Brief minister met de antwoorden op de kamervragen van het lid Pechtold (D66) over de geplande nieuwbouw van het Europol hoofdkantoor in Den Haag - Interdepartementaal Beleidsonderzoek: Beleidskader Werving en Opvang Internationale Organisaties

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 30178 - Interdepartementaal Beleidsonderzoek: Beleidskader Werving en Opvang Internationale Organisaties.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Interdepartementaal Beleidsonderzoek: Beleidskader Werving en Opvang Internationale Organisaties; Brief minister met de antwoorden op de kamervragen van het lid Pechtold (D66) over de geplande nieuwbouw van het Europol hoofdkantoor in Den Haag 
Document­datum 07-06-2007
Publicatie­datum 13-03-2009
Nummer KST108194
Kenmerk 30178, nr. 3
Van Wonen, Wijken en Integratie (WWI)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2006–2007

30 178

Interdepartementaal Beleidsonderzoek: Beleidskader Werving en Opvang Internationale Organisaties

Nr. 3

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN, WIJKEN EN INTEGRATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2007

Bijgaand doe ik u, mede namens de minister van Justitie en de minister van Buitenlandse Zaken, de antwoorden toekomen op de kamervragen gesteld door het lid Pechtold over de geplande nieuwbouw van het Europol hoofdkantoor in Den Haag (Aanhangsel der Handelingen II, vergaderjaar 2006–2007, nr. 1788).

Voorafgaand aan de beantwoording schets ik u de verantwoordelijkheidsverdeling krachtens de met Europol gesloten zetelovereenkomst. Op basis van deze overeenkomst zijn binnen Nederland als gastland de taken en verantwoordelijkheden als volgt verdeeld:

– De minister van Buitenlandse Zaken heeft de integrale verantwoordelijkheid voor het afsluiten van de zetelovereenkomsten en het toezien op het nakomen ervan. De afstemming gebeurt in de interdepartementale stuurgroep Nederland Gastland. – Het ministerie van Justitie is het moederdepartement zoals dat is aangeduid in de Regeling Huisvesting Internationale Organisaties. De minister van Justitie is het aanspreekpunt voor Europol voor alle zaken met betrekking tot huisvesting en facilities in brede zin, alsmede budgethouder voor deze zaken voorzover dit binnen de verantwoordelijkheid van het gastland ligt. – De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding adviseert over het

dreigingsbeeld ten aanzien van Europol. – De minister voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) voert in opdracht van de minister van Justitie de ontwikkeling, realisatie en beheer van de tijdelijke en definitieve huisvesting van Europol uit. De gemeente Den Haag heeft twee verantwoordelijkheden. Enerzijds de taken en verantwoordelijkheden op het gebied van de ruimtelijke ordening alsmede het verlenen van vergunningen. Anderzijds is de gemeente verantwoordelijk voor de openbare orde.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie, C. P. Vogelaar

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.