Vragen PvdA over de voorgenomen bouw van een schakel- en transformatorstation naast de woonwijk Wateringseveld (2070820610)


2070820610

Vragen van de leden Vermeij en Samsom (beiden PvdA) aan de ministers van Economische Zaken, van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Financiën over

de voorgenomen

bouw van een schakel- en transformatorstation naast de woonwijk Wateringseveld.

(Ingezonden 20 mei 2008)

1 Deelt u de mening dat, naast risico's voor de gezondheid, waarvan «TenneT (heeft) aangegeven dat de inpassing van het station Wateringen heel goed mogelijk is zonder dat sprake is van risico's voor de gezondheid», ook de leefbaarheid in de Haagse woonwijk Wateringseveld een belangrijke rol moet spelen? Zo neen, waarom niet? (noot 1)

2 Deelt u de mening dat de enorme bovengrondse energiecentrale zoals die nu aan de rand van deze wijk dreigt te verrijzen de leefbaarheid in de wijk in ernstige mate zal aantasten? Zo neen, waarom niet?

3 Is het waar dat alleen de realisatie van «Randstad 380 kV» tijdkritisch is en de realisatie van een schakel- en transformatorstation voor het 150 kV netwerk ten bate van het Westland, dat op dezelfde locatie wordt gerealiseerd, dit niet, of in veel mindere mate is? Wat is de kritische

tijdsplanning om het 150 kV schakelen transformatorstation te realiseren? Biedt deze planning de ruimte om althans voor dit gedeelte een alternatieve locatie te zoeken? Zo ja, bent u dan van mening dat dit schakel- en transformatorstation niet naast Wateringseveld gerealiseerd zou moeten worden, maar elders, bijvoorbeeld in de Harnaschpolder? Zo ja, draagt u TenneT op om als zodanig te handelen? Zo neen, waarom niet?

4 Bent u op de hoogte van de bouwvariant voor het een schakel- en transformatorstation waarbij de 380-kv installatie als een zeer compacte gebouwde voorziening gerealiseerd kan worden op deze locatie?

5 Bent u ervan op de hoogte dat TenneT deze variant nog in 2008 bespreekbaar heeft gevonden?

6 Deelt u de zienswijze dat, indien verplaatsing van het schakelen transformatorstation naar de Harnaschpolder lastig uitvoerbaar is, deze compacte variant een maatschappelijk en planologisch aanvaardbare invulling is van deze inrichting? Zo neen, waarom niet?

7 Bent u bereid TenneT op te dragen 380 kV-installatie van het schakel- en transformatorstation in deze

compacte variant te realiseren? Zo neen, waarom niet? (noot 1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar

2007­2008, nr. 2338.