Verordening betreffende instelling van Europese Stichting voor Verbetering van Levens- en Arbeidsomstandigheden

1.

Kerngegevens

Document­datum 14-07-2004
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 331, 2

2.

Tekst

Titel

Voorstel

van de Commissie voor een Verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EEG) nr 1365/75 betreffende de instelling van een Europese Stichting voor de Verbetering van Levensen Arbeidsomstandigheden

Datum Raadsdocument

30 april 2004

Nr Raadsdocument

9031/04

Nr. Commissiedocument

COM(2004)57

Eerstverantwoordelijk ministerie

Ministerie van SZW i.o.m. FIN, EZ, BZK, JUS.

Behandelingstraject in Brussel

Raadswerkgroep Sociale Vraagstukken, Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken.

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

Taken van de Europese Stichting zijn het ontwikkelen en opvolgen van ideeën betreffende de verbetering van levens- en arbeidsomstandigheden op middellange en langere termijn in het licht van praktijkervaring, alsmede identificatie van factoren die tot verandering kunnen leiden. De Stichting levert gegevens en analyses ter ondersteuning van de formulering van EU-beleid m.b.t. levens- en arbeidsomstandigheden.

Het voorstel is een reactie op de in 2001 uitgevoerde, externe evaluatie van de Europese Stichting. Tevens worden er aanpassingen voorgesteld, die voortvloeien uit de uitbreiding van de EU naar 25 lidstaten. Conform de instellingsverordening heeft de Europese Stichting een nationaal en tripartiet samengesteld bestuur. Dit is na de toetreding van 10 nieuwe lidstaten uitgebreid van 48 naar 78 leden. Het voorstel erkent de fundamentele betekenis van de nationale en tripartiete samenstelling voor het functioneren van de Stichting, maar wil anderzijds waarborgen dat het bestuur ­ na de EU-uitbreiding ­ de capaciteit houdt om een strategische bijdrage aan het werk van de Stichting te leveren.

Het wetgevingsvoorstel streeft een verhoging van effectiviteit en kostenefficiency na. Doelstelling is om te komen tot versterking van de strategische rol van het bestuur van de Europese Stichting, onder gelijktijdige toedeling van meer administratieve taken aan het ­ al bestaande ­ Bureau van de Stichting. Dit Bureau is indertijd in het leven geroepen om dringende zaken die tussen bestuursvergaderingen spelen te kunnen afhandelen. Het bestuur komt nu twee keer per jaar bijeen, maar in dit voorstel is nog maar één bijeenkomst per jaar voorzien. Aldus wordt voorkomen dat de EU-uitbreiding negatieve financiële consequenties heeft. Het voorstel regelt voorts de formele erkenning van de rol van het Bureau in de Verordening. Ook wordt beoogd te komen tot een moderner en flexibeler model voor de bijdrage van onafhankelijke experts aan de activiteiten van de Stichting. Voorgesteld wordt ook om de samenwerking met het EU-Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk (Bilbao) in de Verordening een plaats te geven. Tenslotte wordt de staf van de Europese Stichting onder de regelingen voor het EU-personeel gebracht. De Stichting is het enige EU-Agentschap met een eigen regeling voor personeel.

Rechtsbasis van het voorstel

Artikel 308 van het EG-Verdrag

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: Raad besluit met eenparigheid van stemmen op voorstel van de Commissie en na raadpleging van het Europees Parlement.

Instelling nieuw Comitologie-comité

N.v.t.

Subsidiariteit en proportionaliteit

Subsidiariteit

Positief. Het onderwerp betreft transnationale aspecten die door een optreden van de lidstaten niet bevredigend kunnen worden geregeld. Voorts heeft optreden op communautair niveau duidelijke schaalvoordelen t.o.v. een nationaal optreden.

Proportionaliteit

Positief. De voorgestelde wijziging van de bestuurlijke structuur van de Stichting i.v.m. de toetreding van 10 nieuwe lidstaten tot de EU rechtvaardigt een aanpassing van de bestaande instellingsverordening. De bestaande instellingsverordening kan alleen maar door een verordening zoals nu voorligt worden gewijzigd.

Consequenties voor de EU-begroting

Geen.

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger

Geen

Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen/zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering)

N.v.t.

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerking treding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid

Inwerkingtreding op de 20e dag volgend op bekendmaking in het Publicatieblad van de EU is geen probleem.

Consequenties voor ontwikkelingslanden

Geen

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland staat positief tegenover de voorgestelde wijzigingen, die een beter functionerende Europese Stichting voor de Verbetering van Levensen Arbeidsomstandigheden beogen na de uitbreiding van de EU. De Stichting draagt bij aan de internationale en nationale kennisontwikkeling op het terrein van arbeidsverhoudingen, levens- en arbeidsomstandigheden. Aanbevelingen van de Stichting bieden een goede basis voor de ontwikkeling van nationaal en Europees beleid op de genoemde beleidsterreinen.

3.

Onderdeel van

14 jul
'04
Brief staatssecretaris met negen fiches die werden opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 331
 
 
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.