Vragen CDA over de arrestatie en mishandeling van een oppositieleider en andere tegenstanders van het regime van president Mugabe (2060709880)

externe link origineel bericht
publicatie datum 19 maart 2007
Kamer Tweede Kamer
bevraagde ministerie Buitenlandse Zaken i
kamerleden C. (Coskun) Çörüz i
K.G. (Kathleen) Ferrier i
partijen Christen-Democratisch Appèl i

Vragen gesteld door de leden der Kamer

2060709880

Vragen van de leden Ferrier en Çörüz (beiden CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de arrestatie en mishandeling van een oppositieleider en andere tegenstanders van het regime van president Mugabe. (Ingezonden 19 maart 2007)

1

Hoe beoordeelt u de arrestatie en mishandeling van een oppositieleider en andere tegenstanders van het regime van president Mugabe in Zimbabwe tijdens een geplande gebedsbijeenkomst in Harare op 11 maart 2007?1

2

Hebt u tijdens het debat over de Europese Top in de Tweede Kamer op 14 maart 2007 aangekondigd tijdens de EU-Afrika Top in november 2007 Mugabe aan te spreken op zijn gedrag? Wat bent u voornemens te zeggen?

3

Wat kan Nederland doen om op bilateraal niveau, ook al is Zimbabwe geen partnerland, danwel in multilateraal verband, de verslechterende mensenrechtensituatie in Zimbabwe aan de orde stellen, zoals bijvoorbeeld het eind februari jl. afgekondigde demonstratieverbod voor drie maanden door het huidige regime?

4

Bent u bereid middels uw bilaterale contacten de autoriteiten in Zuid Afrika op te roepen meer druk uit te oefenen op president Mugabe?

Noot 1

de Volkskrant, 13 maart 2007 «Oppositieleider in Zimbabwe opgepakt».