Brief regering; Reactie op de motie Segers/Van Laar inzake mensenhandel in Cariben - Mensenhandel

Deze brief is onder nr. 130 toegevoegd aan dossier 28638 - Mensenhandel.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Mensenhandel ; Brief regering; Reactie op de motie van de leden Segers en Van Laar inzake mensenhandel in Cariben
Document­datum 02-03-2015
Publicatie­datum 02-03-2015
Nummer KST28638130
Kenmerk 28638, nr. 130
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

28 638 Mensenhandel

Nr. 130 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 februari 2015

Op 28 november 2013 heeft uw Kamer een motie van de leden Segers en Van Laar aangenomen (Kamerstuk 33 750 IV, nr. 16). In deze motie wordt de regering verzocht om te bezien of er gezamenlijk met de ministeries op Aruba, Curaçao en Sint Maarten en in samenwerking met Caribisch Nederland een onafhankelijk onderzoek ingesteld kan worden naar de aard en omvang van mensenhandel, gedwongen prostitutie en seksueel misbruik op de genoemde eilanden en naar de effectiviteit van het huidige beleid.

Ik heb uw Kamer, mede namens de Minister Veiligheid en Justitie, per brief (Kamerstuk 28 638, nr. 115) bericht dat vooruitlopend op de evaluatie van het Memorandum of Understanding inzake samenwerking bij het voorkomen en bestrijden van mensenhandel, mensensmokkel en illegale migratie een dergelijk onderzoek voor alle landen niet direct noodzakelijk werd geacht.

Tevens heb ik u toegezegd dat op basis van de resultaten van de evaluatie zou worden bezien of een gezamenlijk onderzoek toegevoegde waarde heeft ten opzichte van de onderzoeken die reeds hebben plaatsgevonden naar inspanningen voor de bestrijding van mensenhandel, gedwongen prostitutie en seksueel misbruik in het Caribische deel van het Koninkrijk.

De interne evaluatie laat zien dat in de afgelopen drie jaar door de landen en door Nederland veel is gedaan op genoemde thema’s.

Het Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) heeft in januari 2015 de uitkomsten van de evaluatie van het Memorandum of Understanding vastgesteld. Tevens heeft het JVO opgeroepen, op basis van de uit de evaluatie voortkomende aanbevelingen, het Memorandum of Understanding aan te passen en dit in het JVO van juni 2015 te behandelen. De focus in de toekomstige samenwerking zal met name liggen in het verder intensiveren van de uitwisseling van informatie en de operationele samenwerking tussen de betrokken diensten. Daarnaast zullen verdere controles in hoge risico sectoren voor mensenhandel worden uitgevoerd en worden kwetsbare groepen zoals migranten beter geïnformeerd over hun rechten en de mogelijkheden voor het inroepen van hulp bij opkomende problemen.

De vier partijen achten het, gezien de uitkomsten van de evaluatie, niet noodzakelijk dat er nader onafhankelijk onderzoek naar de aard en omvang van mensenhandel, gedwongen prostitutie en seksueel misbruik op de genoemde eilanden en naar de effectiviteit van het huidige beleid wordt gedaan.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.