Brief minister bij het kabinetsstandpunt inzake schelpenwinning (volgnummer 2) - Tweede partiële herziening van de Landelijke Beleidsnota Schelpenwinning (2e ph LBS)

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 29841 - Tweede Partiële herziening Landelijke Beleidsnota Schelpenwinning.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Tweede partiële herziening van de Landelijke Beleidsnota Schelpenwinning (2e ph LBS); Brief minister bij het kabinetsstandpunt inzake schelpenwinning (volgnummer 2) 
Document­datum 15-10-2004
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST80330
Kenmerk 29841, nr. 1
Van Verkeer en Waterstaat (VW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2004–2005

29 841

Tweede partiële herziening van de Landelijke Beleidsnota Schelpenwinning (2e ph LBS)

Nr. 1

1 Ter inzage gelegd bijhet Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 oktober 2004

Hierbijdoe ik u ter kennisneming toekomen de door mijvastgestelde Tweede partiële herziening van de Landelijke Beleidsnota Schelpenwinning (2e ph LBS), inclusief de bijbehorende antwoordnota1 met betrekking tot de resultaten van inspraak en advies.

Schelpen vormen een typisch Nederlandse bouwgrondstof, die al eeuwenlang wordt toegepast voor diverse doeleinden. Het beleid voor het winnen van schelpen in rijkswateren is vastgelegd in de Landelijke Beleidsnota Schelpenwinning (LBS) van 1998. De LBS heeft een planperiode van 1999 tot 2010. Naar aanleiding van vervolgonderzoek is in 2001 het schelpenwinbeleid tussentijds deels gewijzigd.

In de LBS (1998) is vastgelegd dat na 5 jaar het beleid zal worden geëvalueerd. Dit is gebeurd in 2003–2004, mede in overleg met bestuurlijk betrokken instanties en de schelpenwinners.

Uit de evaluatie blijkt dat op drie punten het beleid dient te worden gewijzigd:

  • • 
    Wingebieden: wijziging van de schelpenwingebieden in het waddenzeegebied, ter verbetering van de winbaarheid van schelpen en ter verdere beperking van de (geringe) effecten op de natuur
  • • 
    Quotum: verlaging van het schelpenwinquotum in het waddenzeegebied, naar aanleiding van een structureel lagere natuurlijke schelpenproductie in de waddenzee (waaraan het quotum is gekoppeld)
  • • 
    Marktwerking: meer marktwerking bijde verdeling van de winquota aan schelpenwinbedrijven, door het verhogen van het inschrijfdeel (kopen) en het geleidelijk afbouwen van het basisdeel (toegewezen op basis van voorheen gewonnen hoeveelheden).

De herziening van de wingebieden en het quotum heeft alleen betrekking heeft op het waddenzeegebied en de aanpassing van de marktwerking op het gehele beleid.

De voorgenomen beleidsherziening en de bijbehorende onderzoeksrapporten hebben afgelopen zomer een formele inspraakprocedure (aanvullende MER) doorlopen.

Tevens heeft de Commissie MER geadviseerd. De commissie is van oordeel dat de essentiële informatie aanwezig is. De beleidswijziging heeft tevens de instemming van het ambtelijk en bestuurlijk waddenoverleg (AWO en RCW). Op de binnengekomen reacties uit de inspraak en het bestuurlijk circuit is geantwoord in een antwoordnota.

Voor een nadere toelichting op mijn besluit tot een tweede gedeeltelijke wijziging van de LBS verwijs ik u naar de bijgevoegde beleidsnota (2e ph LBS) en de bijbehorende antwoordnota op hoofdpunten van inspraak en advies.

De Minister van Verkeer en Waterstaat, K. M. H. Peijs

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.