Geleidende brief - Vijfentwintig medicijnen tegen te grote macht van de farmaceutische industrie

Deze geleidende brief i is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 30482 - Vijfentwintig medicijnen tegen te grote macht van de farmaceutische industrie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vijfentwintig medicijnen tegen te grote macht van de farmaceutische industrie; Geleidende brief  
Document­datum 09-03-2006
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST95553
Kenmerk 30482, nr. 1
Van Staten-Generaal (SG)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2005–2006

30 482

Vijfentwintig medicijnen tegen te grote macht van de farmaceutische industrie

Nr. 1

GELEIDENDE BRIEF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

’s-Gravenhage, 9 maart 2006

Hierbij bied ik u aan de initiatiefnota «Vijfentwintig medicijnen tegen te grote macht van de farmaceutische industrie».

Op alle niveaus van de medische zorg is er sprake van beïnvloeding van de farmaceutische industrie, van onderzoek tot het voorschrijven van geneesmiddelen. De industrie blijkt zeer bedreven om haar producten aan de man te brengen. Soms gaat dit ten koste van de onafhankelijkheid van het medisch-wetenschappelijk onderzoek en van het voorschrijfgedrag van artsen. Onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek is noodzakelijk voor een objectieve beoordeling van gewenste en ongewenste effecten van een geneesmiddel. Die onafhankelijke informatie is van belang voor een goede keuze van artsen voor het beste en meest veilige geneesmiddel. In het belang van de volksgezondheid moet de overheid regels stellen om ongewenste beïnvloeding tegen te gaan.

In deze initiatiefnota doe ik vijfentwintig voorstellen om de onafhankelijkheid van het medisch onderzoek en het voorschrijfgedrag van artsen beter te waarborgen en het toezicht hierop te vergroten. Deze 25 beslispunten bevinden zich in paragraaf 5 «Aanbevelingen».

Kant

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.