgfunctie

 

Budgettaire gevolgen van beleid (bedragen x € 1.000)

 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Art.nr. Verplichtingen:

             
 

26.754

72.652

70.858

66.552

61.552

61.552

61.552

Uitgaven:

65.475

72.652

70.858

66.552

61.552

61.552

61.552

Waarvan juridisch verplicht

             

(percentage)

   

100%

       

1.1 Rechtshandhaving en deugdelijkheid

             

van bestuur

65.475

72.652

70.858

66.552

61.552

61.552

61.552

Bijdrage aan ZBO’s / RWT’s

0

0

21.868

18.968

15.968

15.968

15.968

Recherchecapaciteit (Nationale

             

Politie)

0

0

21.868

18.968

15.968

15.968

15.968

Bijdrage aan andere begrotings-

             

hoofdstukken

65.475

72.652

48.990

47.584

45.584

45.584

45.584

Duradero

939

769

0

0

0

0

0

Grensbewaking (Defensie)

6.100

6.100

6.100

6.100

6.100

6.100

6.100

Kustwacht (Defensie)

38.504

37.802

39.558

38.102

35.402

35.402

35.402

Recherchecapaciteit (Nationale

             

Politie)

15.595

24.668

0

0

0

0

0

Rechterlijke macht (VenJ)

4.337

3.313

3.332

3.382

4.082

4.082

4.082

Ontvangsten:

5.192

5.357

4.857

4.857

4.857

4.857

4.857

D2 Budgetflexibiliteit

Bijdrage aan ZBO’s / RWT’s

Recherchecapaciteit (Nationale Politie)

De uitgaven zijn vastgelegd in de beheersovereenkomst tussen het Recherche Samenwerking Team en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bijdrage aan andere begrotingshoofdstukken

De uitgaven zijn vastgelegd in de Rijkswet Kustwacht en de Beheersovereenkomst tussen de Kustwacht en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de beheersovereenkomst Koninklijke Marechaussee en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en in de uitzendregeling voor rechters en ambtenaren.

E Toelichting op de instrumenten

In artikel 1 staan de rechtszekerheid, deugdelijkheid van bestuur en de mensenrechten in de landen van het Koninkrijk centraal. Zowel rechtszekerheid als de waarborging van mensenrechten is afhankelijk van een goed functionerende rechtshandhavingketen. Om concreet invulling te geven aan deze algemeen geformuleerde doelstelling, worden de beschikbare middelen ingezet ten behoeve van instituties die essentieel zijn voor de rechtshandhaving.

Het betreft bijdragen aan:

grensbewaking door de Koninklijke Marechaussee (KMar);

de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied (Kustwacht);

het Recherche Samenwerkingsteam (inclusief additionele inzet Sint

Maarten);

het Gemeenschappelijk Hof en het Openbaar Ministerie (Rechterlijke

Macht);

1.1 Rechtshandhaving en deugdelijkheid van bestuur

Bijdragen aan ZBO/RWT

Recherchecapaciteit (Nationale Politie)

Zoals vastgelegd in de Rijkswet politie en het Protocol Recherche Samenwerkingsteam heeft het Recherche Samenwerkingsteam (RST) als taak de bestrijding van zware, georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit. Daarnaast verricht het RST de afhandeling van internationale rechtshulpverzoeken op dit gebied. Het RST heeft vestigingen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten, waar men werkt onder gezag van de lokale Openbaar Ministeries.

Vanaf 2017 wordt de bijdrage aan de Nationale Politie voor recherchecapaciteit onder dit instrument toegelicht.

Prioriteiten voor 2017 blijven vooralsnog de aanpak van witwassen, mensenhandel, wapensmokkel, internationale drugshandel en bendevorming. Deze prioriteiten worden vastgesteld in het Justitieel Vierpartijen Overleg van december 2016. Gemiddeld zijn er bij het RST ongeveer 70 uit Nederland uitgezonden medewerkers werkzaam, die uitgezonden worden voor een periode van drie tot vijf jaar. Dit aantal wordt aangevuld met 36 medewerkers uit de lokale korpsen en 15 overige lokaal geworven medewerkers. De betrokken Ministers van (Veiligheid en) Justitie van de landen en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen gezamenlijk de jaarstukken van het RST vast in het Justitieel Vierpartijen Overleg.

Recherchecapaciteit Sint Maarten

De aanpak van de integriteitproblematiek op Sint Maarten is onlosmakelijk verbonden met de benodigde versterking van de rechtshandhavingketen. Daarom zijn er ook afspraken gemaakt over de bijstand voor en versterking van de rechtshandhaving op Sint Maarten, in het bijzonder gericht op bestrijding van grensoverschrijdende ondermijnende criminaliteit, high impact crimes en mensenhandel en -smokkel. De versterking van de rechtshandhavingketen vindt primair plaats bij het Recherche Samenwerkingsteam, het Openbaar Ministerie en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

Bijdragen aan andere begrotingshoofdstukken

Grensbewaking (Defensie)

Nederland stelt sinds 2005 structureel personeel van de Koninklijke Marechaussee (KMar) beschikbaar ten behoeve van ondersteuning in de rechtshandhaving op Curaçao en Sint Maarten en incidenteel in Caribisch Nederland. Sinds 2008 levert een flexibele pool van 43 fte een bijdrage aan de bestrijding van de geweldscriminaliteit, het grens- en vreemdelingentoezicht, de bestrijding van mensensmokkel en -handel en de bestrijding van drugssmokkel via de luchthavens. Vanaf 1 juli 2015 is ook Aruba aangesloten bij de flexibele pool. De medewerkers van de KMar functioneren daarbij onder aansturing van de lokale diensthoofden en vallen onder het lokale gezag (Ministers van Justitie).

Kustwacht (Defensie)

De Kustwacht is belast met de maritieme rechtshandhaving in het Caribische deel van het Koninkrijk. Bestrijding van de handel in drugs, de bestrijding van vuurwapensmokkel en de bestrijding van mensenhandel, mensensmokkel en illegale immigratie hebben prioriteit. Daarnaast levert de Kustwacht een belangrijke bijdrage aan de veiligheid op het water door het uitvoeren van zoek- en reddingsoperaties en visserij-, scheepvaart en milieu-inspecties. De Kustwacht functioneert op basis van de Rijkswet Kustwacht. De Rijksministerraad stelt het jaarplan van de Kustwacht vast. Dit jaarplan wordt voorbereid door de Kustwachtcommissie, die is samengesteld uit vertegenwoordigers van de vier landen en één keer per jaar bijeenkomt.

Door de landen in het Koninkrijk is overeenstemming bereikt over het type vaartuig dat als vervanging zal dienen voor de Super Rigid Hull inflatable Boats (Super-RHiBS). De twaalf nieuwe Metal Shark Defiants 38 worden vanaf begin 2017 in gebruik genomen.

Rechterlijke macht (VenJ)

Om een goed niveau van rechtshandhaving en rechtspleging in de drie landen en Caribisch Nederland te garanderen, is volledige bezetting van het Gemeenschappelijk Hof en het Openbaar Ministerie van groot belang. Omdat bij de landen de personele capaciteit ontbreekt, draagt Nederland hieraan bij. Nederland stelt daarom op verzoek van de landen rechters en Officieren van Justitie ter beschikking. Deze treden in lokale dienst, waarbij een buitenlandtoelage wordt vergoed ten laste van deze begroting.

Ontvangsten

De exploitatie van de Kustwacht, exclusief de inzet van Defensiemiddelen en de luchtverkenningcapaciteit, wordt voor 69% gefinancierd vanuit de begroting Koninkrijksrelaties. Aruba, Curaçao en Sint Maarten dragen respectievelijk 11%, 16% en 4% bij. De ontvangsten betreffen de bijdragen van de landen aan de Kustwacht over het voorafgaande jaar.

Artikel 2. Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners (VERVALLEN)

Dit artikel is niet meer van toepassing. Bij de wijziging van de begrotingsstructuur in 2016 is dit artikel vervangen door artikel 4 (Bevorderen sociaaleconomische structuur), artikel 5 (Schuldsanering/lopende inschrijving/leningen) en artikel 6 (Apparaat).

D1 Tabel Budgettaire gevolgen van beleid

Beleidsartikel 2 Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners

 

Budgettaire gevolgen van beleid (bedragen x

€ 1.000)

           
   

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Art.nr.

Verplichtingen:

             
   

179.435

0

0

0

0

0

0

 

Uitgaven:

344.415

0

0

0

0

0

0

2.1

Apparaat

12.879

0

0

0

0

0

0

 

Personele uitgaven

9.914

0

0

0

0

0

0

 

Eigen personeel

9.422

0

0

0

0

0

0

 

Externe inhuur

129

0

0

0

0

0

0

 

Overig personeel

363

0

0

0

0

0

0

 

Materiële uitgaven

2.965

0

0

0

0

0

0

 

Overig materieel

2.965

0

0

0

0

0

0

2.2

Duurzame economische ontwik-

             
 

keling

14.841

0

0

0

0

0

0

 

Subsidies

986

0

0

0

0

0

0

 

IUCN

938

0

0

0

0

0

0

 

Subsidies Caribisch Nederland

48

0

0

0

0

0

0

 

Inkomensoverdracht

3.123

0

0

0

0

0

0

 

Pensioenen

3.123

0

0

0

0

0

0

 

Bijdragen aan medeoverheden

2.850

0

0

0

0

0

0

 

Sociaaleconomische initiatieven BES

2.850

0

0

0

0

0

0

 

Bijdrage aan (inter)nationale

             
 

organisaties

7.882

0

0

0

0

0

0

 

Samenwerkingsprogramma′s

7.882

0

0

0

0

0

0

 

waarvan: Caribisch Nederland

4.008

0

0

0

0

0

0

2.4

Schuldsanering

316.695

0

0

0

0

0

0

 

Leningen

316.695

0

0

0

0

0

0

 

Lopende inschrijving

316.695

0

0

0

0

0

0

 

Ontvangsten:

50.589

0

0

0

0

0

0

Artikel 4 Bevorderen sociaaleconomische structuur

A Algemene doelstelling

Het op verzoek ondersteunen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten bij het verbeteren van de sociale en economische ontwikkeling en de overheidsfinanciën. Het versterken van de bestuurlijke en financiële samenhang en centrale coördinatie vanuit Den Haag voor Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

B Rol en verantwoordelijkheid

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor het stellen van randvoorwaarden die de rechtmatigheid en doelmatigheid van de inzet van middelen van de Rijksbegroting garanderen. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn volledig zelf verantwoordelijk voor de beleidvorming en -uitvoering in de landen. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kan op basis van (individuele) verzoeken beleidsmatige assistentie bieden om de landen te ondersteunen, bijvoorbeeld door middel van kennis en expertise.

De openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken elk deel uit van het staatsbestel van Nederland. In het Statuut is bepaald dat voor deze eilanden regels kunnen worden gesteld en andere specifieke maatregelen kunnen worden getroffen met het oog op de economische en sociale omstandigheden, de grote afstand tot het Europese deel van Nederland, hun insulaire karakter, kleine oppervlakte en bevolkingsomvang, geografische omstandigheden, het klimaat en andere factoren waardoor deze eilanden zich wezenlijk onderscheiden van het Europese deel van Nederland.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor de Rijkscoördinatie van beleid met betrekking tot Caribisch Nederland. Dit krijgt vorm door het opstellen en monitoren van het meerjarenprogramma, het beheer van het BES-fonds, afstemming van rijksbeleid door middel van de zogenoemde Caribisch Nederland tafel, het beheer van de Rijksdienst Caribisch Nederland en het inzetten van de Rijksvertegenwoordiger in de nieuwe rol.

C Beleidswijzigingen

Kabinetsreactie Spies

De in de kabinetsreactie opgenomen maatregelen zijn aanvullend op de meerjarenprogramma’s en zullen een plaats daarin krijgen om de integraliteit te bevorderen (Kamerstukken II, 2015–2016, 34 400 IV, nr. 59). De inspanning dient erop gericht te zijn de komende jaren de additionele maatregelen naast de meerjarenprogramma’s tot uitvoering te brengen. De rijksoverheid en de openbare lichamen staan hiervoor gezamenlijk aan de lat.

