Mededeling: een actie plan voor een Europese e-Health ruimte

1.

Kerngegevens

Document­datum 14-07-2004
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 331, 7

2.

Tekst

Titel

Communication from the Commission to the Council, the European Parliament, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions e-Health ­ making healthcare better for European citizens: An action plan for a European e-Health Area.

Datum Raadsdocument

04 mei 2004

Nr Raadsdocument

9158/04

Nr. Commissiedocument

COM (2004) 356 final

Eerstverantwoordelijk ministerie

Ministerie van VWS i.o.m. EZ, BZK, FIN en BZ

Behandelingstraject in Brussel

Raadswerkgroep Gezondheid, Raad voor Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken.

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

E-Health maakt onderdeel uit van de e-Europe strategie, die een bijdrage levert aan het Lissabonproces. In de mededeling wordt een actieplan voor de realisatie van een «Europese e-Health ruimte» bepleit. Deze e-Health ruimte wordt omschreven als een raamwerk voor gezamenlijk optreden op het gebied van e-Health, ter bevordering van de integratie van gerelateerde beleidsterreinen op gemeenschapsniveau. De Commissie tracht hiermee een aantal EU-initiatieven die betrekking hebben op of raken aan eHealth in één mededeling te vervatten. De Commissie stelt dat zowel de patiënten als de werknemers in de zorgsector zullen profiteren van verbeterde toegang tot gezondheidszorg als gevolg van de introductie van e-Health toepassingen.

In de mededeling wordt een drietal prioriteiten geformuleerd voor het realiseren van een European e-Health Area, te weten het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen; het opzetten van pilot-projecten; en het delen van best practices.

Daarbij behorende acties zijn nader uitgewerkt en bevat onder meer de volgende onderdelen:

  • Eind 2005 dienen lidstaten een nationale of regionale routekaart voor e-Health te hebben.
  • Eind 2006 dienen lidstaten in samenwerking met de Commissie een gemeenschappelijke benadering vast te stellen voor patiëntidentificatie
  • Eind 2006 dienen lidstaten in samenwerking met de Commissie standaarden voor interoperabiliteit vast te stellen en uit te zetten voor uitwisseling van gezondheidsgegevens en elektronische patiëntendossiers.
  • Medio 2005 dient de Commissie een overzicht van Europese best practices te publiceren als leidraad voor lidstaten.
  • In 2004 dient de Commissie een e-Health forum in te richten die het werk op dit terrein ondersteunt.

Rechtsbasis van het voorstel

n.v.t., het betreft een mededeling.

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: n.v.t., het betreft een mededeling.

Instelling nieuw Comitologie-comité

geen.

Subsidiariteit en proportionaliteit

n.v.t., het betreft een Mededeling.

Consequenties voor de EU-begroting

Geen

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger

Geen. De bepleite acties zijn in hoge mate in lijn met de ontwikkelingen op het gebied van ICT in de zorg in Nederland. De actiepunten en de bijbehorende tijdpaden hebben geen dwingend karakter.

Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen/zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering)

geen.

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerkingtreding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid

n.v.t.

Consequenties voor ontwikkelingslanden

Geen.

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland kan met het actieplan goed uit de voeten. Het sluit grotendeels aan bij de ontwikkelingen in Nederland en de internationale afstemming die daarvoor nodig is.

Voor wat betreft de uitwisseling van gegevens over patiënten, ziekten e.d. dient altijd de bescherming van persoonsgegevens en persoonlijke levenssfeer in acht te worden genomen zoals die in (inter)nationale wetgeving en richtlijnen is vastgelegd.

3.

Onderdeel van

14 jul
'04
Brief staatssecretaris met negen fiches die werden opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 331
 
 
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.