Brief staatssecretaris inzake aanbieding van de nota 'Natuur voor mensen, mensen voor natuur' (Nota natuur, bos en landschap in de 21e eeuw) - Natuur, bos en landschap in de 21e eeuw

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 27235 - Natuur, bos en landschap in de 21e eeuw.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Natuur, bos en landschap in de 21e eeuw; Brief staatssecretaris inzake aanbieding van de nota 'Natuur voor mensen, mensen voor natuur' (Nota natuur, bos en landschap in de 21e eeuw) 
Document­datum 14-07-2000
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST47516
Kenmerk 27235, nr. 1
Van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1999–2000

27 235

Natuur, bos en landschap in de 21e eeuw

Nr. 1

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juli 2000

Mede namens de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, bied ik u hierbij aan de nota «Natuur voor mensen, mensen voor natuur» (Nota natuur, bos en landschap in de 21e eeuw)1.

In de afgelopen 10 jaar heeft de overheid stevig geïnvesteerd in een ruimtelijk samenhangend netwerk van bos- en andere natuurgebieden in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Een belangrijk deel van de inspanningen van rijk, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties zijn hierop gericht geweest.

Het kabinet zet nu een nieuwe stap door te kiezen voor een verbreding van het natuurbeleid dat meer recht doet aan de betekenis van natuur voor de samenleving. Investeren in natuur is niet alleen belangrijk voor de natuur zelf, maar ook voor het welzijn van de mens. Dit maakt dat het kabinet «Natuur voor mensen, mensen voor natuur» tot het centrale thema en titel van deze nota hebben benoemd.

1 Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

Naast voortzetting van de realisatie van de EHS, zoekt het kabinet de verbreding door een duidelijke impuls in de groene kwaliteit van het landelijk gebied en de (nieuwe) aansluiting van de stedelijke omgeving naar het landelijk gebied. Impulsen die tegemoet komen aan de stijgende behoefte aan een bereikbaar, toegankelijk groen van hoge kwaliteit voor wonen en werken. Tegelijkertijd ook een duidelijke impuls en handreiking naar een landbouwsector in verandering. Zo gaan wat het kabinet betreft in de toekomst landbouw, natuur en landschap meer en meer samen op vanuit de wetenschap dat in het landelijk gebied meervoudig ruimtegebruik en kwaliteitsverbetering van natuur en landschap zeer goed samen kunnen gaan. Juist in een dichtbevolkt land met een toenemende ruimtedruk is dit een grote uitdaging.

«Natuur voor mensen, mensen voor natuur» vormt de integrale vervanging van de vier groene nota’s (Natuurbeleidsplan, Bosbeleidsplan, Nota Landschap en het Strategisch Plan van Aanpak Biodiversiteit). De nota biedt tevens het kader voor behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit in tal van sectoren (onder meer landbouw, visserij, toerisme, water). Deze integratie draagt bij aan een meer samenhangend en transparanter natuurbeleid.

«Natuur voor mensen, mensen voor natuur» bevat de aanpak voor het verbrede natuurbeleid voor de komende 10 jaar met een doorkijk naar 2020, vormgegeven in een deel met de strategisch hoofdlijnen en een deel met de programmatische uitwerking van de doelen naar gekoppelde maatregelen, middelen en instrumenten.

«Natuur voor mensen, mensen voor natuur» staat binnen het rijksbeleid niet op zichzelf. Het bouwt voort op de Startnota Ruimtelijke Ordening, de vierde Nota Waterhuishouding en de nota Belvedere en het is, net als «Voedsel en Groen», een bouwsteen voor de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening en het tweede Structuurschema Groene Ruimte en het vierde Nationaal Milieubeleidsplan.

De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, G. H. Faber

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.