D1 Tabel Budgettaire gevolgen van beleid

Beleidsartikel 4 Bevorderen sociaaleconomische structuur

 

Budgettaire gevolgen van beleid (bedragen x

€ 1.000)

           
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Art.nr. Verplichtingen:

             
 

0

19.127

14.676

13.342

14.602

14.602

14.602

Uitgaven:

0

19.127

14.676

13.342

14.602

14.602

14.602

Waarvan juridisch verplicht

             

(percentage)

   

52%

       

4.1 Curaçao, Sint Maarten en Aruba

0

6.266

6.777

6.696

6.809

6.809

6.809

Opdrachten

0

1.157

1.668

1.587

1.700

1.700

1.700

Onderzoek, Kennisoverdracht en

             

Comm.

0

1.157

1.668

1.587

1.700

1.700

1.700

Inkomensoverdracht

0

5.009

5.009

5.009

5.009

5.009

5.009

Toeslagen op pensioenen NA

0

5.009

5.009

5.009

5.009

5.009

5.009

Bijdrage aan (inter)nationale

             

organisaties

0

100

100

100

100

100

100

Onderzoek, Kennisoverdracht en

             

Comm.

0

100

100

100

100

100

100

4.2 Caribisch Nederland

0

12.861

7.899

6.646

7.793

7.793

7.793

Subsidies

0

60

60

0

0

0

0

Subsidies Caribisch Nederland

0

60

60

0

0

0

0

Opdrachten

0

4.099

4.741

4.166

5.313

5.313

5.313

Kinderrechten

0

1.000

1.000

0

0

0

0

Onderzoek, Kennisoverdracht en

             

Comm.

0

3.099

2.236

1.666

796

796

796

Opdrachten Caribisch Nederland

0

0

1.505

2.500

4.517

4.517

4.517

Inkomensoverdracht

0

1.100

1.100

1.100

1.100

1.100

1.100

Pensioenen en uitkeringen Politieke

             

ambtsdragers

0

1.100

1.100

1.100

1.100

1.100

1.100

Bijdragen aan medeoverheden

0

7.602

1.998

1.380

1.380

1.380

1.380

Bijzondere uitkering sociaalecono-

             

mische initiatieven

0

6.702

1.498

1.380

1.380

1.380

1.380

Onderzoek, Kennisoverdracht en

             

Comm.

0

900

500

0

0

0

0

Ontvangsten:

0

9.013

3.213

3.213

3.213

3.213

3.213

D2 Budgetflexibiliteit

4.1. Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Inkomensoverdracht

De uitgaven voor inkomensoverdracht liggen vast in de Vaste verreken-koersregeling pensioenen (1990).

4.2. Caribisch Nederland

Subsidies

Subsidieregeling ten behoeve van Project uitzending managers (PUM)

Netherlands.

Opdrachten

Betreft de uitgaven voor kinderrechten naar aanleiding van de motie van

Van Laar en Segers.

Inkomensoverdracht

Uitgaven ten behoeve van de Regeling Pensioen ambtsdragers Caribisch

Nederland.

Bijdragen aan medeoverheden

De bijzondere uitkering sociaaleconomische initiatieven is vastgelegd in de meerjarenprogramma’s van Caribisch Nederland.

E Toelichting op de instrumenten

4.1. Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Opdrachten

Onderzoek, Kennisoverdracht en Communicatie

Op verzoek van Aruba, Curaçao en Sint Maarten kan Nederland projecten ondersteunen die bijdragen aan het verbeteren van de sociale en economische ontwikkeling en de overheidsfinanciën. Onder dit instrument worden de projecten verantwoord die in opdracht van Nederland worden uitgevoerd.

Ook terugkerende reguliere projecten, zoals de Koninkrijksspelen en de Koninkrijksconferentie die in Nederland wordt georganiseerd, vallen onder dit instrument.

Inkomensoverdracht

Toeslagen op pensioenen NA

Conform de regeling vaste verrekenkoers pensioeninkomen voormalig Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse pensioengerechtigden worden nadelige koersverschillen als gevolg van wisselkoersfluctuatie tussen de Antilliaanse gulden (NAf) en Arubaanse florin (Afl) enerzijds en de euro anderzijds gecompenseerd uit begrotingshoofdstuk IV.

Bijdragen aan (inter)nationale organisaties

Onderzoek, Kennisoverdracht en Communicatie

Op verzoek van Aruba, Curaçao en Sint Maarten kan Nederland projecten ondersteunen die bijdragen aan het verbeteren van de sociale en economische ontwikkeling en de overheidsfinanciën. Onder dit instrument worden de projecten verantwoord die door de landen zelf worden uitgevoerd.

4.2. Caribisch Nederland

Subsidies

Subsidies Caribisch Nederland

Project uitzending managers (PUM) Netherlands senior experts is een non-profit organisatie die bedrijven uit ontwikkelingslanden en opkomende markten adviseert die geen commerciële consultancy kunnen betalen. De subsidie draagt bij aan ondernemerschap, zelfredzaamheid en duurzame ontwikkeling van midden- en klein bedrijf. Het programma voor Caribisch Nederland is op 1 september 2014 van start gegaan en loopt door tot 31 december 2017.

Opdrachten

Kinderrechten

In 2017 wordt voor kinderrechten ingezet op duurzame verbetering van de situatie van kinderen in Caribisch Nederland. In nauw overleg met UNICEF en de eilanden wordt uitvoering gegeven aan het actieplan Kinderrechten. Op basis van de prioritering in het actieplan wordt onder andere ingezet op de zinvolle vrijetijdsbesteding, opvoedingsondersteuning en professionalisering van betrokken organisaties (amendement van de leden Van Laar en Segers dat beoogde voor de periode van 2015–2017 € 3 mln. vrij te maken voor de verbetering van de positie van kinderen in Caribisch Nederland).

Onderzoek, Kennisoverdracht en Communicatie

Het programma Bestuurlijke ontwikkeling richt zich de komende jaren op het verhogen van de kwaliteit en slagkracht van het openbaar bestuur op de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het programma kent een viertal pijlers/ prioriteiten. Ten eerste vraagt de Caribische bestuurlijke context en het insulaire karakter van de zes eilanden steeds om het verder vergroten van de bestuurskracht. In het verlengde hiervan is het van belang om blijvend te investeren in menselijk kapitaal, bijvoorbeeld door het toerusten van de ambtelijke apparaten. Ten derde wordt er gewerkt aan het integraal werken vanuit de departementen in de richting van de eilanden. Met name ten aan zien van Caribisch Nederland zal dit tot verbeteringen moeten leiden in de uitvoering van beleid. Ten slotte is het van belang onderzoek en kennisoverdracht te bevorderen teneinde de beleidsvorming en de praktijk te voeden met nieuwe inzichten.

Opdrachten Caribisch Nederland

BZK verstrekt opdrachten aan bedrijven en organisaties ten aanzien van het goed bestuur en gezonde overheidsfinanciën van Caribisch

Nederland.

Bijdragen aan medeoverheden

Bijzondere uitkering sociaaleconomische initiatieven

Dit budget is beschikbaar voor uitkeringen aan de openbare lichamen ten behoeve van sociaaleconomische initiatieven.

Onderzoek, Kennisoverdracht en Communicatie

Dit budget is beschikbaar voor incidentele knelpunten.

Ontvangsten

De ontvangsten hebben voornamelijk betrekking op rentebetalingen over leningen die aan Aruba verstrekt zijn.

Artikel 5 Schuldsanering/lopende inschrijving/leningen

A Algemene doelstelling

Houdbare overheidsfinanciën door uitvoering van de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Rft). De staatsschuld van de landen van het Koninkrijk wordt beheerst. Afspraken omtrent schuldsanering naar aanleiding van de nieuwe staatkundige structuur worden uitgevoerd. Nieuwe schulden zijn mogelijk indien aan de voorwaarden van de Rft wordt voldaan. De Staat der Nederlanden heeft een verplicht lopende inschrijving indien naar het oordeel van het College financieel toezicht (Cft) aan de eisen van de Rft is voldaan.

B Rol en verantwoordelijkheid

Het financieel toezicht wordt uitgeoefend door de Rijksministerraad. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor het ordelijk en tijdig verlenen van de opdracht tot inschrijving op leningen van Curaçao en Sint Maarten aan het Agentschap van het Ministerie van Financiën, wanneer is voldaan aan de voorwaarden uit de Rijkswet financieel toezicht. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor het monitoren van tijdige rentebetalingen en aflossingen op verleende leningen door de betreffende landen, en eventuele escalatie daarop.

C Beleidswijzigingen

Niet van toepassing.

D1 Tabel Budgettaire gevolgen van beleid

Beleidsartikel 5 Schuldsanering/lopende inschrijving/leningen

 

Budgettaire gevolgen van beleid (bedragen x

€ 1.000)

             
     

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Art.nr.

Verplichtingen:

 

0

0

0

0

0

0

0

 

Uitgaven:

Waarvan juridisch verplicht

(percentage)

 

0

149.929

186.981 100%

172.431

28.517

28.516

28.516

5.1

Schuldsanering landen Curacao en Sint Maarten

 

0

149.929

186.981

172.431

28.517

28.516

28.516

 

Leningen

Schuldsanering

 

0

0

149.929

149.929

186.981

186.981

172.431

172.431

28.517

28.517

28.516

28.516

28.516

28.516

 

Ontvangsten:

 

0

28.405

28.405

28.405

28.405

28.405

28.405

D2 Budgetflexibiliteit

Leningen

De in de tabel genoemde bedragen zijn langlopende verplichtingen voor aflossingen en rentebedragen van de landen Curaçao en Sint Maarten. De budgetten zijn voor 100% juridisch verplicht.

E Toelichting op de instrumenten

5.1 Schuldsanering landen Curaçao en Sint Maarten

Leningen

Schuldsanering

In de Slotverklaring van 2 november 2006 heeft Nederland zich met het oog op een gezonde financiële positie bij de start van de nieuwe staatkundige verhoudingen bereid verklaard om de schulden van (de collectieve sector van) het Land en de eilandgebieden Curaçao en Sint Maarten grotendeels te saneren. Het gaat daarbij om de schuldomvang op 31 december 2005, bestaande uit openbare en onderhandse geldleningen die zijn aangegaan jegens derden buiten de desbetreffende collectieve sector (inclusief de leningen die jegens Nederland zijn aangegaan). Deze leningen zijn, voor zover zij in omvang boven de rentelastnorm van dat jaar uitgaan, door Nederland gesaneerd. Ook de herfinanciering van deze leningen en de financiering van de rentelasten op deze leningen vallen onder de regeling van de schuldsanering.

Ontvangsten

De ontvangsten binnen dit artikel hebben betrekking op aflossingen en rentebedragen van uitstaande schulden van Curaçao en Sint Maarten.

  • 4. 
    DE NIET-BELEIDSARTIKELEN KONINKRIJKSRELATIES

Artikel 3 Nominaal en onvoorzien (VERVALLEN)

Dit artikel is niet meer van toepassing. Bij de wijziging van de begrotingsstructuur in 2016 is dit artikel vervangen door artikel 7 (Nominaal en onvoorzien).

Artikel 6 Apparaat

Op dit artikel worden alle personele en materiële uitgaven en ontvangsten van de onder deze begroting vallende onderdelen gepresenteerd.

D1 Tabel Budgettaire gevolgen van beleid

Beleidsartikel 6 Apparaat

 

Budgettaire gevolgen van beleid (bedragen

x € 1.000)

           
   

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Art.nr.

