Verordening 2003/150 - Schorsing van douanerechten op bepaalde wapens en militaire uitrusting

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 30 januari 2003 gepubliceerd en is op 1 januari 2003 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 150/2003 van de Raad van 21 januari 2003 inzake schorsing van douanerechten op bepaalde wapens en militaire uitrusting

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EC) No 150/2003 of 21 January 2003 suspending import duties on certain weapons and military equipment
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2003/150
Origineel voorstel COM(1988)502
Celex-nummer i 32003R0150

3.

Key dates

Document 21-01-2003
Bekendmaking in Publicatieblad 30-01-2003; Special edition in Lithuanian: Chapter 02 Volume 013,Special edition in Hungarian: Chapter 02 Volume 013,Special edition in Maltese: Chapter 02 Volume 013,Special edition in Bulgarian: Chapter 02 Volume 015,Special edition in Czech: Chapter 02 Volume 013,Special edition in Croatian: Chapter 02 Volume 008,Special edition in Polish: Chapter 02 Volume 013,OJ L 25, 30.1.2003,Special edition in Estonian: Chapter 02 Volume 013,Special edition in Romanian: Chapter 02 Volume 015,Special edition in Slovenian: Chapter 02 Volume 013,Special edition in Latvian: Chapter 02 Volume 013,Special edition in Slovak: Chapter 02 Volume 013
Inwerkingtreding 01-01-2003; Toepassing zie art 8
31-01-2003; in werking datum publicatie + 1 zie art 8
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

Avis juridique important

|

5.

32003R0150

Verordening (EG) nr. 150/2003 van de Raad van 21 januari 2003 inzake schorsing van douanerechten op bepaalde wapens en militaire uitrusting

Publicatieblad Nr. L 025 van 30/01/2003 blz. 0001 - 0006

Verordening (EG) nr. 150/2003 van de Raad

van 21 januari 2003

inzake schorsing van douanerechten op bepaalde wapens en militaire uitrusting

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 26,

Gezien het voorstel van de Commissie(1),

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    De Gemeenschap is gebaseerd op een douane-unie die de consequente toepassing van een gemeenschappelijk douanetarief op de invoer van producten uit derde landen naar alle lidstaten vereist, tenzij in specifieke communautaire maatregelen iets anders wordt bepaald.
  • (2) 
    Het is in het belang van de gehele Gemeenschap dat de lidstaten voor hun strijdkrachten de technologisch meest geavanceerde en geschikte wapens en militaire uitrusting kunnen aanschaffen. Gezien de wereldwijde snelle technologische veranderingen in deze sector van de industrie behoort het tot de normale praktijk dat de met de nationale defensie belaste autoriteiten van de lidstaten wapens en militaire uitrusting kopen bij fabrikanten of andere leveranciers in derde landen. Gezien het veiligheidsbelang van de lidstaten is het verenigbaar met de belangen van de Gemeenschap dat sommige van deze wapens en uitrustingen vrij van douanerechten mogen worden ingevoerd.
  • (3) 
    Ter waarborging van de consequente toepassing van een dergelijke schorsing van invoerrechten dient een gemeenschappelijke lijst te worden opgesteld van wapens en militaire uitrusting die voor schorsing in aanmerking komen. Gezien de specifieke aard van de producten in kwestie, lijkt het ook aangewezen dat onderdelen, componenten of subassemblages die worden verwerkt in of aangebracht op goederen die in de lijst zijn opgenomen of dienen voor het herstellen, het weer in goede staat brengen of het onderhoud van dergelijke goederen, evenals van goederen die worden gebruikt bij opleiding of bij het testen van goederen die in deze lijst staan, vrij van douanerechten kunnen worden ingevoerd. De invoer van militaire uitrusting die niet onder deze verordening valt, is onderworpen aan de desbetreffende rechten van het gemeenschappelijk douanetarief.
  • (4) 
    Gezien de uiteenlopende organisatorische structuren van de bevoegde autoriteiten van de lidstaten, is het noodzakelijk om, uitsluitend voor douanedoeleinden, met betrekking tot de ingevoerde goederen een definitie te geven van het begrip "eindgebruik" overeenkomstig de bepalingen van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad van 12 oktober 1992 tot vaststelling van het communautair douanewetboek(2) en de toepassingsverordeningen daarvan (hierna: "douanewetboek"). Teneinde de administratieve belasting van de betrokken autoriteiten te beperken moet een termijn worden vastgesteld voor het douanetoezicht op het eindgebruik.
  • (5) 
    Om rekening te houden met de bescherming van de militaire geheimhouding van de lidstaten dienen specifieke administratieve procedures voor het verlenen van dergelijke schorsingen te worden vastgelegd. Een verklaring door de bevoegde autoriteit van de lidstaat voor de strijdkrachten waarvan de wapens of de militaire uitrusting zijn bestemd, die tevens zou kunnen worden gebruikt als een door het douanewetboek vereiste douaneaangifte, zou een passende waarborg vormen voor het voldoen aan deze voorwaarden. De verklaring zou moeten worden gegeven in de vorm van een certificaat. Het is passend om de vorm van dergelijke certificaten te specificeren en tevens toe te staan dat voor de verklaring gegevensverwerkingstechnieken worden gebruikt.
  • (6) 
    Er dienen voor de lidstaten voorschriften te worden vastgelegd inzake het verstrekken van informatie over de hoeveelheid, de waarde en het...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

6.

Origineel voorstel

 

7.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

8.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

9.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.