Brief regering; Samenwerkingsregeling waarborging plannen van aanpak landstaken Curaçao en Sint Maarten - Staatkundig proces Nederlandse Antillen

Deze voorhang is onder nr. 175 toegevoegd aan dossier 31568 - Staatkundig proces Nederlandse Antillen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Staatkundig proces Nederlandse Antillen; Brief regering; Samenwerkingsregeling waarborging plannen van aanpak landstaken Curaçao en Sint Maarten
Document­datum 06-06-2016
Publicatie­datum 06-06-2016
Nummer KST31568175
Kenmerk 31568, nr. 175
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

31 568 Staatkundig proces Nederlandse Antillen

Nr. 175 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Ontvangen ter Griffie op 3 juni 2016.

De voordracht voor de vast te stellen algemene maatregel van bestuur is aan de Kamer overgelegd tot en met 1 juli 2016.

De voordracht voor de vast te stellen algemene maatregel van bestuur kan niet eerder worden gedaan dan op 2 juli 2016.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juni 2016

Sinds 10 oktober 2010 is de algemene maatregel van rijksbestuur Samenwerkingsregeling waarborging plannen van aanpak landstaken Curaçao en Sint Maarten (hierna: de Amvrb) van kracht. Hierin is vastgelegd dat er voor de landstaken die Curaçao en Sint Maarten op het moment van de staatkundige hervorming nog niet naar behoren konden uitvoeren, een plan van aanpak is. Voor de uitvoering van de plannen van aanpak is uitgegaan van een termijn van twee jaar. De Amvrb geeft de mogelijkheid om de regeling te verlengen met twee jaar wanneer niet alle plannen binnen de termijn afgerond zijn. Verlenging heeft eerder plaatsgevonden bij besluit van 31 juli 2012 (Stb. 2012, nr. 363) tot 10 oktober 2014 en bij besluit van 14 juli 2014 (Stb. 2014, nr. 296) tot 10 oktober 2016.

De Voortgangscommissie Sint Maarten heeft de verwachting uitgesproken dat de uitvoering van de plannen van aanpak Korps Politie Sint Maarten en gevangenis Pointe Blanche op essentiële punten niet voltooid zullen zijn voor 10 oktober 2016. Sint Maarten en Nederland werken samen aan concrete verbeteracties voor de politie en gevangenis, die er toe moeten leiden dat de plannen van aanpak alsnog kunnen worden uitgevoerd. Het is daarom alsnog noodzakelijk deze Amvrb met twee jaar te verlengen tot 10 oktober 2018.

De Voortgangscommissie Curaçao heeft de verwachting uitgesproken dat de uitvoering van de plannen van aanpak Korps Politie Curaçao en Bon Futuro gevangenis Curaçao binnen de nu geldende periode (tot 10 oktober 2016) zullen zijn voltooid. Echter, ten tijde van publicatie van onderhavig besluit (dat wil zeggen ten minste twee maanden voor de datum van inwerkingtreding, dus uiterlijk 10 augustus 2016) is de uitvoering nog niet geheel voltooid. Op het moment dat alle plannen van aanpak van Curaçao zijn uitgevoerd, ligt het in de rede dat de leden van de Voortgangscommissie Curaçao zullen verzoeken te worden ontheven uit hun functie. Indien de plannen van aanpak zijn uitgevoerd, zijn daarmee de taken van de voortgangscommissie immers voltooid. De Amvrb heeft vanaf dat moment geen werking meer voor Curaçao.

De Rijksministerraad heeft op vrijdag 3 juni jl. ingestemd met de verlenging van de Amvrb. Conform artikel 42, vierde lid, van de Amvrb dienen beide Kamers van de Staten-Generaal gekend te worden in ieder besluit tot beëindiging of verlenging van de Amvrb. Daarnaast dient de verlenging van het besluit uiterlijk twee maanden voor het verstrijken van de huidige termijn (10 augustus 2016) bekendgemaakt te worden. Daartoe dient de voordracht van het koninklijk besluit uiterlijk 1 juli 2016 te worden gedaan. Het ontwerp van het koninklijk besluit dat deze verlenging regelt treft u bij dit schrijven aan1.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

Noot 1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.