Brief minister over de sluiting van de spoedeisende hulp bij het Ruwaard van Puttenziekenhuis - Interpellatie inzake spoedeisende hulp in Spijkenisse e.o.

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 27790 - Interpellatie-Buijs inzake spoedeisende hulp in Spijkenisse e.o. i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Interpellatie inzake spoedeisende hulp in Spijkenisse e.o.; Brief minister over de sluiting van de spoedeisende hulp bij het Ruwaard van Puttenziekenhuis 
Document­datum 07-06-2001
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST53586
Kenmerk 27790, nr. 1
Van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2000–2001

27 790

Interpellatie inzake spoedeisende hulp in Spijkenisse e.o.

Nr. 1

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2001

Naar aanleiding van berichten over de sluiting van de spoedeisende eerste hulp bij het Ruwaard van Puttenziekenhuis, terzake waarvan inmiddels is besloten een interpellatiedebat te houden, heb ik bij de directie daarvan informatie opgevraagd.

Vanaf 22 mei jl is tussen 8 uur ’s avonds en 8 uur ’s ochtends de spoedeisende eerste hulp gesloten. Hetzelfde geldt voor de weekends. Klinische opnames op verzoek van de huisartsen blijven ook ’s nachts mogelijk. Met omringende ziekenhuizen en de CPA zijn afspraken gemaakt over de hulp aan ongevalspatiënten. Inclusief de patiënten die zich eigenlijk bij de dienstdoend huisarts behoren te melden (zgn «binnenlopers») gaat het om minder dan 10 patiënten per nacht. Patiënten met zwaar hersenletsel werden en worden al rechtstreeks naar het Dijkzigt-ziekenhuis vervoerd.

De reden voor de sluiting van de EHBO gedurende de nacht en het weekend is gelegen in het tekort aan gespecialiseerd verpleegkundig personeel. Mede naar aanleiding van vergelijkbare problemen in 1999 is, met ondersteuning van de inspectie, de formatie uitgebreid. Desondanks is de huidige situatie ontstaan. Voor vacatures, ziekte, zwangerschap en vakantie is op dit moment geen vervanging te krijgen.

De ziekenhuisdirectie heeft via een persbericht en een brief aan de huisartsen mededeling gedaan van de noodzakelijke sluiting. Ook de inspectie en de wethouder zijn geïnformeerd. Totzover de informatie van de directie.

Van de zijde van de regionale inspectie wordt aangegeven dat geverifieerd is dat de opvang van de betreffende patiënten gewaarborgd is en dat de kwaliteit van de zorg niet in het geding is.

Aan de orde is een door tijdelijk personeelsgebrek veroorzaakte overmachtsituatie die op korte termijn ook alleen door het ziekenhuis kan worden opgelost. In goede samenwerking met de huisartsen, de CPA en de omringende ziekenhuizen wordt er voor gezorgd dat de kwaliteit van de zorg niet in het geding komt. De betrokken locale partijen hebben daarmee hun verantwoordelijkheden adequaat ingevuld.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. Borst-Eilers

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.