Brief van de commissie voor de Rijksuitgaven met voorstel Toekomst- en ondezoeksagenda 2010 - Toekomst- en onderzoeksagenda 2010 (Tweede Kamer)

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 32224 - Toekomst- en onderzoeksagenda Tweede Kamer.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Toekomst- en onderzoeksagenda 2010 (Tweede Kamer); Brief van de commissie voor de Rijksuitgaven met voorstel Toekomst- en ondezoeksagenda 2010
Document­datum 26-11-2009
Publicatie­datum 01-12-2009
Nummer KST137730
Kenmerk 32224, nr. 1
Van Staten-Generaal (SG)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2009–2010

32 224

Toekomst- en onderzoeksagenda 2010 (Tweede Kamer)

Nr. 1

BRIEF VAN DE COMMISSIE VOOR DE RIJKSUITGAVEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2009

Namens de commissie voor de Rijksuitgaven bied ik u hierbij het voorstel aan over de Toekomst- en onderzoeksagenda 2010 van de Tweede Kamer. Bij de commissie zijn acht voorstellen aangeboden, waaronder het onderwerp toekomstverkenning Jeugdzorg. Deze verkenning is op verzoek van de commissie Jeugd en Gezin toegevoegd, met het oog op de strekking en uitvoering van de motie Dijsselbloem c.s., 32 123-XVII, nr. 13.

De commissie heeft de acht voorstellen conform opdracht getoetst aan de in Kamerstuk 31 845 nr. 9 genoemde criteria1 om te komen tot een voorstel met ten hoogste drie onderzoeken. De commissie heeft daarbij advies gevraagd aan het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven, de Dienst informatievoorziening en de Diensten commissieondersteuning. De commissie stelt voor om de eigen Toekomst- en onderzoeksagenda 2010 van de Tweede Kamer te laten bestaan uit:

– Toekomstverkenning jeugdzorg

– Toekomstverkenning integraal indiceren

– Onderzoek doeltreffendheid inburgering

De commissie heeft bij de aanbeveling rekening gehouden met het feit dat de Kamer in 2010 reeds zelf een parlementair onderzoek uitvoert naar het financieel stelsel, dat commissies experimenteren met de «hoorzitting nieuwe stijl» en dat de Kamer reeds heeft ingestemd met de wens in 2010 een onderzoek uit te voeren naar de Jeugdzorg.

Een toelichting op de gevolgde procedure, alsmede een overzicht van ingediende voorstellen treft u in de bijlagen aan.

1 Kamerstuk 31 845, nr. 9: Brief van het Presidium over een uitvoeringsvoorstel voor een eigen Toekomst- en onderzoekagenda van de Tweede Kamer.

De commissie voor de Rijksuitgaven heeft het voornemen de procedure in de eerste helft van 2010 te evalueren.

De voorzitter van de commissie voor de Rijksuitgaven, Aptroot

De griffier van de commissie voor de Rijksuitgaven, Groen

Bijlage 1                                                  De gevolgde procedure in hoofdlijnen

De Kamer heeft op 1 oktober 2009 bij hamerslag besloten over een eigen onderzoek- en toekomstagenda (31 845, nr. 9). De Kamer bepaalt jaarlijks op welke terreinen zij een uitvoeringsonderzoek ex post of een toekomst-onderzoek wil uitvoeren. Jaarlijks kunnen ten hoogste drie van deze onderzoeken worden uitgevoerd.

Een uitvoeringsonderzoek ex post is een onderzoek naar de uitvoeringspraktijk van bestaande regelgeving en heeft het karakter van een beleidsevaluatie. Een toekomstonderzoek is een onderzoek naar ontwikkelingen die zich op een bepaald beleidsterrein kunnen afspelen.

De procedure bepaalt dat de voorbereiding voor de Toekomst- en onderzoeksagenda 2010 begint in de commissies. Iedere commissie die een onderzoek in 2010 wenst, werd geacht uiterlijk 12 november 2009 een onderbouwd voorstel in te dienen bij de griffier van de commissie voor de Rijksuitgaven.

Op 12 november 2009 waren door de vaste en algemene commissies zeven voorstellen ingediend bij de commissie voor de Rijksuitgaven voor de Toekomst- en onderzoeksagenda 2010 van de Tweede Kamer. Op

18 november 2009 heeft de algemene commissie voor Jeugd en Gezin de door de Kamer aanvaarde motie1 over een onderzoek naar Jeugdzorg aangeboden als deel uitmakend van de Toekomst- en onderzoeksagenda 2010.

Ingediende voorstellen

SZW:           Onderzoek effectiviteit re-integratiebeleid

VWS:           Toekomstverkenning integraal indiceren

BZK:            Onderzoek voorziening tot samenwerking Politie Nederland en

ICT

BUZA:         Toekomstverkenning interdepartementaal beleid ontwikke-

lingssamenwerking

DEF:            Toekomstverkenning beschikbaarheid Defensiepersoneel

WWI:           Onderzoek doeltreffendheid inburgering

EZ:               Onderzoek doelmatigheid van subsidies

J&G:           Toekomstverkenning jeugdzorg

Toegepaste criteria

Volgens de Kamer vastgestelde procedure (Kamerstuk 31 845, nr. 9) heeft de commissie voor de Rijksuitgaven de voorstellen marginaal getoetst aan de hand van in die procedure vermelde criteria: – maatschappelijke en politieke relevantie, alsmede mate van urgentie; – motivering noodzakelijkheid parlementair onderzoek (meerwaarde ten

opzichte van recent uitgevoerde of geplande onderzoeken door de

regering of door andere organen; – uitvoerbaarheid binnen een jaar.

De commissie voor de Rijksuitgaven heeft wijze van toetsing en de toepassing van de criteria besproken in een procedurevergadering op

19 november 2009. In die vergadering is een nadere operationalisering van de criteria vastgesteld (zie bijlage 2). In een extra procedurevergadering op 26 november 2009 zijn de afzonderlijke voorstellen in de commissie besproken en heeft de commissie aan de hand van de aldus uitgevoerde toetsing een selectie gemaakt.

Kamerstuk 32 123 XVII, nr. 13.

Bijlage 2                                                  Operationalisering criteria ten behoeve van de toetsing

Ten behoeve van de toetsing zijn de criteria verder uitgewerkt.

Relevantie

Breedte betrokkenheid samenleving Impact op betrokkenen samenleving Relevantie voor andere overheden Financieel belang Politieke relevantie

Urgentie

Aansluiten bij verwachte ontwikkelingen

Urgentie in verband met maatschappelijke relevantie

Afronding binnen Kamerperiode

Motivering noodzakelijkheid parlementair onderzoek (meerwaarde ten opzichte van recent uitgevoerde of geplande onderzoeken) Geen onderzoek of witte vlekken Wel onderzoek, maar wordt eenzijdig geacht Veel onderzoek, maar meta-analyse wordt gevraagd Duidelijkheid over onderzoek ex post of toekomstverkenning

Uitvoerbaarheid binnen een jaar Breedte onderwerp Gewenste detailniveau Uitvoerbaarheid < 1 jaar Toegang tot informatie Uitvoeringsmodaliteiten

Extra: mogelijkheden om onderwerp beter uitvoerbaar te maken Beslag op personele en financiële middelen

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.