Verplichtingen:

             
   

0

16.321

18.071

17.492

17.101

16.201

16.201

 

Uitgaven:

0

16.321

18.071

17.492

17.101

16.201

16.201

6.1

Apparaat

0

16.321

18.071

17.492

17.101

16.201

16.201

 

Personele uitgaven

0

10.339

11.924

11.109

10.984

10.084

10.084

 

Eigen personeel

0

10.135

11.721

10.906

10.812

9.912

9.912

 

Externe inhuur

0

204

203

203

172

172

172

 

Materiële uitgaven

0

5.982

6.147

6.383

6.117

6.117

6.117

 

Overig materieel

0

5.982

6.147

6.383

6.117

6.117

6.117

E Toelichting op de instrumenten

6.1. Apparaat

Personele uitgaven

Eigen personeel

De uitgaven aan het eigen personeel van alle onder dit begrotingshoofdstuk vallende onderdelen zijn opgenomen, inclusief de uitgaven voor de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN).

Externe inhuur

De uitgaven aan externe inhuur van alle onder dit begrotingshoofdstuk vallende onderdelen zijn opgenomen.

Overig personeel

De uitgaven aan overig personeel van alle onder dit begrotingshoofdstuk vallende onderdelen zijn opgenomen.

Materiële uitgaven

Overig materiaal

De materiële uitgaven van alle onder dit begrotingshoofdstuk vallende onderdelen zijn opgenomen, inclusief de materiële uitgaven voor de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN).

Artikel 7 Nominaal en onvoorzien

D1 Tabel Budgettaire gevolgen van beleid

Beleidsartikel 7 Nominaal en onvoorzien

 

Budgettaire gevolgen van

beleid (bedragen

x € 1.000)

             
       

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Art.nr.

Verplichtingen:

   

0

15.966

1.276

2.207

2.200

2.187

2.187

 

Uitgaven:

   

0

15.966

1.276

2.207

2.200

2.187

2.187

7.1 7.2 7.3

Loonbijstelling Prijsbijstelling Onvoorzien

   

0 0 0

0

0

15.966

0

0

1.276

0

0

2.207

0

0

2.200

0

0

2.187

0

0

2.187

  • E. 
    Toelichting op de instrumenten

Deze middelen worden op een later moment toegekend aan de relevante beleidsartikelen.

  • 5. 
    DE BELEIDSAGENDA BES-FONDS

Via de vrije uitkeringen uit het BES-fonds ontvangen de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba middelen om hun toebedeelde en deels wettelijke taken naar behoren uit te voeren, net zoals gemeenten middelen krijgen uit het gemeentefonds. Het gaat hierbij om vrij besteedbare middelen. Het is net als bij gemeenten – aan de lokale democratie om ambities te formuleren, eigen inkomsten te genereren en beleidskeuzes te maken. Jaarlijks vindt in het bestuurlijk overleg financiële verhoudingen Caribisch Nederland besluitvorming plaats over de hoogte van de vrije uitkering voor het jaar daaropvolgend.

Het BES-fonds is een beleidsarm fonds. Het is aan de eilanden om verantwoording af te leggen over de via het BES-fonds verstrekte middelen. De verantwoordelijkheid van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is hierbij van groot belang. Om te voorkomen dat er discrepanties ontstaan tussen eilandelijke taken en financiën, toetst de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties strikt op artikel 87 van de wet Financiën BES. Op grond van dit artikel dient het Rijk bij beleidsvoornemens welke leiden tot een wijziging van taken voor de openbare lichamen aan te geven welke financiële gevolgen hier aan zijn verbonden voor de openbare lichamen.

Een totaaloverzicht van bijzondere uitkeringen aan de openbare lichamen (bijzondere uitkeringen) wordt jaarlijks op de derde woensdag van mei aan de Tweede Kamer verstrekt. De verstrekte renteloze leningen aan de openbare lichamen treft u aan in bijlage 7.9 van deze begroting. Een overzicht van alle rijksuitgaven Caribisch Nederland is op verzoek van de motie Hachchi c.s. (Kamerstukken II, 33 000-IV, nr. 28) opgenomen als bijlage 7.6 bij deze begroting. Om de inzichtelijkheid van deze bijlage te vergroten is ook een overzicht van de rijksinkomsten op Caribisch Nederland opgenomen.

  • 6. 
    HET BELEIDSARTIKEL BES-FONDS Artikel 1 BES-fonds

A Algemene doelstelling

Via het BES-fonds wordt bewerkstelligd dat de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba middelen krijgen toebedeeld om de tussen het Rijk en de eilanden overeengekomen taakverdeling van de eilanden naar behoren uit te voeren.

B Rol en verantwoordelijkheid

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor de bestuurlijke en financiële verhouding met de eilanden en in die hoedanigheid voor het BES-fonds. Als fondsbeheerder draagt hij zorg voor een adequate omvang van het fonds in relatie tot de overeengekomen taakverdeling tussen Nederland en de openbare lichamen. De openbare lichamen zijn autonoom in de besteding van de vrije uitkering; dat wil zeggen dat de openbare lichamen zelf mogen bepalen welke taken en activiteiten zij bekostigen uit de algemene middelen van de vrije uitkering. Dit uitgangspunt laat onverlet dat de openbare lichamen bepaalde wettelijke taken en activiteiten dienen uit te voeren waarbij zij voor de bekostiging op de algemene middelen zijn aangewezen.

Omdat de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ook een coördinerende taak vervult als schakel tussen de openbare lichamen en de verschillende vakdepartementen wordt twee maal per jaar per eiland een bestuurlijk overleg georganiseerd. Deze bijeenkomsten bieden de mogelijkheid aan de besturen van Bonaire, Saba en Sint Eustatius om te overleggen met de vakdepartementen in Den Haag waarmee een goede relatie en samenwerking tussen de rijksoverheid en de drie eilandbesturen op bestuurlijk en ambtelijk niveau wordt bewerkstelligd.

De wet Financiën BES (de wet FinBES) biedt – indien nodig – instrumenten voor de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de toezichthouder, het College financieel toezicht (Cft) om corrigerend op te treden op het gebied van financiën en financieel beheer. De openbare lichamen mogen in principe alleen uitgaven doen die zijn opgenomen in een door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties goedgekeurde begroting.

C Beleidswijzigingen

Er zijn geen beleidswijzigingen.

D1 Budgettaire gevolgen van beleid Beleidsartikel 1 BES-Fonds

D2 Budgetflexibiliteit

Het BES-fonds kent geen budgetflexibiliteit. De openbare lichamen ontvangen middelen voor toebedeelde en wettelijke taken.

E Toelichting op de instrumenten

1.1 BES-fonds

Opdrachten

Onderzoek

Dit betreft middelen voor onderzoek naar de vrije uitkering.

Bijdrage aan medeoverheden

Overige uitkering

Naast de vrije uitkering zijn op basis van de Wet FinBES, «bijzondere uitkeringen» (art. 91) en «andere uitkeringen» (art. 88) mogelijk. Een bijzondere uitkering wordt uitgekeerd aan de eilandgebieden met als hoofddoel het verbeteren van de leefbaarheid, de re-integratie naar duurzaam betaald werk en het bevorderen van maatschappelijke participatie.

Vrije uitkering

De middelen die de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba uit de vrije uitkering ontvangen zijn vrij besteedbaar. Op de vrije uitkering wordt dit jaar een aantal bedragen ingehouden. Het betreft aflossings-lasten voor eerder afgesloten renteloze leningen die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft verstrekt ter bekostiging van achterstanden in de onderwijshuisvesting, en de in 2015 verstrekte lening van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor de weginfrastructuur op Saba.

Tot slot worden gedurende de periode 2014–2018 bedragen teruggevorderd die verband houden met de ontmanteling van de Nederlandse Antillen (voorschotten werkkapitaal). Ook deze kosten worden ingehouden op de vrije uitkering. De totale inhouding bedraagt USD 2,36 mln. in vijf jaar.

Ontvangsten

Artikel 88, derde lid van de Wet FinBES regelt dat bij (begrotings-)wet voor ieder uitkeringsjaar middelen van het Rijk worden afgezonderd ten behoeve van het BES-fonds. De uitgaven en de afgezonderde inkomsten over ieder uitkeringsjaar zijn aan elkaar gelijk. Gelet hierop is ten behoeve van de dekking van de uitgaven ten laste van het BES-fonds een post ontvangsten geraamd.

  • 7. 
    BIJLAGEN

7.1 Verdiepingshoofdstuk Koninkrijksrelaties

In de onderstaande tabellen is bij de nieuwe mutaties voor het jaar 2021 tevens de extrapolatiestand voor het artikelonderdeel meegenomen.

Artikel 1 Waarborgfunctie

 

Uitgaven (x € 1.000)

 

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

70.252

70.208

61.552

61.552

61.552

0

1.1

Rechtshandhaving en deugdelijkheid van bestuur

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016 1.1           Rechtshandhaving en deugdelijkheid van bestuur

Nieuwe mutaties

1.1           Rechtshandhaving en deugdelijkheid van bestuur waarvan:

  • a. 
    Rechtshandhaving Sint Maarten
 

70.252

70.208

61.552

61.552

61.552

0

1.500

4.500

5.700

0

0

0

1.500

4.500

5.700

0

0

0

900

  • 3.850
  • 700

0

0

61.552

900

  • 3.850
  • 3.850
  • 700
  • 700

0

0

61.552

Stand ontwerpbegroting 2017

72.652

70.858

66.552

61.552

61.552

61.552

1.1 Rechtshandhaving en deugdelijkheid van bestuur

72.652

70.858

66.552

61.552

61.552

61.552

 

Ontvangsten (x € 1.000)

Stand ontwerpbegroting 2016

4.857

4.857

4.857

4.857

4.857

0

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016 Nieuwe mutaties

 

500

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

4.857

Stand ontwerpbegroting 2017

5.357

4.857

4.857

4.857

4.857

4.857

Toelichting

  • a. 
    Rechtshandhaving Sint Maarten

Dit betreft de technische verwerking van de bij Voorjaarnota aangekondigde extra inzet op de rechtshandhaving in Sint Maarten. Dit wordt gedekt uit het budget voor de integriteitskamer, die later van start gaat en door herprioritering binnen bestaande middelen voor samenwerkingsprogramma’s en de waarborgfunctie.

Artikel 4 Bevorderen sociaaleconomische structuur

 

Uitgaven (x € 1.000)

 

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

14.559

14.424

13.306

13.306

13.306

0

4.1 Curacao, Sint Maarten en Aruba

9.460

9.473

9.473

9.473

9.473

0

4.2 Caribisch Nederland

5.099

4.951

3.833

3.833

3.833

0

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

2.407

  • 194
  • 60

0

0

0

4.1 Curacao, Sint Maarten en Aruba

  • 93
  • 194
  • 60

0

0

0

4.2 Caribisch Nederland

2.500

0

0

0

0

0

Nieuwe mutaties

2.161

446

96

1.296

1.296

14.602

4.1 Curacao, Sint Maarten en Aruba

  • 3.101
  • 2.502
  • 2.717
  • 2.664
  • 2.664

6.809

waarvan:

           
  • a. 
    technische mutaties
  • 3.101
  • 1.652
  • 1.517
  • 2.664
  • 2.664
  • 2.664
  • b. 
    rechtshandhaving Sint Maarten
 
  • 850
  • 1.200
     

4.2 Caribisch Nederland

5.262

2.948

2.813

3.960

3.960

7.793

waarvan:

           
  • c. 
    technische mutaties

3.100

1.652

1.517

2.664

2.664

2.664

  • d. 
    integrale aanpak SZW

2.256

         

Stand ontwerpbegroting 2017

19.127

14.676

13.342

14.602

14.602

14.602

4.1 Curacao, Sint Maarten en Aruba

6.266

6.777

6.696

6.809

6.809

6.809

4.2 Caribisch Nederland

12.861

7.899

6.646

7.793

7.793

7.793

Ontvangsten (x € 1.000)

Stand ontwerpbegroting 2016

3.213

3.213

3.213

3.213

3.213

0

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016 Nieuwe mutaties

5.800 0

0 0

0 0

0 0

0 0

0 3.213

Stand ontwerpbegroting 2017

9.013

3.213

3.213

3.213

3.213

3.213

Toelichting

a en c. Technische mutaties

Betreft technische reallocaties waarmee een juiste scheiding wordt aangebracht tussen budgetten voor de landen en Caribisch Nederland.

