Brief minister met reactie op nota - Open de oester Nota over openbaar bestuur

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 30214 - Open de oester Nota over openbaar bestuur.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Open de oester Nota over openbaar bestuur; Brief minister met reactie op nota 
Document­datum 27-12-2005
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST93697
Kenmerk 30214, nr. 2
Van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties (BVK)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2005–2006

30 214

Open de oester Nota over openbaar bestuur

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BESTUURLIJKE VERNIEUWING EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 december 2005

Bijbrief van 5 oktober 2005 (05-BZK-B-052) verzocht de vaste commissie van BZK om mijn reactie op de initiatiefnota van de heer Duyvendak over de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), getiteld «Open de oester». De opstelling van mijn reactie heeft helaas enige tijd op zich laten wachten in verband met de besluitvorming die in deze periode heeft plaatsgevonden over dit onderwerp. Inmiddels kan ik u echter nader informeren.

De nota «Open de oester» is er op gericht te komen tot een aanpassing van de Wet openbaarheid van bestuur teneinde deze beter te doen functioneren. In de nota doet de heer Duyvendak diverse concrete voorstellen om tot aanpassing van de Wob te komen. Deze voorstellen betreffen onder meer het aanpassen van de uitzonderingsgronden en de weigeringsgronden. Daarnaast stelt de heer Duyvendak voor om de werkingssfeer van de Wob uit te breiden naar ZBO’s, marktautoriteiten en publiek-private samenwerkingscontructies en samenwerkingsverbanden van overheden. Ook stelt hij voor een sanctie op termijnoverschrijding te introduceren. Ten slotte roept hijop tot het voeren van een actiever openbaarheidsbeleid.

In het Paasakkoord is nogmaals onderstreept dat openbaarheid van overheidsinformatie politieke prioriteit heeft. Daarom zal ik op korte termijn een opdracht verstrekken om te komen tot een voorontwerp voor een wet openbaarheid van overheidsinformatie. Het voorontwerp zal de juridische en bestuurlijke aspecten van openbaarheid van bestuur en toegang tot overheidsinformatie regelen, met inachtneming van onder meer de aspecten van veiligheid en privacy. In het voorontwerp zal gebruik worden gemaakt van de aanbevelingen van de evaluatie van de Wet openbaarheid van bestuur die in 2004 door de Universiteit van Tilburg is opgesteld. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dit voorontwerp op te stellen op een interactieve wijze en de gebruikers van de huidige Wob hierbijte betrekken. Naar verwacht zal het voorontwerp in de zomer van 2006 het licht zien.

Ik zal de nota van de heer Duyvendak onder de aandacht van de uitvoerders van deze opdracht brengen en hen verzoeken de nota te betrekken bij het opstellen van het voorontwerp. Ik acht het evenwel niet opportuun nu zelf met een inhoudelijke reactie op de voorstellen van de heer Duyvendak te komen. In het kabinetsstandpunt over de evaluatie van de Wob en het voorontwerp zal mijn reactie op de voorstellen van de heer Duyvendak een plaats krijgen.

Met de stelling uit de nota dat de overheid veel meer documenten uit eigener beweging openbaar moet maken ben ik het geheel eens. Ik heb daartoe het opstellen van een beleidskader actieve openbaarheid ter hand genomen. Dit beleidskader heeft tot doel om binnen de kaders van de huidige Wob via het gebruik van internet en digitale informatievoorzieningssystemen meer documenten direct toegankelijk te maken voor het publiek. Ook dit beleidskader zal nog deze kabinetsperiode worden behandeld.

De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, A. Pechtold

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.