Brief regering; Rapport extern onderzoek op AFM toetsingen van de herbeoordelingen rentederivaten door banken - Zelfstandig ondernemerschap

Deze brief is onder nr. 172 toegevoegd aan dossier 31311 - Zelfstandig ondernemerschap.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Zelfstandig ondernemerschap; Brief regering; Rapport extern onderzoek op AFM toetsingen van de herbeoordelingen rentederivaten door banken
Document­datum 30-06-2016
Publicatie­datum 30-06-2016
Nummer KST31311172
Kenmerk 31311, nr. 172
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

31 311 Zelfstandig ondernemerschap

Nr. 172 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juni 2016

Op 4 december jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over onjuistheden en onvolledigheden in de herbeoordeling door banken van rentederivaten in het MKB, alsmede over de hoofdlijnen van de door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) beoogde aanpak en maatregelen (Kamerstuk 31 311, nr. 163). Naar aanleiding van de geconstateerde tekortkomingen heeft de Raad van Toezicht (RvT) van de AFM het onafhankelijk onderzoeksbureau Alvarez&Marsal een extern onderzoek laten uitvoeren. De RvT van de AFM heeft de uitkomsten van dit onderzoek met mij gedeeld. Hierbij stuur ik u het rapport van Alvarez&Marsal toe1. Tevens zend ik u de aanbiedingsbrief van de RvT van de AFM en de managementreactie van het bestuur van de AFM toe2.

Onderzoek Alvarez&Marsal

In het rapport concludeert Alvarez&Marsal dat een unieke samenloop van oorzaken in het rentederivatenproject geleid heeft tot tekortkomingen in de toetsingen door de AFM van de herbeoordelingen. Het rapport omvat verder bredere leerpunten voor de AFM. De AFM neemt de uitkomsten van het onderzoek serieus en handelt voortvarend in het oppakken van de leerpunten. Een aantal van deze verbetermaatregelen heeft de AFM reeds in 2015 ingezet. Naar aanleiding van het onderzoek van Alvarez&Marsal zijn vervolgens aanvullende maatregelen genomen.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Noot 1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Noot 2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.