  • b. 
    Rechtshandhaving Sint Maarten

Dit betreft de technische verwerking van de bij Voorjaarnota aangekondigde extra inzet op de rechtshandhaving in Sint Maarten. Dit wordt gedekt uit het budget voor de integriteitskamer, die later van start gaat en door herprioritering binnen bestaande middelen voor samenwerkingsprogramma’s en de waarborgfunctie.

  • d. 
    Integrale aanpak SZW

Dit betreft een bijdrage vanuit Sociale Zaken en Werkgelegenheid ten behoeve van financiering van integrale projecten van Caribisch

Nederland.

Artikel 5 Schuldsanering/lopende inschrijving/leningen

 

Uitgaven (x € 1.000)

 

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

149.929

186.981

172.431

28.517

28.516

0

5.1           Schuldsanering landen Curacao en Sint Maarten           149.929 186.981 172.431           28.517           28.516

5.2           Leningen en/of garanties landen Curacao, Sint Maarten en Aruba                                                                             0                     0                     0                     0                     0

Nieuwe mutaties

5.1           Schuldsanering landen Curacao en Sint Maarten

5.2           Leningen en/of garanties landen Curacao, Sint Maarten en Aruba

28.516 28.516

Stand ontwerpbegroting 2017

149.929

186.981

172.431

28.517

28.516

28.516

5.1           Schuldsanering landen Curacao en Sint Maarten

5.2           Leningen en/of garanties landen Curacao, Sint Maarten en Aruba

 

149.929

186.981

172.431

28.517

28.516

28.516

0

0

0

0

0

0

 

Ontvangsten (x € 1.000)

Stand ontwerpbegroting 2016

28.405

28.405

28.405

28.405

28.405

0

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016 Nieuwe mutaties

0 0

0 0

0 0

0 0

0 0

0 28.405

Stand ontwerpbegroting 2017

28.405

28.405

28.405

28.405

28.405

28.405

0

0

0

0

0

0

Artikel 6 Apparaat

 

Uitgaven (x € 1.000)

 

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

21.466

20.938

20.020

19.629

18.729

0

6.1 Apparaat

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016 6.1 Apparaat

21.466

  • 1.584
  • 1.584

20.938

16 16

20.020

16 16

19.629

16 16

18.729

16 16

0

16 16

Nieuwe mutaties 6.1 Apparaat

  • 3.561
  • 3.561
  • 2.883
  • 2.883
  • 2.544
  • 2.544
  • 2.544
  • 2.544
  • 2.544
  • 2.544

16.185 16.185

waarvan:

  • a. 
    overheveling apparaat KR
  • b. 
    Uitkeringen NA en BES
  • 3.937 1.100
  • 3.259 1.100
  • 2.920 1.100
  • 2.920 1.100
  • 2.920 1.100
  • 2.920 1.100

Stand ontwerpbegroting 2017

16.321

18.071

17.492

17.101

16.201

16.201

6.1 Apparaat

16.321

18.071

17.492

17.101

16.201

16.201

 

Ontvangsten (x € 1.000)

Stand ontwerpbegroting 2016

0

0

0

0

0

0

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016 Nieuwe mutaties

0 0

0 0

0 0

0 0

0 0

0 0

Stand ontwerpbegroting 2017

0

0

0

0

0

0

Toelichting

  • a. 
    Overheveling apparaat KR

Een klein gedeelte van de medewerkers van BZK (de directie Koninkrijksrelaties) valt onder een ander begrotingshoofdstuk (H IV: Koninkrijksrelaties in plaats van H VII: Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Dit beperkt de gewenste flexibiliteit voor de inzet van medewerkers binnen BZK. Daarom is deze post overgeboekt naar H VII.

  • b. 
    Uitkeringen NA en BES

De uitgaven voor de uitkeringen voor (voormalige) politieke gezagsdragers in Caribisch Nederland worden verantwoord op begrotingshoofdstuk IV Koninkrijksrelaties.

Artikel 7 Nominaal en onvoorzien

 

Uitgaven (x € 1.000)

 

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

1.260

72

1.095

1.095

1.095

0

7.1 7.2 7.3

Loonbijstelling Prijsbijstelling Onvoorzien

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

7.1           Loonbijstelling

7.2           Prijsbijstelling

7.3           Onvoorzien

Nieuwe mutaties

7.1 7.2 7.3

Loonbijstelling Prijsbijstelling Onvoorzien Waarvan:

 

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1.260

72

1.095

1.095

1.095

0

2.706

1.204

1.112

1.105

1.092

1.092

1.013

947

910

905

894

894

515

509

454

453

451

451

1.178

  • 252
  • 252
  • 253
  • 253
  • 253

12.000

0

0

0

0

1.095

  • 1.013
  • 947
  • 910
  • 905
  • 894
  • 894
  • 515
  • 509
  • 454
  • 453
  • 451
  • 451

13.528

1.456

1.364

1.358

1.345

2.440

  • a. 
    Wisselkoersproblematiek

12.000

         

Stand ontwerpbegroting 2017

15.966

1.276

2.207

2.200

2.187

2.187

7.1           Loonbijstelling

7.2           Prijsbijstelling

7.3           Onvoorzien

0

0

15.966

0

0

1.276

0

0

2.207

0

0

2.200

0

0

2.187

0

0

2.187

Toelichting

  • a. 
    Wisselkoersproblematiek

Voor het meerjarig opvangen van valutaschommelingen is in 2016 incidenteel € 12 mln. gereserveerd. Deze reservering zal door BZK verder worden aangevuld vanuit de middelen die staan op artikel 7.3 Onvoorzien. Wisselkoerstegenvallers worden vanuit deze reservering gedekt, wisselkoersmeevallers komen ten gunste van deze reservering. De systematiek van deze reservering wordt aan de hand van voorgenoemde principes nader uitgewerkt.

7.2 Verdiepingshoofdstuk BES-fonds

In de onderstaande tabel is bij de nieuwe mutaties voor het jaar 2021 tevens de extrapolatiestand voor het artikelonderdeel meegenomen.

Artikel 1 BES-Fonds

 

Uitgaven (x € 1.000)

 

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

33.409

32.650

32.741

32.756

32.756

0

1.1 BES-fonds

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016 1.1 BES-fonds

Nieuwe mutaties 1.1 BES-fonds

33.409

0 0

0 0

32.650

0 0

0 0

32.741

0 0

0 0

32.756

0 0

0 0

32.756

0 0

0 0

0

0 0

32.847 32.847

Stand ontwerpbegroting 2017

33.409

32.650

32.741

32.756

32.756

32.847

1.1 BES-fonds

33.409

32.650

32.741

32.756

32.756

32.847

Ontvangsten (x € 1.000)

Stand ontwerpbegroting 2016

33.409

32.650

32.741

32.756

32.756

0

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016 Nieuwe mutaties

0 0

0 0

0 0

0 0

0 0

0 32.847

Stand ontwerpbegroting 2017

33.409

32.650

32.741

32.756

32.756

32.847

7.3 Moties en toezeggingen

 

A.1 In behandeling zijnde moties

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De motie van de leden Van

Kamerdebat 06-06-2016

De Tweede Kamer wordt

Meenen en Pechtold;

Evaluatie uitwerking

voor het einde van het

Verzoekt de regering om,

nieuwe staatkundige

jaar geïnformeerd.

in overleg met Bonaire,

structuur BES.

 

Sint-Eustatius en Saba met

   

de ACM te bekijken of het

   

mogelijk is om een op de

   

lokale omstandigheden

   

toegespitste mededin-

   

gingsautoriteit op de

   

eilanden in te richten.

   

De motie van de leden Van

Kamerdebat 06-06-2016

De Tweede Kamer wordt

Laar en Van Raak; Verzoekt

Evaluatie uitwerking

voor het einde van het

de regering om te

nieuwe staatkundige

jaar geïnformeerd.

inventariseren of binnen

structuur BES.

 

de rijksgelden voor

   

Caribisch Nederland

   

voldoende middelen vrij te

   

maken zijn om de

   

kinderbijslag in Caribisch

   

Nederland vanaf 2017 te

   

verhogen naar 150 dollar

   

per kind per maand, en de

   

Kamer hierover uiterlijk bij

   

de begroting 2017 te

   

informeren.

   

De motie van het lid Ester

Kamerdebat 21-06-2016

De Eerste Kamer wordt

c.s.; Verzoekt de regering

Evaluaties i.h.k.v. de

voor het einde van het

om de impact van deze

staatkundige vernieuwing

jaar geïnformeerd.

maatregelen op de

en over de Koninkrijksre-

 

naleving van de kinder-

laties in den brede.

 

rechten te monitoren, de

   

Kamer daarover te

   

rapporteren en op basis

   

van de bereikte resultaten

   

aan te geven of een

   

aangescherpt actiepro-

   

gramma geboden is ter

   

verbetering van de

   

kinderrechten.

   

De motie van het lid

Kamerdebat 21-06-2016

De Eerste Kamer wordt

Ganzevoort c.s.; Verzoekt

Evaluaties i.h.k.v. de

voor het einde van het

de regering ook voor

staatkundige vernieuwing

jaar geïnformeerd.

Bonaire, Sint Eustatius en

en over de Koninkrijksre-

 

Saba een sociaal minimum

laties in den brede.

 

vast te stellen op basis van

   

Rijksbedragen voor het

   

noodzakelijke levenson-

   

derhoud.

   

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De motie van het lid Van

Kamerdebat 21-06-2016

De Eerste Kamer wordt

Bijsterveld c.s.; Verzoekt

Evaluaties i.h.k.v. de

voor het einde van het

•de regering bij de

staatkundige vernieuwing

jaar geïnformeerd.

eerstvolgende wijziging

en over de Koninkrijksre-

 

van de WolBES voor te

laties in den brede.

 

stellen daarin de

   

naamgeving van het ambt

   

van de Rijksvertegenwoor-

   

diger te vervangen door

   

Commissaris Caribisch

   

Nederland;-de taakom-

   

schrijving van het ambt in

   

de WolBES zodanig te

   

verhelderen dat de

   

tweezijdigheid van de

   

functie daaruit ook

   

expliciet blijkt; -te voorzien

   

in een adequate toerusting

   

van dit ambt.

   

De motie van het lid Van

Kamerdebat 10-02-2016

Sinds het AO en de

Laar c.s.; Verzoekt de

Isla raffinaderij (AO d.d.

moties van januari/

regering zo snel mogelijk

28/1).

februari van dit jaar is er

met de regering van

 

intensief en constructief

Curaçao in overleg te

 

overleg met de regering

treden en haar dringend te

 

van Curaçao waarbij van

verzoeken alle in

 

de zijde van Curaçao op

redelijkheid te nemen

 

een tweetal terreinen

maatregelen te treffen om

 

expliciet om assistentie is

de uitstoot van schadelijke

 

verzocht: raffinagedes-

stoffen binnen drie

 

kundigheid en moderni-

maanden maximaal te

 

sering wet en regel-

verminderen en de Kamer

 

geving. Voor beide

te informeren over de

 

onderwerpen loopt de

resultaten van dit overleg.

 

aanbesteding. Voor de raffinagedeskundigheid worden thans (medio juli 2016) offertes beoordeeld, voor de modernisering van de wet en regelgeving loopt de uitvraag.

De motie van het lid Van

Kamerdebat 10-02-2016

Eerst na afronding van de

Tongeren; Verzoekt de

Isla raffinaderij (AO d.d.

werkzaamheden van de

regering in goed overleg

28/1).

raffinagedeskundige en

met Curaçao actief bij te

 

de modernisering van de

dragen aan de handhaving

 

wet- en regelgeving kan

van de voor de

 

worden bezien welke

Isla-raffinaderij geldende

 

additionele onder-

milieunormen en de Dienst

 

steuning van Curaçao op

Centraal Milieubeheer te

 

het terrein van

vragen hiervoor de

 

handhaving gewenst is.

noodzakelijke handha-

 

Een verzoek voor verdere

vingstrainingen te

 

assistentie wordt

verzorgen.

 

afgewacht.

