Brief minister inzake voortgang capaciteitsuitbreiding van gevangeniswezen, tbs-inrichtingen en jeugdinrichtingen - Justitiële inrichtingen

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 24587 - Justitiële Inrichtingen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Justitiële inrichtingen; Brief minister inzake voortgang capaciteitsuitbreiding van gevangeniswezen, tbs-inrichtingen en jeugdinrichtingen 
Document­datum 02-02-1996
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST12947
Kenmerk 24587, nr. 2
Van Justitie
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1995–1996

24 587

Justitiële inrichtingen

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ’s-Gravenhage, 2 februari 1996

Gevangeniswezen

Aan de herhalingsprojecten Alphen a/d Rijn, Almere, Zoetermeer, Krimpen a/d IJssel en Dordrecht, alsmede de uitbreiding van de gevangenis Norgerhaven te Veenhuizen wordt hard gewerkt om op de afgesproken data te kunnen opleveren. De opening van deze inrichtingen (en direct daarop volgend de ingebruikname) is gepland op 17 april 1996.

De oplevering van de vervangende nieuwbouw voor De Sprang (onderdeel van Penitentiair Complex Scheveningen) zal een half jaar later plaats vinden dan voorzien. De oorzaak hiervan is gelegen in het uitermate complexe karakter van het project. De vertraging heeft geen negatieve invloed op de beschikbaarheid van capaciteit, omdat het vervangende capaciteit betreft. De officiële eerste bouwhandeling wordt in de 2e helft van februari voorzien.

De later aan het project CAP ’96 toegevoegde nieuwe penitentiaire inrichting voor de regio Utrecht, zal worden gebouwd in de gemeente Nieuwegein. De grond is daartoe inmiddels verworven.

TBS-inrichtingen

Kort voor het einde van het jaar vond de officiële opening plaats van de vervangende nieuwbouw van de Van Mesdagkliniek. De daadwerkelijke verhuizing van de patiënten heeft helaas nog niet plaats kunnen vinden i.v.m. het onvoldoende betrouwbaar functioneren van de beveiligingssystemen. Oplossing van dit probleem wordt op korte termijn voorzien. De verhuizing zal uiterlijk in februari van dit jaar plaatsvinden.

Jeugdinrichtingen

Het lopende bezwaar tegen afgifte van de milieuvergunning t.b.v. de bouw van de jeugdinrichting te Sassenheim is op 12 januari 1996 niet ontvankelijk verklaard. Afgifte van de bouwvergunning wordt nu spoedig verwacht. Als gevolg van de lange doorlooptijd van het vergunningentraject zal de bouw eerst in het 2e kwartaal van 1997 kunnen worden opgeleverd.

Door een versnelling van de uitvoering van de extra uitbreidingen in de periode ’96–’98 zal de totaal volgens plan benodigde capaciteit in die jaren toch volledig kunnen worden gerealiseerd.

De Minister van Justitie, W. Sorgdrager

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.