Brief staatssecretaris over een nieuwe subsidieregeling ter ondersteuning van de productie van videoclips - Oorstrelend en Hartveroverend - Kwaliteit en diversiteit in de Nederlandse Popmuziek

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 30231 - Oorstrelend en Hartveroverend - Kwaliteit en diversiteit in de Nederlandse Popmuziek.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Oorstrelend en Hartveroverend - Kwaliteit en diversiteit in de Nederlandse Popmuziek; Brief staatssecretaris over een nieuwe subsidieregeling ter ondersteuning van de productie van videoclips 
Document­datum 06-02-2006
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST94493
Kenmerk 30231, nr. 3
Van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2005–2006

30 231

Oorstrelend en Hartveroverend – Kwaliteit en diversiteit in de Nederlandse Popmuziek

Nr. 3

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 februari 2006

Tijdenshet AO van 1 februari 2006 over de initiatiefnota «Oorstrelend en Hartveroverend» van lid Gerkens heb ik een nieuwe subsidieregeling ter ondersteuning van de productie van videoclips aangekondigd. In vervolg op mijn toezegging tijdenshet debat informeer ik u in deze brief over de motivatie en uitgangspunten die ten grondslag liggen aan deze regeling.

Mijn voorstel beoogt nieuwe verbindingen te leggen tussen diverse vormen van beeldende kunst en popmuziek, en daarmee tussen autonome kunst en popcultuur. Het voorstel is het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst een tijdelijke subsidieregeling te laten ontwerpen die in augustus van start zou kunnen gaan. Het gaat om een incidentele impulsvoor de periode 2006–2008 waarvoor een budget van in totaal € 0,6 mln. beschikbaar is. Dit bedrag wordt gevonden binnen de begroting van het FondsBKVB (€ 0,3 mln.) en binnen het actieprogramma Cultuur en Economie, ten laste van de post professionalisering (0,3 mln.).

De nota «Oorstrelend en Hartveroverend» vraagt (onder meer) om ondersteuning van de productie van cd’sen videoclipsalsbijdrage aan de (inter)nationale marketing en promotie van Nederlandse popmuziek. Mijn voorstel concentreert zich op de productie van videoclips, omdat dit medium vraagt om de samenwerking tussen enerzijds autonome videoen computerkunstenaars, (animatie)filmers, fotografen en vormgevers, en anderzijdsmusici. De regeling isbedoeld om de kwaliteit van videoclips en – indien daar behoefte aan is – soortgelijke audiovisuele media te vergroten, zodat deze een effectief en artistiek onderscheidend promotie-en marketinginstrument kunnen zijn voor artiesten en hun cd’s. De subsidie behelst een financiële bijdrage, die dient te worden gematched door platenmaatschappijen, producenten of muziekuitgeverijen. Omdat hierdoor ook verbindingen ontstaan tussen de (gesubsidieerde) cultuursector en de markt, acht ik een bijdrage uit het budget voor Cultuur en Economie op zijn plaats.

Ik heb het FondsBKVB, dat de regeling gaat uitvoeren, verzocht bij de ontwikkeling van de regeling deskundigen te betrekken uit zowel het kunstenveld als de commerciële en gesubsidieerde muzieksector. Er zal aansluiting gezocht worden met relevante mediapartners om in het verlengde van de productie tevenseen maximale verspreiding en zichtbaarheid van de videoclipste realiseren. Tevenszal worden onderzocht of de regeling revolvingzou kunnen of moeten zijn.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. C. van der Laan

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.