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De motie van het lid Van

Kamerdebat 10-02-2016

Ondersteuning van de

Tongeren; Verzoekt de

Isla raffinaderij (AO d.d.

landen Aruba, Curaçao

regering in goed overleg

28/1).

en St. Maarten op het

de landen Aruba, Curaçao

 

terrein van het Klimaat-

en Sint Maarten te

 

verdrag zal waar dienstig

ondersteunen in het

 

aan de orde komen

uitvoeren van de in het

 

tijdens de reguliere

klimaatverdrag van Parijs

 

werkbezoeken aan

overeengekomen

 

genoemde landen.

afspraken.

   

A.2. Uitgevoerde moties

Omschrijving motie

Vindplaats

Stand van zaken

De motie van het lid ten

Initiatiefnota van het lid

Afgedaan. De Tweede

Broeke c.s.; Verzoekt de

Sjoerdsma: Wereldwijd

Kamer is op 25 mei 2016

regering er in rijksverband

jezelf kunnen zijn.

per brief geïnformeerd

bij de regeringen van

 

(TK 2015-2016, 34 102

Aruba, Curaçao en

 

nr. 12).

Sint-Maarten op aan te

   

dringen het huwelijk voor

   

paren van hetzelfde

   

geslacht te legaliseren en

   

tevens de positie van

   

lhbt’ers in algemene zin te

   

verbeteren.

   

De motie van het lid Van

Kamerdebat 08-10-2015

Afgedaan. De verant-

Laar; Verzoekt de regering

Begrotingsbehandeling

woordelijkheid voor de

op korte termijn te

Koninkrijksrelaties

uitvoering van de motie

verkennen of de gelijk-

(antwoord regering in 1e

is op 29 oktober 2015

stelling van het bevallings-

termijn + re- en

overgedragen aan SZW.

en vaderschapsverlof

duplieken).

 

uiterlijk per 1 januari 2017

   

geregeld kan worden,

   

zodat dit zowel in Europees

   

als in Caribisch Nederland

   

zestien weken is; verzoekt

   

de regering tevens

   

hierover voorafgaande aan

   

de begrotingsbehandeling

   

Sociale Zaken en Werkge-

   

legenheid een brief naar de

   

Kamer te sturen.

   

De motie van de leden

Kamerdebat 08-10-2015

Afgedaan. De Tweede

Hachchi en Van Raak;

Begrotingsbehandeling

Kamer is op 20 januari

Verzoekt de regering

Koninkrijksrelaties

2016 per brief geïnfor-

proactief samen met

(antwoord regering in 1e

meerd (TK 2015-2016,

Curaçao scenario’s te

termijn + re- en

34 300-IV nr. 35).

ontwikkelen op basis

duplieken).

 

waarvan binnen afzienbare

   

tijd een besluit kan worden

   

genomen om het probleem

   

van de Isla-raffinaderij

   

duurzaam op te lossen.

   

Omschrijving motie

Vindplaats

Stand van zaken

De motie van de leden

Kamerdebat 08-10-2015

Afgedaan. De Tweede

Segers en Van Laar;

Begrotingsbehandeling

Kamer is op 13 april 2016

Verzoekt de regering de

Koninkrijksrelaties

per brief geïnformeerd

strijd tegen mensenhandel

(antwoord regering in 1e

(TK 2015-2016, 31 568

en gedwongen prostitutie

termijn + re- en

nr. 174).

een van de prioriteiten te

duplieken).

 

laten zijn bij het versterken

   

van de rechtshandhaving

   

en de Kamer hierover te

   

informeren.

   

De motie van het lid Van

Kamerdebat 08-10-2015

Afgedaan. De Tweede

Laar; Verzoekt de regering

Begrotingsbehandeling

Kamer is op 12 mei 2016

binnen een half jaar een

Koninkrijksrelaties

per brief geïnformeerd

inventarisatie te maken

(antwoord regering in 1e

(TK 2015-2016, 34 300-IV

van de staat van alle

termijn + re- en

nr. 59).

woningen op deze

duplieken).

 

eilanden; verzoekt de

   

regering tevens een

   

actieplan te maken om te

   

waarborgen dat alle

   

mensen op de eilanden in

   

een leefbare woning

   

wonen, en daar zo nodig

   

aanvullende middelen voor

   

ter beschikking te stellen.

   

B.1 In behandeling zijnde toezeggingen

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Staatssecretaris zegt de

Kamerdebat d.d.

Op 21 april 2016 zijn de

Eerste Kamer toe, naar

7 december 2010.

vijftiende tot en met de

aanleiding van een vraag

 

achttiende voortgangs-

van het lid Laurier

 

rapportage aan de

(GroenLinks), de voort-

 

Kamers verzonden.

gangsrapportages over de

   

uitvoering van de plannen

   

van aanpak inzake de

   

AMvRB «Waarborging

   

plannen van aanpak

   

landstaken Curaçao en

   

Sint-Maarten» tweemaal

   

per jaar aan de Eerste

   

Kamer te doen toekomen

   

(T01222).

   

De Minister zegt toe, de

Kamerdebat 23-06-2016

De Tweede Kamer wordt

Tweede Kamer voor

Jaarverslag en Slotwet

voor Prinsjesdag 2016

Prinsjesdag 2016 schrif-

2015 Koninkrijksrelaties

geïnformeerd.

telijk te informeren over de

en BES-fonds.

 

afwikkeling van de SONA.

   

De Minister zegt de

Kamerdebat 23-06-2016

De Tweede Kamer wordt

Tweede Kamer toe, de

Jaarverslag en Slotwet

voor Prinsjesdag 2016

vragen van het lid Van Laar

2015 Koninkrijksrelaties

geïnformeerd.

met betrekking tot de

en BES-fonds.

 

bevindingen van de

   

Arbeidsinspectie op

   

Bonaire voor Prinsjesdag

   

2016 schriftelijk te

   

antwoorden; daarbij gaat

   

het om capaciteit en

   

dergelijke.

   

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister heeft de

Kamerdebat 06-06-2016

De verantwoordelijkheid

Tweede Kamer toegezegd

Evaluatie uitwerking

voor de uitvoering van

de suggestie om een

nieuwe staatkundige

deze toezegging is

juridische loket in

structuur BES.

overgedragen aan VenJ.

Caribisch Nederland te

   

vestigen te doen doorge-

   

leiden naar de collega’s

   

van VenJ.

   

De Minister zegt de Eerste

Kamerdebat [21-06-2016]

De Eerste Kamer zal na

Kamer toe dat rond de

– Evaluaties i.h.k.v. de

de zomer worden

zomer duidelijkheid zal

staatkundige vernieuwing

geïnformeerd.

worden verschaft over de

en over de Koninkrijksre-

 

problematiek rond de

laties in den brede.

 

pensioenaanspraken.

   

De Minister zegt de Eerste

Kamerdebat 21-06-2016

De Eerste Kamer wordt

Kamer toe een aantal

Evaluaties i.h.k.v. de

najaar 2016 geïnfor-

vragen die vallen onder het

staatkundige vernieuwing

meerd.

beleidsterrein van een

en over de Koninkrijksre-

 

andere bewindspersoon

laties in den brede.

 

door te geleiden naar deze

   

bewindspersoon.

   

Genoemd zijn: discussie

   

over sociaal minimum

   

(SZW), toegankelijkheid

   

juridische bijstand (V&J)

   

en dier- en milieube-

   

scherming (EZ). NB de

   

vragen aan de Staatssecre-

   

taris van EZ zijn gekoppeld

   

aan een aangehouden

   

motie.

   

De Minister zegt de Eerste

Kamerdebat 21-06-2016

De Eerste Kamer wordt

Kamer toe het stimuleren

Evaluaties i.h.k.v. de

voor de Koninkrijksconfe-

van remigratie naar het

staatkundige vernieuwing

rentie geïnformeerd.

Caribische deel van het

en over de Koninkrijksre-

 

Koninkrijk (o.a. studiefinan-

laties in den brede.

 

ciering) te agenderen voor

   

de Koninkrijksconferentie.

   

De Minister zegt toe een

Kamerdebat 28-01-2016

Eerst na afronding van de

vergelijkbaar onderzoek

ISLA-raffinaderij.

werkzaamheden van de

van Ecorys uit 2015

 

raffinagedeskundige en

nogmaals uit te voeren op

 

de modernisering van de

verzoek van Curaçao en is

 

wet- en regelgeving kan

bereid hier ondersteuning

 

door Curaçao worden

aan te verlenen. De Kamer

 

bezien of een herhaling

wordt in het voorjaar 2016

 

van het Ecorysonderzoek

over de uitkomsten

 

van 2015 opportuun is.

geïnformeerd.

 

Een verzoek voor het verlenen van assistentie wordt afgewacht.

De Minister zegt toe een

Kamerdebat 28-01-2016

MBZK heeft in juni een

werkbezoek af te leggen

ISLA-raffinaderij.

werkbezoek aan de

aan Curaçao en aan de Isla

 

eilanden afgelegd. De

raffinaderij, waarbij de

 

Tweede Kamer wordt

geïnventariseerde

 

hierover in het najaar van

expertise proactief bij de

 

2016 geïnformeerd.

autoriteiten op tafel zal

   

worden gelegd. De Kamer

   

zal hierover in het voorjaar

   

2016 worden geïnfor-

   

meerd.

   

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister heeft de

Kamerdebat 06-06-2016

De Tweede Kamer wordt

Tweede Kamer toegezegd

Evaluatie uitwerking

medio najaar 2016

te zullen bezien of ervoor

nieuwe staatkundige

geïnformeerd.

gezorgd kan worden dat in

structuur BES.

 

gevallen van verhuizingen

   

men in ieder geval aan het

   

loket geen administratie-

   

wisseling merkt. De

   

Minister informeert de

   

Tweede Kamer daarover.

   

De Minister heeft een brief

Kamerdebat 06-06-2016

De Tweede Kamer wordt

aan de Tweede Kamer

Evaluatie uitwerking

medio najaar 2016

toegezegd naar aanleiding

nieuwe staatkundige

geïnformeerd.

van het College voor de

structuur BES.

 

Rechten van de Mens.

   

De Minister heeft de

Kamerdebat 06-06-2016

De Tweede Kamer wordt

Tweede Kamer toegezegd

Evaluatie uitwerking

medio najaar 2016

te zullen kijken naar de

nieuwe staatkundige

geïnformeerd.

afgifte van visvergun-

structuur BES.

 

ningen in het kader van

   

takenoverdracht.

   

De Minister heeft

Kamerdebat 06-06-2016

De Tweede Kamer wordt

toegezegd de Tweede

Evaluatie uitwerking

medio najaar 2016

Kamer te zullen informeren

nieuwe staatkundige

geïnformeerd.

over de stand van zaken

structuur BES.

 

omtrent een glasvezelver-

   

binding met Sint Maarten.

   

De Minister heeft de

Kamerdebat 06-06-2016

De Tweede Kamer wordt

Tweede Kamer een verslag

Evaluatie uitwerking

medio najaar 2016

van het voortgangsgesprek

nieuwe staatkundige

geïnformeerd.

met het bestuur van Saba

structuur BES.

 

toegezegd over het

   

overdragen/

   

decentraliseren van taken.

   

De Minister heeft de

Kamerdebat 06-06-2016

Deze gesprekken waren

Tweede Kamer toegezegd

Evaluatie uitwerking

bij het opstellen van de

te zullen kijken naar de

nieuwe staatkundige

begroting nog gaande.

mogelijkheid om de

structuur BES.

Daarom wordt de Tweede

renteloze lening voor Saba

 

Kamer bij één van de

te verlengen (de Minister

 

komende begrotingsmo-

komt daarop terug bij de

 

menten geïnformeerd.

begroting 2017).

   

De Minister zegt toe, de

Kamerdebat 23-06-2016

De Tweede Kamer wordt

doorrekening van het CAft

Jaarverslag en Slotwet

medio najaar 2016

met betrekking tot de

2015 Koninkrijksrelaties

geïnformeerd.

raffinaderij op Aruba direct

en BES-fonds.

 

na publicatie met een

   

appreciatie naar de Tweede

   

Kamer te sturen.

