Brief regering; Aanbieding handreiking Aanpak woonoverlast en verloedering 2010 - Naar een veiliger samenleving

Deze brief is onder nr. 278 toegevoegd aan dossier 28684 - Naar een veiliger samenleving.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Naar een veiliger samenleving; Brief regering; Aanbieding handreiking Aanpak woonoverlast en verloedering 2010
Document­datum 24-06-2010
Publicatie­datum 25-06-2010
Nummer KST28684278
Kenmerk 28684, nr. 278
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2009–2010

28 684

Naar een veiliger samenleving

Nr. 278

1 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer der Staten-

Generaal.

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN, WIJKEN EN INTEGRATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 juni 2010

In 2009 heeft de VROM-Inspectie in opdracht van mijn voorganger en in samenwerking met de Ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een evaluerend onderzoek verricht naar het gebruik van de wetten Victoria (art. 174a Gemeentewet) en Victor (artikel 14 Woningwet en artikel 77 lid 1 sub 7 Onteigeningswet). Dit onderzoeksrapport is in 2009 naar uw Kamer gestuurd (Kamerstuk 28 684, nr. 211). Eén van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek was dat veel gemeenten het wettelijk instrumentarium niet optimaal benutten doordat zij slecht op de hoogte zijn van de mogelijkheden hiervan. Om die reden ontvangt u hierbij, zoals toegezegd, mede namens de Minister van BZK en van Justitie een uitgebreide handreiking woonoverlast voor gemeenten1. Deze is mede tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

De handreiking aanpak woonoverlast en verloedering verschijnt in het kader van het Actieplan «Overlast en Verloedering», dat gecoördineerd wordt door de Minister van BZK. Dit actieplan is een onderdeel van het project «Veiligheid begint bij voorkomen», waarvoor de Minister van Justitie als projectminister optreedt, en richt zich op intensivering van de lokale aanpak van diverse vormen van overlast en verloedering.

De handreiking, die binnenkort naar alle gemeenten verzonden zal worden, geeft een overzicht van de verschillende middelen om woonoverlast te bestrijden of te voorkomen. Daarnaast wordt dieper ingegaan op de bestuursrechtelijke instrumenten om ernstige fysieke en sociale overlast aan te pakken. In het najaar zal worden gestart met een update van deze handreiking. Hierin worden onder meer in aanvulling op deze handreiking andere bestuursrechtelijke middelen uitgelicht. De omschreven middelen in deze handreiking zijn getoetst aan de praktijk van gemeenteambtenaren die belast zijn met het tegengaan van woonoverlast.

De Handreiking aanpak woonoverlast en verloedering bestaat uit:

Een inventarisatie van veelvoorkomende woonoverlastproblemen; Handvatten voor het voorkomen en aanpakken van woonoverlast; Een overzicht van de wettelijke mogelijkheden om woonoverlast aan te pakken;

Handvatten voor samenwerking met andere partijen; Stappenplannen voor de uitvoering van de bestuursrechtelijke aanpak; Voorbeeldmateriaal, zoals voorbeeldbrieven en de wetsteksten van de meest gebruikte wetten in dit verband; Casussen en praktijkvoorbeelden.

De publicaties Overlast en verloedering; evaluatie van de wetten Victoria en Victor (2009) en Onderzoek Woonoverlast; analyse van de aanpak van woonoverlast en verloedering (2010) van de VROM-Inspectie vormen de achtergrond en verantwoording van deze handreiking. Het laatstgenoemde onderzoekomvat een diepgaande analyse van het juridisch instrumentarium om woonoverlast aan te pakken. Het rapport is te vinden op de website van de VROM-Inspectie (www.vrominspectie.nl).

Het succes van de aanpak van woonoverlast is in grote mate afhankelijk van de betrokkenheid van het gemeentebestuur. Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) heeft de zorg voor de aanpak van zowel beginnende als ernstige of acute woonoverlast. Parallel aan deze handreiking geeft de VROM-Inspectie daarom een brochure uit voor gemeentebesturen, met een samenvatting van de middelen die hen ter beschikking staan: van de mildere instrumenten tot en met sluiting of onteigening (die het uiterste van het spectrum vormen). Met inzet van de juiste middelen op het juiste moment, samenwerking met andere partijen en toewijding van het bestuur is woonoverlast en verloedering efficiënt aan te pakken.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie, E. van Middelkoop

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.