Voorstel van wet - Wijziging van de Algemene Ouderdomswet teneinde het recht op partnertoeslag van de gehuwde pensioengerechtigde van wie de echtgenoot jonger is dan de pensioengerechtigde leeftijd afhankelijk te maken van het gezamenlijk inkomen van die pensioengerechtigde en diens echtgenoot

Dit voorstel van wet i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 33687 - Afhankelijk maken van de AOW-partnertoeslag van het gezamenlijk inkomen als de echtgenoot jonger dan de pensioengerechtige leeftijd is i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Algemene Ouderdomswet teneinde het recht op partnertoeslag van de gehuwde pensioengerechtigde van wie de echtgenoot jonger is dan de pensioengerechtigde leeftijd afhankelijk te maken van het gezamenlijk inkomen van die pensioengerechtigde en diens echtgenoot ; Voorstel van wet; Voorstel van wet
Document­datum 02-07-2013
Publicatie­datum 02-07-2013
Nummer KST336872
Kenmerk 33687, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2012–2013

33 687

Wijziging van de Algemene Ouderdomswet teneinde het recht op partnertoeslag van de gehuwde pensioengerechtigde van wie de echtgenoot jonger is dan de pensioengerechtigde leeftijd afhankelijk te maken van het gezamenlijk inkomen van die pensioengerechtigde en diens echtgenoot

Nr. 2

VOORSTEL VAN WET

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het met het oog op de houdbaarheid van de overheidsfinanciën en het rechtvaardig delen van de lasten van de economische crisis wenselijk is het recht op de partnertoeslag van de gehuwde pensioengerechtigde van wie de echtgenoot jonger is dan de pensioengerechtigde leeftijd afhankelijk te maken van het gezamenlijk inkomen van de pensioengerechtigde en diens echtgenoot;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN DE ALGEMENE OUDERDOMSWET

De Algemene Ouderdomswet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 8, tweede lid, wordt «als gevolg van wijziging van het inkomen, bedoeld in het eerste lid» vervangen door: als gevolg van wijziging van het inkomen van de pensioengerechtigde of van het inkomen van de echtgenoot, bedoeld in het eerste lid.

B

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt «9, zesde lid, onderdeel b» vervangen door: 9, vijfde lid, onderdeel b.
  • 2. 
    Het tweede lid komt te luiden:
  • 2. 
    Artikel 11, tweede lid, is van overeenkomstige toepassing op de inkomensgrens, bedoeld in het eerste lid.

C

Artikel 12a wordt vernummerd tot artikel 12b. D

Na artikel 12 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12a

  • 1. 
    De brutotoeslag, vastgesteld op grond van artikel 10, en, indien van toepassing, na toepassing van de artikelen 13, tweede lid, en 12, eerste lid, wordt gekort met het bedrag waarmee het gezamenlijke inkomen uit arbeid of overig inkomen van de gehuwde pensioengerechtigde en diens echtgenoot, de inkomensgrens overschrijdt.
  • 2. 
    Indien het bedrag, bedoeld in het eerste lid, gelijk is aan of hoger is dan de brutotoeslag, vastgesteld op grond van artikel 10, en, indien van toepassing, na toepassing van de artikelen 13, tweede lid, en 12, eerste lid, wordt de korting vastgesteld op het bedrag van die brutotoeslag.
  • 3. 
    Als inkomensgrens als bedoeld in het eerste lid wordt vastgesteld: 242% van het brutominimumloon met inbegrip van de brutominimumva-kantiebijslag, bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.
  • 4. 
    Artikel 11, tweede lid, is van overeenkomstige toepassing op de inkomensgrens, bedoeld in het derde lid.
  • 5. 
    De met toepassing van artikel 10, tweede lid, of artikel 13, tweede lid, of artikel 12, eerste lid, of het eerste tot en met vierde lid, of artikel 64c, eerste lid, berekende niet-volledige brutotoeslag wordt voor de toepassing van artikel 29, tweede lid, aanhef en onderdeel b, uitgedrukt in een percentage van de volledige brutotoeslag. Dit percentage wordt rekenkundig afgerond op een veelvoud van éénhonderdste.
  • 6. 
    Dit artikel is van overeenkomstige toepassing op de pensioengerechtigde, bedoeld in artikel II van de Wet van 23 oktober 1993 tot wijziging van de Algemene Ouderdomswet (wijziging in de verhouding van ouderdomspensioen en toeslag) (Stb. 592). Ten aanzien van die pensioengerechtigden dient:
  • a. 
    artikel 10, vierde lid, zoals dat luidde voor de datum van inwerkingtreding van die wet, te worden gelezen alsof «en 11» is vervangen door «11, 12 en 12a»; en
  • b. 
    artikel 29, tweede lid, zoals dat luidde voor de datum van inwerkingtreding van die wet, te worden gelezen alsof «met toepassing van artikel 10, tweede lid,» is vervangen door «met toepassing van artikel 10, tweede lid, of artikel 13, tweede lid, of artikel 12, eerste lid, of artikel 12a, eerste lid» en «de in artikel 10, derde lid, bedoelde percenten» is vervangen door «de in artikel 12, tweede lid, of artikel 12a, tweede lid, bedoelde percenten».

E

In artikel 12b (nieuw) wordt «11 en 12» vervangen door: 11, 12 en 12a.

Artikel 29 wordt als volgt gewijzigd:

F

  • 1. 
    In het eerste lid, onderdeel b, wordt «een ongehuwde pensioengerechtigde» vervangen door: de ongehuwde pensioengerechtigde, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel a,.
  • 2. 
    Het tweede lid, onderdeel b, komt te luiden: b. aan wie een niet-volledige toeslag is toegekend met toepassing van artikel 10, tweede lid, artikel 13, tweede lid, artikel 12, eerste lid, of artikel 12a, eerste tot en met vierde lid, is gelijk aan de brutovakantie-uitkering, bedoeld in het eerste lid, onderdeel c, vermeerderd met de met behulp van de in artikel 12a, zesde lid, bedoelde percenten over het verschil tussen de vastgestelde brutovakantie-uitkering, bedoeld in onderdeel a, en de vastgestelde brutovakantie-uitkering, bedoeld in het eerste lid, onderdeel c.

G

In hoofdstuk VIII, paragraaf 2, wordt na artikel 64b een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 64c

  • 1. 
    In afwijking van artikel 12a, eerste lid, heeft de pensioengerechtigde nog gedurende drie jaar na de datum van inwerkingtreding van artikel 12a recht op de brutotoeslag, vastgesteld op grond van artikel 10, en, indien van toepassing, na toepassing van de artikelen 13, tweede lid, en 12, eerste lid, met dien verstande dat de korting, bedoeld in het eerste en tweede lid, in het eerste, tweede en derde jaar voor respectievelijk 25%, 50% en 75% wordt toegepast. In het vierde jaar na de datum, bedoeld in de eerste zin, wordt de korting volledig toegepast.
  • 2. 
    Dit artikel en het zinsdeel «, of artikel 64c, eerste lid,» in artikel 12a, vijfde lid, vervallen met ingang van 1 januari 2018.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.