   

De Minister zegt de

Kamerdebat 06-06-2016

De Eerste en Tweede

Tweede Kamer toe het

Evaluatie uitwerking

Kamer wordt vooraf-

Ministerie van SZW te

nieuwe staatkundige

gaand aan de begrotings-

vragen om het toezicht op

structuur BES.

behandeling Koninkrijks-

de arbeidsmarkt te

 

relaties geïnformeerd.

verstevigen. Het antwoord

   

komt bij de begrotingsbe-

   

handeling KR.

   

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister zegt toe om

Kamerdebat 21-06-2016

De Tweede Kamer wordt

geleverde personele

Evaluaties i.h.k.v. de

in het voorjaar van 2017

ondersteuning aan

staatkundige vernieuwing

geïnformeerd.

Caribisch Nederland mee

en over de Koninkrijksre-

 

te nemen in de rapportage

laties in den brede.

 

van de Rijksvertegenwoor-

   

diger.

   

B.2 Uitgevoerde toezeggingen Koninkrijksrelaties

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister zegt toe

Kamerdebat 13-01-2015

Afgedaan. Toezegging

overheidsinstanties en

Mondelinge vraag van

wordt meegenomen in

andere instanties die de

het lid VAN LAAR (PvdA)

het reguliere BZK beleid.

suggestie wekken dat

aan de Minister van

 

Bonaire «buitenland» is,

Binnenlandse Zaken en

 

aan te spreken en te

Koninkrijksrelaties over

 

corrigeren.

de onvrede op Bonaire over de keuzes van de rijksoverheid (werkbezoek van een delegatie van leden van de Eerste en Tweede Kamer).

 

De Minister zegt toe tijdens

Kamerdebat 12-11-2014

Afgedaan. De Tweede

de Koninkrijksconferentie

Koninkrijksaangelegen-

Kamer is op 23 juni 2015

2015, die in april 2015 in

heden.

per brief geïnformeerd

Curaçao zal plaatsvinden,

 

(TK 2014-2015, 33 845

het Koninkrijk an sich aan

 

nr. 11).

de orde te stellen in de

   

context van begrippen als

   

meerwaarde, samenho-

   

righeid, integriteit,

   

publieke zaak, democratie

   

(en in dat kader het kopen

   

van stemmen noemen).

   

De Minister zegt toe de

Brief MBZK d.d. 11 april

Afgedaan. De Tweede

Tweede Kamer te

2013 «Reactie op de

Kamer is op 23 juni 2015

informeren over de

afsprakenlijst van het

per brief geïnformeerd

werkzaamheden van de

Interparlementair

(TK 2014-2015, 33 845

werkgroep geschillenbe-

Koninkrijksoverleg».

nr. 11).

slechting die aan de orde

   

zullen komen in de

   

Koninkrijksconferentie in

   

de tweede week van juni

   

2013 te Aruba. Dit ivm het

   

gevolg geven aan de

   

uitvoering van de in 2010

   

aangenomen motie

   

Yrausquin/Herdé

   

(Kamerstuk 32 213 (R1903),

   

nr. 14).

   

De Minister zegt toe de

Kamerdebat 10-04-2014

Afgedaan. De Tweede

Tweede Kamer het

Evaluatie rijkscoördinatie

Kamer is op 12 juni 2015

meerjarenplan toe te

Caribisch Nederland.

per brief geïnformeerd

zenden zodra dat

 

(TK 2014-2015, 34 000-IV

vastgesteld is.

 

nr. 44).

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister doet de

Kamerdebat 21-05-2015

Afgedaan. De Tweede

regering van Curaçao

Verzamel overleg

Kamer is op 23 juni 2015

(tijdens de koninkrijkscon-

Koninkrijksrelaties.

per brief geïnformeerd

ferentie) de handreiking

 

(TK 2014-2015, 33 845

om mee te denken over de

 

nr. 11).

Isla en informeert de

   

Tweede Kamer hierover

   

voor de zomer.

   

De Minister zegt toe het

Kamerdebat 13-01-2015

Afgedaan. De Tweede

meerjarenplan dat in de

Mondelinge vraag van

Kamer is op 12 juni 2015

CN-week tot stand komt

het lid VAN LAAR (PvdA)

per brief geïnformeerd

aan de Kamer te sturen

aan de Minister van

(TK 2014-2015, 34 000-IV

zodra het concept, waarin

Binnenlandse Zaken en

nr. 44).

kinderrechten, econo-

Koninkrijksrelaties over

 

mische ontwikkeling en

de onvrede op Bonaire

 

armoede nadrukkelijk

over de keuzes van de

 

voorop stonden, is

rijksoverheid

 

vastgesteld.

(werkbezoek van een delegatie van leden van de Eerste en Tweede Kamer).

 

De Minister zegt toe een

Kamerdebat 13-01-2015

Afgedaan. De Tweede

overzicht met (plannen

Mondelinge vraag van

Kamer is op 12 juni 2015

voor) vastgoed om

het lid VAN LAAR (PvdA)

per brief geïnformeerd

rijksoverheidsdiensten in

aan de Minister van

(TK 2014-2015, 34 000-IV

te huisvesten op Bonaire,

Binnenlandse Zaken en

nr. 44).

in eigendom van de

Koninkrijksrelaties over

 

rijksdienst, mee te in de

de onvrede op Bonaire

 

rapportage rond het

over de keuzes van de

 

meerjarenplan en de

rijksoverheid

 

Kamer hierover te

(werkbezoek van een

 

informeren.

delegatie van leden van de Eerste en Tweede Kamer).

 

De Minister zal tijdens de

Kamerdebat 20-05-2015

Afgedaan. De Tweede

Koninkrijksconferentie de

Koninkrijksconferenties

Kamer is op 23 juni 2015

landen polsen hoe zij

2014 en 2015.

per brief geïnformeerd

tegenover de invoering

 

(TK 2014-2015, 33 845

van een Rijkswet Integriteit

 

nr. 11).

staan en zal de Tweede

   

Kamer daarover na afloop

   

van de Koninkrijksconfe-

   

rentie informeren.

   

De Minister zal tijdens de

Kamerdebat 20-05-2015

Afgedaan. De Tweede

Koninkrijksconferentie de

Koninkrijksconferenties

Kamer is op 23 juni 2015

landen polsen hoe zij

2014 en 2015.

per brief geïnformeerd

tegenover de invoering

 

(TK 2014-2015, 33 845

van een werkgroep

 

nr. 11).

Voedselvoorziening staan

   

en zal de Tweede Kamer na

   

afloop van de Koninkrijks-

   

conferentie hierover

   

informeren.

   

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister zal tijdens de

Kamerdebat 20-05-2015

Afgedaan. De Tweede

Koninkrijksconferentie de

Koninkrijksconferenties

Kamer is op 23 juni 2015

landen polsen hoe zij

2014 en 2015.

per brief geïnformeerd

tegenover de invoering

 

(TK 2014-2015, 33 845

van een werkgroep

 

nr. 11).

Duurzame economie staan

   

en zal de Tweede Kamer na

   

afloop van de Koninkrijks-

   

conferentie hierover

   

informeren.

   

De Minister zal tijdens de

Kamerdebat 20-05-2015

Afgedaan. De Tweede

Koninkrijksconferentie de

Koninkrijksconferenties

Kamer is op 23 juni 2015

landen polsen hoe zij

2014 en 2015.

per brief geïnformeerd

tegenover over het meer

 

(TK 2014-2015, 33 845

betrekken van de jeugd bij

 

nr. 11).

kinderrechten staan en zal

   

de Tweede Kamer na

   

afloop van de Koninkrijks-

   

conferentie hierover

   

informeren.

   

De Minister zegt de

Kamerdebat 20-05-2015

Afgedaan. De Tweede

Tweede Kamer toe na de

Koninkrijksconferenties

Kamer is op 23 juni 2015

Koninkrijksconferentie een

2014 en 2015.

per brief geïnformeerd

overzicht van maatschap-

 

(TK 2014-2015, 33 845

pelijke organisaties die

 

nr. 11).

betrokken zijn bij de

   

werkgroep Cohesie toe te

   

sturen.

   

De Minister zegt de

Kamerdebat 20-05-2015

Afgedaan. De Tweede

Tweede Kamer toe (na

Koninkrijksconferenties

Kamer is op 23 juni 2015

afloop van de Koninkrijks-

2014 en 2015.

per brief geïnformeerd

conferentie) te informeren

 

(TK 2014-2015, 33 845

wat het standpunt van

 

nr. 11).

Aruba en Curaçao is ten

   

aanzien van de beneden-

   

windse vaarverbinding,

   

inclusief gezamenlijke

   

doorrekening.

   

De Minister van Binnen-

Kamerdebat 04-06-2013

Afgedaan. De Eerste

landse Zaken en Konink-

Begrotingsstaat

Kamer is op 12 juni 2015

rijksrelaties zegt de Kamer,

Koninkrijksrelaties 2013

per brief geïnformeerd

naar aanleiding van een

(33 400 IV).

(EK 2014–2015, 34 000-IV

vraag van het lid Linthorst,

 

nr. S).

toe om de ontwikkelings-

   

plannen per eiland

   

inclusief het beoogde

   

voorzieningenniveau,

   

nadat zij afgestemd zijn

   

met de andere departe-

   

menten, aan de Kamer te

   

doen toekomen (T01752).

   

De Minister zegt toe het

Kamerdebat 31-03-2015

Afgedaan. De Tweede

voorstel voor de rijkswet

Staat van het bestuur

Kamer is op 23 juni 2015

toezicht integriteit op de

Aruba, Curaçao en Sint

per brief geïnformeerd

Koninkrijksconferentie te

Maarten.

(TK 2014-2015, 33 845

bespreken en dit terug-

 

nr. 11).

koppelt in het verslag van

   

de Koninkrijksconferentie

   

aan de Tweede Kamer hoe

   

dat is gegaan.

   

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister zegt toe dat in

Kamerdebat 31-03-2015

Afgedaan. De Tweede

juni 2015, na het komende

Staat van het bestuur

Kamer is op 7 september

Justitieel Vierpartijen-

Aruba, Curaçao en Sint

205 per brief geïnfor-

overleg, de Tweede Kamer

Maarten.

meerd (TK 2014-2015,

nader wordt geïnformeerd

 

31 568 nr. 165).

over het integrale plan ter

   

versterking van de

   

rechtshandhavingsketen in

   

de landen in het Caribisch

   

deel van het Koninkrijk.

   

De Minister zegt toe de

Brief MBZK d.d. 23 maart

Afgedaan. De Tweede

Kamer in het tweede

2015 «Staat van het

Kamer is op 7 september

kwartaal van 2015 te

bestuur in de landen in

2015 per brief geïnfor-

informeren over de

het Caribisch deel van

meerd (TK 2014-2015,

uitwerking van het besluit

het Koninkrijk».

31 568 nr. 165).

dat de vier landen uit het

   

Koninkrijk gezamenlijk

   

zullen werken aan een

   

nadere uitwerking ten

   

behoeve van een

   

meerjarige, fundamentele,

   

ketenbrede aanpak voor de

   

versterking van de

   

rechtshandhavingsketen

   

en deze in te brengen in de

   

Rijksministerraad.

   

De Minister zal na het JVO

Kamerdebat 20-05-2015

Afgedaan. De Tweede

de Tweede Kamer

Koninkrijksconferenties

Kamer is op 7 september

informeren over de

2014 en 2015.

2015 per brief geïnfor-

beraadslagingen die

 

meerd (TK 2014-2015,

hebben plaatsgevonden

 

31 568 nr. 165).

over de uitvoering van het

   

onderzoek naar

   

geldstromen tussen onder-

   

en bovenwereld.

   

De Minister zegt de Eerste

Brief MBZK d.d. 7 mei

Afgedaan. De Eerste en

en Tweede Kamer toe

2015 inzake Akkoord

Tweede Kamer zijn op

inzake Akkoord Aruba over

Aruba.

12 juni 2015 per brief

de verdere uitwerking te

 

geïnformeerd (TK

berichten, zodra vervolg-

 

2014-2015, 34 000-IV

stappen op basis van dit

 

nr. 45).

akkoord zijn gezet.

