Brief regering; Reactie op verzoek van het lid De Graaf over het bericht dat Eneco kritiek op windparken voor de kust afkoopt bij gemeenten - Structuurvisie Windenergie op Zee (SV WoZ)

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 33561 - Structuurvisie Windenergie op Zee.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Structuurvisie Windenergie op Zee (SV WoZ); Brief regering; Reactie op verzoek van het lid De Graaf over het bericht dat Eneco kritiek op windparken voor de kust afkoopt bij gemeenten
Document­datum 26-06-2013
Publicatie­datum 26-06-2013
Nummer KST335613
Kenmerk 33561, nr. 3
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2012–2013

33 561

Structuurvisie Windenergie op Zee (SV WoZ)

Nr. 3

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juni 2013

Hierbij reageer ik op de vraag van het lid De Graaf (PVV), d.d. 4 juni 2013 (Handelingen II, 2012/13, nr. 90, Regeling van Werkzaamheden), over het bericht dat Eneco kritiek op windparken voor de kust afkoopt bij gemeenten. Dit naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad d.d. 31 mei 2013.

Het convenant waar in het artikel naar wordt verwezen, betreft een convenant in voorbereiding tussen de gemeenten Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk met Q10 Offshore Wind BV, namens de initiatiefnemer van het park Eneco. Met het voorgenomen convenant zou onder meer een fonds ten behoeve van duurzame initiatieven worden opgericht, waarin Q10 Off Shore Wind BV jaarlijks gedurende 20 jaar een storting zal doen van € 37.500. In ruil daarvoor zullen gemeentebestuurders en ambtenaren zich onthouden van negatieve publiciteit over windparken Q4west en Q10. Dat geldt niet voor de gemeenteraden en ook niet voor uitlatingen over eventuele andere wind op zee parken. Ik heb begrepen dat het convenant wordt aangepast en de ondertekening van het convenant tot nader order is uitgesteld.

Het komt voor dat projectontwikkelaars van windparken bijdragen aan collectieve, gemeentelijke voorzieningen. Het is in al dit soort overeenkomsten aan het lokaal bestuur, dat gecontroleerd wordt door de gemeenteraad, om hierover een besluit te nemen. Overigens kan het niet zo zijn dat de rechtsgang wordt belemmerd. De regels voor bezwaarprocedures en beroepszaken zijn wettelijk verankerd.

De minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.