Brief regering; Reactie op de uitslag van het referendum dat op 17 december jl. op Sint Eustatius is gehouden - Staatkundig proces Nederlandse Antillen

Deze brief is onder nr. 148 toegevoegd aan dossier 31568 - Staatkundig proces Nederlandse Antillen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Staatkundig proces Nederlandse Antillen; Brief regering; Reactie op de uitslag van het referendum dat op 17 december jl. op Sint Eustatius is gehouden
Document­datum 14-01-2015
Publicatie­datum 14-01-2015
Nummer KST31568148
Kenmerk 31568, nr. 148
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

31 568 Staatkundig proces Nederlandse Antillen

Nr. 148 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 januari 2015

In reactie op uw brief van 18 december jl. waarin u mij verzoekt om een schriftelijke reactie op de uitslag van het referendum dat op 17 december jl. op Sint Eustatius is gehouden, bericht ik u het volgende.

Ik heb kennisgenomen van de uitslag van het referendum dat op 17 december jl. heeft plaatsgevonden op Sint Eustatius. Met een opkomst van 45,2% van de stemgerechtigden is de opkomstdrempel, die door de eilandsraad was vastgesteld op 60%, niet gehaald, en daarmee is het referendum ongeldig.

Van de stemgerechtigden die wel een stem hebben uitgebracht heeft een meerderheid van 65% gekozen voor de optie van Sint Eustatius als autonoom gebied binnen het Koninkrijk. Het percentage stemmen voor de andere opties zijn als volgt: 32% voor de optie waarbij Sint Eustatius een openbaar lichaam blijft, 1% voor de optie van Sint Eustatius als geïntegreerd onderdeel van Nederland en 0% voor de optie van Sint Eustatius als onafhankelijk land.

Het is nu eerst aan de eilandsraad van Sint Eustatius om zich te beraden hoe zij met deze uitkomst om willen gaan.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.