Brief minister bij de beleidsnota 'Voor straf werken en leren' - Taakstraffen

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 24807 - Taakstraffen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Taakstraffen; Brief minister bij de beleidsnota 'Voor straf werken en leren' 
Document­datum 12-07-1996
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST15782
Kenmerk 24807, nr. 1
Van Justitie
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1995–1996

24 807

Taakstraffen

Nr. 1

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

S-RW

S-BB

S–OO

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 12 juli 1996

Het aantal taakstraffen is de laatste jaren fors toegenomen. Taakstraffen nemen inmiddels een belangrijke plaats in bij de afdoening van strafzaken.

Ik hecht grote waarde aan een brede toepassing van taakstraffen. Taakstraffen zijn uitermate geschikt voor de vervanging van korte vrijheidsstraffen en verbreden de mogelijkheid voor de rechterlijke macht een gepaste sanctie op te leggen. Daarnaast hebben taakstraffen een humaan karakter en kunnen zij een positief effect hebben op de reïnte-gratie van delinquenten in de samenleving. Daarmee kunnen taakstraffen een bijdrage leveren aan de recidivevermindering. Bovendien kan een verdere groei van taakstraffen de druk op de cellenproblematiek enigszins verlichten.

De komende jaren streef ik ernaar het aantal taakstraffen nog verder uit te breiden. Ik wil dit bereiken door verruiming van de toepassingsmogelijkheden van taakstraffen in het Wetboek van Strafrecht. Overigens komen de grenzen van het toepassingsbereik van de taakstraffen wel in zicht.

Bijgaand bied ik u de beleidsnota «Voor straf werken en leren» aan, waarin mijn beleidsvoornemens voor taakstraffen in de komende jaren beschreven zijn.

De nota is tevens het verslag dat op 14 september 1992 in de uitgebreide commissievergadering van de vaste commissie voor Justitie inzake het regeringsbeleid voor taakstraffen is toegezegd. Doordat de standpuntbepaling op het advies van de commissie Korthals Altes geruime tijd heeft gevergd, is deze beleidsnota vertraagd. De in het regeringsstandpunt op het rapport Korthals Altes opgenomen voorstellen voor taakstraffen, zijn uitgewerkt in de beleidsnota.

Ik streef ernaar in de loop van dit jaar een wetsvoorstel taakstraffen in te dienen.

De Minister van Justitie, W. Sorgdrager

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.