Mededeling: Een pro-actief mededingingsbeleid als hefboom voor Europees concurrentievermogen

1.

Kerngegevens

Document­datum 14-07-2004
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 331, 8

2.

Tekst

Titel

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement ­ Een pro-actief mededingingsbeleid als hefboom voor Europees concurrentievermogen

Datum Raadsdocument

27 april 2004

Nr Raadsdocument

8923/04

Nr. Commissiedocument

COM(2004) 293 final

Eerstverantwoordelijk ministerie

Ministerie van Economische Zaken i.o.m. FIN, OCW, BZK, IPO

Behandelingstraject in Brussel

RWG Concurrentievermogen en Groei, Raad Concurrentievermogen

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

In deze mededeling stelt de Commissie dat een meer pro-actieve handhaving van EU mededingingsbeleid zal bijdragen aan het behalen van de doelen van de Lissabon Strategie door bij te dragen aan een vergrote productiviteit en economische groei.

De Commissie noemt in dat verband de volgende beleidsvoornemens en identificeert enkele bijzondere aandachtspunten met betrekking tot de Europese mededingingsregels:

  • Het scheppen van zgn. «nationale kampioenen», d.w.z. succesvolle, grote bedrijven, die in zekere zin als nationale trots kunnen worden beschouwd en die door hun gewicht in het buitenland makkelijker kunnen concurreren, is onwenselijk.
  • Het nieuwe pakket van mededingingsregels dat in werking getreden is op 1 mei 2004 (Verordening 1/2003) wordt gekenmerkt door: (a) één wettelijke standaard door de hele EU, (b) meer economische benadering en (c) meer transparantie en gestroomlijnde procedures. Ook zullen consumentenbelangen beter worden geïntegreerd in de structuur van de mededingingsregelgeving. Daartoe versterkt de Commissie haar dialoog met consumenten.
  • De Commissie zet in op heldere prioritering van handhaving, pro-actief optreden en initieren van sectoronderzoeken nu zij haar handen vrij heeft door het verdwijnen van ontheffingsverzoeken met de inwerkingtreding van Verordening 1/2003. Zij zal zich daarbij met name richten op toetredingsdrempels in markten. De Commissie is uit op een gecoördineerde aanpak: deregulering en mededingingstoezicht moeten hand in hand gaan.
  • De Commissie houdt vast aan inzet op kartelbestrijding en voldoende afschrikwekkende en geloofwaardige boetes bij kartelovertredingen. Het clementieprogramma van de Commissie wordt ten minste behouden, wellicht verder ontwikkeld. Dit programma is vergelijkbaar met dat van de NMa en is met name gericht op het destabiliseren van bestaande kartels. Het clementieprogramma is geenszins een verzachtende tegemoetkoming aan het bedrijfsleven.
  • De Commissie blijft inzetten op liberalisering van post, telecommunicatie, transport en energie: hier zijn grote winsten voor de concurrentiekracht van de EU te behalen.
  • Vrije beroepen blijft op de agenda van de Commissie: deze sector wordt gekenmerkt door een excessieve hoeveelheid regulering die uiteindelijk ten koste gaat van de consument.
  • De financiële sector zal aandacht krijgen: dit blijft tot op heden een gefragmenteerde markt langs nationale lijnen, die de concurrentiekracht van de EU in de weg staat.
  • In 2005­2006 zal een groot aantal staatssteunregelingen in aanmerking komen voor herziening, waaronder een aantal vrijstellingsregelingen, de richtsnoeren inzake regionale steun, het kader voor R&D steun en de richtsnoeren voor risicokapitaal. Voorts zullen eind 2007 de richtsnoeren voor milieusteun aflopen. Dit biedt de mogelijkheid om bij een gehele herziening van de horizontale staatssteunregelingen rekening te houden met de horizontale en met name de Lissabon-doelstellingen.

Rechtsbasis van het voorstel

n.v.t., betreft een mededeling.

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: n.v.t.

Instelling nieuw Comitologie-comité

n.v.t.

Subsidiariteit en proportionaliteit

n.v.t.

Consequenties voor de EU-begroting

Geen, betreft een mededeling.

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger

Geen

Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen/zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering)

De Commissie is van plan meer te gaan samenwerken met de nationale mededingingsautoriteiten, onder meer in het nieuwe European Competition Network. Dit kan tot meer werkzaamheden voor de NMa leiden.

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerking treding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid

n.v.t.

Consequenties voor ontwikkelingslanden

Geen.

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Het voorgenomen beleid ligt zo goed als geheel in het verlengde van het Nederlandse marktwerkings- en handhavingsbeleid van de NMa. In meer algemene zin onderschrijft Nederland de wens van de Commissie om door een meer pro-actieve handhaving van EU-mededingingsbeleid, met nadruk op een economische benadering van marktstructuren en gedragingen, de productiviteit en economische groei te vergroten. Ook de Nederlandse economie is daar bij gebaat. Nederland heeft ten aanzien van de prioritering van handhaving, pro-actief optreden en het doen van sectoronderzoeken ingezet op een transparant afwegingskader: «Waarom is een sector of een markt prioritair?». Nederland vindt het wenselijk dat de burger ook inzicht heeft in hoe de Commissie tot een bepaalde afweging komt.

Met betrekking tot staatssteun ondersteunt Nederland de inspanningen van de Commissie om te komen tot een effectiever staatssteuncontrolebeleid en een eenvoudiger regelgeving. Met name de individuele bedrijfssteun moet verder worden teruggedrongen. Ook het idee van administratieve lastenverlichting voor vrije beroepen wordt door Nederland omarmd.

3.

Onderdeel van

14 jul
'04
Brief staatssecretaris met negen fiches die werden opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 331
 
 
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.