Mededeling: nationale breedband strategieën

1.

Kerngegevens

Document­datum 14-07-2004
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 331, 5

2.

Tekst

Titel

Communication from the Commission to the Council, the European Parliament, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions: Connecting Europe at High Speed: National Broadband Strategies

Datum Raadsdocument

17 mei 2004

Nr Raadsdocument

9111/04

Nr. Commissiedocument

COM(2004)369

Eerstverantwoordelijk ministerie

Ministerie van Economische Zaken i.o.m. EZ/CBS, FIN, BZK, VWS, OCW, BZ, IPO,

Behandelingstraject in Brussel

Raadswerkgroep Telecommunicatie, Transport, Telecommunicatie en Energie Raad

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

De mededeling «Connecting Europe at High Speed: national Broadband Strategies» geeft een overzicht van de afzonderlijke nationale breedbandstrategieën van de EU-15 en vloeit voort uit de verplichtingen die de lidstaten in Europese (Voorjaars)Raad van 2003 zijn aangegaan op het gebied van de bevordering van breedband.

De mededeling bevat verder een aantal aanbevelingen voor bijstelling aan zowel de aanbodkant (uitrol van de infrastructuur), als de vraagkant (toename gebruik). Verder wordt voorgesteld dat de EU-15 lidstaten hun nationale breedbandstrategie aanpassen voor ultimo 2005 en dat de nieuwe lidstaten voor het eind van 2004 een nationale breedbandstrategie opstellen. De breedbandnota die in april 2004 naar de Tweede Kamer is gestuurd moet worden beschouwd als de Nederlandse invulling hiervan. Bedoeling is dat de Commissie uiteindelijk een beschrijving geeft van de overeenkomsten in de karakteristieken van de verschillende breedbandstrategieën.

Rechtsbasis van het voorstel

n.v.t., betreft een mededeling.

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: n.v.t., betreft een mededeling.

Instelling nieuw Comitologie-comité

n.v.t. betreft een mededeling

Subsidiariteit en proportionaliteit

Niet van toepassing, betreft een mededeling (evaluatie van een bestaand programma).

Consequenties voor de EU-begroting

geen

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger

geen

Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen/zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering)

n.v.t. Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerking treding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid: n.v.t.

Consequenties voor ontwikkelingslanden

Geen.

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland behoort tot de kopgroep in Europa voor wat betreft de nationale beeldbandstrategien. In de recente Breedbandnota geeft Nederland invulling aan het streven om deze koppositie te behouden. Nederland onderschrijft de mededeling. In aanvulling op de reeds lopende beleidsinspanningen in Europees verband zijn de genoemde acties bedoeld om eerder en beter de vruchten te kunnen plukken van de ontwikkelingen van de informatiemaatschappijen. Daarmee wordt ook het behalen van de Lissabondoelstellingen (m.n. groei, cohesie en duurzaamheid) dichterbij gebracht.

De conclusies zijn bondig en helder geformuleerd en worden door een ruime meerderheid van de lidstaten ondersteund.

3.

Onderdeel van

14 jul
'04
Brief staatssecretaris met negen fiches die werden opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 331
 
 
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.