Brief regering; Ontheffingsmogelijkheid vaste stroomvoorziening voor nieuwe toestellen op Schiphol (Dreamliner) - Evaluatie Schipholbeleid

Deze brief is onder nr. 205 toegevoegd aan dossier 29665 - Evaluatie Schipholbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Evaluatie Schipholbeleid; Brief regering; Ontheffingsmogelijkheid vaste stroomvoorziening voor nieuwe toestellen op Schiphol (Dreamliner)
Document­datum 13-08-2014
Publicatie­datum 13-08-2014
Nummer KST29665205
Kenmerk 29665, nr. 205
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

29 665 Evaluatie Schipholbeleid

Nr. 205 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 juli 2014

Met de introductie van de Dreamliner door ArkeFly is een geheel nieuw toestel op Schiphol gekomen met aan boord elektronische systemen gebaseerd op de allernieuwste technologie. De Dreamliner is daarmee lichter, zuiniger en comfortabeler dan de huidige generatie passagiersvliegtuigen, en maakt bovendien minder lawaai.

ArkeFly heeft aangegeven dat er operationele risico’s zitten aan het verplichte gebruik van de vaste stroomvoorziening (400 Hz) op Schiphol tijdens de introductieperiode van dit nieuwe toestel. Dit verplichte gebruik van de stroomvoorziening op Schiphol is onderdeel van de emissiereductiemaatregelen in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Deze risico’s hangen samen met eventuele fluctuaties in de stroomvoorziening. Deze fluctuaties kunnen tot technische storingen leiden, die gevolgen kunnen hebben voor de vluchtvoorbereiding. Een goede vluchtvoorbereiding is noodzakelijk voor een efficiënte vluchtuitvoering en dat komt de vliegveiligheid ten goede. Boeing, de fabrikant van dit toestel, heeft geadviseerd om gedurende de introductieperiode van het nieuwe toestel voorlopig de eigen stroomvoorziening (de Auxiliary Power Unit) van het vliegtuig te gebruiken omdat die een stabiele stroomvoorziening garandeert. Om die reden heeft ArkeFly mij gevraagd om een tijdelijke ontheffing van de verplichting om de vaste stroomvoorziening op Schiphol te gebruiken. Gedurende de looptijd van deze ontheffing wordt door ArkeFly gewerkt aan oplossingen om bovengenoemde operationele risico’s te elimineren zodat aan de wettelijke verplichting kan worden voldaan en over kan worden geschakeld op de 400 Hz.

De huidige regelgeving op Schiphol biedt evenwel geen mogelijkheid om van het gebruik van de 400 Hz af te wijken. In uitzonderlijke gevallen (zoals met de introductie van een nieuwe generatie vliegtuigen gebaseerd op de allernieuwste technologie, zoals deze Dreamliner) wil ik die mogelijkheid echter wel kunnen bieden.

Ik wil u dan ook informeren over mijn voornemen om deze ontheffingsmogelijkheid onder de volgende condities in de regelgeving voor Schiphol op te nemen en uit te werken:

    • 1. 
      Er is sprake van introductie van nieuwe toestellen met nieuwe technieken;
    • 2. 
      De betrokken luchtvaartmaatschappij toont aan dat sprake is van een situatie waarin gebruik van de vaste stroomvoorziening operationele risico’s met zich brengt;
    • 3. 
      De betrokken luchtvaartmaatschappij toont aan dat de in 2 genoemde risico’s in belangrijke mate worden verkleind indien sprake is van een stabiele stroomvoorziening;
    • 4. 
      Gedurende de periode waarvoor de ontheffing is verleend, toont de maatschappij periodiek aan welke verbeteracties zijn en worden genomen om de stabiliteit van het nieuwe systeem te garanderen en te voldoen aan de wettelijke verplichting om gebruik te maken van de vaste stroomvoorziening.

Tot het moment waarop de wettelijke regeling is gewijzigd, naar verwachting medio 2015, zal de ILT onder deze condities anticiperend handhaven. De voorgenomen wijziging neem ik mee bij de wijziging van het LVB in het kader van het nieuwe normen- en handhavingstelsel voor de luchthaven Schiphol. Gezien de specifieke condities en de beperkte duur die aan de ontheffing zal worden verbonden, zal van een ongewenste precedentwerking geen sprake zijn, en zal de emissiereductie zoals beoogd in het NSL op peil blijven.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.