Verordening en mededeling over het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk

1.

Kerngegevens

Document­datum 14-07-2004
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 331, 3

2.

Tekst

Titel

  • Mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de regio's over de evaluatie van het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk

­ Voorstel

voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr 2062/94 van de Raad van 18 juli 1994 tot oprichting van een Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk

Datum Raadsdocument

30 april 2004

Nr. Raadsdocument

9050/04

Nr. Commissiedocument

COM (2004)50

Eerstverantwoordelijk ministerie

Ministerie van SZW i.o.m. EZ, FIN, BZK en JUS

Behandelingstraject in Brussel

Raadswerkgroep Sociale Vraagstukken, Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken.

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

In de Mededeling komt de Commissie tot de conclusie dat het Agentschap kan doorgaan met de huidige werkwijze, maar dat enkele specificaties en wijzigingen noodzakelijk zijn om bepaalde aspecten van de verordening te verduidelijken en om de verordening aan te passen na de uitbreiding van de EU met 10 lidstaten. De Mededeling is een extra toelichting bij het voorstel tot herziening van de instellingsverordening.

De voorgestelde aanpassingen in de instellingsverordening strekken er toe de efficiency te verzekeren en de toegevoegde waarde van het werk van het Agentschap te vergroten. De wijzigingen laten de doelstelling en structuur van het Agentschap in de kern onverlet en betreffen: een kleine verduidelijking van de doelstelling en taken van het Agentschap; versterking van de strategisch rol van het Bestuur en formalisering van de rol van het naar tevredenheid functionerende Bureau (dagelijks bestuur); versterking van de rol van sociale partners in het netwerk van het Agentschap in de lidstaten en de samenwerking van het Agentschap met andere gemeenschapsinstituties op het terrein van de sociale politiek zoals de Europese Stichting ter verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden in Dublin.

Rechtsbasis van het voorstel

Mededeling: n.v.t., Verordening: artikel 308 van het EG verdrag

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: Mededeling: n.v.t., Verordening: de Raad besluit met eenparigheid van stemmen na raadpleging van het Europees Parlement.

Instelling nieuw Comitologie-comité

Mededeling: n.v.t., Verordening: n.v.t.

Subsidiariteit en proportionaliteit

Voor de mededeling: strikt genomen niet van toepassing. Voor de verordening geldt het volgende:

Subsidiariteit

positief. Het betreft doelstellingen die niet voldoende door de lidstaten zelf kunnen worden verwezenlijkt en daarom beter op EU-niveau kunnen worden gerealiseerd.

Proportionaliteit

positief. De bestaande instellingsverordening kan alleen maar door een verordening zoals nu voor ligt worden gewijzigd.

Consequenties voor de EU-begroting

Geen

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger

Het voorstel kan leiden tot een bescheiden verzwaring van de taak van het Arboplatform Nederland dat de rol van nationaal knooppunt voor het Agentschap vervult en waarvan TNO Arbeid het secretariaat voert. Deze mogelijke verzwaring vloeit voort uit het voorstel om de samenwerking te intensiveren tussen het Agentschap en de nationale knooppunten van iedere lidstaat met als doel de door het Agentschap verspreide informatie begrijpelijk te maken voor de gebruikers (m.n. werkgevers en werknemers). Eventuele financiële consequenties in verband met bijvoorbeeld het controleren van vertalingen komen ten laste van de begroting van het beleidsverantwoordelijke departement.

Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen/zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering)

De uitvoering van de taken die uit de verordening voortvloeien zijn en blijven opgedragen aan het Arboplatform Nederland.

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerking treding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid

Inwerkingtreding op de twintigste dag volgend op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie is geen probleem.

Consequenties voor ontwikkelingslanden

Geen.

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland staat positief tegenover de voorgestelde wijzigingen. Een goed functionerend Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk draagt bij aan het functioneren van de internationale en daarmee ook aan de nationale arbo-kennisinfrastructuur en daarmee aan de beperking van ongevallen en beroepsziekten en de verbetering van het concurrentievermogen.

3.

Onderdeel van

14 jul
'04
Brief staatssecretaris met negen fiches die werden opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 331
 
 
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.