Brief regering; Omgevingsraad Schiphol: verkiezing bewonersvertegenwoordigers, borging privacygegevens en clusterindeling - Evaluatie Schipholbeleid

Deze brief is onder nr. 206 toegevoegd aan dossier 29665 - Evaluatie Schipholbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Evaluatie Schipholbeleid; Brief regering; Omgevingsraad Schiphol: verkiezing bewonersvertegenwoordigers, borging privacygegevens en clusterindeling
Document­datum 01-09-2014
Publicatie­datum 01-09-2014
Nummer KST29665206
Kenmerk 29665, nr. 206
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

29 665 Evaluatie Schipholbeleid

Nr. 206 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 augustus 2014

Op 10 april 2014 heb ik u het eindadvies Omgevingsraad Schiphol (ORS)1 toegestuurd en op 16 juni 2014 mijn reactie daarop2. Dit eindadvies en mijn reactie zijn vervolgens tijdens het Algemeen Overleg van 26 juni jl. met uw Kamer besproken.

In mijn reactie op het eindadvies heb ik aangegeven dat ik graag een voortvarende start wil maken met de ORS. Om dat mogelijk te maken, heb ik de heer Alders op 17 juli 2014 een vervolgopdracht gegeven waarin ik hem als kwartiermaker vraag die stappen te zetten die, op basis van het eindadvies en mijn reactie daarop, nodig en wenselijk zijn om de instelling van de ORS te realiseren. Onder deze vervolgopdracht vallen onder andere het voorbereiden en organiseren van verkiezingen van bewonersvertegenwoordigers en de registratie van de hiertoe benodigde achterbanorganisaties, het voorbereiden van de voordracht van de overige leden van de ORS en de inrichting van de toekomstige (financiële) organisatie, dit alles in overleg en afstemming met de betrokken partijen.

Vervolgens heb ik in een separate brief d.d. 21 juli aan de heer Alders, mede op grond van vragen die tijdens het eerdergenoemde AO zijn gesteld, aandacht gevraagd voor twee onderwerpen. Het eerste onderwerp betreft de wijze waarop bij de komende verkiezingen van bewonersvertegenwoordigers de privacygegevens van deze vertegenwoordigers en hun achterbannen geborgd zal worden. Het gaat dan om de registratie van gegevens van de leden van bewonersorganisaties ofwel achterbanorganisaties. Het tweede onderwerp richt zich op de definitieve clusterindeling voor de bewonersvertegenwoordiging. Met deze brief geef ik op beide vragen antwoord.

In de brief van de heer Alders van 25 juli jl. heb ik op beide onderwerpen een reactie gekregen (zie bijlage)3. In deze brief wordt verwezen naar de totstandkoming van een weloverwogen clusterindeling die rekening houdt met het baan- en routegebruik op Schiphol, de ervaren hinder in dat gebied en de balans tussen het binnen- en het buitengebied. U treft de nieuwe clusterindeling als bijlage bij de brief van de heer Alders aan.

In de brief is ook aangegeven dat er zorgvuldig is gekeken naar de bescherming van de privacy van de leden van de achterbanorganisaties, waarbij een afweging is gemaakt tussen de mogelijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en het belang van een goed functionerend publiek overleg- en adviesorgaan. Hierin is opgenomen dat leden van achterbanorganisaties door de achterbanorganisaties in staat moeten worden gesteld om bezwaar te maken tegen registratie van hun gegevens, dat de verstrekte gegevens niet zullen worden gedeeld met derden en niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan het controleren van de eisen voor deelname aan de achterbanorganisaties. Bovendien is toegang tot de gegevens en het houden van een steekproef ter controle voorbehouden aan de kwartiermaker c.q. voorzitter en secretariaat van de ORS. Ten slotte zullen de persoonsgegevens één week nadat de verkiezingsuitslag in het cluster is vastgesteld, worden vernietigd.

Gebleken is, op basis van juridische consultatie ter zake, dat de voorgestelde wijze van verwerving en verwerking van de persoonsgegevens van de leden van de achterbanorganisaties conform de Wet bescherming persoonsgegevens is. Genoemde werkwijze zal worden opgenomen in het bestuursreglement van de Omgevingsraad Schiphol.

Met bovengenoemde informatie is naar mijn mening een solide basis gelegd om te starten met de voorbereidingen die nodig zijn om de huidige CROS en Alderstafel zo spoedig mogelijk te kunnen laten werken als ORS. Ik zal de verandering in de wijze waarop de bewoners vertegenwoordigd zijn in het overleg, opnemen in de wijziging van de Regeling CROS die ik momenteel voorbereid.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

Noot 1

Kamerstuk 29 665, nr. 199

Noot 2

Kamerstuk 29 665, nr. 202

Noot 3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.