   

De Minister zegt de

Brief MBZK d.d. 10 juni

Afgedaan. De toezegging

Tweede Kamer toe te

2015 inzake instellen

is mondeling besproken

zullen informeren over het

toezicht St. Eustatius.

in het AO BES van

vervolg van het bestuurlijk

 

10 december 2015.

toezicht St. Eustatius.

   

De Minister zegt toe direct

Kamerdebat 21-05-2015

Afgedaan. De Tweede

na de CN-week het

Verzamel overleg

Kamer is op 12 juni 2015

Meerjarenprogramma en

Koninkrijksrelaties.

per brief geïnformeerd

de additionele toezeg-

 

(TK 2014-2015, 34 000-IV

gingen naar de Tweede

 

nr. 44).

Kamer te sturen.

   

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister zegt aan de

Kamerdebat 21-05-2015

Afgedaan. De Tweede

Tweede Kamer toe de door

Verzamel overleg

Kamer is op 6 oktober

Bosman genoemde

Koninkrijksrelaties.

2015 per brief geïnfor-

dossiers aan het Cft voor te

 

meerd (TK 2015-2016,

leggen om een nadere

 

34 300-IV nr. 7).

beschouwing op die

   

dossiers te krijgen en zal

   

de reactie van het Cft bij

   

een eerstvolgende

   

gelegenheid (halfjaarrap-

   

portage) naar de Kamer

   

sturen.

   

De Minister zegt de

Kamerdebat 21-05-2015

Afgedaan. De Tweede

Tweede Kamer toe tijdens

Verzamel overleg

Kamer is op 23 juni 2015

de Koninkrijksconferentie

Koninkrijksrelaties.

per brief geïnformeerd

te suggereren dat op alle

 

(TK 2014-2015, 33 845

zes eilanden kinderrechten-

 

nr. 11).

festivals worden georgani-

   

seerd en zal hierover de

   

Kamer informeren na de

   

Koninkrijksconferentie.

   

De Minister zegt toe de

Kamerdebat 12-02-2013

Afgedaan. De Tweede

Tweede Kamer te

Verzamel algemeen

Kamer is op 27 november

informeren over de

overleg Koninkrijksre-

2015 per brief geïnfor-

ontwikkelingen nav de

laties.

meerd (TK 2015-2016,

brief aan MP Wescot d.d.

 

34 300-IV nr. 30).

8 februari jl.

   

De Minister zegt toe de

Kamerdebat 02-07-2015

Afgedaan. De toezegging

Tweede Kamer te

Verzamel algemeen

is afgedaan door

informeren over de

overleg Koninkrijksre-

rechtstreeks contact met

blogger die in Sint Maarten

laties.

de 2 vragende Kamer-

is opgepakt.

 

leden Van Raak en Bosman door Minister en PG Schram (Curaçao en Sint Maarten).

De Minister zegt toe –

Kamerdebat [02-07-2015]

Afgedaan. De Tweede

samen met zijn collega van

– Verzamel algemeen

Kamer is op 2 oktober

OCW – de Tweede Kamer

overleg Koninkrijksre-

2015 per brief geïnfor-

een brief te sturen over de

laties.

meerd (TK 2015-2016,

gelijkstelling van havo/vwo

 

31 289 nr. 264).

diploma’s (met name

   

Curaçao).

   

De Minister zegt de Eerste

Brief MBZK d.d. 10 juni

Afgedaan. De Eerste

Kamer toe te zullen

2015 inzake instellen

Kamer is op 7 september

informeren over het

toezicht St. Eustatius.

2015 per brief geïnfor-

vervolg van het bestuurlijk

 

meerd (TK 2014-2015,

toezicht St. Eustatius.

 

31 568 nr. 166).

De Minister zal bij de

Kamerdebat 08-10-2015

Afgedaan. De Tweede

regering van Curaçao

Begrotingsbehandeling

Kamer is op 20 januari

checken of men zich aan

Koninkrijksrelaties

2016 per brief geïnfor-

de milieunormen houdt en

(antwoord regering in 1e

meerd (TK 2015-2016,

de Kamer hiervan over

termijn + re- en

34 300-IV nr. 35).

twee maanden middels

duplieken).

 

een brief te informeren.

   

De Minister zegt toe dat de

Kamerdebat 08-10-2015

Afgedaan. De Tweede

uiteindelijke besteding van

Begrotingsbehandeling

Kamer is op 18 december

de amendementsgelden

Koninkrijksrelaties

2015 per brief geïnfor-

voor de kinderrechten voor

(antwoord regering in 1e

meerd (TK 2015-2016,

het eind van het jaar bij de

termijn + re- en

31 839 nr. 499).

Kamer ligt.

duplieken).

 

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister zegt toe om in zijn kabinetsbrief inzake kinderrechten in Caribisch Nederland (verwacht in de week van 14 december a.s.) aandacht te geven aan de wijze waarop kinderen zelf betrokken kunnen worden bij het beleid over dit onderwerp.

Kamerdebat 10-12-2015 Verzamel algemeen overleg BES-aangelegenheden.

Afgedaan. De Tweede Kamer is op 18 december 2015 per brief geïnformeerd (TK 2015–2016, 31 839 nr. 499).

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden De Graaf en Van Bijsterveld, toe om de opzet en opdracht voor de evaluatie van de nieuwe staatkundige structuur binnen het Koninkrijk in november/december 2013 aan de Kamer te doen toekomen. Bij het maken van de planning van de evaluatie zal de Minister goed afwegen of een extern aanbesteed onderzoek ten aanzien van de evaluatie van de nieuwe staatkundige structuur nodig is. De Minister zal bij het formuleren van de opzet en opdracht ook ingaan op de vraag of het Statuut aan de orde wordt gesteld, nadat hij dit besproken heeft met de andere landen in het Koninkrijk. Voorts zal de Minister bij de evaluatie de functie, naamgeving en bevoegdheden van de Rijksvertegenwoordiger meenemen (T01753).

Kamerdebat 04-06-2013 Begrotingsstaat Koninkrijksrelaties 2013 (33 400 IV).

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 34 300-IV nr. K).

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag/opmerking van de leden van de CDA-fractie (i.c. Doek), toe dat de invoering van het dualisme in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba vijf jaar na inwerkingtreding van deze wet zal worden geëvalueerd (T01154).

Nota nav verslag commissie Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (NAAZ) d.d. 27 april 2010.

Afgedaan. De Eerste Kamer is op 12 mei 2016 per brief geïnformeerd (EK 2015–2016, 34 300-IV nr. K).

 

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Staatssecretaris van

Kamerdebat 06-07-2010

Afgedaan. De Eerste

Binnenlandse Zaken en

Consensus rijkswetsvoor-

Kamer is op 12 mei 2016

Koninkrijksrelaties zegt de

stellen (32 017 t/m

per brief geïnformeerd

Kamer, naar aanleiding van

320020, 32 026, 32 041,

(EK 2015–2016, 34 300-IV

een vraag van het lid Van

32 178 en 32 179, 32 186,

nr. K).

Bijsterveld (CDA), toe bij

32 213).

 

de eerder toegezegde

   

evaluatie van de nieuwe

   

staatkundige structuur, die

   

zal plaatsvinden vijf jaar na

   

inwerktreding (T01031),

   

ook de mogelijkheden voor

   

vereenvoudiging van de

   

BES-wetgeving te

   

betrekken (T01224).

   

De Minister van Justitie

Kamerdebat 19-05-2009

Afgedaan. De Eerste

zegt de Kamer, naar

Het staatkundig proces

Kamer is op 12 mei 2016

aanleiding van vragen/

Nederlandse Antillen.

per brief geïnformeerd

opmerkingen van de leden

 

(EK 2015–2016, 34 300-IV

Van Kappen (VVD),

 

nr. K).

mevrouw Ten Horn (SP) en

   

Laurier (GroenLinks), toe

   

dat de nieuwe staat-

   

kundige structuur in

   

werking zal worden

   

geëvalueerd na

   

ommekomst van 5 jaar,

   

waarbij met name ook zal

   

worden gekeken naar de

   

integratie van de BES in

   

het Nederlandse staats-

   

bestel (T01031).

   

De Minister zegt toe de

Brief MBZK d.d.

Afgedaan. De Tweede

Tweede Kamer te blijven

24 september

Kamer is op 12 oktober

informeren over de

2015Antwoorden op de

2015 per brief geïnfor-

uitkomst van de

schriftelijke vragen met

meerd (TK 2015-2016,

overleggen met Bonaire,

kenmerk Kamerstuk

34 300-IV nr. 23).

Sint Eustatius en Saba

34 300 IV.

 

over de beleidsopvolging

   

van de conclusies van het

   

rapport van de evaluatie-

   

commissie Caribisch

   

Nederland.

   

De Minister zegt toe om in

Kamerdebat 10-12-2015

Afgedaan. De Eerste

het kader van de evaluatie

Verzamel algemeen

Kamer is op 12 mei 2016

van cie. Spies en het nog

overleg

per brief geïnformeerd

te verwachten kabinets-

BES-aangelegenheden.

(EK 2015–2016, 34 300-IV

standpunt te kijken naar de

 

nr. K).

positie, inclusief de taken,

   

van de Hoge Colleges van

   

Staat in relatie tot

   

Caribisch Nederland – en

   

in het bijzonder de

   

financierings-

   

mogelijkheden van de

   

Nationale ombudsman

   

t.b.v. Caribisch Nederland.

   

Omschrijving

Vindplaats

Stand van zaken

De Minister zegt toe,

Brief MBZK d.d.

Afgedaan. De Eerste

conform de wens van de

26 november 2015

Kamer is op 12 mei 2016

Tweede Kamer, dat het

«Kabinetsreactie op

per brief geïnformeerd

kabinetstandpunt inzake

rapport evaluatiecom-

(EK 2015–2016, 34 300-IV

het rapport evaluatiecom-

missie Spies».

nr. K).

missie Spies zodanig tijdig

   

beschikbaar is dat het in

   

ieder geval voor het

   

zomerreces 2016 in beide

   

Kamers behandeld kan

   

worden. De in een bijlage

   

bij het commissieverzoek

   

d.d. 17 november jl.

   

opgesomde openstaande

   

toezeggingen zullen bij

   

deze kabinetsreactie

   

betrokken worden.

   

De Minister zegt toe dat

Kamerdebat 08-10-2015

Afgedaan. De Eerste

het kabinet in 2016 met

Begrotingsbehandeling

Kamer is op 12 mei 2016

een reactie op het

Koninkrijksrelaties

per brief geïnformeerd

evaluatierapport Caribisch

(antwoord regering in 1e

(EK 2015–2016, 34 300-IV

Nederland komt zodat de

termijn + re- en

nr. K).

Kamer voor het zomer-

duplieken).

 

reces hierover kan

   

debatteren.

   

De Minister zegt in reactie

Kamerdebat 15-05-2014

Afgedaan. De Tweede

op het betoog van het lid

BES-aangelegenheden.

Kamer is op 12 mei 2016

Van Raak over de

 

per brief geïnformeerd

afvalwaterzuivering op

 

(TK 2015-2016, 34 300-IV

Bonaire toe dat nu deze

 

nr. 59).

met behulp van geld uit

   

Nederland en Europa is

   

gerealiseerd in

   

CN-tafelverband wordt

   

gekeken naar de struc-

   

turele bekostiging hiervan

   

en de Tweede Kamer

   

hierover te informeren.

   

De Minister zegt toe vanaf

Brief MBZK d.d.

Afgedaan. Toezegging

november 2013 tweemaal

7 november 2013

wordt meegenomen in

per jaar aan beide Kamers

«Kabinetsreactie

het reguliere BZK beleid.

een overzicht te

onderzoek deregulering

 

verstrekken van de bij de

en taakverlichting

 

departementen in

Caribisch Nederland».

 

voorbereiding zijnde wet-

   

en regelgeving met

   

consequenties voor

   

Caribisch Nederland. Dit

   

overzicht komt in de plaats

   

van de overzichten die tot

   

op heden afzonderlijk

   

werden verzonden door de

   

verschillende departe-

   

menten.

