Brief staatssecretaris over zijn voorstel in mei van het budgetjaar een voorspelling van het definitieve budget aan gemeenten af te geven - Uitvoering Wet Werk en Bijstand

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 30545 - Uitvoering Wet Werk en Bijstand i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Uitvoering Wet Werk en Bijstand; Brief staatssecretaris over zijn voorstel in mei van het budgetjaar een voorspelling van het definitieve budget aan gemeenten af te geven 
Document­datum 07-06-2006
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST98275
Kenmerk 30545, nr. 3
Van Staten-Generaal (SG)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2005–2006

30 545

Uitvoering Wet Werk en Bijstand

Nr. 3

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2006

Bij brief van 27 april 2006 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2005–2006, 30 545, nr. 1) heb ik uw Kamer geïnformeerd over mijn voornemen voor een nieuwe vaststellingsprocedure wat betreft het inkomensdeel van de gemeentelijke WWB-budgetten. Deze brief hebt u geagendeerd voor een algemeen overleg op 21 juni 2006.

Aanleiding voor het voorstel was dat de late bijstelling van de gemeentelijke budgetten tot bestuurlijke onrust leidde en de vraag opwierp of gemeenten niet eerder duidelijkheid over de budgetten kunnen krijgen. Ik heb aan uw Kamer toegezegd samen met de VNG en Divosa de opties voor een alternatieve vaststelling van de budgetten goed te bekijken. Conform deze toezegging ben ik samen met de VNG tot het voorstel uit de brief van 27 april gekomen.

Kernpunt van dit voorstel is dat het mogelijk wordt al in mei van het budgetjaar een goede voorspelling van het definitieve budget aan gemeenten af te geven. Hiermee zijn gemeenten geholpen, omdat ze daarmee een betere voorspelling in hun gemeentelijke begrotingscyclus kunnen inpassen. Om te zorgen dat gemeenten al dit jaar het voordeel van deze nieuwe procedure kunnen hebben, heb ik – onder het uitdrukkelijke voorbehoud van het oordeel van uw Kamer – gemeenten conform de voorgestelde procedure een nadere voorspelling van het gemeentelijk budget gegeven.

De voorspelling is geen beschikking, maar een hulpmiddel om het definitieve budget voor gemeenten beter voorspelbaar te maken. Uiteraard kan na overleg met uw Kamer nog voor een andere vaststellingsprocedure worden gekozen, die leidt tot een andere wijze van vaststelling van de

definitieve gemeentelijke budgetten. Het is voor gemeenten van groot belang dat zij hier snel duidelijkheid over hebben, zodat zij de waarde van de afgegeven voorspelling goed kunnen inschatten. Ik hoop daarom snel uw oordeel over mijn voorstel te mogen vernemen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H. A. L. van Hoof

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.