Geleidende brief bij de initiatiefnota 'Een nieuwe Nationale Investeringsbank' - Een nieuwe Nationale Investeringsbank

Deze geleidende brief i is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 32050 - Nieuwe Nationale Investeringsbank.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Een nieuwe Nationale Investeringsbank; Geleidende brief bij de initiatiefnota 'Een nieuwe Nationale Investeringsbank' 
Document­datum 07-09-2009
Publicatie­datum 11-09-2009
Nummer KST134304
Kenmerk 32050, nr. 1
Van Staten-Generaal (SG)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2008–2009

32 050

Een nieuwe Nationale Investeringsbank

Nr. 1

GELEIDENDE BRIEF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 september 2009

Hierbij bied ik u aan de initiatiefnota Een nieuwe Nationale Investeringsbank.

De kredietverstrekking door banken houdt de gemoederen bezig. Ondernemers merken dat zij in deze tijd van recessie moeilijker of zelfs helemaal niet aan voldoende risicodragend kapitaal kunnen komen. Tot ongeveer tien jaar terug kende ons land de Nationale Investeringsbank, de NIB. Dit was een staatsbank die juist ten tijde van economische crises de knelpunten op de kapitaalmarkt kon oplossen. Via de Regeling Bijzondere Financiering 1971 verstrekte de NIB kredieten waarvoor de staat garant stond aan bedrijven. De bedrijven waren in de kern gezond en goed geleid, maar konden vanwege problemen bij reguliere banken geen krediet krijgen.

De NIB en de diverse door haar uitgevoerde regelingen hebben op die manier ruim vijftig jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan het functioneren van de Nederlandse economie. Eind jaren negentig werd de bank geprivatiseerd en verkocht.

Deze initiatiefnota bepleit een nieuwe NIB ook nu weer deze belangrijke taak uit te laten voeren. De private sector schiet momenteel tekort wat betreft het verstrekken van krediet aan bedrijven, zelfs wanneer deze bedrijven in de kern gezond en goed geleid zijn. De nota bevat een zestal aanbevelingen, waaronder heroprichting van een NIB, het instellen van de door de NIB uit te voeren regelingen welke kredieten met overheid-garanties mogelijk maken en het onderbrengen van een aantal reeds bestaande regelingen met betrekking tot overheidsgarantie bij de NIB.

Ik roep de Kamer op zich achter deze voorstellen te scharen, opdat de knelpunten die gezonde bedrijven op de kapitaalmarkt ervaren kunnen worden opgelost.

Gesthuizen

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.