   

7.5 Overzicht Evaluatie- en overig onderzoek

 

Artikelnummer en naam

Titel, onderwerp

Start

Afronding

  • 1. 
    Waarborgfunctie: Rechshandhaving en
     

deugdelijkheid van bestuur

     
  • 1. 
    Ex post onderzoek naar doeltreffendheid en
     

doelmatigheid van beleid

     

1a. Beleidsdoorlichtingen

Beleidsdoorlichting Hoofdstuk IV, artikel 1 «De waarborgfunctie» http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/

   
 

detail?id=2012D08449&did=2012D08449

2010

2012

 

Beleidsdoorlichting Waarborgfunctie

2017

2017

 

Beleidsdoorlichting Waarborgfunctie

2021

2021

  • 3. 
    Overig onderzoek

Protocol flexibele inzetbare pool Koninklijke Marechaussee

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/06/17/rapport-evaluatie-flexibele-pool-koninklijke-

   
 

marechaussee.html

2012

2013

 

Rijkswetten Justitie (bij VenJ)

2015

2016

4.1 Bevorderen autonomie Koninkrijksrelaties:

     

Aruba, Curaçao en Sint Maarten

     
  • 1. 
    Ex post onderzoek naar doeltreffendheid en
     

doelmatigheid van beleid

     

1a. Beleidsdoorlichtingen

Beleidsdoorlichting Bevorderen autonomie

   
 

Koninkrijksrelaties

2016

2016

 

Beleidsdoorlichting Bevorderen autonomie

   
 

Koninkrijksrelaties

2020

2020

  • 3. 
    Overig onderzoek

Mid-term evaluatie Onderwijs- en Jongeren-samenwerkingsprogramma (OJSP) http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/03/18/ onderzoeksrapportage-midterm-evaluatie-ojsp-2008---2012-curacao-en-sint-

   
 

maarten.html

2010

2011

 

Samenwerkingsbeleid Stichting Antilliaanse

   
 

Medefinancierings Organisatie (AMFO)

   
 

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-

   
 

publicaties/rapporten/2014/10/24/

   
 

eindevaluatie-amfo.html

2014

2014

 

Samenwerkingsbeleid Stichting Ontwikkeling

   
 

Nederlandse Antillen (SONA) http://

   
 

www.tweedekamer.nl/kamerstukken/

   
 

detail?id=2015D50450&did=2015D50450

2015

2015

 

Samenwerkingsbeleid Fondo Desaroya

   
 

Aruba (FDA)

2016

2016

4.2 Bevorderen autonomie Koninkrijksrelaties:

     

Caribisch Nederland

     
  • 1. 
    Ex post onderzoek naar doeltreffendheid en
     

doelmatigheid van beleid

     

1a. Beleidsdoorlichtingen

Beleidsdoorlichting Bevorderen autonomie

   
 

Koninkrijksrelaties

2020

2020

1b. Ander ex-post onderzoek naar doeltref-

Evaluatie Plan veiligheid nederlandse antillen

   

fendheid en doelmatigheid

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/ kamerstukken/2015/12/16/aanbiedingsbrief-bij-eindevaluatierapporten-samenwerkingsprogramma-s-sona-en-plan-veiligheid-nederlandse-antillen-en-

   
 

gevangeniswezen-nederlandse-antillen

2014

2015

 

Staatskundige positie Caribisch Nederland

   
 

Kamerstukken II, vergaderjaar 2015–2016,

   
 

34 300 IV, nr. 59

2015

2016

Artikelnummer en naam

Titel, onderwerp

Start

Afronding

  • 3. 
    Overig onderzoek

Evaluatie samenwerkingsprogramma: bestuurlijke ontwikkeling nederlandse antillen 2002–2006

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2008/02/13/evaluatie-samenwerkingsprogramma-bestuurlijke-ontwikkeling-nederlandse-10-antillen-2002– 2006.html

Mid-term evaluatie Sociaal Economisch Initiatief (SEI)

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/10/13/ eindrapport-sei-curacao.html Mid-term evaluatie Institutionele Versterking en Bestuurskracht (IVB) Curacao https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-145306.pdf

Mid-term evaluatie Institutionele Versterking en Bestuurskracht (IVB) Sint Maarten https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-145305.pdf

Onderwijsverbetering in Caribisch Nederland http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/03/01/ onderwijsverbetering-in-caribisch-nederland.html

Kleine evaluatie Caribisch Nederland http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/03/12/rapport-commissie-kleine-evaluatie-caribisch-nederland.html

2010

2010

2010

2008

2011

2011

2011

2014

2014

  • 5. 
    Schuldsanering/lopende inschrijving/ leningen
  • 1. 
    Ex post onderzoek naar doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid 1a. Beleidsdoorlichtingen
  • 3. 
    Overig onderzoek

Beleidsdoorlichting Schuldsanering, lopende inschrijving en leningen Beleidsdoorlichting Schuldsanering, lopende inschrijving en leningen Evaluatie Rijkswet financieel toezicht

2016

2020 2015

2016

2020 2016

7.7 Overzicht belasting- en premieontvangsten Caribisch Nederland

De Miljoenennota 2017 bevat een gedetailleerd overzicht van de raming van de belasting- en premieontvangsten op kasbasis voor 2017. Dat overzicht bevat ook het totaal van de belasting- en premieontvangsten uit Caribisch Nederland. In onderstaande tabel wordt het totale bedrag van de voor 2017 geraamde belasting- en premieontvangsten op kasbasis uit Caribisch Nederland op gedetailleerdere wijze gepresenteerd door de geraamde kasontvangsten voor 2017 uit te splitsen over alle in Caribisch Nederland geheven rijksbelastingen en premies.

 

Raming belasting- en premieontvangsten Caribisch Nederland 2017 in miljoenen euro’s

(op basis van Miljoenennota 2017)

   

Raming 2017

Indirecte belastingen

 

47,7

– Algemene bestedingsbelasting

 

37,4

– Accijnzen

 

6,0

– Overdrachtsbelasting

 

4,3

Directe belastingen

 

97,1

– Loonbelasting en premies volks- en

werknemersverzekeringen

87,8

– Inkomstenbelasting

 
  • 1,2

– Vastgoedbelasting

 

8,0

– Opbrengstbelasting

 

1,6

– Kansspelbelasting

 

0,7

– Ontvangsten oude belastingstelsel

 

0,2

Totaal

 

144,8

7.8 Overzicht eilandelijke inkomsten

De eilandelijke belastingtarieven worden vastgesteld door de openbare lichamen. De afweging en de verantwoording over de hoogte van de tarieven vindt plaats in de eilandraden. De doorberekening van de rechten, de rioolheffing en de reinigingsheffing mag maximaal 100 procent kostendekkend zijn. Het bedrag van de inkomsten voor de openbare lichamen kan fluctueren, zoals dat ook bij Europees-Nederlandse gemeenten het geval is.

Net als bij de begroting van het gemeentefonds, verstrekt het kabinet jaarlijks een overzicht van de ontwikkeling van de begrote opbrengsten uit eilandbelastingen als bijlage bij de begroting van het BES-fonds. De in dit overzicht gebruikte gegevens zijn afkomstig van de door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties goedgekeurde begrotingen van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Voor de bekostiging van eilandelijke taken mogen de openbare lichamen ook enkele in de wet limitatief genoemde eilandbelastingen heffen en innen (vergelijkbaar met systematiek voor gemeenten). Het gaat op basis van de meest recent ingediende en vastgestelde eilandelijke begrotingen (van 2015).

 

Tabel A Opbrengsten lokale heffingen Bonaire (in $)

 

2013

2014

2015

2016

Motorrijtuigenbelasting

2.501.117

2.500.000

2.500.000

2.680.000

Logeergastenbelasting

1.769.749

1.700.000

1.700.000

2.037.000

Verhuurautobelasting

614.525

650.000

650.000

690.000

Grondbelasting

2.449.581

1.200.000

1.200.000

1.617.000

Opcenten

307.263

1.200.000

1.200.000

750.000

Precariorechten

675.978

700.000

700.000

610.000

Totale opbrengst

8.318.213

7.950.000

7.950.000

8.384.000

Tabel B Opbrengsten lokale heffingen Sint Eustatius (in $)

2013

2014

2015

2016

Motorrijtuigenbelasting Logeergastenbelasting Verhuurautobelasting Totale opbrengst

 

259.000

259.000

60.500

127.000

6.000

6.000

325.500

392.000

300.000

307.000

 
 

Tabel C Opbrengsten lokale heffingen Saba (in $)

 

2013

2014

2015

2016

Motorrijtuigenbelasting Logeergastenbelasting Totale opbrengst

126.000

62.500

188.500

130.000

60.000

190.000

130.000

70.000

200.000

136.000

72.000

208.000

De begrote opbrengsten uit eilandelijke belastingen bedragen gemiddeld circa USD 8,90 mln. In de tabellen A t/m C is te zien dat de openbare lichamen aanmerkelijk van elkaar verschillen wat betreft de samenstelling en inkomsten uit de eigen belastingen.

7.9 Overzicht renteloze leningen Caribisch Nederland

Conform artikel 89 van de wet Financiën BES kunnen de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) een verzoek tot een renteloze lening indienen bij een vakdepartement ten behoeve van het doen van investeringen die dienen voor de uitoefening van de publieke taak. Een dergelijk verzoek wordt door een openbaar lichaam ingediend door tussenkomst van het College financieel toezicht (Cft). Het Cft voorziet de aanvraag van zijn advies. Volgens lid 4 van artikel 89 stelt de ministerraad jaarlijks vast welk bedrag ieder van de openbare lichamen verschuldigd is aan aflossing van de renteloze leningen. Deze vaststelling geschiedt bij de behandeling van het Besluitvormingsmemorandum in de ministerraad.

In de onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de renteloze leningen en de bijbehorende aflossingsbedragen voor 2017, zoals die tot op heden aan Caribisch Nederland zijn verstrekt. Het risico van de wisselkoers euro-dollar ligt bij het vakdepartement.

Tabel 1 Overzicht nieuwe renteloze leningen aan Caribisch Nederland (in mln. dollars1)

Eiland

Lening-verstrekkend departement

Onderwerp

 

Oorspronkelijke

Looptijd

Af te

Af te Openstaand

omvang

Lening

lossen

lossen ultimo

lening

 

in 2016

in 2017 2017

Saba

IenM

Infrastructuur Saba

2,5 2015-2026

0,3

0,3

2,0

Het risico van de wisselkoers euro-dollar ligt bij het departement.

 

Tabel 2 Overzicht reeds

aangegane

renteloze leningen aan Caribisch Nederland (in mln. dollars1)

   

Eiland

Lening-verstrekkend departement

Onderwerp

Oorspronkelijke omvang lening

Looptijd Lening

Af te lossen in 2016

Af te Openstaand lossen ultimo in 2017 2017

Bonaire

OCW

 

Onderwijs-huisvesting

19,1

2013-2031

1,0

1,0 14,1

Sint Eustatius

OCW

 

Onderwijs-huisvesting

4,0

2013-2032

0,2

0,2 3,0

Saba

OCW

 

Onderwijs-huisvesting

1,3

2013-2018

0,3

0,3 0,1

 

OCW

 

Onderwijs-huisvesting

0,3

2019-2020

0,0

0,0 0,3

Totaal Caribisch Nederland

   

24,7

 

1,5

1,5 17,5

Het risico van de wisselkoers euro-dollar ligt bij het departement.

Infrastructuur Saba

In 2015 is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) een renteloze lening verstrekt aan Saba voor de weginfrastructuur.

Onderwijshuisvesting

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de leningen verstrekt opdat de openbare lichamen een eigen bijdrage kunnen leveren in de kosten om de grote achterstanden in de huisvesting van het onderwijs op de BES-eilanden op korte termijn weg te werken. Met elk van de eilanden zijn door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap afspraken gemaakt om er voor te zorgen dat de scholen kunnen beschikken over fatsoenlijke onderwijshuisvesting. Dat is een randvoorwaarde voor het realiseren van de basis onderwijskwaliteit.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.