Brief regering; Verlenging van de Samenwerkingsregeling waarborging plannen van aanpak landstaken Curaçao en Sint Maarten - Staatkundig proces Nederlandse Antillen

Deze brief is onder nr. 136 toegevoegd aan dossier 31568 - Staatkundig proces Nederlandse Antillen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Staatkundig proces Nederlandse Antillen; Brief regering; Verlenging van de Algemene Maatregel van Rijksbestuur Samenwerkingsregeling waarborging plannen van aanpak landstaken Curaçao en Sint Maarten
Document­datum 20-06-2014
Publicatie­datum 20-06-2014
Nummer KST31568136
Kenmerk 31568, nr. 136
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2013–2014

31 568

Staatkundig proces Nederlandse Antillen

Nr. 136

Ontvangen ter Griffie op 10 juni 2014. De voordracht voor het vast te stellen Koninklijk Besluit kan niet eerder worden gedaan dan op 9 juli 2014.

Het Koninklijk Besluit is aan beide Kamers overgelegd tot en met 8 juli 2014.

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juni 2014

Sinds 10 oktober 2010 is de Algemene Maatregel van Rijksbestuur Samenwerkingsregeling waarborging plannen van aanpak landstaken Curaçao en Sint Maarten (hierna: de Amvrb) van kracht. Hierin is vastgelegd dat voor de landstaken die Curaçao en Sint Maarten op het moment van de staatkundige hervorming nog niet naar behoren konden uitvoeren, een plan van aanpak wordt vastgesteld. Voor de uitvoering van de plannen van aanpak is uitgegaan van een termijn van twee jaar, er is echter een verlengingsbepaling wanneer niet alle plannen binnen de termijn afgerond zijn. De Amvrb is om deze reden in 2012 verlengd tot 10 oktober 2014. Omdat verscheidene plannen van aanpak ook niet voor deze datum zullen zijn afgerond, wordt de Amvrb wederom met twee jaar verlengd, tot 10 oktober 2016.

Beide Voortgangscommissies signaleren met name vooruitgang bij Sint Maarten, waar van de aanvankelijke zeven plannen er mogelijk vijf afgerond zullen zijn binnen de huidige termijn. De Voortgangscommissies schetsen echter een somber beeld als het gaat om de uitvoering van de plannen van aanpak voor de politiekorpsen en gevangenissen van beide landen. Het is vooral op deze twee terreinen waar een uiterste krachtsinspanning van Curaçao en Sint Maarten de komende jaren noodzakelijk is. Ook gedurende deze nieuwe, verlengde termijn zijn het de landen zelf die verantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering en financiering van de plannen van aanpak.

De Rijksministerraad heeft op vrijdag 6 juni ingestemd met de verlenging van de Amvrb. Conform de motie-Leerdam van 14 april 2010 (Kamerstuk 32 213 (R1903), nr. 25) en artikel 42 van de Amvrb dienen beide Kamers van de Staten-Generaal gekend te worden in ieder besluit tot beëindiging of verlenging van de Amvrb. Daarnaast dient de verlenging van het besluit uiterlijk twee maanden voor het verstrijken van de huidige termijn (10 augustus 2014) bekendgemaakt te worden. Daartoe dient de voordracht van het Koninklijk Besluit uiterlijk 1 augustus 2014 te worden gedaan. Het ontwerp van het Koninklijk Besluit dat deze verlenging regelt treft u bij dit schrijven aan1.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.