Brief regering; Reactie op Staat van de Rechtshandhaving 2014 van de Raad voor de Rechtshandhaving - Rechtsstaat en Rechtsorde

Deze brief is onder nr. 222 toegevoegd aan dossier 29279 - Rechtsstaat en Rechtsorde.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Rechtsstaat en Rechtsorde; Brief regering; Reactie op Staat van de Rechtshandhaving 2014 van de Raad voor de Rechtshandhaving
Document­datum 12-01-2015
Publicatie­datum 12-01-2015
Nummer KST29279222
Kenmerk 29279, nr. 222
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

29 279 Rechtsstaat en Rechtsorde

Nr. 222 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 december 2014

Mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, doe ik u op uw verzoek van 16 oktober jl. een reactie toekomen op de Staat van de Rechtshandhaving 2014 van de Raad voor de Rechtshandhaving.

Conform artikel 33 van de rijkswet Raad voor de rechtshandhaving brengt de Raad een verslag uit van over rechtshandhaving in Caribisch Nederland, Curaçao en Sint Maarten1 naar aanleiding van zijn werkzaamheden in het voorafgaande jaar. De Staat van de Rechtshandhaving 2014 is het eerste verslag als bedoeld in artikel 33 sinds de oprichting van de Raad in 2010. Dit is het gevolg van het feit dat de Raad de afgelopen gebruikt heeft om zijn organisatie en informatie positie op te bouwen.

Met de Staat van de Rechtshandhaving 2014 geeft de Raad op basis van zijn eerdere onderzoeken in de afgelopen periode een beeld van de rechtshandhavingsketen in Caribisch Nederland, Curaçao en Sint Maarten. Het algemene beeld is dat de organisaties sinds 10 oktober 2010 in opbouw zijn en dat dit proces nog gaande is.

Mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties spreek ik mijn waardering uit voor de werkzaamheden die de Raad sinds zijn oprichting in heeft verricht.

Ten aanzien van Caribisch Nederland heeft de Raad vanaf 2011 tot en met medio 2014 de organisaties Voogdijraad BES, Stichting Reclassering Caribisch Nederland (SRCN) en de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) doorgelicht en onderzoek gedaan naar het aangifteproces, slachtofferhulp, jeugdreclassering, inclusief Voogdijraad BES en het opsporingsproces. Na het uitbrengen van de Staat van de Rechtshandhaving in mei 2014 deed de Raad voorts onderzoek naar politiecellen, politieonderwijs, sturing van het OM op de opsporing en de executie van strafrechtelijke vonnissen en deed hij een vervolgonderzoek naar het aangifteproces.

Mijn specifieke reacties op de laatste twee rapporten zal ik uw Kamer op korte termijn doen toekomen. Op de overige onderwerpen ontving uw Kamer eerder specifieke reacties. Daarbij verwijs ik volledigheidshalve ook naar mijn schrijven van 2 juli jl. ter zake de stand van zaken inzake de justitieketen op de BES-eilanden en het Algemeen Overleg met uw Kamer op 13 november jl.

De rechtshandhaving is een landsaangelegenheid. Het is daarmee primair aan de regeringen van Curaçao en Sint Maarten om op de constateringen van de Raad van de Rechtshandhaving de benodigde maatregelen te nemen en de Staten van respectievelijk Curaçao en Sint Maarten daarover te informeren. Tegelijkertijd hebben de landen een gezamenlijk belang bij het goed (kunnen) functioneren van de gemeenschappelijk instituties van de rechtshandhaving in het Caribische deel van het Koninkrijk zoals het gemeenschappelijk hof en zoals ten aanzien van het OM, de politie en de Raad voor de Rechtshandhaving. Voorts bestaat op grond van de waarborgfunctie van het 2e lid van art 43 van het Statuut een in verband met de rechtshandhaving relevante koninkrijksverantwoordelijkheid voor mensenrechten, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur.

De Raad constateert onvolkomenheden in de rechtshandhaving in Curaçao en Sint Maarten, en ook uit eigen waarneming onderschrijft het kabinet deze constateringen. Zoals besproken met uw Kamer, zal de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en ik met Curaçao en Sint Maarten, alsook met Aruba komen tot voorstellen ter versterking van de rechtshandhaving. De aandachtspunten zoals gesignaleerd in de Staat van de Rechtshandhaving worden hierbij betrokken.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Noot 1

De Raad voor de rechtshandhaving is niet bevoegd ten aanzien van het land Aruba.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.