Voorstel van wet - Regels inzake de aanspraak op een financiële tegemoetkoming in de premie van een zorgverzekering vanwege een laag inkomen (Wet op de zorgtoeslag)

Dit voorstel van wet i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 29762 - Wet op de zorgtoeslag i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels inzake de aanspraak op een financiële tegemoetkoming in de premie van een zorgverzekering vanwege een laag inkomen (Wet op de zorgtoeslag); Voorstel van wet  
Document­datum 17-09-2004
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST79580
Kenmerk 29762, nr. 2
Van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Financiën (FIN)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2003–2004

29 762

Regels inzake de aanspraak op een financiële tegemoetkoming in de premie van een zorgverzekering vanwege een laag inkomen (Wet op de zorgtoeslag)

Nr. 2

VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is dat

personen voor wie de premie voor een zorgverzekering in verhouding tot

hun inkomen een te zware last vormt, een financiële tegemoetkoming

kunnen krijgen; Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg

der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij

goedvinden en verstaan bij deze:

Artikel 1

  • 1. 
    In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
  • a. 
    Onze Minister: Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;
  • b. 
    zorgverzekering: de schadeverzekering, bedoeld in artikel 1, onder d, van de Zorgverzekeringswet;
  • c. 
    verzekerde: de persoon, bedoeld in artikel 1, onder f, van de Zorgverzekeringswet, vanaf de eerste dag van de kalendermaand volgende op de maand waarin hij achttien jaar wordt;
  • d. 
    zorgtoeslag: een tegemoetkoming in de premie voor een zorgverzekering;
  • e. 
    drempelinkomen: 108% van het twaalfvoud van het in artikel 8, eerste lid, onderdeel a, van de Wet minimumloon en minimumvakantie-bijslag bedoelde bedrag per maand, verminderd met het werknemersaandeel in de premie in-gevolge artikel 3.2.3.1, tweede lid, van de Wet financiering sociale verzekerin-gen en vermeerderd met de vergoeding ingevolge artikel 46, eerste lid, van de Zorgverzekeringswet over dat loon;
  • f. 
    de standaardpremie: het op grond van artikel 3 vastgestelde bedrag;
  • g. 
    de normpremie: de aan de hand van het drempelinkomen en het toetsingsinkomen van de verzekerde berekende premie voor een zorgverzekering in het berekeningsjaar.
  • 2. 
    De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van de draagkracht.

Artikel 2

  • 1. 
    Indien de normpremie voor een verzekerde in het berekeningsjaar minder bedraagt dan de standaardpremie in dat jaar, heeft de verzekerde aanspraak op een zorgtoeslag ter grootte van dat verschil. Voor een verzekerde met een partner die verzekerde is, wordt daarbij tweemaal de standaardpremie in aanmerking genomen; in dat geval worden de verzekerde en zijn partner voor de toepassing van deze wet geacht gezamenlijk één aanspraak te hebben.
  • 2. 
    De normpremie bedraagt een percentage van het drempelinkomen in het berekeningsjaar, vermeerderd met een percentage van het toetsings-inkomen van de verzekerde in dat jaar voorzover dat toetsingsinkomen het drempelin-komen te boven gaat. Voor een verzekerde met een partner wordt daarbij het gezamenlijke toetsingsinkomen in aanmerking genomen.
  • 3. 
    De percentages worden voor verzekerden met een partner vastgesteld op 6,5% van het drempelinkomen, vermeerderd met 4% van het toetsingsinkomen voorzover dat boven het drempelinkomen uitgaat en voor een verzekerde zonder partner op 4% van het drempelinkomen, vermeerderd met 4% van het toetsingsinkomen voorzover dat boven het drempelinkomen uitgaat. Deze percentages kunnen bij algemene maatregel van bestuur worden gewijzigd.
  • 4. 
    Voor de toepassing van het eerste lid kan Onze Minister in bijzondere gevallen de niet-verzekerde partner van de verzekerde, als verzekerde aanmerken.
  • 5. 
    De aanspraak op een zorgtoeslag wordt voor iedere kalendermaand afzonderlijk bepaald.
  • 6. 
    Bij regeling van Onze Minister kunnen omtrent het bepaalde in het vijfdelid nadere regels worden gesteld.

Artikel 3

  • 1. 
    Onze Minister stelt vóór 1 november van het jaar, voorafgaande aan het berekeningsjaar, bij regeling een bedrag vast, dat wordt gevormd door de geraamde gemiddelde premie voor een verzekerde voor een zorgverzekering in het berekeningsjaar te verminderen met het geraamde gemiddelde bedrag dat een verzekerde naar verwachting in het daaropvolgende jaar terug ontvangt ingevolge artikel 22 van de Zorgverzekerings-wet. Het vastgestelde bedrag geldt als standaardpremie voor het berekeningsjaar.
  • 2. 
    In de maand april van het berekeningsjaar bepaalt Onze Minister aan de hand van het Centraal Economisch Plan of de standaardpremie afwijkt van het werkelijke gemiddelde van de premie. Indien hij een afwijking constateert van € 25 of meer, stelt hij de standaardpremie voor dat jaar opnieuwvast.

Artikel 4

  • 1. 
    De Belastingdienst Toeslagen is belast met de uitvoering van deze wet.
  • 2. 
    De zorgtoeslag komt ten laste van het Rijk.

Artikel 5

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Artikel 6

Deze wet wordt aangehaald als: Wet op de zorgtoeslag.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

De Staatssecretaris van Financiën,

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.