Brief regering; Antwoorden op vragen van het lid Voordewind gesteld tijdens het wetgevingsoverleg van 17 december jl. over verduurzaming huismerken - Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Deze brief is onder nr. 150 toegevoegd aan dossier 26485 - Maatschappelijk verantwoord ondernemen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Maatschappelijk verantwoord ondernemen; Brief regering; Antwoorden op vragen van het lid Voordewind gesteld tijdens het wetgevingsoverleg van 17 december jl. over verduurzaming huismerken
Document­datum 08-01-2013
Publicatie­datum 08-01-2013
Nummer KST26485150
Kenmerk 26485, nr. 150
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

26 485 Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Nr. 150 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2012

In reactie op het verzoek van lid Voordewind, gedaan tijdens het wetgevingsoverleg Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op 17 december jl., of ook de motie over verduurzaming van huismerken van supermarkten, die hij indiende op 6 december 2010 (Tweede Kamer 32 500-V, nr. 122), alsnog kan worden uitgevoerd, meld ik u het volgende.

Op 25 november 2011 heeft staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie uw Kamer geantwoord over de uitvoering van deze motie. De staatssecretaris heeft overleg gevoerd met de supermarktbranche, de voedselverwerkende industrie en een aantal maatschappelijke organisaties.

Hij is tot de conclusie gekomen dat er een groot aantal initiatieven is die leiden tot verduurzaming van producten in supermarkten, bijvoorbeeld convenanten op het vlak van cacao, soja en palmolie, het project van het Initiatief Duurzame Handel waarin alle grote supermarkten zich inzetten voor duurzame inkoop van groente en fruit, het Platform Verduurzaming Voedsel, de convenanten tot markt-ontwikkeling van Dierlijke Producten en van de Biologische Landbouw.

Daarnaast worden in de supermarkten allerlei producten met duurzaamheidskeurmerken en standaarden aangeboden.

Op het vlak van monitoring verwijst de staatssecretaris naar de reeds bestaande Monitor Duurzaam Voedsel en het Informatiesysteem Verduurzaming Voedsel.

Net zoals ik onlangs met de textielsector heb gedaan, wil ik in het komend jaar met relevante sectoren, waaronder de supermarktbranche, van gedachten wisselen over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, ketenverantwoordelijkheid en verduurzaming van het assortiment. Ik zal hiertoe onder meer een rondetafelgesprek organiseren en voorzie de uitkomsten hiervan te gebruiken voor mijn visie op het gebied van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.