Verordening 2005/1111 - Wijziging van Verordening 1365/75 betreffende de oprichting van een Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 4 augustus 2005 tot 19 februari 2019.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 1111/2005 van de Raad van 24 juni 2005 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1365/75 van de Raad betreffende de oprichting van een Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EC) No 1111/2005 of 24 June 2005 amending Regulation (EEC) No 1365/75 on the creation of a European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2005/1111
Origineel voorstel COM(2005)190 NLEN
Celex-nummer i 32005R1111

3.

Key dates

Document 24-06-2005
Bekendmaking in Publicatieblad 16-06-2006; Special edition in Bulgarian: Chapter 05 Volume 007,Special edition in Croatian: Chapter 05 Volume 003,OJ L 184, 15.7.2005,OJ L 164M , 16.6.2006,Special edition in Romanian: Chapter 05 Volume 007
Inwerkingtreding 04-08-2005; in werking datum publicatie + 20 zie art 2
Einde geldigheid 19-02-2019; stilzwijgende opheffing door 32019R0127

4.

Wettekst

15.7.2005   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 184/1

 

VERORDENING (EG) Nr. 1111/2005 VAN DE RAAD

van 24 juni 2005

tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1365/75 van de Raad betreffende de oprichting van een Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 308,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EEG) nr. 1365/75 van de Raad van 26 mei 1975 betreffende de oprichting van een Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (2) bevat bepalingen over de organisatiestructuur van de Stichting, met name over de raad van bestuur. Deze bepalingen zijn in het verlengde van de toetreding van nieuwe lidstaten, waardoor nieuwe leden aan de raad van bestuur moesten worden toegevoegd, een aantal malen gewijzigd.

 

(2)

In de in 2001 uitgevoerde externe evaluatie van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (hierna „de Stichting” genoemd) wordt benadrukt dat de bepalingen van Verordening (EEG) nr. 1365/75 aangepast dienen te worden om de efficiëntie en effectiviteit van de Stichting en haar managementstructuren te kunnen handhaven, met inbegrip van de bepalingen inzake het comité van deskundigen.

 

(3)

Het Europees Parlement heeft de Commissie verzocht om de samenstelling en werkwijze van de raden van bestuur van de agentschappen te herzien en passende voorstellen in te dienen.

 

(4)

De raden van bestuur van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden, het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk en het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding hebben de Commissie een gezamenlijk advies over het toekomstige bestuur en de werkwijze van hun raden van bestuur voorgelegd.

 

(5)

Het tripartiete bestuur van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden, het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk en het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding, bestaande uit vertegenwoordigers van de regeringen, werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties van de lidstaten, is van fundamenteel belang voor het succes van deze organisaties.

 

(6)

De deelname van de sociale partners aan het bestuur van deze drie organisaties van de Gemeenschap is een specifiek kenmerk, dat vereist dat de organisaties op basis van gemeenschappelijke regels functioneren.

 

(7)

De aanwezigheid van de drie door de regeringen, werkgevers en werknemers afgevaardigde groepen in de raad van bestuur en de benoeming van een coördinator voor de groep werkgevers en de groep werknemers zijn van essentieel belang gebleken. Deze regeling dient dan ook formeel te worden vastgelegd en moet ook gaan gelden voor de groep regeringsvertegenwoordigers.

 

(8)

Door handhaving van de tripartiete vertegenwoordiging uit iedere lidstaat wordt ervoor gezorgd dat alle belangrijke betrokkenen geïnvolveerd zijn en wordt rekening gehouden met de diversiteit aan belangen en benaderingen die karakteristiek zijn voor de vraagstukken op sociaal gebied.

 

(9)

Er moet ingespeeld worden op de praktische gevolgen die de aanstaande uitbreiding van de Unie voor de Stichting zal hebben. De samenstelling en werkwijze van de raad van bestuur van de Stichting moet in het licht van de toetreding van de nieuwe lidstaten aangepast worden.

 

(10)

Het Presidium, waarin het reglement van orde van de raad van bestuur voorziet, moet met het oog op de continuïteit van het functioneren van de Stichting en...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.